Jutro Michał z kolei ma urodziny i jemu robię mini- imprezkę Myślicie, że spoko menu?
Na początek toast szampanem
[b]Obiad: [/b]
Zupa meksykańska z przepisu Izuni z grzanką czosnkową - debiut (jak nie wyjdzie to będzie kiszka)
Zapiekanka z ryżu, kawałków fileta z kurczaka, kukurydzy, brokuła, papryki, z sosem serowym, ziołami i tarkowanym serem żółtym
[b]Słodkości:[/b]
2 rodzaje ciast- kupię po drodze, jeszcze nie wiem jakie
[b]Napoje i alkohole: [/b]
Kawa, Śmietanka lub mleko
Herbata
Sok wieloowocowy
Cola
Piwo w wielkiej butelce 1,5 l
Gingers
Wino Martini Fiero z sokiem z granatu i lodem (niedostępne w Polsce, zobaczymy jak smakuje bo dostałam je od gościa hotelowego z Belgii w podziękowaniu) _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/3i49krhmui9cx1jo.png[/img] [url=http://www.suwaczki.com/zabki][img]http://www.suwaczki.com/zabki/images/8e0b34ef938c8667.png[/img][/url]
W temacie o zupach Izunia napisała, przeklejam tu:
napisze jak robie ta zupke po swojemu ta z przepisu wyzej:)
for Anetunnia:)
Piers z kurczaka kroje podsmazam na oleju w garnku z jakas przyprawa, nastepnie dodaje 1 cebulke mala i zabek czosnku ew troche chilli kostke rosolowa ziele ang i listek laurowy jak to sie poddusi to wrzucam pomidory krojone bez skorki i razem gotuje wrzucam 2 korniszonki. do smaku dodaje 2 lyzki koncentratu pomidorowego i troche ketchupu, papryke czerwona (tak okolo polowe) dolewam troche wody tak na oko zeby nieco rozcienczyc:) nastepnie wrzucam kukurydze z puszki i czerwona fasolke. wszystko krotko podgotuje i u mnie najwazniejsza przyprawa jest przyprawa do dan meksykanskich z Kamisa (tylko ta) oczywiscie pieprz troszke soli jesli potrzeba i na koniec ziola prowansalskie:) smacznego:) _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/3i49krhmui9cx1jo.png[/img] [url=http://www.suwaczki.com/zabki][img]http://www.suwaczki.com/zabki/images/8e0b34ef938c8667.png[/img][/url]
To będzie chyba najodpowiedniejszy temat, bo dotyczy menu urodzinowego.
Czy takie menu jest ok? Pojadłybyście sobie?
[color=green][u]Napoje[/u]
[/color]
1. Bezalkoholowe mojito - woda gazowana z syropem cukrowym, cytryną i limonką, miętą i kruszonym lodem - będę robić sama.
2. Tymbark jabłko - arbuz
3. Sprite lub 7UP
4. Coca-cola lub pepsi
5. Sok pomarańczowy
[color=green][u]Na słodko[/u][/color]
1. Ciasto Shrek - biszkopt, masa budyniowa, masa śmietanowa, galaretka
2. Biszkopt z galaretką i truskawkami
3. Adwokatka - u nas w cukierni robią takie ciasto, ciemny i jasny biszkopt przełożony kremem adwokatowym z polewa czekoladową.
3. Tort Rainbow Cake
[color=green][u]Przekąski[/u][/color]
1. Tatar
2. Mini kanapeczki z pastami (3 rodzaje) na pieczywie chrupkim lub mini tarty na słono - z jakimiś 2 rodzajami farszu
3. Koreczki - ze śledzikiem, serem, oliwkami, pomidorkami, korniszonem, łososiem, szynką, papryką - w rożnych kombinacjach
4. Galaretki drobiowe
5. Jajka faszerowane
6. Caprese - przełożone plastry pomidora i mozzarelli z listkami bazylii - albo w formie szaszłyczków - pomidorki cherry i kuleczki mozzarelli nadziane na wykałaczki, posypane grubo zmielonym pieprzem i polane sosem na bazie oliwy z oliwek.
7. Sałatki - 2 rodzaje, jedna z porem, kurczakiem curry, jajkiem i ananasem, druga z tortellini z nadzieniem mięsnym, papryką i serem feta z sosem czosnkowym.
8. Talerz szynek - jakieś 2-3 rodzaje szynki, salami.
9. Deska serów - ser żółty, wędzony i pleśniowe różne rodzaje
do tego pieczywo.
[u][color=green]Na gorąco[/color][/u]
1. Golonko (bez kości, bez skóry - same mięsko w kawałkach)
2. Skrzydełka z rusztu - 2 rodzaje - na ostro i łagodne
4. Bekon rolowany (plastry bekonu zrolowane na wykałaczce i upieczone na grillu)
5. Sałatka grecka - sałata lodowa, oliwki, papryka, pomidorki, cebula, sos winegret
6. Frytki
andżelina, myslę że jest tego na prawdę dużo Na ile to osób?
przy czym mam jedną uwagę, na gorąco wszystko jest dosyć tłuste, możesz tam wrzucić coś lżejszego _________________ [url=http://www.maluchy.pl][img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-60286.png[/img][/url]
Skrzydełka bez tłuszczu będą pieczone, ale ze skórą, a pod skóra jest jednak tłuszcz, za to golonka będzie chuda - to są same mięśnie, obrane ze skóry, bez kości, zapeklowane w soli z odrobiną czosnku, potem zawekowane w słoikach a następnie upieczone w sosie własnym, bez tłuszczu. z tradycyjną golonką naprawdę mało wspólnego mają
Mogę dodać też pierś z kurczaka pieczoną w folii w piekarniku - bo smażona w panierce tez byłaby tłusta. Albo jakąś pieczeń, bp. schab ze śliwką czy morelą - one też nie są tłuste raczej.
Myślałam ewentualnie o jakiejś rybce z piekarnika- pstrąg albo łosoś.
Myślę że będzie na prawdę spoko I jakiś schab albo rybka to dobry pomysł. _________________ [url=http://www.maluchy.pl][img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-60286.png[/img][/url]
Jak dla mnie super, tylko frytek bym nie chciała, ale goloneczkę taką chudą uwielbiam, jak jest bez skóry tej galaretowatej to takie mięsko jest chudziutkie, do tego sałatka grecka dla mnie bomba _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/3i49krhmui9cx1jo.png[/img] [url=http://www.suwaczki.com/zabki][img]http://www.suwaczki.com/zabki/images/8e0b34ef938c8667.png[/img][/url]
Staram się, my z racji licznej rodziny, gdzie zawsze ktoś się wyłamie komu nie pasuje nie robimy urodzin, tylko jakaś kawa i ciasto itp.
A w tym roku mąż ma 25-te, w mojej rodzinie ćwierćwiecze to już pomału tradycja.
A z kolei u męża nigdy się urodzin nie obchodziło jakoś szczególnie, u nich w ogóle było tak jakoś dziwnie - jak ktoś zrobił urodziny to były, za rok np. nie robił i nigdy nie było wiadomo czy ktoś imprezę robi czy nie. Obchodziło się w zasadzie tylko te okrągłe.
Chcę mu zrekompensować te wszystkie lata i wyprawić takie urodziny, które zapamięta jako jego dzień.
Pytałam go ostatnio o tort urodzinowy - powiedział, że miał go tylko raz - na 6-te urodziny, które spędzał u babci na wakacjach. Babcia upiekła mu tort ze świeczkami.
No to doczeka się drugiego
Andżelina super menu. My robimy urodziny męża w sobotę, ale jeszcze zastanawiam się jeszcze co podać _________________ [url=http://daisypath.com][img]http://davf.daisypath.com/BKuxp2.png[/img][/url]
[url=http://fajnamama.pl][img]http://fajnamama.pl/suwaczki/vumd82n.png[/img][/url]
ogólnie fajne menu, tyko na gorąco prawie nic bym nie zjadła oprócz frytek i sałatki, bo nie przepadam akurat za wszystkim co zaproponowałaś już prędzej jakaś pierś z grilla _________________ [color=darkred]impossible is nothing...
razem możemy wszystko[/color]
[img]http://s2.suwaczek.com/200406254438.png[/img]
[img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-68873.png[/img]
Na tyle znam naszych gości, że wiem że akurat mięsa są ok. Na każdych urodzinach są udka i kotlety z piersi, każdemu już bokiem wychodzą. a jak podałam w lutym golonko i karczek to znikły w mig.
Możesz czytać tematy Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach