Forum ŚlubnePortal Ślubno Weselny www.WyjdzZaMnie.pl
Wesele - przejdź na portal || Forum ślubne | Suknie ślubne | Komis sukien ślubnych | Zapowiedzi Portal Ślubno Weselny www.WyjdzZaMnie.pl
FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj   
Go to
Forum Forum Ślubne Strona Główna -> Potrawy

Dania z makaronu
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Sylwiczka
Hobbysta forumowy
Sylwiczka jest offline 



Dołączył: 21 Lut 2008
Posty: 16734
Pomocy: 15
Skąd: Bergen
Data ślubu: 30 wrzesnia 2016
Wiek: 38

PostWysłany: Wto Kwi 13, 2010 7:51 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
[quote="Anisek"]piersi zmakaronem w sosie koperkowym

-1 podwójna pierś
-makaron świderki
-koper
-oliwa
-śmietana
-mąka
-sól,pieprz
-woda
(ja dodaje tez troszkę kucharka)



Pierś kroimy w kosteczkę i smażymy na oliwie. Podsmażoną pierś podlewamy ok. 1 szklanką wody z 1/3 kostki rosołowej i dusimy. Do powstałego sosou wlewamy mąkę ze śmietaną. Doprawiamy soląi pieprzem. Na koniec dodajemy koperek.[/quote]

Dziś biorę ten przepis na warsztat Laughing
Zobaczymy czy to takie smaczne Mr. Yellow
_________________
[b]"Bardziej lubię siebie, kiedy mam Cię obok." Sylwia&Petter-26.12.2014[/b]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Numer GG



Anisek
Nałóg
Anisek jest offline 



Dołączył: 08 Paź 2009
Posty: 5488
Pomocy: 1
Skąd: Prestwick
Data ślubu: 02.10.2010
Wiek: 36

PostWysłany: Wto Kwi 13, 2010 9:06 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Może być Wink Zamiast koperku może być też szpinak,ale to juz troszkę inny przepis.
_________________
[img]http://s8.suwaczek.com/20101002310216.png[/img]
[img]http://s1.suwaczek.com/200710022436.png[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Sylwiczka
Hobbysta forumowy
Sylwiczka jest offline 



Dołączył: 21 Lut 2008
Posty: 16734
Pomocy: 15
Skąd: Bergen
Data ślubu: 30 wrzesnia 2016
Wiek: 38

PostWysłany: Wto Kwi 13, 2010 12:54 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Ja nie wiem Confused
Chyba mi nie wyszło...

lle miało być śmietany i maki ???
Bo mi taka ciapa wyszła Mad
_________________
[b]"Bardziej lubię siebie, kiedy mam Cię obok." Sylwia&Petter-26.12.2014[/b]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Anisek
Nałóg
Anisek jest offline 



Dołączył: 08 Paź 2009
Posty: 5488
Pomocy: 1
Skąd: Prestwick
Data ślubu: 02.10.2010
Wiek: 36

PostWysłany: Wto Kwi 13, 2010 3:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Ja na oko dawałam ,ale nie można przesadzić z mąką. Jak wyszła Ci ciapa,to powinnaś dodać więcej wody.
_________________
[img]http://s8.suwaczek.com/20101002310216.png[/img]
[img]http://s1.suwaczek.com/200710022436.png[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Sylwiczka
Hobbysta forumowy
Sylwiczka jest offline 



Dołączył: 21 Lut 2008
Posty: 16734
Pomocy: 15
Skąd: Bergen
Data ślubu: 30 wrzesnia 2016
Wiek: 38

PostWysłany: Wto Kwi 13, 2010 8:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
W sumie nie ważne, ze ciapa ważne że smaczne to Mr. Yellow
_________________
[b]"Bardziej lubię siebie, kiedy mam Cię obok." Sylwia&Petter-26.12.2014[/b]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
sandibel
Hobbysta forumowy
sandibel jest offline 



Dołączył: 24 Mar 2009
Posty: 35061
Pomocy: 39
Skąd: Knurów
Data ślubu: 11.06.2011
Wiek: 34

PostWysłany: Wto Kwi 13, 2010 8:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
najlepiej nalać do szklanki nalać wody i stopniowo do tego dawać mąkę i mieszać Wink moja mama tak zaczepuje sosy
_________________
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/dqpr9vvjfv9cdh83.png[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
joanna1988
Hobbysta forumowy
joanna1988 jest offline 



Dołączył: 03 Sie 2009
Posty: 19365
Pomocy: 15

Data ślubu: 10.09.2011r.
Wiek: 36

PostWysłany: Wto Kwi 13, 2010 8:36 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Dzisiaj robiłam makaron z szynką Laughing

5 plasterków szynki
śmietanka
przyprawa do potraw włoskich
makaron penne

Gotujemy makaron. Na patelni podsmażamy szyneczkę, dolewamy smietankę i posypujemy przyprawą. Tak długo smażymy/gotujemy aż śmietanka się zetnie. Makaron polewamy sosem. Bardzo trudne Laughing i bardzo smaczne Very Happy
_________________
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/tb73hdgektdaeg1b.png[/img]
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/ex2bhdgei8zu7oww.png[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Sylwiczka
Hobbysta forumowy
Sylwiczka jest offline 



Dołączył: 21 Lut 2008
Posty: 16734
Pomocy: 15
Skąd: Bergen
Data ślubu: 30 wrzesnia 2016
Wiek: 38

PostWysłany: Wto Kwi 13, 2010 8:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
No ja zawsze mam problem z tą mąką...
Dlatego kupuję gotowe sosy Mr. Yellow
_________________
[b]"Bardziej lubię siebie, kiedy mam Cię obok." Sylwia&Petter-26.12.2014[/b]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
mycha
Ekspert
mycha jest offline 



Dołączył: 29 Sty 2008
Posty: 6959
Pomocy: 12


Wiek: 44

PostWysłany: Wto Kwi 13, 2010 11:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
[quote="Sylwiczka"]No ja zawsze mam problem z tą mąką...
Dlatego kupuję gotowe sosy Mr. Yellow[/quote]

gotowe sosy ble, nie ma to jak własny sos Wink

Ja jak mam zagęścić sos, to nalewam do słoiczka wody do tego mąki , zakręcam i mieszam, nie mozna właśnie przesadzić z t mąką.

Powiedzmy że ja biorę słoiczek po małym majonezie, wlewam 3/4 wody i dodaję około dwie łyżki mąki Smile
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Sylwiczka
Hobbysta forumowy
Sylwiczka jest offline 



Dołączył: 21 Lut 2008
Posty: 16734
Pomocy: 15
Skąd: Bergen
Data ślubu: 30 wrzesnia 2016
Wiek: 38

PostWysłany: Sro Kwi 14, 2010 7:55 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Mi zawsze od tej cholernej mąki takie grudki się robią... Rolling Eyes
_________________
[b]"Bardziej lubię siebie, kiedy mam Cię obok." Sylwia&Petter-26.12.2014[/b]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Nataśka
Nałóg
Nataśka jest offline 



Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 4593

Skąd: Świecie
Data ślubu: 20.06.2009r
Wiek: 37

PostWysłany: Sro Kwi 14, 2010 11:06 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
musisz dokladnie wymieszac i nie do gotujacej sie mieszanki wsypywac.A jeszcze najlepiej jak make przez sito przemieszasz Wink
_________________
[url=http://www.maluchy.pl][img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-47707.png[/img]

[img]http://kobietaintymnie.pl/suwaczek/cache/dc515358.gif[/img][/url]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
maggie1811
Początkujący
maggie1811 jest offline 



Dołączył: 28 Maj 2010
Posty: 102


Data ślubu: 21,08,2010
Wiek: 39

PostWysłany: Pon Cze 07, 2010 11:17 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
calanoli polecam ( podobne do lasagne)
_________________
[url=http://www.wyjdzzamnie.pl][img]http://www.wyjdzzamnie.pl/suwaczki/suwaczek-64721.png[/img][/url]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
wistar
Mocno uzależniony
wistar jest offline 



Dołączył: 22 Wrz 2008
Posty: 3398
Pomocy: 8
Skąd: Małopolska
Data ślubu: 12.09.2009
Wiek: 39

PostWysłany: Pon Cze 07, 2010 11:44 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
[quote="Sylwiczka"]Mi zawsze od tej cholernej mąki takie grudki się robią... Rolling Eyes[/quote]


Bo mąkę (i większość zup/sosów w proszku) trzeba rozpuścić w zimnej wodzie i potem wlać do sosu/zupy, wtedy grudki się nei zrobią.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
aniah22
Nałóg
aniah22 jest offline 



Dołączył: 05 Maj 2010
Posty: 5198
Pomocy: 6
Skąd: Wrocław
Data ślubu: 24.07.2010 r.
Wiek: 40

PostWysłany: Sro Cze 30, 2010 12:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Ja też jestem fanką włoskiej kuchni i często u mnie różniste makarony. Ogólnie wiele przepisów i jeszcze więcej moich własnych modyfikacji, zależy co mam w lodówce.

Podam Wam jednak super szybki przepis na makaron. Autorką jest moja ulubiona Nigella.

Składniki:
-makaron (typ dowolny, ja zwykle używam do tego spaghetti, czasem linguine, ale świderki, czy inne też będą dobre)
-boczek
-pietruszka świeża (sporo)
-oliwa aromatyzowana czosnkiem
-sól i pieprz, jak ktoś woli ostre lub bardziej słone

Stawiam wodę na makaron, w tym czasie w piekarniku na blaszce/brytfance rozgrzewam oliwę czosnkową (można tez po prostu na patelni, na kuchence) i kroję w kosteczkę boczek. W czasie gdy makaron się gotuje, piekę boczek, mniej więcej w tym samym czasie są gotowe, wrzucam makaron na blaszkę, mieszam wszystko razem, tak żeby oliwa otoczyła każdy makaronik Wink dodaję dużą ilość posiekanej pietruszki i gotowe!

PYCHOTA!

ps.
najlepszy jest wg mnie chudziutki boczek, chyba że ktoś lubi bardziej tłusty, to nie ma problemu, ale jak ktoś nie lubi boczku to spokojnie można użyć podwędzanej szynki, czy czegoś innego, co da podobny aromat.
A zamiast oliwy aromatyzowanej, można użyć zwykłej i przez krótki czas podsmażyć na niej czosnek, a potem na koniec jeszcze wcisnąć odrobinę świeżeg.o.
_________________
[url=http://www.weselinka.pl/][img]http://www.weselinka.pl/suwaczek/3/2010-07-24.png[/img][/url]
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/9f7jf71xxdqz9s6u.png[/img][img]http://s2.pierwszezabki.pl/053/0532469a0.png[/img]
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/atdcroequyay3nih.png[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
manga26
Hobbysta forumowy
manga26 jest offline 



Dołączył: 04 Sty 2009
Posty: 34039
Pomocy: 109
Skąd: BYDGOSZCZ/ZIELONA GORA
Data ślubu: 9.03.2010 /25.09.2010
Wiek: 39

PostWysłany: Sob Lip 10, 2010 8:20 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
mój chlop jest bardzo makaroniasty, wiec sporo tego robie. Zauwazylam, że makaron lubi produkty dobrej jakosci i proste przepisy. Danie na dziś :

[color=orange]tagiatelle z kurkami [/color]

Tagiatelle mozemy przygotowac sami , czyli zrobic ciasto i pokroic we wstążki ( mozna podbarwic szpinakiem), mozemy kupic pasta fresca ( tanie i smaczne w biedronie bywa) lub wykorzystac zwykly makaron wstążki ( opcja , która najmniej lubię, ale jest najszybsza). Gotujemy al dente ( dla osób, które boja sie twardego makaronu - spoko loko - bedzie mięciutki i rozpływajacy sie w ustach).

na maselku podsmazamy pół malej dymki 9 albo 2 szalotki) i 4-5 zabków czosnku ( wedle upodobań)pokrojonych w kostke (nie dusimy, bo straci cały aromat), dużą garśc kurek a najlepiej dwie ( sezon trwa, wiec polecam wyprawe do lasu), kroimi niezbyt drobno ( jeśli sa małe moga byc cale) i wrzucami do cebuli i czosnku, smazymy. Doprawiamy sola i pieprzem. Wlewamy szklanke słodkiej smietanki 18% ( wystarczy, kremówa niepotrzebna) i redukujemy. Ew. podprawiamy bazylia suszoną ( ja tego nie robie). Nie przesadzamy z piprzem i sola - kurki, czyli pieprzniki jadalne maja swoja przyrodzona ostrość. Jak sosik zredukuje dodajemy na patelaszkę makaron i dusimy 2-3 minuty. Wykładamy na talerz i posypujemy swieżą natka albo najlepiej świeżą bazylia.
Bon apetit Very Happy



p.s. Sos mozna przyrzadzic również z borowikami, podgrzybami, maslakami, za każdym razem smakuje inaczej. Do wersji z borowikami swietnie pasują grzanki ze schabu - schab kroimy w drobna kosteczke i smazymy na oliwie z oliwek. jak potrawa jest gotowa w ostatniej chwili mieszamy - wtedy grzanki mięsne sa chrupiace a nie rozmiekle.
_________________
[img]http://www.swadba.pl/suwaczki/000131010a31323835333635363030.jpg[/img][URL=http://www.fotosik.pl][img]http://images41.fotosik.pl/256/360e58c04f29ee95.jpg[/img][/URL]

[img]http://www.suwaczki.com/tickers/ex2bjw4zwf5aqjss.png[/img] [img]http://s2.pierwszezabki.pl/043/043131960.png[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Ślubne Strona Główna -> Potrawy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
Strona 2 z 5

 
Skocz do:  
Możesz czytać tematy
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group

Wesele Tworzenie stron internetowych
Baner