[quote="amariss"]
wczoraj zrobiłam garnek przecieru pomidorowego, to mi dzisiaj znowu dali pomidorów [/quote]
daj przepis na przecier pomidorowy, nigdy nie robilam
amariss wczoraj znalazlam cos z dynia do sloika tu mojprzepisna.pl w dziale przetwory, zobacz _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/atdcj44jacq9vaob.png[/img]
Milenciu robię po najmniejszej linii oporu tzn. sparzam pomidory, usuwam pestki, kroję w kostkę i gotuję aż zgęstnieją, gorący przecier do słoiczków i pasteryzować albo do pojemniczków i do zamrażary. nie doprawiam, bo to dla Aleksa do sosu pomidorowego lub zupki. _________________ [color=darkred]impossible is nothing...
razem możemy wszystko[/color]
[img]http://s2.suwaczek.com/200406254438.png[/img]
[img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-68873.png[/img]
ja kroje pomidory, gotuję w całości a potem przepuszczam przez przecierak - zostają na nim łupki i ziarenka, potem pasteryzuje,
i jakby któraś zobaczyła takie białe robaczki w przecierze - to normalne, to żyłki z pomidorów _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/qdkki09ks9tspfm5.png[/img][img]http://s2.pierwszezabki.pl/047/047250990.png[/img]
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/mjvyp07w0264oz1x.png[/img][url=http://www.suwaczki.com/zabki][img]http://www.suwaczki.com/zabki/images/37a7e5f30f456f5a.png[/img][/url]
[quote="karolaj"][b]ja kroje pomidory, gotuję w całości[/b] a potem przepuszczam przez przecierak - zostają na nim łupki i ziarenka, potem pasteryzuje,
i jakby któraś zobaczyła takie białe robaczki w przecierze - to normalne, to żyłki z pomidorów [/quote]
hę?
[img]http://farm6.staticflickr.com/5507/9409856692_e219f0c1db.jpg[/img] _________________ [url=http://lilypie.com][img]http://lb4f.lilypie.com/jNcBp2.png[/img][/url]
oooo to zrobie i to z cukini i ten paprykowy i ten przecier pierwszy raz bede robila takie przeciery. pasteryzowac to jest gotowac we wrzatku tak? _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/atdcj44jacq9vaob.png[/img]
[quote="Emma88"][quote="karolaj"][b]ja kroje pomidory, gotuję w całości[/b] a potem przepuszczam przez przecierak - zostają na nim łupki i ziarenka, potem pasteryzuje,
i jakby któraś zobaczyła takie białe robaczki w przecierze - to normalne, to żyłki z pomidorów [/quote]
hę?
[img]http://farm6.staticflickr.com/5507/9409856692_e219f0c1db.jpg[/img][/quote]
no w sensie, że nie usuwam skórki i pestek
[quote="/\/\ilenciaa"]oooo to zrobie i to z cukini i ten paprykowy i ten przecier pierwszy raz bede robila takie przeciery. pasteryzowac to jest gotowac we wrzatku tak?[/quote]
Gotować około 15-20 minut, tylko uważać żeby słoiki się nie stykały i nie wkładać do zimnej wody (słoiki są gorące od razu po napełnieniu i zakręceniu) a potem wyciągasz i stawiasz do góry dnem aż ostygną _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/zrz6k6nlio9trhnt.png[/img]
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/km5sjw4zxvmlfbz3.png[/img]
ewentualnie można pasteryzować w piekarniku, tak jak jest w przepisie na ketchup z cukinii, który wklejała muszka _________________ [color=darkred]impossible is nothing...
razem możemy wszystko[/color]
[img]http://s2.suwaczek.com/200406254438.png[/img]
[img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-68873.png[/img]
a co jest lepsze w piekarniku czy w wodzie??? i woda musi byc do samej gory czy np moze byc do polowy sloika??? _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/atdcj44jacq9vaob.png[/img]
3/4 słoika, ja się jakoś boję w piekarniku. _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/zrz6k6nlio9trhnt.png[/img]
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/km5sjw4zxvmlfbz3.png[/img]
Dołączył: 05 Gru 2010 Posty: 8431 Pomocy: 6 Skąd: Kraków Data ślubu: 20.08.2011 Wiek: 34
Wysłany: Czw Wrz 10, 2015 4:02 pm Temat postu:
Ja pasteryzuje w piekarniku i nic się z nimi nie dzieje _________________ [url=http://lilypie.com][img]http://lbyf.lilypie.com/O2stp2.png[/img][/url]]
[url=http://daisypath.com][img]http://davf.daisypath.com/OLthp2.png[/img][/url]
A ja kiedyś zrobiłam pesto samodzielnie i byłam z siebie taka dumna, ale właśnie pasteryzacja mi się nie udała i 12 słoików poszło do śmieci, nie mówiąc o tym, ile zapłaciłam za parmezan.
Widzę że Amariss mnie ubiegła. Też miałam pytać czy nie znacie czegoś z dyni bo tata mi od sąsiada naprzynosił tego do groma. Trochę mrożę. Ale gotuję też samą a potem blenderem robię mus z tego nawet do słoików czy mrożę. A dzisiaj może mi się uda zrobić dżem z jabłek i dyni. http://www.smaczny.pl/przepis,dzem_z_dyni_i_jablek
Z jabłek i gruszek się narobiłam ostatnio dżemu i takiego musu całkiem gładkiego. Pycha. _________________ [url=http://fajnamama.pl][img]http://fajnamama.pl/suwaczki/zdxvjnv.png[/img][/url]
Dołączył: 12 Wrz 2009 Posty: 35889 Pomocy: 50 Skąd: Radom Data ślubu: 29.05.2010 Wiek: 37
Wysłany: Wto Paź 20, 2015 9:13 pm Temat postu:
ja dzis gruszki w syropie robiłam. Mama mnie nastraszyła ze 20kg ma do przerobienia, a przywiozła moze z 5... pytam gdzie reszta? no zjedli... _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/wnidej282zkrxyam.png[/img]
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa) Idź do strony : Poprzedni1, 2, 3 ... , 10, 11, 12Następny
Strona 11 z 12
Możesz czytać tematy Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach