Ubić pianę z białek,a gdy będzie bardzo sztywna dodać cukier i żółtka.Dalej to ucierać następnie dodać mąkę ,proszek do pieczenia,olej,oranżadę,olejek i wymieszać.Podzielić to na dwie części do jednej dodać 2 łyżki kakao,a do drugiej 2 łyżki mąki pszennej-wymieszać.Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułka tartą.Obie masy wlewać na przemian.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 170 stopniach około godziny.
Ja zawsze wlewam to chochelkami na przemian do tej tortownicy bo nigy mi się z łyżkami bawić nie chce bo to by za długo trwało. _________________ [img]http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/20080816040214.png[/img]
[img]http://suwaczek.com/200408221138.png[/img]
Ostatnio zmieniony przez Kasia1302 dnia Pon Lip 30, 2007 1:59 pm, w całości zmieniany 1 raz
Masa serowa:
pół kostki masła
7 jajek
3 białka
1 szkl.cukru
1,5 kg.sera
budyń śmietankowy
cukier waniliowy
Dobrze utrzeć przeznaczone na ciasto masło,cukier,żółtka.Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko starannie połączyć.Ciasto podzielić na 2 części do jednej dodać kakao.Oba kawałki uformować w kule i włożyć do zamrażalnika na 30 minut.Przygotować masę serową.Tłuszcz,jajka i białko utrzeć z cukrem.Następnie cały czas ucierając -dodawać ser,a potem budyń no koniec cukier waniliowy.Na spód tortownicy wysmarowanej i wysypanej bułką tartą wyłożyć jasne ciasto starte na dużych oczkach na nie masę serową i przykryć ją startym ciemny ciastem.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w 10 stopniach około godziny. _________________ [img]http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/20080816040214.png[/img]
Cieszę się Potem możesz nam powiedzieć czy przepis który wybrałaś był dobry _________________ [img]http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/20080816040214.png[/img]
Skąd: OKOLICE WARSZAWY Data ślubu: 14.06.2008 Wiek: 41
Wysłany: Nie Lip 08, 2007 6:41 pm Temat postu:
kasia nie masz czasem sprawdzonego przepisu na ciasto z jagodami? _________________ [url=http://www.wyjdzzamnie.pl][img]http://www.wyjdzzamnie.pl/suwaczki/suwaczek-16027.png[/img][/url]
Najpierw trzeba upiec biszkopt i odstawić do wystygnięcia.
Krem:
Do garnka wlać 0,5 litra mleka(może być nawet trochę mniej tego mleka) wsypać dwa kremy i ubijać mikserem około 8 minut.Następnie masło utrzeć na puch.Jak już mamy masło gotowe to dalej je miksujemy i wrzucamy do środka po jednej łyżce kremu.Musi nam z kremu i masła powstać ładna jednolita masa.
Na biszkopt wyłożyć cienką warstwę masy.
Poukładać jagody i przykryć je resztą masy.
Na wierzch na masę poukładać drugą warstwę jagód i zalać to galaretką.
Ciasto można też zrobić z masą budyniową _________________ [img]http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/20080816040214.png[/img]
[img]http://suwaczek.com/200408221138.png[/img]
Ostatnio zmieniony przez Kasia1302 dnia Wto Lip 10, 2007 12:05 pm, w całości zmieniany 1 raz
Ja jak robię ciasta z owocami to zawsze daję krem i galaretkę Bo tak bez kremu ani galaretki nie lubię ciast z owocami _________________ [img]http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/20080816040214.png[/img]
150 g maki
50 g mielonych migdalow
szczypta soli
100 g masla
300 g jagod (swiezych lub mrozonych)
polewa:
400 ml mleka
50 g maki
100 g cukru
50 g mielonych migdalow
2 jajka
1 lyzeczka aromatu waniliowego
platki migdalowe do posypania
1. Ciasto zagniesc z podanych skladnikow. Wylepic nim forme, tworzac 2 cm bok. Odstawic do lodowki na 30 minut. W miedzyczasie nagrzac piekarnik do 180 °C.
2. Jagody ulozyc na ciescie i podpiec przez ok. 10-12 minut.
3. W tym czasie wymieszac make ze 100 ml mleka i cukrem. Reszte mleka zagotowac i dodac do niego mieszanke maki i ciagle mieszajac ugotowac budyn. Zdjac z kuchenki i wymieszac z jajakmi i aromatem waniliowym.
4. Mase wylac na podpieczone ciasto, rowno rozsmarowac, posypac platkami migdalow i zapiekac jeszcze przez 20-25 minut. _________________ [img]http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/20080816040214.png[/img]
* żółtka oddzielić od białek, białka ubić ze szczyptą soli
* do ubitych białek dodać cukier i ubić na gęstą puszysta masę do której należy dodać pozostałe składniki
* wymieszać , wylać na blaszkę i upiec biszkopt
* przekroić na połowę
UWAGA BISZKOPT MOŻNA WYKONAĆ WG WŁASNEGO PRZEPISU!
PRZYGOTOWANIE MASY:
* galaretkę rozpuścić w mniejszej ilości wody, wystudzić, dodać ok 0.5l jagód, jak zacznie tężeć wylać na przekrojony placek,
* 0.5l śmietany ubić dodać fixy podzielić na połowę, do jednej dodać roztopioną czekoladę i tą część wyłożyć na galaretkę jagodową, następnie przykryć drugą połową placka,
* do drugiej części dodać pozostałe jagody i wyłożyć na górę ciasta.
* na masę śmietanową układamy delicje białą częścią do góry i polewamy esy floresy z podgrzanej polewy czekoladowej
Galaretkę jagodową zawsze kupuję i firmy DELECTA ale jak jej nie mam to zawsze daję truskawkową.Nie ten kolor no ale też może być _________________ [img]http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/20080816040214.png[/img]
[img]http://suwaczek.com/200408221138.png[/img]
Ostatnio zmieniony przez Kasia1302 dnia Wto Lip 10, 2007 12:31 pm, w całości zmieniany 1 raz
Masa:
1/2 l śmietany kremówki
25 g żelatyny
4 łyżki cukru
esencja waniliowa
III warstwa:
50 dkg jagód (mogą być mrożone)
2 galaretki o smaku kiwi lub pomarańczy
bułka tarta
masło do formy
Z podanych składników przygotować ciasto biszkoptpwe:
jajka dokładnie ubić z cukrem, delikatnie wymieszać z mąką połączoną z proszkiem do pieczenia.
Do tortownicy lub prostokątnej blaszki posmarowanej masłem i posypanej tartą bułką wlać ciasto. Piec biszkopt w temperaturze 180o C przez ok 45 minut. Odstawić do ostygnięcia.
W niewielkiej ilości ciepłej wody rozpuścić żelatynę, ostudzić. Ubić śmietanę z cukrem i esencją waniliową dodaną do smaku. Do ubitej śmietany ostrożnie dodać ostudzoną żelatynę. Kiedy masa zacznie tężeć, wylać ją na upieczony biszkopt.
Na trzecią warstwę ciasta:
Rozpuścić 2 galaretki i, gdy zaczną tężeć, wylać je na rozłożone na masie śmietanowej jagody.
Ciasto włożyć do lodówki do stężenia.
Ciasto składa się z następujących warstw:
1. biszkopt
2. masa śmietanowa
3. jagody + galaretka _________________ [img]http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/20080816040214.png[/img]
300 g mąki,
20 g drożdży,
50 g cukru,
1/2 szkl.letniego mleka,
80 g masla,
1 jajko
Na wierzch:
1 kg czarnych jagód,
500 g białego sera trzykrotnie mielonego,
1/2 szkl.śmietany kremówki,
1 jajko,
2 łyzki mąki ziemniaczanej,
3 łyżki cukru,
1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny,
sok z 1/2 cytryny
Polewa:
500 g kwaśnej śmietany,
2 jajka,
100 g cukru
Przygotowanie:
Ciasto:Mąkę przesiać do miski,w środku zrobić zagłębienie.Pokruszone drożdze z cukrem rozbełtać w mleku i wlać do zagłebienia.Dodać trochę mąki z brzegu i przyrządzić papkowatyzaczyn.Przykryć i odstawić na 15 min.w ciepłe miejsc.Wiórki masła i jajko rozprowadzić na brzegu mąki.Zaczynając od środka,wyrobić gładkie ciasto.Przykryć i odstawić na 45 min.Ciasto energicznie zagnieść,rozwałkować na stolnicy posypanej mąką i rozłożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem.Podciągnąć do góry brzegi i ponakłuwać ciasto widelcem.
Na wierzch:Jagody opłukać i odsączyć.Ser utrzeć z kremówką,jajkami,mąką ziemniaczaną,cukrem,skórką cytrynową i sokiem z cytryny.Posmarować ciasto masą serową,Na wierzch ułożyć warstwę jagód.
Polewa:Kwaśną śmietanę wymieszać z jajkiem i cukrem,polać jagody.
Piec ok 35 min.w 180 stopniach.Po wyjęciu zostawić,ŻEBY OSTYGŁO.
Jagody można zastyąpić jabłkami pokrojonymi na kawałeczki,agrestem,wiśniami lub rabarberem. _________________ [img]http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/20080816040214.png[/img]
Biszkopt:
oddzielić białka od żółtek
żółtka wymieszać dokładnie z proszkiem do pieczenia i octem
białka ubić na sztywno ze szczyptą soli
dodać cukier, ubić
dodać mąkę, ubić
wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą (ewentualnie wyłożoną papierem), piec w temperaturze 175* ok. 20 min.
najlepiej sprawdzać, jeżeli biszkopt jest ładnie przyrumieniony, jest gotowy
"Ugotować" galaretki w 2 szklankach wody, ostudzić
Na biszkopt wyłożyć truskawki
Pianka:
schłodzoną śmietanę ubić, dodać śmietanfix, ubić, dodać lekko tężejące galaretki ubić, wyłożyć na truskawki, wstawić do lodówki aby stężało
tak dziś wyglądało ciasto, truskawki ułożyłam dość ciasno i pianka nie miała szans "dostać się" do biszkoptu; następnym razem ułożę truskawki trochę luźniej a jeszcze lepiej przekroję na połówki bądź ćwiartki i wymieszam szybko i delikatnie z pianka a dopiero potem wyłożę na biszkopt
ciasto jest bardzo smaczne, robiłam je wiele razy, także z jagodami (wrzuconymi do gotowej pianki przed wyłożeniem na ciasto)
Możesz czytać tematy Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach