Jutro i pojutrze znów impreza urodzinowo-imieninowa, moja tym razem. Dziś zabiegana jestem bo robiłam zakupy i siedziałam w kuchni, żeby zrobić już gołąbki i gyros. Będzie takie menu:
kluski śląskie
ziemniaki gotowane
plastry karkówki pieczone w ciemnym sosie
schabowe
podudzia z kurczaka pieczone w woreczku z przyprawami
buraczki
mix sałat ze szczypiorkiem, pomidorem i zółtą papryką z vinegretem
gołąbki z kapusty włoskiej
gyros
talerz wędlin: baleron w plastrach, sucha krakowska i kabanos pokrojony na kawałki
tatar
pieczywo
Tylko kluski kupiłam gotowe bo już nie chce mi się dziobać a te z Biedronki mrożone są bardzo dobre. Reszta oczywiście robię sama Gołabki i gyros już mam, jutro będę walczyć od rana dalej _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/3i49krhmui9cx1jo.png[/img] [url=http://www.suwaczki.com/zabki][img]http://www.suwaczki.com/zabki/images/8e0b34ef938c8667.png[/img][/url]
Super, udało się, dziś drugi dzień goście byli. 2-dniowa impreza a jedzenia jeszcze zostało, że i jutro moglibyśmy balować _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/3i49krhmui9cx1jo.png[/img] [url=http://www.suwaczki.com/zabki][img]http://www.suwaczki.com/zabki/images/8e0b34ef938c8667.png[/img][/url]
Super, udało się, dziś drugi dzień goście byli. 2-dniowa impreza a jedzenia jeszcze zostało, że i jutro moglibyśmy balować [/quote]
wow to podziel sie bo ja nie mam czasu nic sobie zrobic i caly czas na kanapkach lece _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/atdcj44jacq9vaob.png[/img]
Z chęcią bo zrobiłam 3 miski i jeszcze pół zostało, 8 gołąbków, 2 schabowe i 3 plastry pieczeni, a nie wiem kto to będzie jadł bo ja już mam detox. Może siora przyjedzie jeszcze dziś po pracy bo zaraz kończy to w nią coś jeszcze wcisnę
A z resztą to Michał musi się uporać haha ... jutro nie muszę gotować ale chyba zrobię małej i sobie tylko lekką zupkę
PS. W ogóle to takie prezenty dostałam, że głowa mała, wszyscy prawie siano mi dawali. Uzbierałam 1050 zł + kwiaty, tort i czekoladki Milka No ale to dwie okazje w jednym bo mam dzień po dniu urodziny i imieniny _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/3i49krhmui9cx1jo.png[/img] [url=http://www.suwaczki.com/zabki][img]http://www.suwaczki.com/zabki/images/8e0b34ef938c8667.png[/img][/url]
A moj ojciec po zeszlo rocznych urodzinach sywierdzil ze zadnych cieplych dan nie robi bo i tak malo kto je i mnustwo zostaje. Dlatego w tym roku same ciasta i tort.
Ja tam nigdy na wlasne urodziny nie dawalem wiecej niz ciasta i tort.
[i]1 podwójna pierś z kurczaka
3 duże marchewki
1 duży por
1 cebula
250 ml śmietanki 30%
1 kulka mozzarelli (125 g)
sól, pieprz
olej[/i]
Marchewki obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Białą część pora kroimy w cienkie paseczki, a cebulę w drobną kostkę. Warzywa podsmażamy na oleju ok. 5-10 min, aż lekko zmiękną. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Piersi z kurczaka rozcinamy na dwa cieńsze kawałki, aby otrzymać 4 porcje. Mięso lekko rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem lub czym kto lubi, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. Na mięso wykładamy podsmażone warzywa, tak aby w całości je pokryły. Na warzywach rozkładamy mozzarellę pokrojoną w cienkie plastry. Całość zalewamy śmietanką i pieczemy 30 min w piekarniku rozgrzanym do 1800C, bez przykrycia. Podajemy z ryżem lub ziemniakami.
Ja zrobiłam z tego przepisu i wyszły naprawde smaczne. Polecam! W sumie to nie trzymałam sie scisle przepisów ale ja juz tak mam . Zrobiłam bardziej na oko _________________ [img]http://www.abcslubu.pl/suwaczki/2009_08_29_100_1.png[/img]
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/9ltfegz2qbkp0jxf.png[/img]
Ja bym tylko piers podpiekla trochę bez mozzarelli i śmietanki, potem dodala _________________ [url=http://www.maluchy.pl][img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-53141.png[/img][/url]
Ja podaję przepis, który naprawde smacznie wyszedł. Każdy ma swoje smaki . Dzieki smietance piers nabiera delikatnosci i nie jest sucha.
Warto spróbowac najpierw w tej wersji. Jesli nie zasmakuje próbowac swojej modyfikacji _________________ [img]http://www.abcslubu.pl/suwaczki/2009_08_29_100_1.png[/img]
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/9ltfegz2qbkp0jxf.png[/img]
Dołączył: 05 Maj 2009 Posty: 21825 Pomocy: 20 Skąd: Radzymin/Warszawa Data ślubu: 30.05.2009 Wiek: 42
Wysłany: Nie Lis 15, 2015 8:27 am Temat postu:
robiłam kiedyś to danie, tylko z tego co pamiętam śmietankę dawałam zwykłą 18%, i nie mozarellę a zwykły tarty żółty ser. Tak miałam w przepisie
ale bardzo smaczne jest, zapomniałam jakoś o tym daniu , fajnie że mi przypomniałaś
Ja podaję przepis, który naprawde smacznie wyszedł. Każdy ma swoje smaki . Dzieki smietance piers nabiera delikatnosci i nie jest sucha.
Warto spróbowac najpierw w tej wersji. Jesli nie zasmakuje próbowac swojej modyfikacji[/quote]
Nie powinna byc sucha. Robię cos podoobnego z pomidorami i mozzarlla. U wlasnie chwile podpiekam, a potem dodaje reszte. _________________ [url=http://www.maluchy.pl][img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-53141.png[/img][/url]
Możesz czytać tematy Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach