Forum ŚlubnePortal Ślubno Weselny www.WyjdzZaMnie.pl
Wesele - przejdź na portal || Forum ślubne | Suknie ślubne | Komis sukien ślubnych | Zapowiedzi Portal Ślubno Weselny www.WyjdzZaMnie.pl
FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj   
Go to
Forum Forum Ślubne Strona Główna -> Potrawy

Grillujemy!
Idź do strony : 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
LuterAnka
Ekspert
LuterAnka jest offline 



Dołączył: 18 Gru 2007
Posty: 5996
Pomocy: 18
Skąd: Czerwionka-Leszczyny
Data ślubu: 28.04.2009 i 25.07.2009
Wiek: 40

PostWysłany: Pon Sie 11, 2008 10:19 am    Temat postu: Grillujemy! Odpowiedz z cytatem
Tu podawajcie przepisy na jedzonko z grilla, dipy, sałatki i inne zakąski, które pasują na spotkanie przy grillu Smile
_________________
Kochamy Cię, Bogusiu!
[img]http://s2.suwaczek.com/201201111565.png[/img]
Kochamy Cię, Jadziu!
[img]http://s9.suwaczek.com/201408301765.png[/img]
http://bubinkowo.blogspot.com
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG



LuterAnka
Ekspert
LuterAnka jest offline 



Dołączył: 18 Gru 2007
Posty: 5996
Pomocy: 18
Skąd: Czerwionka-Leszczyny
Data ślubu: 28.04.2009 i 25.07.2009
Wiek: 40

PostWysłany: Wto Sie 12, 2008 1:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Żadnych propozycji? To ja wrzucę. Tzn. już wrzuciłam w temacie Potrawy z ziemniaków, ale można to na grillu zrobić (a właściwie najlepiej na grillu), więc wrzucam i tu:

ZIEMNIAKI POD BEKONEM
(przepis na 4 porcje)

Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- 125 g mozarelli
- świeża bazylia
- bekon w plastrach

Wykonanie:
Ziemniaki w mundurkach gotuj przez 25 minut, następnie ostudź i przekrój na pół wzdłuż.
Mozarellę osącz z zalewy, pokrój w grube plastry.
Między połówki ziemniaka włóż plaster mozarelli i listek bazylii.
Następnie owiń każdy ziemniak 2 plastrami boczku.
Ziemniaki grilluj z każdej strony przez 3 minuty.
Podawaj posypane świeżymi listkami bazylii.

SMACZNEGO!!!
_________________
Kochamy Cię, Bogusiu!
[img]http://s2.suwaczek.com/201201111565.png[/img]
Kochamy Cię, Jadziu!
[img]http://s9.suwaczek.com/201408301765.png[/img]
http://bubinkowo.blogspot.com
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG
eppl
Ekspert
eppl jest offline 



Dołączył: 12 Lis 2007
Posty: 7521
Pomocy: 9
Skąd: :)
Data ślubu: 7 czerwiec 2008 rok :-)
Wiek: 40

PostWysłany: Czw Sie 21, 2008 5:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Jadłyscie kiedyś pieczarki z grila? Najlepiej jak jest to taki gril muraowany i mamy do neiego kamienna płytę ale wiem że z tym trudno Wink Jak chcemy na normalnym grilu to bierzemy tackę (z dzurami) i kładziemu umute pieczarki z ucietymi ogonkami...W srodek wsypujemy vegetę albo sól (jedni lubią z vegeta inni ze solą) i maja sie dusić az staną sie miekkie Wink Pyszne jako dodatek do mięs z grila Wink
_________________
[img]http://www.suwaczek.pl/cache/60bb514a3c.png[/img]

Wiara czyni cuda...
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
nati
Ultra fanatyk
nati jest offline 



Dołączył: 07 Sie 2007
Posty: 15356
Pomocy: 16
Skąd: Żory
Data ślubu: 2 maja 2009
Wiek: 37

PostWysłany: Pią Wrz 12, 2008 3:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
a ja uwielbiam parówki z serem i szynką Very Happy takie na grila Smile normalnie pychotka Very Happy
a sałatki.. to najcześciej sałata, pomidor, ogórek, papryka.. takie wiosenne warzywa Very Happy i do tego ser Feta Smilełyżka majonezu do wszystkiego lub łyżla smietany.. pychotka Very Happy najczęściej jadamy bez fety.. ale z fetą też jest pyszne Very Happy
_________________
[img]http://s7.suwaczek.com/20090502290214.png[/img]
[img]http://s6.suwaczek.com/201005155162.png[/img]
[b]Tylko Ciebie mogę kochać tak.. Tak do końca, jak kocha się tylko raz Kiss[/b]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
andżelina
Ultra fanatyk
andżelina jest offline 



Dołączył: 04 Lis 2008
Posty: 15415
Pomocy: 55
Skąd: śląskie
Data ślubu: 3.07.2010
Wiek: 35

PostWysłany: Pon Sty 19, 2009 2:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
KOCIOŁEK lub PACIOŁKI Smile

Potrawa ta ma 2 nazwy, w zależności od tego, w czym ją przygotowujemy. Jeśli mamy żeliwny garnek, taki do powieszenia nad ogniskiem to wtedy możemy przygotować kociołek Smile
Środek garnka smarujemy oliwą, wykładamy całymi liśćmi kapusty (mogą byc te wierzchnie, które zazwyczaj wyrzucamy); kroimy cebulę, boczek, kiełbaskę, wędzonkę, ziemniaki w kostkę, szatkujemy kapustę; wrzucamy to wszystko do garnka, przyprawiamy do smaku i zawieszamy nad ogniskiem; jeśli składniki nie puściły soków, można podlać wodą lub bulionem, ale nie za dużo, zeby się zupka nie zrobiła. dusimy to tak długo, aż wszystkie składniki zmiękną; naturalne jest, że ziemniaczki się lekko rozgotują - o to chodzi Smile można jeść z chlebkiem, kiełbaską lub czym się chce Smile Pycha!!!

Paciołki przygotowujemy z tych samych składników, ale nie wkładamy ich do garnka tylko nakładamy na kawałki folii aluminiowej, zawijamy i układamy na grillu; można dodatkowo podłożyć pod spód jeszcze aluminiową tackę; najszybciej dochodzą na grilu, który jest osłonięty, bo wtedy jest pewność, że ciepło zawsze najpierw przejdzie przez paciołki, zanim zabierze je wiatr Smile

Polecam obie potrawy, są pyszne!
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
andżelina
Ultra fanatyk
andżelina jest offline 



Dołączył: 04 Lis 2008
Posty: 15415
Pomocy: 55
Skąd: śląskie
Data ślubu: 3.07.2010
Wiek: 35

PostWysłany: Pon Sty 19, 2009 2:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
U nas często porócz kiełbaski na grillu pojawiają się inne smakołyki:
- kaszanka - zawinięta w aluminiową folię - pycha!
- żeberka, łopatka czy karkówka - marynowane wcześniej w różnych przyprawach - palce lizać!
- wszelkiego rodzaju szaszłyki
- kurczaczek

polecam grillowanie nie tylko kiełbasek ale i innych mięs - tak jak u nas Smile
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
dobrawa
Początkujący
dobrawa jest offline 



Dołączył: 13 Lis 2008
Posty: 97

Skąd: kresy wschodnie
Data ślubu: 27 czerwiec 2009
Wiek: 38

PostWysłany: Pon Sty 19, 2009 5:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
mhmm az mi ślinka cieknie Razz ja uwielbiam łososia z grilla, a może któs zna dobry przepis na dipa do takiego łososia ???
_________________
[img]http://suwaczki.waszslub.pl/img-2009062700300330.png[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
andżelina
Ultra fanatyk
andżelina jest offline 



Dołączył: 04 Lis 2008
Posty: 15415
Pomocy: 55
Skąd: śląskie
Data ślubu: 3.07.2010
Wiek: 35

PostWysłany: Pon Sty 19, 2009 5:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
hmm nie jadłam jeszcze łososia z grilla, a za rybami raczej nie przepadam Ekhm... nie mam pojęcia co do takiej rybki mogłoby pasować... moja siostra ostatnio robiła łososia na parze i do tego właśnie jakiś dip. zapytam ją z czego to było i jak smakowało Wink
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
aniołek:)
Początkujący
aniołek:) jest offline 



Dołączył: 09 Gru 2008
Posty: 41

Skąd: Krzeszowice
Data ślubu: 21 sierpień 2010 rok
Wiek: 38

PostWysłany: Sob Lut 07, 2009 4:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
[quote="asim"]KOCIOŁEK lub PACIOŁKI Smile

Potrawa ta ma 2 nazwy, w zależności od tego, w czym ją przygotowujemy. Jeśli mamy żeliwny garnek, taki do powieszenia nad ogniskiem to wtedy możemy przygotować kociołek Smile
Środek garnka smarujemy oliwą, wykładamy całymi liśćmi kapusty (mogą byc te wierzchnie, które zazwyczaj wyrzucamy); kroimy cebulę, boczek, kiełbaskę, wędzonkę, ziemniaki w kostkę, szatkujemy kapustę; wrzucamy to wszystko do garnka, przyprawiamy do smaku i zawieszamy nad ogniskiem; jeśli składniki nie puściły soków, można podlać wodą lub bulionem, ale nie za dużo, zeby się zupka nie zrobiła. dusimy to tak długo, aż wszystkie składniki zmiękną; naturalne jest, że ziemniaczki się lekko rozgotują - o to chodzi Smile można jeść z chlebkiem, kiełbaską lub czym się chce Smile Pycha!!!

Paciołki przygotowujemy z tych samych składników, ale nie wkładamy ich do garnka tylko nakładamy na kawałki folii aluminiowej, zawijamy i układamy na grillu; można dodatkowo podłożyć pod spód jeszcze aluminiową tackę; najszybciej dochodzą na grilu, który jest osłonięty, bo wtedy jest pewność, że ciepło zawsze najpierw przejdzie przez paciołki, zanim zabierze je wiatr Smile

Polecam obie potrawy, są pyszne![/quote]

jak dla mnie, ten przepis wyglada jak normalne ziemniaki pieczone Smile
_________________
[img]http://www.suwaczek.pl/cache/3c25f079b5.png[/img]
[img]http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/200712220725.png[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
andżelina
Ultra fanatyk
andżelina jest offline 



Dołączył: 04 Lis 2008
Posty: 15415
Pomocy: 55
Skąd: śląskie
Data ślubu: 3.07.2010
Wiek: 35

PostWysłany: Pon Lut 16, 2009 2:36 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
podstawą potrawy jest kapusta, ziemniaków dodaje się tylko trochę i to pokrojonych w drobną kostkę. nie wiem w czym zatem przypomina pieczone ziemniaki Confused
ziemniaki pieczone u nas przyrządza się tak:
obierasz ziemniaki, natłuszczasz olejem, obsypujesz przyprawami, zawijasz w folię i pieczesz do miękkości w piekarniku lub na grillu.
chyba, ze masz na myśli jakiś inny przepis...
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
andżelina
Ultra fanatyk
andżelina jest offline 



Dołączył: 04 Lis 2008
Posty: 15415
Pomocy: 55
Skąd: śląskie
Data ślubu: 3.07.2010
Wiek: 35

PostWysłany: Pon Lut 16, 2009 2:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
[quote="dobrawa"]mhmm az mi ślinka cieknie Razz ja uwielbiam łososia z grilla, a może któs zna dobry przepis na dipa do takiego łososia ???[/quote]

moja siostra często przyrządza łososia na parze. do tego robi bardzo prosty sos: jogurt naturalny, do tego opakowanie sosu czosnkowego do sałatek (może być jakiś inny, ważne żeby nie był kwaśny - na bazie octu, bo z jogurtem nie jest za dobry), oprócz tego trochę świeżo rozgniecionego czosnku, trochę ziół prowansalskich, pieprz i jeśli konieczne - sól.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Wiolka:)
Zaangażowany
Wiolka:) jest offline 



Dołączył: 17 Gru 2008
Posty: 381
Pomocy: 1
Skąd: Łańcut
Data ślubu: 24.10.2009
Wiek: 37

PostWysłany: Pią Lip 03, 2009 5:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
u nas goscie zajadali sie ostatnio chlebem pieczonym na grilu z maslem czosnkowym,nawet mieso nie mialo takiego popytu jak zawsze Smile czasem pieczemy dzika,ale zazwyczaj konczy sie na karkowce,szaszlykach,boczku i filecie z kurczaka Smile
a moze ktoras z Was zna jakis prosty przepis na sos do takich standardowych mies z grila? zazwyczaj robie sos czosnkowy,ale powoli nam sie przejada
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
wistar
Mocno uzależniony
wistar jest offline 



Dołączył: 22 Wrz 2008
Posty: 3398
Pomocy: 8
Skąd: Małopolska
Data ślubu: 12.09.2009
Wiek: 39

PostWysłany: Pią Lip 03, 2009 9:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
No właśnie - masełko czosnkowe+chlebek z grilla mniammm

Poza tym - do dużych pieczarek można nałożyć sera żółtego o intensywnym smaku, zapakować w folię aluminiową i na grilla - ja to lubię średnio, ale niektórzy w mojej rodzinie uwielbiają.

Można zrobić zwykłe ziemniaczki w mundurkach, owinąć każdy folią i do węgla - będą jak z ogniska.

Poza tym, wszelkie mięsa na grilla (kurczak, żeberka, karkówka) wcześniej powinno się marynować, najlepiej przez całą noc. W wersji szybkiej może to być marynata z oliwy, ziół; A dla wymagających są marynaty z miodem, piwem i innymi cudami.

A co do ryb, to mój wujek robił tak, że w wypatroszoną i umytą rybkę wkładał dużo natki pietruszki, trochę masła, owijał w folię alum i tak się to w tej folii pichciło na grilu. Potem podawało się do tego jeszcze plasterki cytryny.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
wistar
Mocno uzależniony
wistar jest offline 



Dołączył: 22 Wrz 2008
Posty: 3398
Pomocy: 8
Skąd: Małopolska
Data ślubu: 12.09.2009
Wiek: 39

PostWysłany: Pią Lip 03, 2009 9:19 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
A co do sosu to ostatnio do karkówki podano tatzyki (czy jak to się tam pisze), bardzo mi smakowało, chociaż było robione na szybko.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
manga26
Hobbysta forumowy
manga26 jest offline 



Dołączył: 04 Sty 2009
Posty: 34039
Pomocy: 109
Skąd: BYDGOSZCZ/ZIELONA GORA
Data ślubu: 9.03.2010 /25.09.2010
Wiek: 39

PostWysłany: Pią Lip 03, 2009 10:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
dorzuce coś jutro, takiego konkretnego


a z drobiazgów to uwielbiam grilowanego ananasa i serek pleśniowy - trzeba go owinąć folią aluminiową i tak grilowac, pyszka Smile
_________________
[img]http://www.swadba.pl/suwaczki/000131010a31323835333635363030.jpg[/img][URL=http://www.fotosik.pl][img]http://images41.fotosik.pl/256/360e58c04f29ee95.jpg[/img][/URL]

[img]http://www.suwaczki.com/tickers/ex2bjw4zwf5aqjss.png[/img] [img]http://s2.pierwszezabki.pl/043/043131960.png[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Ślubne Strona Główna -> Potrawy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony : 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
Strona 1 z 6

 
Skocz do:  
Możesz czytać tematy
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group

Wesele Tworzenie stron internetowych
Baner