Dołączył: 15 Sty 2008 Posty: 1355 Pomocy: 2 Skąd: Peterborough UK Data ślubu: 28 CZERWIEC 2008 Wiek: 42
Wysłany: Wto Maj 27, 2008 10:38 pm Temat postu:
Kartacze
Autor: aga Data publikacji: 2006-03-25 22:17:23
Porcje: zależy od apetytu Koszt: 20 zł Trudność: wymagający Czas: 10-15 min. Kaloryczność: wysoka
Składniki:
3 kg ziemniaków, mąka ziemniaczana (ok. 2 garści), 1 kg mięsa mieszanego mielonego, cebula, przyprawy (jak do mielonego, wg smaku domowników)
Jak przyrządzić?
1 kg ziemniaków ugotować i ostudzone zemleć w maszynce do mięsa, resztę ziemniaków obrać i zetrzeć na tarce na oczkach do ziemniaków, po czym mocno odcisnąć sok do miski. Wyciśnięte ziemniaki dodać do ugotowanych. W misce z sokiem ustała się w tym czasie skrobia, odlać wodę, a skrobię dodać do ziemniaków. Dodać mąkę ziemniaczaną, posolić i wyrobić gładką masę. Mielone przyprawić wg uznania, dodać startą cebulę i wyrobić. A teraz weź kęs masy ziemniaczanej, spłaszcz na dłoni, na to daj kęs masy mięsnej i uformuj podłużne duże kluski wielkości męskiej dłoni. I tak do wykończenia surowców. Uformowane wkładaj do osolonego wrzątku. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotuj jeszcze ok. 10-15 min.
Potrzebne przybory:
tarka do ziemniaków, maszynka do mięsa
Uwagi:
Kto bywa na Mazurach, musi znać kartacze. Podaje się je polane podsmażoną cebulką ze skwareczkami lub tak jak u mnie w domu zanurzone w rosole.
Czas przygotowania:
Przygotowanie do gotowania zajmuje trochę czasu. _________________ [img]http://www.suwaczek.pl/cache/69fd3e837a.png[/img]
[url=http://lilypie.com][img]http://bd.lilypie.com/JBlE0/.png[/img][/url]
Dołączył: 18 Lut 2008 Posty: 6598 Pomocy: 16 Skąd: Radom Warszawa Data ślubu: 13 czerwca 2009r Wiek: 39
Wysłany: Sro Maj 28, 2008 8:30 am Temat postu:
przepisy sa wiec czas wyprobować co nie co _________________ ......................................................................
[url=http://www.maluchy.pl][img]http://suwaczki.maluchy.pl/sl-33509.png[/img][/url]
....................................................... .............
[URL=hhttp://www.suwaczek.pl/][img]http://www.suwaczek.pl/cache/3dcc000de1.png[/img][/URL]
Dołączył: 18 Lut 2008 Posty: 6598 Pomocy: 16 Skąd: Radom Warszawa Data ślubu: 13 czerwca 2009r Wiek: 39
Wysłany: Sro Maj 28, 2008 8:51 am Temat postu:
tez to znam szybko nie wymaga duzo pracy i sa dobre
hmmm Twiggie podsunęłas mi pomysł robie dzisiaj frytki bo ie robiłam ich z pare m-cy do tego mięsko i róznego rodzaju sałaty w sobie np winegre _________________ ......................................................................
[url=http://www.maluchy.pl][img]http://suwaczki.maluchy.pl/sl-33509.png[/img][/url]
....................................................... .............
[URL=hhttp://www.suwaczek.pl/][img]http://www.suwaczek.pl/cache/3dcc000de1.png[/img][/URL]
Dołączył: 18 Lut 2008 Posty: 6598 Pomocy: 16 Skąd: Radom Warszawa Data ślubu: 13 czerwca 2009r Wiek: 39
Wysłany: Sro Maj 28, 2008 9:00 am Temat postu:
jak byłam z pawłem-moim eks to On razem z moją sisotra codziennie robili frytki i codziennie sie nimi zajadali. Karolina-siostra pochłaniała wszystko jak odkurzacz łącznie z frytami i nawet 1kg nie przytyła wg mnie to czy coś jest bardzo czy mniej kaloryczne nie ma wpływu na wage ...to zalezy od tendencji do tycia indywidualnych ludzi _________________ ......................................................................
[url=http://www.maluchy.pl][img]http://suwaczki.maluchy.pl/sl-33509.png[/img][/url]
....................................................... .............
[URL=hhttp://www.suwaczek.pl/][img]http://www.suwaczek.pl/cache/3dcc000de1.png[/img][/URL]
Dołączył: 18 Lut 2008 Posty: 6598 Pomocy: 16 Skąd: Radom Warszawa Data ślubu: 13 czerwca 2009r Wiek: 39
Wysłany: Sro Maj 28, 2008 10:03 am Temat postu:
Pyśka ja tez mam tendencje-niestety jestem przeciwieństwem swojej siostry ale kalori nie licze _________________ ......................................................................
[url=http://www.maluchy.pl][img]http://suwaczki.maluchy.pl/sl-33509.png[/img][/url]
....................................................... .............
[URL=hhttp://www.suwaczek.pl/][img]http://www.suwaczek.pl/cache/3dcc000de1.png[/img][/URL]
[quote="mallyna"]
A moja mam czasami robi takie kluski śląskie-ja tez je robię- jak zostaną ziemniaki z obiadu. Nie wiem czy taki jest orginalny przepis śląski, ale ja mam taki:
ziemniaki ugotowane i wystudzone dobrze pougniatać, przełozyc do miski, przyklepać teraz podzielić te ziemniaki na 4 części i jedną ćwiartkę zabrać z miski (żeby był dołek wielkości 1/4 miski-rozumiecie prawda?). w te puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną (tyle ile było zabranych ziemniaków). dodajemy szczyptę soli i zagniatamy ciasto. tylko kurczę nie pamiętam, czy te ziemniaki co wyciągnęliśmy to też dodajemy później Z ciasta formujemy kuleczki-wielkości mandarynki- lekko spłaszczamy i naciskamy lekko kciukiem na środku, żeby powstał mały dołek i wygląda to tak:
http://www.pierozek.pl/img/oferta/kluski_slaskie/kluski_slaskie_200f.jpg
[/quote]
Mallynko prawie tak sie je robi jak napisalas ale ja robie troche inaczej:
-ugotowane ziemniaki trzeba dobrze ugniesc (jest specjalna wyciskarka do tego celu)
-do goracych ziemniaczkow dodajemy troche masla lub margaryny i czekac az sie ostudza
-potem dodajemy jajko i mieszamy, potem tak jak Mallynko napisalas trzeba podzielić te ziemniaki na 4 części i jedną ćwiartkę zabrać z miski, (żeby był dołek wielkości 1/4 miski) w te puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną (tyle ile było zabranych ziemniaków). (Ja sole ziemniaki jak sie gotuja i potem juz nie trzeba solic),
aha i te ziemniaki co wyciagnelismy tez dodajemy no i potem znowu ugniatamy ciasto No i reszta tak jak napisala Mallyna mniam .
Mama mi zawsze dawala rade, ze jak juz po wymieszaniu z maka ciasto sie nadal klei to jeszcze mozemy smialo dodac maki (ciesto nie powinno sie kleic). Ale ja ostatnio jak robilam to ciagle mi sie ciasto kleilo, a juz wrzucilam reszte maki i zaryzykowalam i udaly sie, ale juz nie byly takie dobre w smaku wiec to tez zalezy chyba od ziemniakow, ja wtedy mialam czerwone ziemniaczki, te sie zdecydowanie nie nadaja .
A ja dzis miałam pyrki na obiad młode, malutkie kuleczki mniami takie są najpyszniejsze _________________ [img]http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/20090926310223.png[/img]
[url=http://www.slub-wesele.pl][img]http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/200802160725.png[/img][/url]
A no zostało jeszcze mam duza rodzinke wiec zawsze jest wiecej niz potrzeba nio to zapraszam najblizej to chyba na Twiggie do mnie _________________ [img]http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/20090926310223.png[/img]
[url=http://www.slub-wesele.pl][img]http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/200802160725.png[/img][/url]
A na deser mam truskawki _________________ [img]http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/20090926310223.png[/img]
[url=http://www.slub-wesele.pl][img]http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/200802160725.png[/img][/url]
hehehe no troche zboczyłam z tematu....juz nie bede _________________ [img]http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/20090926310223.png[/img]
[url=http://www.slub-wesele.pl][img]http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/200802160725.png[/img][/url]
Dołączył: 15 Sty 2008 Posty: 1355 Pomocy: 2 Skąd: Peterborough UK Data ślubu: 28 CZERWIEC 2008 Wiek: 42
Wysłany: Sro Maj 28, 2008 4:23 pm Temat postu:
Jak mi zostają ziemniaki to bardzo czesto robie kopytka _________________ [img]http://www.suwaczek.pl/cache/69fd3e837a.png[/img]
[url=http://lilypie.com][img]http://bd.lilypie.com/JBlE0/.png[/img][/url]
Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- 125 g mozarelli
- świeża bazylia
- bekon w plastrach
Wykonanie:
Ziemniaki w mundurkach gotuj przez 25 minut, następnie ostudź i przekrój na pół wzdłuż.
Mozarellę osącz z zalewy, pokrój w grube plastry.
Między połówki ziemniaka włóż plaster mozarelli i listek bazylii.
Następnie owiń każdy ziemniak 2 plastrami boczku.
Ziemniaki grilluj (lub smaż na patelni) z każdej strony przez 3 minuty.
Podawaj posypane świeżymi listkami bazylii.
Dołączył: 14 Kwi 2008 Posty: 28077 Pomocy: 93 Skąd: Radom Data ślubu: 10.10.2009 Wiek: 41
Wysłany: Czw Lut 26, 2009 3:10 pm Temat postu:
Baby...
Ja robię z kg ziemniaków + jajko + trochę mąki (łyzka max 3)
Czasem dodaje Drobno pokrojoną cebulkę.
Sól, pieprz do smaku _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/43kt9vvj8429zypw.png[/img][img]http://www.suwaczki.com/zabki/images/89111956767829e2.png[/img]
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/km5s8ribrdr23q42.png[/img]
[img]http://images40.fotosik.pl/124/db23c73d271316da.gif[/img]
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa) Idź do strony Poprzedni1, 2, 3Następny
Strona 2 z 3
Możesz czytać tematy Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach