Forum ŚlubnePortal Ślubno Weselny www.WyjdzZaMnie.pl
Wesele - przejdź na portal || Forum ślubne | Suknie ślubne | Komis sukien ślubnych | Zapowiedzi Portal Ślubno Weselny www.WyjdzZaMnie.pl
FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj   
Go to
Forum Forum Ślubne Strona Główna -> Potrawy

CUKINIA
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
KaSienko
Hobbysta forumowy
KaSienko jest offline 



Dołączył: 04 Lut 2009
Posty: 19654
Pomocy: 14
Skąd: gdańsk
Data ślubu: 25 kwiecień 2009
Wiek: 37

PostWysłany: Pią Kwi 17, 2015 11:02 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
[quote="bolero"]ja mam super przepis na zdrowe brownie z cukinii![/quote]


dawaj
_________________
[url=http://www.maluchy.pl][img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-53141.png[/img][/url]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość



Szefdenis2525

Szefdenis2525 jest offline 



Dołączył: 16 Kwi 2015
Posty: 3

Skąd: Bydgoszcz

Wiek: 64

PostWysłany: Czw Kwi 23, 2015 8:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Zapiekanka z cukinii "na bogato"

Składniki

4 cukinie o łącznej wadze ok. 1 kg
3 ziemniaki "sałatkowe" (czyli nie rozpadające się podczas gotowania) - około 40 dag
1 cebula średniej wielkości
1 por - tylko biała część - około 15-20 cm
4 ząbki czosnku
3/4 szklanki startego żółtego sera
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
2 łyżki drobno posiekanej bazylii (można zastąpić czubatą łyżeczką suszonej)
2 jajka
2 łyzki tartej bułki
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
spora szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej - najlepsza z Manufaktury Smaku
sól
świeżo zmielony czarny pieprz - najlepszy z Manufaktury Smaku

na wierzch:
3/4 szklanki startego żółtego sera

papier do pieczenia do wyłożenia formy
Przepis

Ziemniaki wyszoruj i ugotuj na parze do średniej miękkości - powinno dać się w nie wbić widelec z dość sporym oporem (od 15 do 20 minut w zależności od ich wielkości).
Pora pokrój na cienkie plasterki. Cebulę pokrój na drobną kostkę, a ząbki czosnku na cienkie plasterki.
Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach (najszybciej zrobisz to malakserem). Przełóż do miski, wsyp łyżeczkę soli i dokładnie wymieszaj. Odstaw do oddzielnie się soku (najwygodniej jak włożysz ją do sitka lub durszlaka).
Na patelni rozgrzej masło z olejem. Dodaj cebulę, pora i czosnek. Lekko posól, smaż na średnim ogniu cały czas mieszając, aż warzywa lekko się zeszklą - 2-3 minuty.
Ugotowane ziemniaki wystudź, obierz ze skórki, zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Cukinię dokładnie odciśnij, sok wylej. Dodaj do niej ziemniaki, ser, jajka, tartą bułkę, natkę i bazylię. Dopraw solą (ale nie za dużo, bo cukinia już była solona), pieprzem oraz gałką. Dokładnie wymieszaj.
Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia (bo tak jest mniej mycia) lub wysmarowanej olejem. Wyrównaj i mocno uklep. Za pomocą tępej strony ostrza noża zrób na masie ukośną kratkę, o głębokości około 1 cm.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zapiekaj 40-45 minut, aż na wierzchu zacznie tworzyć się chrupka skórka. Wyjmij zapiekankę z piekarnika, w kratkę włóż ser. Wstaw ponownie do gorącego piekarnika na 5-7 minut, aż ser się rozpuści i zacznie lekko brązowieć.
Podawaj z sałatą i pomidorami. Możesz podać do zapiekanki ryż lub ulubioną kaszę ugotowaną na sypko.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Bridgett
Początkujący
Bridgett jest offline 



Dołączył: 16 Kwi 2015
Posty: 32





PostWysłany: Nie Maj 17, 2015 11:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Polecam tak:
Cukinia podsmażona na patelni
Słonecznik łuskany z patelni + dynia łuskana
do tego kurczak podsmażony, w przyprawach (dowolne)
Sos Teryaki Blue Dragon w słoiczku (genialny)

po podsmażeniu wszystkiego zalewamy sosem i chwilę gotujemy. Podajemy na ryżu <3 Smacznego Very Happy
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Ślubne Strona Główna -> Potrawy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4
Strona 4 z 4

 
Skocz do:  
Możesz czytać tematy
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group

Wesele Tworzenie stron internetowych
Baner