Forum ŚlubnePortal Ślubno Weselny www.WyjdzZaMnie.pl
Wesele - przejdź na portal || Forum ślubne | Suknie ślubne | Komis sukien ślubnych | Zapowiedzi Portal Ślubno Weselny www.WyjdzZaMnie.pl
FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj   
Go to
Forum Forum Ślubne Strona Główna -> Potrawy

Co planujecie na wigilie?
Idź do strony : Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
aghni
Hobbysta forumowy
aghni jest offline 



Dołączył: 05 Maj 2009
Posty: 21825
Pomocy: 20
Skąd: Radzymin/Warszawa
Data ślubu: 30.05.2009
Wiek: 42

PostWysłany: Pon Lis 24, 2014 7:54 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
ja sobie nie wyobrażam wigilii bez pierogów Laughing
u moich rodziców to zawsze pierogi z kapustą i grzybami, sałatki jarzynowa i krabowa, kapusta z grzybami , barszcz z uszkami , no i rybki oczywiście po kaszubsku , oraz jakieś inne

a u teściów też pierogi, z tym że teściowa robi inaczej bo z ciasta drożdzowego, robi z 2 farszami jedne z kapustą i pieczarkami, a drugie z samymi pieczarkami
też barszcz z uszkami, sałatka jarzynowa, ryba po grecku ,no i szuba oraz groch
_________________
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/iv09vcqgebh0fe1v.png[/img]

[url=http://www.rodzice.pl][img]http://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/21583.png[/img][/url]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG



Mikołaj1988
Mocno uzależniony
Mikołaj1988 jest offline 



Dołączył: 16 Cze 2012
Posty: 2886





PostWysłany: Pon Lis 24, 2014 8:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Z tymi pierogami na wigilie to dobry pomysl. Czemu na to wczesniej nie wpadlem.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
gwiazdeczka3542
Ekstra nawiedzony
gwiazdeczka3542 jest offline 



Dołączył: 30 Lip 2007
Posty: 10981
Pomocy: 7


Wiek: 37

PostWysłany: Pon Lis 24, 2014 9:02 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
A ja nie wiem co u mnie będzie bo jadę pierwszy raz do mojego. Niestety nie mogę wspomóc niczym bo dwa poprzedzające wigilię dni pracuje. Chyba ze wcześniej cos zrobię z tych rzeczy co mogą dłużej poleżeć. Może właśnie ryba po grecku mojej mamy przepisu.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
bubu-monia
Mocno uzależniony
bubu-monia jest offline 



Dołączył: 08 Kwi 2009
Posty: 3612
Pomocy: 10
Skąd: Gliwice
Data ślubu: 01.05.2010r
Wiek: 38

PostWysłany: Pon Lis 24, 2014 9:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
U mnie w domu zawsze były dwie zupy - barszcz i fasolowa. Potem mintaj, ryba po grecku i w zalewie octowej, kapusta z grochem i makówki. Żadnego karpia, bo mój tata ma uraz i karpia nie lubi straszliwie. U Adama w domu z kolei był barszcz, pierogi ruskie i karp, kompot z suszu i galaretka na słodko.
W tym roku pierwszy raz w życiu będziemy na całe Święta tylko w trójkę. Wszyscy inni się rozjeżdżają Sad więc całą wigilię będę robić sama. Planuję barszcz zakisić na początku grudnia. Do barszczu robię od kilku lat kibiny z kapustą i grzybami. Na karpia się nie odważę więc będzie mintaj i ryba po grecku i koniecznie pierogi ruskie dla Adama, bo nie odpuści. Kapustę może zrobię, ale raczej nie będzie mi się chciało w to bawić. Może teściową namówię, żeby zrobiła i trochę nam dała. A ze słodkości na pewno niebiański sernik orzechowy i kruche ciasteczka z przepisu mangi, które poleję czekoladą.
_________________
[url=http://lilypie.com][img]http://lb5f.lilypie.com/P2pUp2.png[/img][/url]
[url=http://lilypie.com][img]http://lb1f.lilypie.com/VjbLp2.png[/img][/url]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Maddllen
Zakorzeniony fanatyk
Maddllen jest offline 



Dołączył: 10 Lut 2009
Posty: 12365
Pomocy: 8
Skąd: Żory
Data ślubu: 19.06.2010r.
Wiek: 40

PostWysłany: Pon Lis 24, 2014 9:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Jak się robi tą kapustę z grochem??
_________________
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/zrz6k6nlio9trhnt.png[/img]
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/km5sjw4zxvmlfbz3.png[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
joanna1988
Hobbysta forumowy
joanna1988 jest offline 



Dołączył: 03 Sie 2009
Posty: 19365
Pomocy: 15

Data ślubu: 10.09.2011r.
Wiek: 36

PostWysłany: Pon Lis 24, 2014 9:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
u nas 2 zupy barszcz i owocowa dla tych co nie lubią barszczu. Albo wisniowa albo śliwkowa. Moje ulubione! Razz
_________________
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/tb73hdgektdaeg1b.png[/img]
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/ex2bhdgei8zu7oww.png[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Madzialena
Ultra fanatyk
Madzialena jest offline 



Dołączył: 30 Lip 2008
Posty: 15155
Pomocy: 45




PostWysłany: Pon Lis 24, 2014 10:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
[quote="manga26"]Ryba po grecku u mnie na zimno, koniecznie zrobiona dzien wcześniej zeby sie przegryzły smaki[/quote]
kocham i uwielbiam, ale podgrzewam, bo wolę na ciepło Very Happy
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Violeta
Hobbysta forumowy
Violeta jest offline 



Dołączył: 26 Lis 2008
Posty: 26675
Pomocy: 28
Skąd: Lubuskie
Data ślubu: 19.06.2010
Wiek: 39

PostWysłany: Wto Lis 25, 2014 7:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Ja tak jak Manga jadam na zimno i ryby zawsze robimy wieczorem dzień przed Wigilią żeby właśnie przeszły tymi smakami, warzywami wtedy są najlepsze. Mamy po grecku i po japońsku w zalewie octowej. Tylko filety i karpia smażymy na świeżo do kolacji.

U nas menu w Wigilię jest najbardziej zbliżone chyba do muszki choć też trochę się różni, ale na pewno też zawsze musi być 12 potraw: zaczynamy od kawałka chleba z ząbkiem czosnku, zupa grzybowa, groch na gęsto, fasola na gęsto, groch z kapustą, barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami (kurde nie wiedziałam, że ktoś ruskie też je w Wigilię zawsze wydawało mi się to takie oczywiste, że jak pierogi to właśnie z grzybami Laughing), kluski z makiem, karp i filet z jakiejś ryby smażony pewnie dorsz znów bo ja karpia nie jadam, ryba po grecku, ryba po japońsku, kompot z suszu. U nas nigdy nie ma ziemniaków ani żadnych sałatek, takie rzeczy jemy dopiero w pierwszy i drugi dzień świąt na obiad i po obiedzie: sałatki do mięs, ryb, bigos, ciasta. W Wigilię poza tym co wyżej to nikt nie ma sił więcej nic jeść ... wiecie 12 potraw zabija, nawet jak się je tylko po łyżce każdej potrawy, a jeszcze czasem obskakujemy dwie lub trzy Wigilie: u nas, u taty i/lub Michała rodziców więc wtedy to już w ogóle zgon Shocked
_________________
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/3i49krhmui9cx1jo.png[/img] [url=http://www.suwaczki.com/zabki][img]http://www.suwaczki.com/zabki/images/8e0b34ef938c8667.png[/img][/url]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
karolaj
Zakorzeniony fanatyk
karolaj jest offline 



Dołączył: 22 Sty 2010
Posty: 12811
Pomocy: 14
Skąd: podkarpacie
Data ślubu: 10.07.2010
Wiek: 36

PostWysłany: Wto Lis 25, 2014 8:28 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
dajcie przepis na rybe po grecku
_________________
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/qdkki09ks9tspfm5.png[/img][img]http://s2.pierwszezabki.pl/047/047250990.png[/img]
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/mjvyp07w0264oz1x.png[/img][url=http://www.suwaczki.com/zabki][img]http://www.suwaczki.com/zabki/images/37a7e5f30f456f5a.png[/img][/url]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
manga26
Hobbysta forumowy
manga26 jest offline 



Dołączył: 04 Sty 2009
Posty: 34039
Pomocy: 109
Skąd: BYDGOSZCZ/ZIELONA GORA
Data ślubu: 9.03.2010 /25.09.2010
Wiek: 39

PostWysłany: Wto Lis 25, 2014 8:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
ja robie na oko Smile smażę filety najlepsze moim zdaniem są z morszczuka, które obtaczam tylko w mące

marchew, pietruszkę i seler trę na grubej tarce, proporcje mniej więcej 3:2:1
cebulę drobno siekam, szklę na oleju, na to wrzucam warzywa z liściem laurowym, zielem ang, solę, pieprzę, przykrywam, chwilę duszę, dodaję wodę i przecier pomidorowy i duszę do miekkości. Doprawiam
Tą potrawe gotuję od dziecka, zawsze na oko.
Lubię jak w sosie jest sporo wilgoci
Rybę obkładam gorącym sosem i chlodzę

Groch z kapustą:
kapustę kiszoną gotuję lekko odsączam, kroję, szklę cebulę na oleju, na to wrzucam kapustę, liść laurowy i ziele ang, duszę, osobno gotuję na miękko groch, łączę razem i znów trochę duszę. Najlepszy nastepnego dnia Smile
_________________
[img]http://www.swadba.pl/suwaczki/000131010a31323835333635363030.jpg[/img][URL=http://www.fotosik.pl][img]http://images41.fotosik.pl/256/360e58c04f29ee95.jpg[/img][/URL]

[img]http://www.suwaczki.com/tickers/ex2bjw4zwf5aqjss.png[/img] [img]http://s2.pierwszezabki.pl/043/043131960.png[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Liziii
Hobbysta forumowy
Liziii jest offline 



Dołączył: 12 Wrz 2009
Posty: 35889
Pomocy: 50
Skąd: Radom
Data ślubu: 29.05.2010
Wiek: 37

PostWysłany: Wto Lis 25, 2014 9:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
moj tata robi rybe dokladnie tak samo i proporcje tez takie Very Happy
_________________
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/wnidej282zkrxyam.png[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Mikołaj1988
Mocno uzależniony
Mikołaj1988 jest offline 



Dołączył: 16 Cze 2012
Posty: 2886





PostWysłany: Sro Lis 26, 2014 8:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
U nas (u rodziców) tych 12 potraw nigdy nie było. Bo to dosyć sporo i nie miał by kto tego zjeść. Więc zawsze było po 5-6. No chyba że sznytki z margaryną traktujemy jako potrawę itp to już by było więcej.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
muszka
Megamaniakalny forumowicz
muszka jest offline 



Dołączył: 05 Gru 2010
Posty: 8431
Pomocy: 6
Skąd: Kraków
Data ślubu: 20.08.2011
Wiek: 34

PostWysłany: Sro Lis 26, 2014 8:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
u nas jeszcze obowiązkowo jest chałka, wiadomo że na raz się tego nie zje ale u nas przez święta się nie gotuje tylko je dnia z Wigilii plus jakaś pieczeń
_________________
[url=http://lilypie.com][img]http://lbyf.lilypie.com/O2stp2.png[/img][/url]]
[url=http://daisypath.com][img]http://davf.daisypath.com/OLthp2.png[/img][/url]


[url=http://olafowyswiat.blogspot.com/]mój blog[/url]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Mikołaj1988
Mocno uzależniony
Mikołaj1988 jest offline 



Dołączył: 16 Cze 2012
Posty: 2886





PostWysłany: Sro Lis 26, 2014 9:00 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
A mam pytanie co myślicie by zimne nóżki zrobić w tych plastikowych kubkach jednorazwych?

Bo zawsze mia miałem problem w czym to zrobić i ostatnio mnie zatęchło że może w tych kupkach.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
czekoladka1987
Hobbysta forumowy
czekoladka1987 jest offline 



Dołączył: 04 Sty 2010
Posty: 25029
Pomocy: 18


Wiek: 36

PostWysłany: Sro Lis 26, 2014 9:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
U nas sie robi w salaterkach.

A u has kazdy ma w tym roku przydzielone co robi.
Ja robie rybe po grecku, pavlova, 2-3salatki ale jeszcze nie wiem jakie.,uszka, pierogi do barszczu. I cos jeszcze ale zapomnialam co Laughing
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Ślubne Strona Główna -> Potrawy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony : Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
Strona 3 z 6

 
Skocz do:  
Możesz czytać tematy
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group

Wesele Tworzenie stron internetowych
Baner