hexentopf - zupa poniekąd gulaszowa z mięsem mielonym
2 fix gulaszowe knorr
30 dag mięsa mielonego
pieczarki - zwykłe lub marynowane
papryka - zwykła lub marynowana
śmietanka do kawy
robię fixy wg przepisu, podsmażam mieso mielone, wrzucam do środka. Jeśli biorę pieczarki zwykłe, to kroję je i podsmażam, marynowane kroję na pół lub zostawiam w całości, zależnie od wielkości. Paprykę kroję na kawałki, gotuję całość trochę do miękkości (niedługo). Potem wlewam śmietanki (ilość jak kto lubi, ale dość dużo). Opcjonalnie można dodać sosu tabasco, jeśli ktos woli wersję ostrzejszą
Pyszne _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/mhsvanli36t2a954.png[/img]
Dołączył: 05 Maj 2009 Posty: 21825 Pomocy: 20 Skąd: Radzymin/Warszawa Data ślubu: 30.05.2009 Wiek: 42
Wysłany: Sro Sty 30, 2013 12:51 pm Temat postu:
ja dość często robią chorwacką potrawę cevapcici
jest pycha, do tego ziemniaczki pieczone, albo frytki ... palce lizać
http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2012/05/Cevapcici.html
tylko ja robię z połowy składników, i do tego robię sosik czosnkowy
nie smażę,tylko wkładam do piekarnika na blachę i piekę aż się zarumieni
mięso przeważnie przygotowuję dzień wcześniej i trzymam przez noc w lodówce żeby się zgryzło _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/iv09vcqgebh0fe1v.png[/img]
Dołączył: 05 Maj 2009 Posty: 21825 Pomocy: 20 Skąd: Radzymin/Warszawa Data ślubu: 30.05.2009 Wiek: 42
Wysłany: Sro Sty 30, 2013 1:46 pm Temat postu:
zdarzyło się że robiłam z mielonego z szynki z biedronki
oraz z wieprzowego
ale z wołowiny najlepsze, z szynki też dobre _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/iv09vcqgebh0fe1v.png[/img]
[quote="Liziii"]J a moja mama robi pyszna zupe meksykanska z klopsikami z mielonego [/quote]
zdobądź proszę przepis _________________ [color=darkred]impossible is nothing...
razem możemy wszystko[/color]
[img]http://s2.suwaczek.com/200406254438.png[/img]
[img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-68873.png[/img]
Dołączył: 12 Wrz 2009 Posty: 35889 Pomocy: 50 Skąd: Radom Data ślubu: 29.05.2010 Wiek: 37
Wysłany: Sro Sty 30, 2013 5:18 pm Temat postu:
nie ma sprawy - jutro jak bedzie w pracy do niej zadzwonie, bo tam ma dobry zasieg _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/wnidej282zkrxyam.png[/img]
mięsko mielone można wykorzystać do przygotowania farszu do naleśników lub tortilli - my wczoraj zrobiliśmy farsz z mielonego mięsa, pieczarek, cebulki i kukurydzy z dodatkiem przecieru i przypraw
kiedyś robiłam faszerowaną paprykę z mięsem mielonym, ryżem i pieczarkami _________________ [color=darkred]impossible is nothing...
razem możemy wszystko[/color]
[img]http://s2.suwaczek.com/200406254438.png[/img]
[img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-68873.png[/img]
moja teściowa coś takiego robi, ale jej to strasznie mdłe wychodzi
Też jestem ciekawa tej zupy, choć na pewno znajdzie się w niej coś, czego mój M nie je _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/mhsvanli36t2a954.png[/img]
[quote="Stefcia"]moja teściowa coś takiego robi, ale jej to strasznie mdłe wychodzi
[/quote]
pewnie kwestia doprawienia my używamy strasznie dużo przypraw i ziół _________________ [color=darkred]impossible is nothing...
razem możemy wszystko[/color]
[img]http://s2.suwaczek.com/200406254438.png[/img]
[img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-68873.png[/img]
Dołączył: 12 Wrz 2009 Posty: 35889 Pomocy: 50 Skąd: Radom Data ślubu: 29.05.2010 Wiek: 37
Wysłany: Sro Sty 30, 2013 6:30 pm Temat postu:
karolaj, toc ja juz wypisałam przepis na sałatke jak ostatnio sie przypomniałas poszukaj
amariss - napewno jest tam czerwona fasola z puszki, wydaje mi sie ze tez kukurydza i groszek konserwowe, pieczarki, koncentrat pomidorowy (lub pomidory z puszki, nie wiem), klopsy mięsne, zabiela sie ją serkiem topionym smietankowym, plywaja tam jakies zioła suszone wiec to tez jest... i wydaje mi sie ze jeszcze cos - jutro dam dokladny przepis, teraz taki zarys. Ja np nie lubie ani kukurydzy ani groszku ani fasoli ale w tej zupie to jest doskonałę _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/wnidej282zkrxyam.png[/img]
Liz
ja przeglądam forum na kompie i tablecie i czasem mi nie pokaże nowych postów _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/qdkki09ks9tspfm5.png[/img][img]http://s2.pierwszezabki.pl/047/047250990.png[/img]
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/mjvyp07w0264oz1x.png[/img][url=http://www.suwaczki.com/zabki][img]http://www.suwaczki.com/zabki/images/37a7e5f30f456f5a.png[/img][/url]
Dołączył: 12 Wrz 2009 Posty: 35889 Pomocy: 50 Skąd: Radom Data ślubu: 29.05.2010 Wiek: 37
Wysłany: Czw Sty 31, 2013 10:47 am Temat postu:
Ok, ta zupa jest bardziej skomplikowana niz przypuszczałam - uwaga, jedziem z tym koksem:
1kg mięsa mielonego
1 jajko,
bułka tarta
1kg pieczarek
ok 3zl wody
średni seler
2 pietruszki
4 marchewki
2 małe/srednie pory
olej
sól,
pieprz
estragon!
1 puszka białej fasoli
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
1 puszka pomidorow krojonych
sos meksykański (w słoiku)
3 serki topione (takie prostokątne mniej wiecej 4x6cm)
Z mięsa mielonego z jajkiem i bułką tartą (wiadomo, sol i pieprz do smaku) wyrobic mase, uformować małe klopsiki, obtoczyc w mące, ugotowac na wodzie.
1kg pieczrek pokroic w plasterki, podsmazyc na oleju, podlac wodą i udusic az woda odparuje.
Wode zagotowac z kostkami rosołowymi (lub porcją rosołową) - zrobić wywar.
Na tarce zetrzec, na grubych oczkach, selera, pietruszki i marchew. Pora pokroić w talarki, wszystko udusic na oleju. Dodać wo wywaru warzywa i pieczarki, odsączone fasole i kukurydze i pomidory w puszce (nie koncentrat!); dodać sos meksykański. Doprawic solą, pieprzem i estragonem (ponoc to wazne zeby to byl koniecznie estragon). Pogotrowaczeby smaki sie wymieszały i zupa nabrała charakteru, na sam koniec dodac serki topione (dobrze jest je rozbełtać trzepaczką z odrobiną gorącej zupy w oddzielnym naczyniu i dopiero wlac do gara, inaczej nie do konca sie rozpuszczaja).
Podawac z klopsikami (mozna je pewnie wrzucic wszystkie do tej zupy, u nas tak nie rozimy bo mąz mamy nie jada mięsa wiec je samą zupe).
Aha - tej zupy wychodzi wiecej niz 3l, czesc objetosci dają warzywa, ale mama mowi ze uzupelnia jeszcze wody jesli potrzeba bo jest zbyt gęsto (ona i tak rzadka nie bedzie ale wiadomo, lyzka nie ma w niej stać). _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/wnidej282zkrxyam.png[/img]
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa) Idź do strony : Poprzedni1, 2, 3, 4, 5, 6Następny
Strona 5 z 6
Możesz czytać tematy Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach