Ja czesto na przystawke robie takie mini grzaneczki z bagietki, z oliwa z oliwek, plasterkiem koziego sera/brie + listek roszponki/rukoli + pomidorek koktajlowy na cieplo. Smakuje to bosko.
super jako przystaweczka sa tez pasztety z kaczki (koniecznie z kaczki) + miod/dzem np malinowy + bagietka z piekarnika (taka ala grzanka).
ta zupa z pierwszego linka napewno musi smakowac bosko - ja bym sprobowala.
a soczewica smakuje podobnie do grochu ale potrawy z nia maja kolor taki brazowo szary, jak dla mnie malo smakowicie to wyglada ale tez jest dobra soczewica _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/atdcj44jacq9vaob.png[/img]
Dołączył: 11 Gru 2008 Posty: 8763 Pomocy: 47 Skąd: Śląsk Data ślubu: 3 lipca 2010 Wiek: 35
Wysłany: Wto Wrz 27, 2011 12:26 pm Temat postu:
No to chyba stanie na tej zupce z cukinii z kozim serem... Tylko może do niej grzanki zrobię, ale nie takie małe do środka zupy tylko takie z bagietki, podane z zupą - może być?
Danie główne to będą te polędwiczki http://www.kuchnianadatlantykiem.com/2008/07/poldwiczki-wieprzowe-po-hiszpasku-ol.html
Tylko nie wiem co do nich - myślałam o ziemniaczkach takich w ćwiartki/talarki (na oliwie podpiekłabym czosnek żeby przeszła zapachem a potem rzuciła na nią lekko podgotowane ziemniaki - będzie pasować do polędwicy i tego sosu?)
No i przydałaby się surówka jakaś... Myślałam o takiej z białej kapusty, z marchewką i jabłkiem, ale zawsze robiłam ją z młodej kapusty...
[img]http://republika.pl/blog_ve_3300329/3642222/tr/surowka_z_mlodej_kapsty.jpg[/img]
No i nie do końca mi pasuje do tych polędwiczek - ale nie mam pomysłu żadnego... _________________ [url=http://daisypath.com][img]http://davm.daisypath.com/p72zp1.png[/img] [img]http://lpmm.lilypie.com/uXGfp1.png[/img][/url] [url=http://lilypie.com][img]http://lpmm.lilypie.com/ePxGp1.png[/img][/url]
mi by do tego bardziej pasowalo cos z salata, pomidorem i musztardowym viangretem _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/atdcj44jacq9vaob.png[/img]
skladniki:
- ziemniaki (duzo)
- 7 jajek
- cebulka (jak kto lubi)
- olej sloneczniowy
- sol
przygotowanie : smazysz ziemniaczki pokrojone na plasterki lub kostke lub jak ci wyjdzie na glebokim oleju posypujac sola (zeby szybciej zmiekly) i uwazasz na to zeby sie nie przypiekly tylko byly jasniutkie i miekkie. ja np doprawiam zamiast sola to vegeta (takie moje spolszczenie, ale mi tak lepiej smakuje). jak dodajesz cebulke to ta cebulke tez kroisz i po jakism czasie wrzucasz do ziemniaczkow smazacych sie. trzepiesz wszystkie jaja + sol, wrzucasz do tego ziemniaki (bez tluszczu, tzn troche tam moze byc tego tluszczu) i pozniej mieszasz to wszystko i wrzucasz na patelnie z odrobina tluszczu i smazysz jak omleta, tzn po jednej i po drugiej stronie i gotowe.
mozna sobie kabinowac i np do ziemniakow dodac groszek mrozony, albo jakas szynke albo i groszek i szynke wtedy nazywa sie to tortilla campera, albo brokule i ziemniaczki, albo sam szpinak ... co tam sie chce smacznego
podaje sie z majonezem zwyklym lub czosnkowym duzo lepsze jest wtedy albo z pomidorami swiezymi albo i z tym i z tym [/quote]
Dzisiaj mam w planach takie cudo zrobić
Zobaczymy jak wyjdzie... Tylko nie mam pomysłu z czym oprócz nmajonezu/sosu czosnkowego/pomidorów można to jeść _________________ [url=http://daisypath.com][img]http://davm.daisypath.com/p72zp1.png[/img] [img]http://lpmm.lilypie.com/uXGfp1.png[/img][/url] [url=http://lilypie.com][img]http://lpmm.lilypie.com/ePxGp1.png[/img][/url]
Dołączył: 05 Maj 2009 Posty: 21825 Pomocy: 20 Skąd: Radzymin/Warszawa Data ślubu: 30.05.2009 Wiek: 42
Wysłany: Sob Sty 14, 2012 12:42 pm Temat postu:
ciekawa odmiana dla kotletów mielonych , i pyszne , ponoć pochodzą z Chorwacji
http://www.winiary.pl/przepis.aspx/71627/cevapcici _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/iv09vcqgebh0fe1v.png[/img]
ja próbowalam zrobić taką tortillę, dobra była, ale strasznie się rozwalała, nie wyszedł mi taki śliczny i gruby placek, nie wiem co źle zrobiłam, chyba za rzadkie wyszło _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/mhsvanli36t2a954.png[/img]
Dołączył: 11 Gru 2008 Posty: 8763 Pomocy: 47 Skąd: Śląsk Data ślubu: 3 lipca 2010 Wiek: 35
Wysłany: Nie Sty 15, 2012 11:03 am Temat postu:
Może za krótko smażyłaś?Ja za pierwszym razem zdjęłam z patelni, rozkroiłam i zabaczyłam, że jeszcze jest w środku płynne - dałam raz jeszcze na patelnię na małym ogniu i pod przykryciem, żeby jajko ścięło i wyszło ok.
A co do samego smaku... jest ok, choć bez szału.
Połączenie ziemniaków z jajkiem jest dość mdłe więc bez sosów raczej bym nie zjadła za dużo _________________ [url=http://daisypath.com][img]http://davm.daisypath.com/p72zp1.png[/img] [img]http://lpmm.lilypie.com/uXGfp1.png[/img][/url] [url=http://lilypie.com][img]http://lpmm.lilypie.com/ePxGp1.png[/img][/url]
ja dałam jeszcze cebulę i kiełbase by ożywić. Nie było płynne, smażyłam dość długo, ale się rozsypywało _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/mhsvanli36t2a954.png[/img]
Milencia, masz jakiś dobry przepis na quesadille? (jakkolwiek się to pisze)
bułeczki z pomidorami jem od dawna, ale ulepszyłam wersję o ser feta pokrojony drobniutko i dodany do pomidorów
madzialena, niestety nie pomoge ci bo to chyba meksykanskie, ja nawet nie wiem co to jest obilo mi sie o uszy ale tutejsze to to nie jest moge ci dac przepis na cos innego jak chcesz
a ta feta, dobry patent, tylko u nas nie ma fety, ale moze mozarella hmmm (tu dodaja jeszcze na to jamon serrano, wtedy nazywa sie to pantumaca, tez fajnie smakuje). ja ostatnio zrobilam sobie ziolowe oliwy z oliwek, tzn do oliwy z oliwek dodalam bazylie, tymianek, czosnek i oregano, i polewam wlasnie ta oliwa i na to pomidorki, super smak ziol jest! _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/atdcj44jacq9vaob.png[/img]
[quote="/\/\ilenciaa"]madzialena, niestety nie pomoge ci bo to chyba meksykanskie, ja nawet nie wiem co to jest obilo mi sie o uszy ale tutejsze to to nie jest moge ci dac przepis na cos innego jak chcesz
a ta feta, dobry patent, tylko u nas nie ma fety, ale moze mozarella hmmm (tu dodaja jeszcze na to jamon serrano, wtedy nazywa sie to pantumaca, tez fajnie smakuje). ja ostatnio zrobilam sobie ziolowe oliwy z oliwek, tzn do oliwy z oliwek dodalam bazylie, tymianek, czosnek i oregano, i polewam wlasnie ta oliwa i na to pomidorki, super smak ziol jest![/quote]
hahhaha to mi się udało dawaj, co masz fajnego
Dołączył: 11 Gru 2008 Posty: 8763 Pomocy: 47 Skąd: Śląsk Data ślubu: 3 lipca 2010 Wiek: 35
Wysłany: Wto Wrz 15, 2015 9:33 am Temat postu:
[quote="Madzialena"]Milencia, masz jakiś dobry przepis na quesadille? (jakkolwiek się to pisze)
bułeczki z pomidorami jem od dawna, ale ulepszyłam wersję o ser feta pokrojony drobniutko i dodany do listy pomidorów [/quote]
Ja robiłam z przepisu na kwestiasmaku.com i wyszły pycha
Nawet tortille sama robiłam _________________ [url=http://daisypath.com][img]http://davm.daisypath.com/p72zp1.png[/img] [img]http://lpmm.lilypie.com/uXGfp1.png[/img][/url] [url=http://lilypie.com][img]http://lpmm.lilypie.com/ePxGp1.png[/img][/url]
Możesz czytać tematy Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach