Forum ŚlubnePortal Ślubno Weselny www.WyjdzZaMnie.pl
Wesele - przejdź na portal || Forum ślubne | Suknie ślubne | Komis sukien ślubnych | Zapowiedzi Portal Ślubno Weselny www.WyjdzZaMnie.pl
FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj   
Go to
Forum Forum Ślubne Strona Główna -> Potrawy

Cos dla Jaroszow

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Batist
Mocno uzależniony
Batist jest offline 



Dołączył: 21 Kwi 2007
Posty: 2588
Pomocy: 2


Wiek: 41

PostWysłany: Czw Kwi 26, 2007 10:34 am    Temat postu: Cos dla Jaroszow Odpowiedz z cytatem
[color=red]Gołąbki grzybowe w sosie koperkowym:[/color]

Składniki:

# 1 główka kapusty
# 250g ryżu
# 2 cebule
# 50g grzybów
# 1 łyżka masła
# sól
# 1 łyżka posiekanego koperku
# ½ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego

Sos: 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, 125 ml śmietany, sól.


Sposób przyrządzania:

Grzyby namoczyć, ugotować i posiekać. Wywar zachować. Ryż ugotować, wymieszać z grzybami, cebulą posiekaną i podsmażoną na maśle, solą i pieprzem. Liście kapusty obgotować we wrzątku.
Na każdym liściu położyć łyżkę farszu, zwinąć, ułożyć w garnku, zalać wrzącym, osolonym wywarem z grzybów i gotować 45 min. Przesmażyć mąkę na maśle, dodać 5 łyżek wywaru z grzybów, śmietankę, koperek i zagotować.
Gołąbki polać sosem i dusić 10 min.

[color=violet]Panierowane kalafiorki:[/color]

Składniki:

- kalafior
- jajko
- mąka
- mleko
- tłuszcz
- bułka tarta
- pieprz, sól


Sposób przyrządzania:
Kalafior wrzucić do garnka z gotującą się, osoloną (ok. 1 łyżki, w zależnosci od ilości kalafiora) wodą, trzymać aż zrobi się taki pośrodku nie może być zbyt twardy, ani zbyt miękki. Teraz wystarczy zrobić zwykłą panierkę, czyli do miseczki wbić jajko, dolać odrobine mleka, posolić, popieprzyć i wymieszać (musi być jednolita konsystencja). Kalafior podzielić na nieduże kawałki, maczać w jajku, mące, jajku i bułce. Następnie smażyć na głębokim tłuszczu.

[color=brown]Bigos wegetariański:[/color]

Składniki:

- 1 kg kiszonej kapusty,
- 0,5 kg białej kapusty,
- 2 cebule,
- 1 marchewka,
- garść grzybków suszonych,
- 0,3 kg pieczarek,
- pół opakowania kostki sojowej,
- 3 suszone śliwki,
- 1 łyżka dżemu (powideł) śliwkowego,
- olej do smażenia,
- ziele angielskie,
- liście laurowe,
- szczypta majeranku, szczypta tymianku, szczypta kminku,
- malutka szczypta sproszkowanego imbiru,
- słoiczek koncentratu pomidorowego,
- pieprz, sól do smaku,
- przyprawa do bigosu - w ilości wg uznania


Wykonanie:
Kapustę kiszoną przepłukać. Kapustę białą poszatkować, zagotować, wodę odlać. Połączyć oba rodzaje kapusty, gotować, dodać troszkę wody. Dorzucić suszone grzyby i suszone śliwki. Marchew potarkować i dodać do kapusty. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, szczyptę majeranku, tymianku, kminku oraz imbiru.
Cebulę poszatkować, pieczarki drobno pokroić, podsmażyć na oleju i dodać do kapusty. Kostkę sojową ugotować wg przepisu na opakowaniu, odsączyć, dodać do kapusty. Dodać łyżkę powideł lub dżemu. Dodać przecier pomidorowy oraz przyprawę do bigosu, pieprz i sól - wg uznania. Gotować ok 1 - 1,5 h.

[color=olive]Brokuły w cieście jogurtowym:[/color]

-brokuły
-12 czubatych łyżek mąki
-2 pojemniki chudego jogurtu naturalnego
-1 żółtko
-3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
-po 1/ 2 pęczka szczypiorku i natki pietruszki
-sól
-biały pieprz
-4 szklanki oleju do smażenia
-natka pietruszki do dekoracji


Rozbełtać w misce żółtko z dwiema szklankami zimnej wody. Wsypać mąkę, wymieszać, odstawić na kilkanaście minut. Podzielić brokuły na różyczki. Gotować brokuły 3minuty ,odsączyć. Wymieszać jogurt ze śmietaną. Opłukać i osuszyć zieleninę, drobno pokroić. Dodać zieleninę do sosu, doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać olej w wysokim garnku. Moczyć brokuły w cieście, smażyć porcjami po 5 minut na złoty kolor. Osączyć z tłuszczu, ułożyć na półmisku. Sos podawać
osobno.


[color=blue]Ryżowe placuszki:[/color]

-1 woreczek ugotowane go ryżu
-2 jaja
-ok.25 dag mąki
-pół szklanki mleka lub śmietany
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-cukier do smaku

Jaja, mleko, cukier zmiksować. Dodawać mąkę z proszkiem. Na końcu dodać
ryż. Wymieszać. Zostawić na 15 minut.Mozna dodać jabłko starte na duzych oczkach.
Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.

Posypać cukrem pudrem.


[color=indigo]Placki z kapustą:[/color]

-50 dag ziemniaków
-10 dag żółtego sera
-1 jajko
-2 ząbki czosnku
-sól, pieprz, oregano, majeranek
-20 dag kapusty włoskiej
-3 łyżki oleju do smażenia
-szklanka jogurtu

Ziemniaki obrane zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odcisnąć nadmiar wody. Dodawać drobno starty żółty ser, jajko i przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić solą i pieprzem/masa na placki/ .
Kapustę grubo poszatkować, podsmażyć na łyżce oleju, doprawić szczyptą soli.
Na patelni rozgrzać resztę oleju . Usmażyć na nim placki na złoto.
Jogurt naturalny przyprawić oregano, majerankiem, solą, pieprzem.
Placuszki przekładać podsmażoną kapustą ,podawać z sosem jogurtowym



[color=red]Kotleciki jajeczne: [/color]

-5 jaj na twardo

-5 łyżek tartej bułki

-2 jaja surowe

-2 łyżki oleju

-1 duża cebula

-trochę śmietany

-sól, pieprz, tłuszcz do smażenia

Cebule drobno posiekać i zeszklić w 2 łyżkach mocno rozgrzanego oleju. Posiekać jaja ugotowane na twardo, dodać zeszklona cebulę, tartą bułkę, surowe jaja i przyprawy, jeśli masa jest zbyt sucha -wlać trochę śmietany. Dobrze wyrobić ,uformować kotleciki, obtoczyć w tartej bułce i usmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu.

[color=darkred]Placuszki marchwiowe:[/color]

- 1/2 kg marchwi
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól


Marchew obrać, umyć i zetrzeć na drobnych oczkach.
W misce wymieszać marchew, mąkę z proszkiem, jajka i szczyptę soli. Zagnieść jednolite ciasto.
Jeśli jest za rzadkie - dodać mąki.
Z ciasta formować niewielkie placuszki i smażyć na gorącym oleju.
Podawać z cukrem pudrem lub dżemem.



[color=brown]Kotleciki grzybowe: [/color]

-30 dag świeżych grzybów
-1 cebulka
-1 bułka namoczona w mleku
-2 jajka
-sól, pieprz
-olej

Grzyby pokroić i udusić z posiekana cebulka. Wymieszać z odciśniętą bułeczka i
jajkami.
Doprawić do smaku , uformować kotlety i smażyć na oleju.

[color=indigo]Ryba po japońsku.[/color]


1 kg. mintaja( lub innej ryby) - pokroić na kawałki , przyprawić
3-4 cebule - pokroić w kosteczkę, }
6 ogórków w occie ( słoik) - pokroić w kosteczkę }wymieszać razem.

Rybę obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej- usmażyć.

W misce układamy rybę na nią mieszankę ( cebula+ ogórek) i tak warstwami.
Sos ugotować w garnku, następnie polać rybę i przykryć. najlepiej
smakuje po 2 dniach.

SOS:
3,5 szkl. wody,
12 łyżek octu,
3-4 łyżki oleju,
6 łyżeczek cukru,
2 łyżeczki soli,
10 kulek ziela angielskiego,
1 słoiczek ketchupu pikantnego,
1 słoiczek przecieru pomidorowego.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość



myszka3daw
Uzależniony
myszka3daw jest offline 



Dołączył: 10 Maj 2007
Posty: 2087

Skąd: WROCŁAW



PostWysłany: Sob Maj 19, 2007 2:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
mniam mniam mniam SmileSmileSmile
_________________
[img]http://suwaczki.waszslub.pl/img-2007070700100130.png[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Batist
Mocno uzależniony
Batist jest offline 



Dołączył: 21 Kwi 2007
Posty: 2588
Pomocy: 2


Wiek: 41

PostWysłany: Nie Maj 20, 2007 1:32 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Lubicie takie dania?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
gosiula
Zaawansowany
gosiula jest offline 



Dołączył: 07 Maj 2007
Posty: 1148

Skąd: OKOLICE WARSZAWY
Data ślubu: 14.06.2008
Wiek: 41

PostWysłany: Pon Lip 09, 2007 10:11 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
ja to jem wszystko wiec takie cos od czasu do czasu lubie zjesc a nie ciagle sie napychac miesem Very Happy
_________________
[url=http://www.wyjdzzamnie.pl][img]http://www.wyjdzzamnie.pl/suwaczki/suwaczek-16027.png[/img][/url]

[URL=http://www.formacje.pl][img]http://www.formacje.pl/album_mod/banery/moje/userbar.gif[/img][/URL]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Kasia1302
Uzależniony
Kasia1302 jest offline 



Dołączył: 29 Maj 2007
Posty: 1813

Skąd: chorzow
Data ślubu: 16.08.2008
Wiek: 39

PostWysłany: Pon Lip 09, 2007 1:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
ja też jem wszystko Smile
_________________
[img]http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/20080816040214.png[/img]


[img]http://suwaczek.com/200408221138.png[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Ślubne Strona Główna -> Potrawy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz czytać tematy
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group

Wesele Tworzenie stron internetowych
Baner