Wysłany: Sob Lis 12, 2011 8:41 pm Temat postu: Przystawki
Znacie fajne przepisy na przystawki/przekąski? Za parę dni przychodzą do nas znajomi na wieczór, kolacja i te sprawy, chciałabym oprocz dania głównego, deseru, podać coś jeszcze, ale nie wiem co, może mi coś poradzicie? _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/mhsvanli36t2a954.png[/img]
Stefcia mi się jak narazie to na myśl nasuwają jakieś koreczki albo malutkie kanapki na 1 kęs. Poszukam. Jak coś znajde to wrzucę. _________________ [url=http://fajnamama.pl][img]http://fajnamama.pl/suwaczki/zdxvjnv.png[/img][/url]
patrzyłam na różne strony, m.in na ugotowani, ale i tak jakoś nie znalazłam nic, co by mnie natchnęło. Może któraś z was ma jakieś swoje przepisy _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/mhsvanli36t2a954.png[/img]
6) sałatka z mozzarelli z awokado, pomidorkami, mieszanką kruszonych orzechów, na liściach szpinaku, z sosem na bazie oliwy, soku z cytryny i miodu. [/quote]
Ja zrobiłam ostatecznie tą zupę - polecam, pyszna!!! _________________ [url=http://daisypath.com][img]http://davm.daisypath.com/p72zp1.png[/img] [img]http://lpmm.lilypie.com/uXGfp1.png[/img][/url] [url=http://lilypie.com][img]http://lpmm.lilypie.com/ePxGp1.png[/img][/url]
Ja jako przekąski zazwyczaj robię koreczki, w różnych kombinacjach.
Moje ulubione zestawienie to:
oliwka
łosoś wędzony
pomidorek koktailowy (jak duży, to przekrojony na pół i na takiej połówce korki fajnie stoją)
Kupiłam też raz takie malutkie kiełbaski pepperoni (jak kabanosy, lekko pikantne, długości ok. 3-4cm) i zrobiłam korki z takimi kiełbaskami, z serem, ogórkiem konserwowym, oliwkami, pieczarkami marynowanymi - w różnych kombinacjach.
Można też kupić zwykłego kabanosa i pociąć go po skosie na takie kawałki 2-3cm.
Osobiście z przystawek lubię jeszcze tatar, podany z drobno posiekanymi cebulką i ogórkiem kiszonym, może być np. uformowany w kuleczki, niekoniecznie z żółtkiem.
Lubię też galaretkę drobiową, można ją zrobić w małych pojemniczkach, takie porcje na 1-2 kęsy.
Na ciepło - polecam grzanki z bułki pokrojonej na kromki, skropionej oliwą z oliwek albo przesmarowane cienko masełkiem, z plastrem mozarelli, suszonymi pomidorami (takimi ze słoika) i ziołami (np. z listkiem świeżej bazylii na wierzchu) - pycha!
Ewentualnie na ostro z odrobiną posiekanego pepperoni (może być marynowane lub świeże). Można je też natrzeć czosnkiem, albo zamiast zwykłego masła użyć czosnkowego.
Mini kanapki na pieczywie typu Wasa też się dobrze sprawdzają.
Jajka nadziewane - kroisz ugotowane jajko na pół, wyjmujesz żółtko, które ucierasz z innymi składnikami, farszem napełniasz dołek po żółtku Farsz można zrobić na tysiace sposobów
Może być też szynka nadziewana, np. chrzanem lub innym farszem, zwinięta w rulony.
Deska serów - pleśniowe, żółty, z dodatkami.
Pomysłów jest mnóstwo, zależy od upodobań, charakteru spotkania i czasu, jakim dysponujesz na przygotowanie wszystkiego
chyba skorzystam z tych grzaneczek niestety bez pomidora, bo mój mąż nie jada _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/mhsvanli36t2a954.png[/img]
Dołączył: 05 Gru 2010 Posty: 8431 Pomocy: 6 Skąd: Kraków Data ślubu: 20.08.2011 Wiek: 34
Wysłany: Nie Lis 13, 2011 3:52 pm Temat postu:
Stefcia ja polecam "chrupiące kąski" czy jakoś tak się to nazywa z winiary bodajże, nagetsy wychodzą super i są pyszne nawet na zimno, do tego sosik jaki kto lubi _________________ [url=http://lilypie.com][img]http://lbyf.lilypie.com/O2stp2.png[/img][/url]]
[url=http://daisypath.com][img]http://davf.daisypath.com/OLthp2.png[/img][/url]
Ja uwielbiam śliwki (ale koniecznie nasze polskie, żadne tam kalifornijskie) suszone, owinięte plastrem boczku cieniutkim, albo w droższej wersji szynką szwarcwaldzką i zapiekane. Nie zapiekane też są pyszne, ale raczej w wersji na szybko jak chcę coś przekąsić. _________________ [url=http://www.slubneserca.pl][img]http://www.slubneserca.pl/suwaczki-slubne/3/2008-08-15+13%3A00/suwaczek_slubny.jpg[/img][/url]
fajny temacik tez czegos nowego szukam, bo w sobote robie z okazji obrony imprezke dla tesciow i rodzicow
Ja czesto procz wszelkiego rodzaju salatek, robie np. nadziewane jajka na ostro, roboty 10 min, dziecinnie proste a jak sie wszyscy zajadaja
szaszlyki z serow plesniowych, oliwek, winogron....
mini kanapeczki z mini sucharkow
i nie pamietam co jeszcze _________________ [url=http://fajnamama.pl][img]http://fajnamama.pl/suwaczki/sbqelmt.png[/img][/url]
a tak w ogóle może znacie fajny przepis na sałatkę z kurczakiem? tak myślę o kurczaku wędzonym, ryżu, ale nie wiem, co jeszcze _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/mhsvanli36t2a954.png[/img]
Ja na sobote zrobie satatke z kurczakiem, selerem ze sloika, ananasem i kukurydza bardzo dobra zamiast selera duzo osob daje tez wlasnie ryz
Myslalam, ze o salatce gyros, ale za duzo tego kurczaka bedzie i zastanawiam sie nad jakas bezmiesna _________________ [url=http://fajnamama.pl][img]http://fajnamama.pl/suwaczki/sbqelmt.png[/img][/url]
taką to znam, chciałam bez ananasa. A może zrobię inną, bawarską sałatkę z makaronem, żeby nie było też za dużo kurczaka, bo będzie gulasz z kurczaka (takie coś jak beuf strogonow, tylko z kurczaka) _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/mhsvanli36t2a954.png[/img]
Z kurczaka to ja mam dwie ulubione - wspomniany wcześniej gyros i sałatkę z porem - daję posiekany por, kukurydzę, posiekane ugotowane na twardo jajko, podsmażone kawałki kurczaka, rzodkiewkę pokrojoną w drobna kosteczkę i ananas w kawałkach. Dodaję majonezu, doprawiam solą i pieprzem.
Albo kurczak wędzony, ryż lub makaron, fasola czerwona, papryka (czerwona lub zielona), kukurydza. Do tego sos czosnkowy lub majonezowy.
Jak dla mnie niezawodna i prosta sałatka, która zawsze smakuje to sałatka z zupek chińskich
Kruszy się makaron do miski, dodaje pokrojone warzywa - paprykę, ogórek, pomidor, kukurydzę z puszki (można dodać jeszcze inne, wedle gustu). Do tego przyprawa z jednej zupki i majonez. Odstawia się do czasu aż makaron zmięknie, a najlepiej na całą noc. Potem ewentualnie doprawia się do smaku, jeśli trzeba.
Lubię też sałatkę z tortelini i fety
Pierożki tortelini z mięsem gotuje się wg. przepisu na opakowaniu, po ostudzeniu dodaje się kosteczki fety i paprykę Do szklanki nałożyć majonezu, wycisnąć do niego 1-2 ząbki czosnku, doprawić solą i pieprzem i taki sos dodać do sałatki.
Jak lubicie ryby to pyszne są sałatki z tuńczykiem
Np. ryż, tuńczyk, kukurydza, oliwki, papryka, cebula, fasola czerwona z puszki, do tego majonez, przyprawy.
Zamiast ryżu można dać kasze kus kus - będzie delikatniejsza
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa) Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5Następny
Strona 1 z 5
Możesz czytać tematy Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach