karolaj ale super! a jaki to jest ten paprykowy ulubiony sos? moze z siostra cos poczarujemy z warzyw rynkowych _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/atdcj44jacq9vaob.png[/img]
paprykę przepuszczam przez maszynkę, dodaje czosnek, przyprawy, przecier pomidorowy itp
czesto na jego bazie robie sos do makaronu a'la boloński, dodaję do gulaszu itp _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/qdkki09ks9tspfm5.png[/img][img]http://s2.pierwszezabki.pl/047/047250990.png[/img]
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/mjvyp07w0264oz1x.png[/img][url=http://www.suwaczki.com/zabki][img]http://www.suwaczki.com/zabki/images/37a7e5f30f456f5a.png[/img][/url]
[quote="karolaj"]paprykę przepuszczam przez maszynkę, dodaje czosnek, przyprawy, przecier pomidorowy itp
czesto na jego bazie robie sos do makaronu a'la boloński, dodaję do gulaszu itp[/quote]
co to znaczy przepuszczam przez maszynke??? mielisz w maszynce??? ale surowa ze skora czy jak? _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/atdcj44jacq9vaob.png[/img]
tu cały przepis
3 kg czerwonej papryki
7 papryczek chili lub jedna płaska łyżeczka sproszkowanej
7 liści laurowych
7 ziarenek ziela angielskiego
3 łyżki soli
60 dag cukru
1 szklanka oleju
1 szklanka octu 10%
2 słoiczku przecieru pomidorowego z pudliszek
1 główka czosnku
papryke, chili i czosnek zemleć w maszynce, powstałą masę gotować 20 minut
dodać pozostale składniki i gotować jeszcze 10 minut często mieszając
gorący sos wlewać do słoików i pasteryzować 15 minut _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/qdkki09ks9tspfm5.png[/img][img]http://s2.pierwszezabki.pl/047/047250990.png[/img]
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/mjvyp07w0264oz1x.png[/img][url=http://www.suwaczki.com/zabki][img]http://www.suwaczki.com/zabki/images/37a7e5f30f456f5a.png[/img][/url]
o widzisz karolaj teraz to juz inna gadka dzieki za przepis my tez zrobimy napewno tylko bez tego chili _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/atdcj44jacq9vaob.png[/img]
oooo ja też zrobię _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/tb73hdgektdaeg1b.png[/img]
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/ex2bhdgei8zu7oww.png[/img]
super, też zrobię. Ty tak bierzesz to własnie jako leczo, jako sos czy jak? na pewno znajdę zastosowanie,np. do kaszy do obiadu czy coś _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/mhsvanli36t2a954.png[/img]
[quote="Stefcia"]super, też zrobię. Ty tak bierzesz to własnie jako leczo, jako sos czy jak? na pewno znajdę zastosowanie,np. do kaszy do obiadu czy coś[/quote]
to jest gładki sos więc w sumie dodajesz gdzie chcesz np zamiast przecieru pomidorowego, zresztą spróbujesz gotowego i będziesz wiedziała do czego ci będzie pasował.. najszybszy sos do makaronu to podsmażam cebule, mięso mielone i zalewam tym sosem..
i on wcale nie jest mega ostry z papryczkami _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/qdkki09ks9tspfm5.png[/img][img]http://s2.pierwszezabki.pl/047/047250990.png[/img]
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/mjvyp07w0264oz1x.png[/img][url=http://www.suwaczki.com/zabki][img]http://www.suwaczki.com/zabki/images/37a7e5f30f456f5a.png[/img][/url]
dziękuję, pomysł mi się bardzo podoba. ja może nie będę miksowała na tak gładko, zobaczymy ale skoro jest tyle papryki to poczekam, aż będzie nieco tańsza. ile słoików mniej więcej bedzie z takiej ilości? _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/mhsvanli36t2a954.png[/img]
[quote="Stefcia"]dziękuję, pomysł mi się bardzo podoba. ja może nie będę miksowała na tak gładko, zobaczymy ale skoro jest tyle papryki to poczekam, aż będzie nieco tańsza. ile słoików mniej więcej bedzie z takiej ilości?[/quote]
nie pamiętam, ale nie jakos dużo bo mi się mega szybko skończyły _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/qdkki09ks9tspfm5.png[/img][img]http://s2.pierwszezabki.pl/047/047250990.png[/img]
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/mjvyp07w0264oz1x.png[/img][url=http://www.suwaczki.com/zabki][img]http://www.suwaczki.com/zabki/images/37a7e5f30f456f5a.png[/img][/url]
Na życzenie amariss przepis na keczup z cukinii ja właśnie robię pierwszy raz, zobaczymy co z tego wyjdzie ale mnóstwo osób go poleca _________________ [url=http://lilypie.com][img]http://lbyf.lilypie.com/O2stp2.png[/img][/url]]
[url=http://daisypath.com][img]http://davf.daisypath.com/OLthp2.png[/img][/url]
Dołączył: 12 Wrz 2009 Posty: 35889 Pomocy: 50 Skąd: Radom Data ślubu: 29.05.2010 Wiek: 37
Wysłany: Sro Sie 12, 2015 10:30 am Temat postu:
ja robilam z bardzo podobnego przepisu, tylko w skladzie było 0,5kg czerwonej papryki jeszcze... i wyszedl bardziej sos taki paprykowy jak do chipsów - tortilli niz ketchup ale dobry, cała rodzina sie zajada (na zime zostalo mi 4 sloiczki z 15 czy 19 ).
Kilka dni pozniej robilam taki z pomidorow 3kg, 1kg cukinii bez skorki, pol kg cebuli, pol glowki czosnku, octu i oleju "na oko" tak jak i soli, pieprzu i cukru. wyszedl sos pomidorowo-czosnkowy ale tez polowe juz mi wyżarli
za to ogorki po goralsku to jest absolutny hit! pierwsza partia została zjedzona w całosci.. zrobilam jeszcze 3 kolejne i chowam przed głodomorami _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/wnidej282zkrxyam.png[/img]
daj przepis na te ogórki - pewnie w tym roku sie już nie uda ale przyda się _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/qdkki09ks9tspfm5.png[/img][img]http://s2.pierwszezabki.pl/047/047250990.png[/img]
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/mjvyp07w0264oz1x.png[/img][url=http://www.suwaczki.com/zabki][img]http://www.suwaczki.com/zabki/images/37a7e5f30f456f5a.png[/img][/url]
Możesz czytać tematy Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach