Grzyby namoczyć, ugotować i posiekać. Wywar zachować. Ryż ugotować, wymieszać z grzybami, cebulą posiekaną i podsmażoną na maśle, solą i pieprzem. Liście kapusty obgotować we wrzątku.
Na każdym liściu położyć łyżkę farszu, zwinąć, ułożyć w garnku, zalać wrzącym, osolonym wywarem z grzybów i gotować 45 min. Przesmażyć mąkę na maśle, dodać 5 łyżek wywaru z grzybów, śmietankę, koperek i zagotować.
Gołąbki polać sosem i dusić 10 min.
Sposób przyrządzania:
Kalafior wrzucić do garnka z gotującą się, osoloną (ok. 1 łyżki, w zależnosci od ilości kalafiora) wodą, trzymać aż zrobi się taki pośrodku nie może być zbyt twardy, ani zbyt miękki. Teraz wystarczy zrobić zwykłą panierkę, czyli do miseczki wbić jajko, dolać odrobine mleka, posolić, popieprzyć i wymieszać (musi być jednolita konsystencja). Kalafior podzielić na nieduże kawałki, maczać w jajku, mące, jajku i bułce. Następnie smażyć na głębokim tłuszczu.
[color=brown]Bigos wegetariański:[/color]
Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty,
- 0,5 kg białej kapusty,
- 2 cebule,
- 1 marchewka,
- garść grzybków suszonych,
- 0,3 kg pieczarek,
- pół opakowania kostki sojowej,
- 3 suszone śliwki,
- 1 łyżka dżemu (powideł) śliwkowego,
- olej do smażenia,
- ziele angielskie,
- liście laurowe,
- szczypta majeranku, szczypta tymianku, szczypta kminku,
- malutka szczypta sproszkowanego imbiru,
- słoiczek koncentratu pomidorowego,
- pieprz, sól do smaku,
- przyprawa do bigosu - w ilości wg uznania
Wykonanie:
Kapustę kiszoną przepłukać. Kapustę białą poszatkować, zagotować, wodę odlać. Połączyć oba rodzaje kapusty, gotować, dodać troszkę wody. Dorzucić suszone grzyby i suszone śliwki. Marchew potarkować i dodać do kapusty. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, szczyptę majeranku, tymianku, kminku oraz imbiru.
Cebulę poszatkować, pieczarki drobno pokroić, podsmażyć na oleju i dodać do kapusty. Kostkę sojową ugotować wg przepisu na opakowaniu, odsączyć, dodać do kapusty. Dodać łyżkę powideł lub dżemu. Dodać przecier pomidorowy oraz przyprawę do bigosu, pieprz i sól - wg uznania. Gotować ok 1 - 1,5 h.
[color=olive]Brokuły w cieście jogurtowym:[/color]
Rozbełtać w misce żółtko z dwiema szklankami zimnej wody. Wsypać mąkę, wymieszać, odstawić na kilkanaście minut. Podzielić brokuły na różyczki. Gotować brokuły 3minuty ,odsączyć. Wymieszać jogurt ze śmietaną. Opłukać i osuszyć zieleninę, drobno pokroić. Dodać zieleninę do sosu, doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać olej w wysokim garnku. Moczyć brokuły w cieście, smażyć porcjami po 5 minut na złoty kolor. Osączyć z tłuszczu, ułożyć na półmisku. Sos podawać
osobno.
[color=blue]Ryżowe placuszki:[/color]
-1 woreczek ugotowane go ryżu
-2 jaja
-ok.25 dag mąki
-pół szklanki mleka lub śmietany
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-cukier do smaku
Jaja, mleko, cukier zmiksować. Dodawać mąkę z proszkiem. Na końcu dodać
ryż. Wymieszać. Zostawić na 15 minut.Mozna dodać jabłko starte na duzych oczkach.
Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.
Posypać cukrem pudrem.
[color=indigo]Placki z kapustą:[/color]
-50 dag ziemniaków
-10 dag żółtego sera
-1 jajko
-2 ząbki czosnku
-sól, pieprz, oregano, majeranek
-20 dag kapusty włoskiej
-3 łyżki oleju do smażenia
-szklanka jogurtu
Ziemniaki obrane zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odcisnąć nadmiar wody. Dodawać drobno starty żółty ser, jajko i przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić solą i pieprzem/masa na placki/ .
Kapustę grubo poszatkować, podsmażyć na łyżce oleju, doprawić szczyptą soli.
Na patelni rozgrzać resztę oleju . Usmażyć na nim placki na złoto.
Jogurt naturalny przyprawić oregano, majerankiem, solą, pieprzem.
Placuszki przekładać podsmażoną kapustą ,podawać z sosem jogurtowym
[color=red]Kotleciki jajeczne: [/color]
-5 jaj na twardo
-5 łyżek tartej bułki
-2 jaja surowe
-2 łyżki oleju
-1 duża cebula
-trochę śmietany
-sól, pieprz, tłuszcz do smażenia
Cebule drobno posiekać i zeszklić w 2 łyżkach mocno rozgrzanego oleju. Posiekać jaja ugotowane na twardo, dodać zeszklona cebulę, tartą bułkę, surowe jaja i przyprawy, jeśli masa jest zbyt sucha -wlać trochę śmietany. Dobrze wyrobić ,uformować kotleciki, obtoczyć w tartej bułce i usmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu.
[color=darkred]Placuszki marchwiowe:[/color]
- 1/2 kg marchwi
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
Marchew obrać, umyć i zetrzeć na drobnych oczkach.
W misce wymieszać marchew, mąkę z proszkiem, jajka i szczyptę soli. Zagnieść jednolite ciasto.
Jeśli jest za rzadkie - dodać mąki.
Z ciasta formować niewielkie placuszki i smażyć na gorącym oleju.
Podawać z cukrem pudrem lub dżemem.
[color=brown]Kotleciki grzybowe: [/color]
-30 dag świeżych grzybów
-1 cebulka
-1 bułka namoczona w mleku
-2 jajka
-sól, pieprz
-olej
Grzyby pokroić i udusić z posiekana cebulka. Wymieszać z odciśniętą bułeczka i
jajkami.
Doprawić do smaku , uformować kotlety i smażyć na oleju.
[color=indigo]Ryba po japońsku.[/color]
1 kg. mintaja( lub innej ryby) - pokroić na kawałki , przyprawić
3-4 cebule - pokroić w kosteczkę, }
6 ogórków w occie ( słoik) - pokroić w kosteczkę }wymieszać razem.
Rybę obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej- usmażyć.
W misce układamy rybę na nią mieszankę ( cebula+ ogórek) i tak warstwami.
Sos ugotować w garnku, następnie polać rybę i przykryć. najlepiej
smakuje po 2 dniach.
Skąd: OKOLICE WARSZAWY Data ślubu: 14.06.2008 Wiek: 41
Wysłany: Pon Lip 09, 2007 10:11 am Temat postu:
ja to jem wszystko wiec takie cos od czasu do czasu lubie zjesc a nie ciagle sie napychac miesem _________________ [url=http://www.wyjdzzamnie.pl][img]http://www.wyjdzzamnie.pl/suwaczki/suwaczek-16027.png[/img][/url]
Możesz czytać tematy Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach