4 cukinie o łącznej wadze ok. 1 kg
3 ziemniaki "sałatkowe" (czyli nie rozpadające się podczas gotowania) - około 40 dag
1 cebula średniej wielkości
1 por - tylko biała część - około 15-20 cm
4 ząbki czosnku
3/4 szklanki startego żółtego sera
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
2 łyżki drobno posiekanej bazylii (można zastąpić czubatą łyżeczką suszonej)
2 jajka
2 łyzki tartej bułki
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
spora szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej - najlepsza z Manufaktury Smaku
sól
świeżo zmielony czarny pieprz - najlepszy z Manufaktury Smaku
na wierzch:
3/4 szklanki startego żółtego sera
papier do pieczenia do wyłożenia formy
Przepis
Ziemniaki wyszoruj i ugotuj na parze do średniej miękkości - powinno dać się w nie wbić widelec z dość sporym oporem (od 15 do 20 minut w zależności od ich wielkości).
Pora pokrój na cienkie plasterki. Cebulę pokrój na drobną kostkę, a ząbki czosnku na cienkie plasterki.
Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach (najszybciej zrobisz to malakserem). Przełóż do miski, wsyp łyżeczkę soli i dokładnie wymieszaj. Odstaw do oddzielnie się soku (najwygodniej jak włożysz ją do sitka lub durszlaka).
Na patelni rozgrzej masło z olejem. Dodaj cebulę, pora i czosnek. Lekko posól, smaż na średnim ogniu cały czas mieszając, aż warzywa lekko się zeszklą - 2-3 minuty.
Ugotowane ziemniaki wystudź, obierz ze skórki, zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Cukinię dokładnie odciśnij, sok wylej. Dodaj do niej ziemniaki, ser, jajka, tartą bułkę, natkę i bazylię. Dopraw solą (ale nie za dużo, bo cukinia już była solona), pieprzem oraz gałką. Dokładnie wymieszaj.
Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia (bo tak jest mniej mycia) lub wysmarowanej olejem. Wyrównaj i mocno uklep. Za pomocą tępej strony ostrza noża zrób na masie ukośną kratkę, o głębokości około 1 cm.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zapiekaj 40-45 minut, aż na wierzchu zacznie tworzyć się chrupka skórka. Wyjmij zapiekankę z piekarnika, w kratkę włóż ser. Wstaw ponownie do gorącego piekarnika na 5-7 minut, aż ser się rozpuści i zacznie lekko brązowieć.
Podawaj z sałatą i pomidorami. Możesz podać do zapiekanki ryż lub ulubioną kaszę ugotowaną na sypko.
Polecam tak:
Cukinia podsmażona na patelni
Słonecznik łuskany z patelni + dynia łuskana
do tego kurczak podsmażony, w przyprawach (dowolne)
Sos Teryaki Blue Dragon w słoiczku (genialny)
po podsmażeniu wszystkiego zalewamy sosem i chwilę gotujemy. Podajemy na ryżu <3 Smacznego
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa) Idź do strony Poprzedni1, 2, 3, 4
Strona 4 z 4
Możesz czytać tematy Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach