Forum ŚlubnePortal Ślubno Weselny www.WyjdzZaMnie.pl
Wesele - przejdź na portal || Forum ślubne | Suknie ślubne | Komis sukien ślubnych | Zapowiedzi Portal Ślubno Weselny www.WyjdzZaMnie.pl
FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj   
Go to
Forum Forum Ślubne Strona Główna -> Potrawy

ciasta...na zimno
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
eppl
Ekspert
eppl jest offline 



Dołączył: 12 Lis 2007
Posty: 7578
Pomocy: 9
Skąd: :)
Data ślubu: 7 czerwiec 2008 rok :-)
Wiek: 35

PostWysłany: Pon Paź 27, 2008 4:33 pm    Temat postu: ciasta...na zimno Odpowiedz z cytatem
Wiem,że jest temat o ciastach,ale chodzi mi o takie ciasta na zimno,ktorych sie nie piecze np.robione z serkow homogenizowanych,galaretek itd.Takie desery ciastkowe Wink
_________________


Wiara czyni cuda...
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość



Marion
Uzależniony
Marion jest offline 



Dołączył: 31 Lip 2008
Posty: 2061


Data ślubu: 05.09.2009


PostWysłany: Wto Paź 28, 2008 9:19 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Np słynne tiramisu Mr. Yellow Mniam ... Mr. Yellow
_________________


Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
olka24
Zaangażowany
olka24 jest offline 



Dołączył: 16 Paź 2008
Posty: 200


Data ślubu: 26.06.2010
Wiek: 34

PostWysłany: Wto Paź 28, 2008 9:23 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Pascha - u nas zawsze na Wielkanoc Smile mniam... Wink
_________________
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
LuterAnka
Ekspert
LuterAnka jest offline 



Dołączył: 18 Gru 2007
Posty: 5999
Pomocy: 18
Skąd: Czerwionka-Leszczyny
Data ślubu: 28.04.2009 i 25.07.2009
Wiek: 35

PostWysłany: Wto Paź 28, 2008 9:28 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Zgadza się! Pascha jest pycha!!! Olka może wkleisz przepis...
_________________
Kochamy Cię, Bogusiu!

Kochamy Cię, Jadziu!

http://bubinkowo.blogspot.com
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG
anulka7
Hobbysta forumowy
anulka7 jest offline 



Dołączył: 14 Kwi 2008
Posty: 28079
Pomocy: 93
Skąd: Radom
Data ślubu: 10.10.2009
Wiek: 36

PostWysłany: Wto Paź 28, 2008 9:34 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Kiedyś lubiłam robić piankowca;
Składniki:
2 puszki niesłodzonego mleka skondensowanego
4 różnokolorowe galaretki
1 kiść jasnych winogron
6 połówek brzoskwiń z puszki

Wykonanie:
Każdą galaretkę wsypać do osobnej miseczki, zalać ok. 400 ml przegotowanej, gorącej wody. Wymieszać, aż galaretki się rozpuszczą, ostudzić. Schłodzone mleko skondensowane ubić mikserem na piankę, podzielić na cztery równe części. Każdą z nich wymieszać z 1/2 szklanki galaretki w innym kolorze. Do tortownicy wyłożonej folią wylewać na przemian warstwy pianek i galaretek w tym samym kolorze. Po wylaniu każdej warstwy tortownicę wstawiać do lodówki na 15 minut. Ostatnią warstwą powinna być pianka (galaretkę odkładamy). Winogrona oderwać z gałązek, każde grono przekroić na pół, usunąć pestki. Brzoskwinie osączyć z syropu. Na zastygniętej piance (na wierzchu piankowca) ułożyć cząstki brzoskwiń oraz połówki winogron, zalać odłożoną galaretką. Ciasto wstawić do lodówki jeszcze na godzinę.
_________________


Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
olka24
Zaangażowany
olka24 jest offline 



Dołączył: 16 Paź 2008
Posty: 200


Data ślubu: 26.06.2010
Wiek: 34

PostWysłany: Wto Paź 28, 2008 9:55 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
LuterAnka to ty siedzisz w domu i możesz wkleić przepis, ja na pamięć tego nie znam Smile
_________________
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Katrin
Hobbysta forumowy
Katrin jest offline 



Dołączył: 31 Maj 2007
Posty: 24359
Pomocy: 24
Skąd: Chorzów
Data ślubu: 23 czerwca 2007
Wiek: 39

PostWysłany: Wto Paź 28, 2008 11:09 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Marion napisał:
Np słynne tiramisu Mr. Yellow Mniam ... Mr. Yellow

Marion, wklejaj przepis Very Happy
_________________

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
LuterAnka
Ekspert
LuterAnka jest offline 



Dołączył: 18 Gru 2007
Posty: 5999
Pomocy: 18
Skąd: Czerwionka-Leszczyny
Data ślubu: 28.04.2009 i 25.07.2009
Wiek: 35

PostWysłany: Wto Paź 28, 2008 11:12 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Olka, mówisz - masz Wink

PASCHA - deSer wielkanocny (wg przepisu mamusi Wink)

SKŁADNIKI: 1 kg twarogu tłustego (lub półtłustego), 20 dag masła, 30 dag cukru pudru, 5 żółtek, ½ laski wanilii (lub 1 cukier waniliowy), ¼ l śmietany, 10 dag migdałów (lub orzechów, najlepiej laskowych), 10 dag rodzynek (sparzonych wrzątkiem), 10 dag migdałów (pociętych wzdłuż, do dekoracji „na jeżyka”).

WYKONAIE: 1) Dzień przed Wielkanocą: Ser przemielić przez maszynkę (2-3, razy) lub przetrzeć przez sito. Utrzeć masło z cukrem pudrem, mieszając dodawać żółtka i śmietanę. Dalej ucierać na gładką masę, następnie dodać środek wanilii, dalej ucierając dodać rodzynki i pokrojone migdały lub orzechy. Gdy masa jest gotowa przełożyć ją na durszlak wyłożony dużą gazą, oparty na garnku i obciążyć (np. deską, na którą położyć jakiś ciężarek , albo garnek z wodą) i tak pozostawić do dnia następnego.
2) W Wielkanoc: zdjąć ciężarek, odsłonić gazę, przyłożyć duży talerz i odwrócić durszlak z masą serową, by masę umieścić na talerzu. Zdjąć durszlak, zdjąć gazę, a masę serową – Paschę udekorować migdałami ”na jeżyka”.

SMACZNEGO!
_________________
Kochamy Cię, Bogusiu!

Kochamy Cię, Jadziu!

http://bubinkowo.blogspot.com
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG
eppl
Ekspert
eppl jest offline 



Dołączył: 12 Lis 2007
Posty: 7578
Pomocy: 9
Skąd: :)
Data ślubu: 7 czerwiec 2008 rok :-)
Wiek: 35

PostWysłany: Sro Paź 29, 2008 11:45 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
O moze zrobie Wink
_________________


Wiara czyni cuda...
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Marion
Uzależniony
Marion jest offline 



Dołączył: 31 Lip 2008
Posty: 2061


Data ślubu: 05.09.2009


PostWysłany: Czw Paź 30, 2008 9:52 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Dzisiaj wieczorem wkleje wam przepis na tiramisu Very Happy
_________________


Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
eppl
Ekspert
eppl jest offline 



Dołączył: 12 Lis 2007
Posty: 7578
Pomocy: 9
Skąd: :)
Data ślubu: 7 czerwiec 2008 rok :-)
Wiek: 35

PostWysłany: Czw Paź 30, 2008 4:12 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Czekamy (Marion,a tak przy okazji:wpisz wiek w avatarku Wink )
_________________


Wiara czyni cuda...
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
JaAnia
Nałóg
JaAnia jest offline 



Dołączył: 25 Lut 2009
Posty: 5395
Pomocy: 6
Skąd: Włocławek
Data ślubu: Za 5 lat
Wiek: 34

PostWysłany: Czw Lip 15, 2010 10:05 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
To się nei doczekaliście od Marion Razz
ja ostatnio jadłam 'Psią budkę" Smile Pyszniasta była hyhy
_________________


Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
sandibel
Hobbysta forumowy
sandibel jest offline 



Dołączył: 24 Mar 2009
Posty: 35081
Pomocy: 39
Skąd: Knurów
Data ślubu: 11.06.2011
Wiek: 29

PostWysłany: Czw Lip 15, 2010 10:36 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
moja mama zawsze robi sernik na zimno na biszkoptach na to owoce i galaretka
_________________
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
KaSienko
Hobbysta forumowy
KaSienko jest offline 



Dołączył: 04 Lut 2009
Posty: 19661
Pomocy: 14
Skąd: gdańsk
Data ślubu: 25 kwiecień 2009
Wiek: 32

PostWysłany: Czw Lip 15, 2010 11:14 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Sernikiczek Very Happy
skład:
biszkopty ( ilośc zalezna od wielkości blaszki/tortownicy) - ja mam średnią tortownice i niecałe opakowanie idzie
2 galaretki - smak dowolny
2, 3 - 4 serki homogenizowane waniliowe ( w zalezności od upodobania)
owoce- dowolne Wink no prócz kiwi i świeżego ananasa bo galaretka nie zastygnie Wink

Rozpuszczamy 1 galaretkę w szklance wrzącej wody (najlepiej wlać do garnuszka albo miseczki). Gdy ostygnie i nieco stężeje miksujemy z serkami homo. Wstawiamy do lodówki by troszkę stężało. Rozpuszczamy drugą galaretkę w szklance wrzącej wody i odstawiamy by stężała na tyle by można było ją wylać ale by się za mocno nie rozpływała. Na blaszce/ tortownicy układamy biszkopciki, wylewamy masę z serkami homo, układamy owoce. Jeśli galaretka jeszcze nie stężała dostatecznie to wstawiamy od lodówki i zalewamy jak już będzie dobra do polania Smile\

smacznego Smile
_________________
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
manga26
Hobbysta forumowy
manga26 jest offline 



Dołączył: 04 Sty 2009
Posty: 34070
Pomocy: 109
Skąd: BYDGOSZCZ/ZIELONA GORA
Data ślubu: 9.03.2010 /25.09.2010
Wiek: 33

PostWysłany: Pią Lip 16, 2010 12:24 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Sernik - nie pieczony, wiec tu pisze, ale gotowany Smile


Spód - herbatniki ale lepiej spód tarty ( 1,5 szklanki maki posiekane z pół kostki masla na drobinki i zagniecione z 5 łyżkami lodowatej wody - najlepiej z rozpuszczonych wlasnie kostek lodu, do zamrażalnika na przynajmniej 1/2 h, wylepiamy nasmarowana tortownice lub blaszke , smarowac białkiem , ponakluwać i piec 20 min w 200stopniach)

Masa serowa - 20dkg masła +1kg bialego sera ( najlepiej jak same zmielimy 3 razy półtlusty twaróg, śmietankowy jest zbyt mazisty) + 1,5 szklanki cukru rozpuszczamy na małym ogniu. jak się rozpuści dodajemy 4 żóltka, zagotowujemy, dodajemy 4 jasne budynie ( wanilia, śmietanka) rozprowadzone w 1/2 szklanki mleka ( wyjdzie gesta masa mączna, nie przejmujemy sie tym) caly czas energicznie mieszając. Musi byc bardzo geste.Dodajemy sparzone rodzynki. Rozkladamy na herbatnikach ( ew. kruchym spodzie),wyrównujemy najlepiej łapą Mr. Yellow studziny. Wstawiamy do lodowki. Wierzch pokrywamy masą zrobioną z 2 tabliczek gorzkiej czekolady rozpuszczonej na parze z 10dkg margaryny. najlepsze jak cała noc postoi w lodówie Smile

P.S. Jak się wszystko rozpusci to masa bedzie bardzo rzadka do momentu dodania budyniu. TAK MA BYC
_________________


Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Ślubne Strona Główna -> Potrawy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Możesz czytać tematy
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group

Wesele Tworzenie stron internetowych
Baner