Krewetki wcześniej rozmrażamy, podsmażamy lekko cebule pokrojona w lodeczki kladziemy ja na blasze dodajemy pokrojony w plasterki czosnek na to ukladamy na blasze ukladamy na wierzch krewetki, posypujemy przyprawami zapiekamy az do zrumienienia w piekarniku.
Dołączył: 04 Sty 2009 Posty: 34039 Pomocy: 109 Skąd: BYDGOSZCZ/ZIELONA GORA Data ślubu: 9.03.2010 /25.09.2010 Wiek: 39
Wysłany: Pon Cze 29, 2009 10:03 am Temat postu:
ja uwielbiam krewetki, wogole wszystkie owoce morza
Krewetki moje ulubione to szare, drobne krewetki z Morza Północnego, wystarczy je ugotowac i sa pyszne, zarówno na ciepło, jak na goraco.
[b]Północnoniemiecki sposob na podanie krewetek:[/b]
kroimi grubą pajdę ciemnego chleba, takiego okragłego, na masle smazymy jajka sadzone, kładziemy te jaja na chleb i posypujemy ZIMNYMI ugotowanymi krewetkami ( w polskich warunkach mogą byc koktailowe, ale to juz nie to samo)
[b]Mój przepis na makaron z krewetkami :[/b]
na oliwie z oliwek podsmazamy krewetki kokatilowe, mrozone, co jakis czas odlewamy wodę (nie odgotowujemy jej, bo sie krewetki paciajowate zrobią),jak juz się wszystka woda wytopi podlewamy jeszcze odrobine oliwa, solimy, doprawiamy slodka papryka i bialym pieprzem i przez chwilę prazymy, podlewamy bialym winem, wrzucamy pomidory bez skórki i pestek i całość redukujemy na duzym ogniu, doprawiamy odrobina cukru. W osobnym garze gotujemy makaron - najlepiej muszelki, wówczas krewetki się schowają do muszelek i jest pysznie. Gdy makaron al dente odcedzamy, wrzucamy na patelnię z sosem, mieszamy, przykrywamy i zostawiamy na chwile ( w tym czasie makaron zmieknie). Podajemy
[b]Sałatka krewetkowa[/b]
Kaszkę kus kus zalewamy wrzatkiem, gdy ona sobie spokojnie pecznieje obgotowujemy koktailowe krewetki, kroimy paptyke, ogórka zielonego, wszytko razem mieszamy, doprawiamy sola, pieprzem i oliwa z oliwek
[b]Sałatka krabowo krewetkowa
[/b]
Mieszamy ze soba obgotowane krewetki, zblanszowane paluszki krabowe, kukutydzę, ugotowany, zimny ryz, sol, pieprz i majonoez.
Uwielbiam tez duze krewetki usmazone na masle z pietruszką
Wogole uwielbiam owoce moza pod każda postacia, oczywiscie odpowiednio przyrzadzone.
Wspomniana tu osmiornica ma bardzo delikatne i smaczne mieso pod warunkiem, ze jest tylko i wyłacznie zblanszowana, im dlużej sie ja gotuje, tym mieso sie robi bardziej gumowate. A wystarczy tylko obgotowac 2-3 min, a małe osmiorniczki, takie jak sie zjada w calości ok 1-2 we wrzatku i sa gotowe _________________ [img]http://www.swadba.pl/suwaczki/000131010a31323835333635363030.jpg[/img][URL=http://www.fotosik.pl][img]http://images41.fotosik.pl/256/360e58c04f29ee95.jpg[/img][/URL]
Kocham krewetki! I jak tylko mogę to wsuwam
Czasem lubię sobie ugotować zupkę krewetkową _________________ [img]http://s9.suwaczek.com/20090516580114.png[/img]
[img]http://s5.suwaczek.com/201005124980.png[/img]
Słuchajcie zupka krewetkowa jest bardzo prościutka
Składniki:
-duże krewetki lub krewetki koktajlowe
-mieszanka warzyw do potraw chińskich
-kostka rosołowa
-sos sojowy
-makaron sojowy
Nie pisze proporcji, bo to można dobrać samemu w zależności od tego ile chcecie zrobić.
Na wodę wrzucamy kostkę rosołową.Po zagotowaniu wrzucamy oczyszczone krewetki. Gdy krewetki będą miękkie wrzucamy mieszankę warzyw i gotujemy do momentu miękkości.Następnie wlewamy sos sojowy , tak by zupka nabrała brązowego zabarwienia.Ale uwaga!Musicie czuwać by jej nie przesolić! Sos sojowy jest słony! Jak za dużo wlejecie będzie za słony.Potem wrzucacie makaron sojowy.Kiedy zmięknie, macie zupkę gotową.
W przypadku gdy macie krewetki koktajlowe wrzucacie je razem z warzywami.Potem bez zmian _________________ [img]http://s9.suwaczek.com/20090516580114.png[/img]
[img]http://s5.suwaczek.com/201005124980.png[/img]
Dołączył: 04 Sty 2009 Posty: 34039 Pomocy: 109 Skąd: BYDGOSZCZ/ZIELONA GORA Data ślubu: 9.03.2010 /25.09.2010 Wiek: 39
Wysłany: Sob Lip 10, 2010 3:45 pm Temat postu:
moj nowy przepis, który absolutnie sie nie sprawdza przy krewetkach koktailowych, natomiast cud malina z tymi wiekszymi, black tiger
podaje proporcje na jedna osobę, bo tyle na ogół sama zjadam, średniej wielkości porcja ( ale jak ktos jest wielbicielem krewetek i nie zrobi zadnych dodatków, to zje i potrójną)
15 mrozonych krewetek black tiger ( bardzo przyjemne w smaku ma o dziwo biedrona - 250 g za 9,90, w duzych sieciach mozna tez je spotkac na wage, ja dzis kupiłam za 30zl za 1kg w Kauflandzie, bardzo przyzwoita jakość)
3-4 zabki czosnku
kawałek imbiru swiezego
2-3 łyzki ciemnego sosu sojowego ( ja najczęściej uzywam Kikomana)
curry, galka muszkatołowa, papryka slodka, imbir mielony, szczypta chilli ( przypraw uzywamy "pod siebie", ale z dominacja imbiru i curry)
lyzka oleju slonecznikowego lub sojowego ( w tym wypadku lepszy niz oliwa z oliwek bo pozbawiony własnego smaku)
Krewetki zalewamy wrzatkiem, jak sie w nim rozmrożą cedzimy na sicie ( nie radzę rozmrazac w mikrofali, bo się paskudza i nie chłona marynaty).
W misieczce mieszamy drobniutko posiekany imbir, przecisniety przez praske czosnek, przyprawy i sos sojowy. nie solimy , bo słony jest sos.
Krewetki po odsaczeniu mieszamy dokładnie z marynata i odstawiamy na 2h ( min. 30min)
Na patelaszce rozgrzewamy olej ( albo rozgrzewamy patelnie beztluszczowa bez oleju) i wrzucamy krewetki razem ze wszystkim, smazymi na średnim ogniu, zeby sie apetycznie wszystko zrumienilo i pokrylo skorupka. krewetki sa gotowe gdy ładnie się zwiną " w kłebek" i sa rumiane.
Z mężem lubimy duże na czosnku z masłem { z pietruszką i szczyptą imbiru <mniam> do tego robię sos czosnkowo majonezowy bomba _________________ [img]http://s7.suwaczek.com/200512073641.png[/img]
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa) Idź do strony Poprzedni1, 2
Strona 2 z 2
Możesz czytać tematy Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach