Forum ŚlubnePortal Ślubno Weselny www.WyjdzZaMnie.pl
Wesele - przejdź na portal || Forum ślubne | Suknie ślubne | Komis sukien ślubnych | Zapowiedzi Portal Ślubno Weselny www.WyjdzZaMnie.pl
FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj   
Go to
Forum Forum Ślubne Strona Główna -> Potrawy

Kawa, kawusia , kawka...
Idź do strony : 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
wistar
Mocno uzależniony
wistar jest offline 



Dołączył: 22 Wrz 2008
Posty: 3398
Pomocy: 8
Skąd: Małopolska
Data ślubu: 12.09.2009
Wiek: 39

PostWysłany: Pon Cze 29, 2009 2:32 pm    Temat postu: Kawa, kawusia , kawka... Odpowiedz z cytatem
Macie jakieś fajne sposoby parzenia kawy? Ja tylko po turecku potrafię Sad A podobno super smakuje kawa mrożona. Podoba mi się też jak nieraz podaje się w takich ozdobnych szklankach i połowa jest biała, połowa czarna (ciemna), a na wierzchu jeszcze bita śmietana. Mmmm
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość



sandibel
Hobbysta forumowy
sandibel jest offline 



Dołączył: 24 Mar 2009
Posty: 35061
Pomocy: 39
Skąd: Knurów
Data ślubu: 11.06.2011
Wiek: 34

PostWysłany: Pon Cze 29, 2009 2:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
warstwowa to latte makiato i nie jest to bita smietana tylko ubite mleko w ekspresie do kawy najpierw daje sie mleko podgrzane z tego ubitego potem wlewa sie powoli kawe i na to pianka z ubitego mleka Wink
_________________
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/dqpr9vvjfv9cdh83.png[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
anulka7
Hobbysta forumowy
anulka7 jest offline 



Dołączył: 14 Kwi 2008
Posty: 28077
Pomocy: 93
Skąd: Radom
Data ślubu: 10.10.2009
Wiek: 41

PostWysłany: Pon Cze 29, 2009 3:00 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
czasem jest też bita śmietana Very Happy
_________________
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/43kt9vvj8429zypw.png[/img][img]http://www.suwaczki.com/zabki/images/89111956767829e2.png[/img]
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/km5s8ribrdr23q42.png[/img]
[img]http://images40.fotosik.pl/124/db23c73d271316da.gif[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
sandibel
Hobbysta forumowy
sandibel jest offline 



Dołączył: 24 Mar 2009
Posty: 35061
Pomocy: 39
Skąd: Knurów
Data ślubu: 11.06.2011
Wiek: 34

PostWysłany: Pon Cze 29, 2009 8:54 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
możliwe...ale oryginalnie po włosku powinno być ubite mleko a ze ciezko jest dobrze ubic mleko to pewnie daja śmietane Wink ja uczylam sie miesiac ubijac dobrze mleko
_________________
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/dqpr9vvjfv9cdh83.png[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
anulka7
Hobbysta forumowy
anulka7 jest offline 



Dołączył: 14 Kwi 2008
Posty: 28077
Pomocy: 93
Skąd: Radom
Data ślubu: 10.10.2009
Wiek: 41

PostWysłany: Pon Cze 29, 2009 9:40 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Uczyłaś się ubijać mleko czy obsługiwać ekspres? Wink
Swoją drogą uwielbiam latte. Tłumacząc z włoskiego to mleko poplamione kawą.
Można zrobić samemu ale oczywiście nie wyjdzie tak pięknie jak z ekspresu.
Tłuste mleko 3,2% (100-200ml) trzeba podgrzać a potem spienić mikserem. Jak wytworzy się pianka przelać do wysokiej szklanki Przygotować ok 100ml kawy rozpuszczalnej najlepiej jak w nazwie ma espresso. Wlać bardzo powoli do szklanki najlepiej z jakiegos naczynka z dziubkiem. Na koniec można posypać kakao albo czekoladą.
Poza tym lubie kawę z lodami albo na zimno kawa + kostki lodu + likier (może być kahlua, amaretto, etc)
_________________
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/43kt9vvj8429zypw.png[/img][img]http://www.suwaczki.com/zabki/images/89111956767829e2.png[/img]
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/km5s8ribrdr23q42.png[/img]
[img]http://images40.fotosik.pl/124/db23c73d271316da.gif[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
sandibel
Hobbysta forumowy
sandibel jest offline 



Dołączył: 24 Mar 2009
Posty: 35061
Pomocy: 39
Skąd: Knurów
Data ślubu: 11.06.2011
Wiek: 34

PostWysłany: Wto Cze 30, 2009 8:36 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
w zeszłym roku pracowałam w włoskiej restauracji gdzie był ekspres z dziubkiem do ubijania mleka i niestety ubijac mleko w tym dziubku to masakra Ekhm...
_________________
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/dqpr9vvjfv9cdh83.png[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
manga26
Hobbysta forumowy
manga26 jest offline 



Dołączył: 04 Sty 2009
Posty: 34039
Pomocy: 109
Skąd: BYDGOSZCZ/ZIELONA GORA
Data ślubu: 9.03.2010 /25.09.2010
Wiek: 39

PostWysłany: Wto Cze 30, 2009 8:37 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
uwielbiam latte, bardzo lubie tez tradycyjna mrozona kawę i kawe po irlandzku, wogóle uwielbiam kawe potraktowana na sposób deserowy
_________________
[img]http://www.swadba.pl/suwaczki/000131010a31323835333635363030.jpg[/img][URL=http://www.fotosik.pl][img]http://images41.fotosik.pl/256/360e58c04f29ee95.jpg[/img][/URL]

[img]http://www.suwaczki.com/tickers/ex2bjw4zwf5aqjss.png[/img] [img]http://s2.pierwszezabki.pl/043/043131960.png[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
joasia
Megamaniakalny forumowicz
joasia jest offline 



Dołączył: 16 Mar 2008
Posty: 9230
Pomocy: 11

Data ślubu: 04.10.2008
Wiek: 39

PostWysłany: Wto Cze 30, 2009 9:25 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
ja tez kocham kawe w kazdej postaci Smile
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
anulka7
Hobbysta forumowy
anulka7 jest offline 



Dołączył: 14 Kwi 2008
Posty: 28077
Pomocy: 93
Skąd: Radom
Data ślubu: 10.10.2009
Wiek: 41

PostWysłany: Wto Cze 30, 2009 10:49 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
[quote="sandibel"]w zeszłym roku pracowałam w włoskiej restauracji gdzie był ekspres z dziubkiem do ubijania mleka i niestety ubijac mleko w tym dziubku to masakra Ekhm...[/quote]
Mnie opanowanie ekspresu tylko takiego domowego za 500zł zajęło prawię godzinę. Szefunio w warszawskim oddziale ponieważ był akurat w trakcie przeprowadzki przyniósł swój domowy do biura. A ja akurat wtedy zastępowałam kolegę w warszawie. Wyczekałam moment kiedy wszyscy byli zajęci swoją robotą i zamknęłam się w kuchni (nie lubie prosić się o pomoc Wink. Jednak większym problemem od tego dziubka do spieniania było dla mnie złożenie tej metalowej łychy Laughing
Najśmieszniejsze było dla mnie że następego dnia koleżanka które na stałe tam pracowała poprosiła mnie o pomoc w przygotowaniu kawy z ekspresu. Poprostu szefunio przyniósł go dla siebie i nikomu nie wytłumaczył jak się go obsługuje co oni odebrali że nie życzy sobie żeby inni go używali no ale skoro ja się odważyłam Twisted Evil
_________________
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/43kt9vvj8429zypw.png[/img][img]http://www.suwaczki.com/zabki/images/89111956767829e2.png[/img]
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/km5s8ribrdr23q42.png[/img]
[img]http://images40.fotosik.pl/124/db23c73d271316da.gif[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
sandibel
Hobbysta forumowy
sandibel jest offline 



Dołączył: 24 Mar 2009
Posty: 35061
Pomocy: 39
Skąd: Knurów
Data ślubu: 11.06.2011
Wiek: 34

PostWysłany: Wto Cze 30, 2009 10:58 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
ekspres nie jest dla mnie trudny w obsludze tylko trudność sprawiało mi dobrze ubić mleko żeby szefowa sie nie czepiala
_________________
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/dqpr9vvjfv9cdh83.png[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
wistar
Mocno uzależniony
wistar jest offline 



Dołączył: 22 Wrz 2008
Posty: 3398
Pomocy: 8
Skąd: Małopolska
Data ślubu: 12.09.2009
Wiek: 39

PostWysłany: Wto Cze 30, 2009 2:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Dziewczyny, sprawdzone przepisy na kawę mrożoną i po irlandzku plizzzz
W ogóle wszelkie sprawdzone przepisy pochłaniam.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
manga26
Hobbysta forumowy
manga26 jest offline 



Dołączył: 04 Sty 2009
Posty: 34039
Pomocy: 109
Skąd: BYDGOSZCZ/ZIELONA GORA
Data ślubu: 9.03.2010 /25.09.2010
Wiek: 39

PostWysłany: Wto Cze 30, 2009 2:35 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
stąd ostatnio brałam przepis

http://www.caffeprego.pl/?strona,menu,pol,glowna,0,0,1406,ant.html
_________________
[img]http://www.swadba.pl/suwaczki/000131010a31323835333635363030.jpg[/img][URL=http://www.fotosik.pl][img]http://images41.fotosik.pl/256/360e58c04f29ee95.jpg[/img][/URL]

[img]http://www.suwaczki.com/tickers/ex2bjw4zwf5aqjss.png[/img] [img]http://s2.pierwszezabki.pl/043/043131960.png[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
anulka7
Hobbysta forumowy
anulka7 jest offline 



Dołączył: 14 Kwi 2008
Posty: 28077
Pomocy: 93
Skąd: Radom
Data ślubu: 10.10.2009
Wiek: 41

PostWysłany: Wto Cze 30, 2009 3:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
No więc kawę mrożoną robię tak;
Do wysokiego wąskiego naczynia wsypuje łyżeczkę kawy, 2 łyżeczki cukru i dolewam zimną wodę gazowaną do wysokości tego machadełka którym będę ubijać. Jedno machadełko instaluje w mikserze i kręce na najwyższych obrotach. Po chwili powinna się pojawić piana. Kręce do momentu aż całość stanie się pianą. Wtedy dolewam według uznania zimnej wody niegazowanej albo zimnego mleka i wrzucam kostki lodu albo jak mam gałkę lub dwie lodów (śmietankowe, vaniliowe..)
Kawę po irlandzku można zrobić na zimno lub na gorąco. Na zimno jak wyżej dodając jeszcze whisky, na gorąco wrzucasz do szklaneczki cukier, zalewasz whisky, potem kawa i na wierzch spienione mleko albo bita śmietana.
A po więcej zapraszam tutaj;
http://www.nescafe.pl/index.aspx?o=kawy_zimne
_________________
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/43kt9vvj8429zypw.png[/img][img]http://www.suwaczki.com/zabki/images/89111956767829e2.png[/img]
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/km5s8ribrdr23q42.png[/img]
[img]http://images40.fotosik.pl/124/db23c73d271316da.gif[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
JaAnia
Nałóg
JaAnia jest offline 



Dołączył: 25 Lut 2009
Posty: 5383
Pomocy: 6
Skąd: Włocławek
Data ślubu: Za 5 lat
Wiek: 40

PostWysłany: Czw Lip 02, 2009 8:10 am    Temat postu: Re: Kawa, kawusia , kawka... Odpowiedz z cytatem
[quote="wistar"]Macie jakieś fajne sposoby parzenia kawy? Ja tylko po turecku potrafię Sad A podobno super smakuje kawa mrożona. Podoba mi się też jak nieraz podaje się w takich ozdobnych szklankach i połowa jest biała, połowa czarna (ciemna), a na wierzchu jeszcze bita śmietana. Mmmm[/quote]

Tak! Właśnie, taką robię - w pracy, za pomocą expresu ciśnieniowego Very Happy Tyle że na wierzchu jest spienione mleczko Smile
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
sandibel
Hobbysta forumowy
sandibel jest offline 



Dołączył: 24 Mar 2009
Posty: 35061
Pomocy: 39
Skąd: Knurów
Data ślubu: 11.06.2011
Wiek: 34

PostWysłany: Czw Lip 02, 2009 12:54 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
ja kawe mrożoną robie tak...wcześniej przygotowuje sobie kawe w filiżance i schładzam ja i jak jest już zimna to do miksera wrzucam 3 gałki lodów wlewam tą kawe i mieszam Wink pychotka...albo też znam pyszny napój do miksera daje 3 galki lodow cytrynowych (ale musza byc kwasne a nie mdle) i wlewam mała buteleczkę szampana i mieszam....pysznosci
_________________
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/dqpr9vvjfv9cdh83.png[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Ślubne Strona Główna -> Potrawy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony : 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
Strona 1 z 6

 
Skocz do:  
Możesz czytać tematy
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group

Wesele Tworzenie stron internetowych
Baner