Forum ŚlubnePortal Ślubno Weselny www.WyjdzZaMnie.pl
Wesele - przejdź na portal || Forum ślubne | Suknie ślubne | Komis sukien ślubnych | Zapowiedzi Portal Ślubno Weselny www.WyjdzZaMnie.pl
FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj   
Go to
Forum Forum Ślubne Strona Główna -> Przygotowania do ślubu -> Menu weselne

Drugie danie - nie lada zagwostka
Idź do strony : Poprzedni  1, 2, 3 ... 9, 10, 11, 12, 13  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
sandibel
Hobbysta forumowy
sandibel jest offline 



Dołączył: 24 Mar 2009
Posty: 35061
Pomocy: 39
Skąd: Knurów
Data ślubu: 11.06.2011
Wiek: 35

PostWysłany: Pon Sie 31, 2009 12:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
U mnie nawet menu za 220zł jest podawane na półmiskach...
_________________
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/dqpr9vvjfv9cdh83.png[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość



wistar
Mocno uzależniony
wistar jest offline 



Dołączył: 22 Wrz 2008
Posty: 3398
Pomocy: 8
Skąd: Małopolska
Data ślubu: 12.09.2009
Wiek: 39

PostWysłany: Pon Sie 31, 2009 12:55 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Zia, Twoje poglądy są dla nas kontrowersyjne z bardzo prostego powodu. Po prostu jesteś jedną z nielicznych pewnie osób na forum, które nie muszą liczyć się z pieniędzmi. Możesz wymyślać co chcesz i wyrzucać resztkowe jedzenie do kosza (chociaż nie zgodzę się z Twoja definicją resztek). Teraz już się uśmiecham jak sobie przypomnę, że mi kiedyś zarzuciłaś, że będę mieć w kilku daniach podane mięso z kurczaka, chociaż różnie przyrządzone. Po prostu na takie wesele na stać i już, i u mnie właśnie będzie to impreza masowa, chociaż też bym wolała, żeby było elegancko i wykwintnie, ale nie możemy sobie na to pozwolić.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
andżelina
Ultra fanatyk
andżelina jest offline 



Dołączył: 04 Lis 2008
Posty: 15415
Pomocy: 55
Skąd: śląskie
Data ślubu: 3.07.2010
Wiek: 35

PostWysłany: Pon Sie 31, 2009 1:28 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Myślę, że wistar ładnie wszystko podsumowała Wink
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
mondy
Mocno uzależniony
mondy jest offline 



Dołączył: 09 Lut 2009
Posty: 2959
Pomocy: 8
Skąd: Przysucha/Opole
Data ślubu: 24.07.2010
Wiek: 43

PostWysłany: Pon Sie 31, 2009 2:35 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
To jeszcze ja wtrące swoje 3 grosze, bo po przeczytaniu tych ostatnich kilku stron naszły mnie pewne przemyślenia:
- co region to jest inaczej i do innych rzeczy ludzie są przyzwyczajeni,
- u nas na weselach zawsze były półmiski, jedynie na 2 weselach w Warszawie i okolicy mieliśmy podane na talerzach od razu i części się to podobało, części nie. Mnie się wtedy wydawało że to jakoś tak elegancko i fajnie bo mam wszystko gotowe pod nos podane i nie muszę sięgać po te półmiski i pakować te ziemniaki, itd
- u nas w lokalu jest jedna opcja cenowa i jedna opcja jeśli chodzi o podanie i nie mam zamiaru jej zmieniać,
- nie chciałabym żeby ktoś z moich gości pomyślał że podaję na talerzykach z oszczędności czy skąpstwa,
- będzie tyle innego jedzenia i przystawek i innych ciepłych dań że nawet jak się ktoś obiadem nie najje, choć dwa dania to przecież powinny wystarczyć, to sobie dojje przystawkami, dzięki temu będą wogóle ruszone, bo często ludzi tak się najadają obiadem że nie mają potem już miejsca na przystawki zimne,
- jeśli obiad jest o 13 to w sumie rozumiem że potem można jeszcze te mięsa podać, ale u nas obiad jest ok 18/19 i potem jeszcze dużo innych ciepłych dań że nie ma potrzeby to mięso jeszcze dorzucać
- u nas w lokalu nie podaje się jednej potrawy 2 razy i nie odgrzewa się posiłków, wszystko podawane jest od razu po ugotowaniu, świeże i pachnące, nie odgrzewane
- mięso które zostanie można zabrać sobie do domu i odgrzewać do woli na obiad, ale ja osobiście też nie odałabym go gościom weselnym,
- Zia jest rzeczywiście z innego świata niż większość z nas, to że mają panią od gotowania, że nie jedzą tego samego drugiego dnia, nie odgrzewają, i że nigdy w życiu nie gotowała Shocked powala mnie tak samo jak Was!
_________________
[url=http://www.wyjdzzamnie.pl][img]http://www.wyjdzzamnie.pl/suwaczki/suwaczek-38466.png[/img][/url]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
andżelina
Ultra fanatyk
andżelina jest offline 



Dołączył: 04 Lis 2008
Posty: 15415
Pomocy: 55
Skąd: śląskie
Data ślubu: 3.07.2010
Wiek: 35

PostWysłany: Pon Sie 31, 2009 2:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Każdy wybiera to co lubi i dla niego i jego gości jest normalne Wink
Co nie znaczy, że należy innym wytykać, że podają stare i zepsute mięso, co nie jest prawdą...
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Zia
Mocno uzależniony
Zia jest offline 



Dołączył: 06 Kwi 2009
Posty: 2721
Pomocy: 5
Skąd: Kraków
Data ślubu: 9 lipiec 2011
Wiek: 37

PostWysłany: Pon Sie 31, 2009 2:54 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
O i pod tym co napisała Mondy i Wistar się i ja podpisuje. Smile Jeśli kogoś uraziłam to przepraszam, ale po prostu byłam w ciężkim szoku.
_________________
Moje inspiracje: [url=http://inspiracje-slubne.blogspot.com/]Ślubne[/url] i [url=http://dzieciece-inspiracje.blogspot.com/]Dziecięce[/url] Nowe notki! Zapraszam! Smile
Nasz szczęśliwy dzień: [url=http://www.youtube.com/watch?v=efSFR02kAkA]Zdjęcia[/url], [url=http://www.youtube.com/watch?v=d6rTOd4NGBM]Filmowa zapowiedź[/url], [url=http://www.youtube.com/watch?v=0ZjculTrn6c]Teledysk[/url] Very Happy
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
jeanette
Uzależniony
jeanette jest offline 



Dołączył: 27 Cze 2008
Posty: 1549
Pomocy: 7
Skąd: Pomorze/Szkocja
Data ślubu: 08.08.2009
Wiek: 39

PostWysłany: Pon Sie 31, 2009 4:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
dziewczyny, opamietajcie sie
taki atak za inne wychowanie, opinie czy po prostu za zycie w realiach innych od waszych?

wstyd

i jeszcze zia tutaj przeprasza za nie wiadomo za co
za to ze czesc czyta sobie miedzy wierszami
_________________
[img]http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/20090808580113.png[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
andżelina
Ultra fanatyk
andżelina jest offline 



Dołączył: 04 Lis 2008
Posty: 15415
Pomocy: 55
Skąd: śląskie
Data ślubu: 3.07.2010
Wiek: 35

PostWysłany: Pon Sie 31, 2009 5:35 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Medal ma dwie strony. My napisałysmy co myślimy, ale Zia też napisała co myśli. Więc to wcale nie był jakiś jednostronny atak tylko wymiana zdań...
Myślę, że wypowiedzi wistar i mondy wystarczą na koniec i wszystko zostało wyjaśnione.
Tak samo jak Zia, ja również przepraszam, jeśli kogoś uraziłam.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
amariss
Megamaniakalny forumowicz
amariss jest offline 



Dołączył: 28 Sty 2009
Posty: 9996
Pomocy: 16
Skąd: śląsk
Data ślubu: 25 sierpień 2012
Wiek: 37

PostWysłany: Pon Sie 31, 2009 7:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
przeczytałam i omal nie padłam Shocked
_________________
[color=darkred]impossible is nothing...
razem możemy wszystko[/color]
[img]http://s2.suwaczek.com/200406254438.png[/img]
[img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-68873.png[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
klaudiia
Megamaniakalny forumowicz
klaudiia jest offline 



Dołączył: 11 Gru 2008
Posty: 8763
Pomocy: 47
Skąd: Śląsk
Data ślubu: 3 lipca 2010
Wiek: 35

PostWysłany: Wto Wrz 01, 2009 5:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Ojejciu... ale się zrobiło gorąco Very HappyVery HappyVery Happy
Jeśli mogę to też napiszę co myślę ;]
Po pierwsze, całkowicie i absolutnie zgadzam się z Jeanette! Zia faktycznie żyje w ciut innych realiach niż np ja i będąc szczerą muszę przyznać, że czasem nawet jej zazdroszczę Smile Jeszcze nie tak dawno temu dla wielu osób nie do pomyślenia było, żeby wynajmować na wesele np salę w hotelu... bo społeczeństwo było ogólnie biedniejsze. I większość robiła wesela w remizach... a w hotelu to była fanaberia. Teraz kiedy wszystkim nam żyje się generalnie lepiej, myślimy o tym inaczej... I za kilka lat zapewne dużo więcej osób będzie myślało tak jak Zia Smile Nie wiem czy wiecie o co mi chodzi, trochę się zakręciłam Very Happy
Po drugie, u mnie na weselu też nie podałabym gościom odgrzewanego mięsa z obiadu na kolację. U nas nie jest to praktykowane i zapewne gdybym spotkała się z czymś takim na weselu (będąc gościem) uznałabym to za bardzo mało eleganckie, pewnie sama byłabym zszokowana. I nie dlatego, że nigdy nie jadłam odgrzewanego mięsa, a dlatego, że nigdy nie spotkałam się z czymś takim na weselu. To co w jednym regionie jet powszechnie przyjęte w innym jest nie do pomylenia. I tyle Smile

Generalnie, proponuję wszystkim nieco dystansu i sporo tolerancji... Smile
_________________
[url=http://daisypath.com][img]http://davm.daisypath.com/p72zp1.png[/img] [img]http://lpmm.lilypie.com/uXGfp1.png[/img][/url] [url=http://lilypie.com][img]http://lpmm.lilypie.com/ePxGp1.png[/img][/url]

https://www.facebook.com/pages/Isomeg/465252240292226
http://www.isomeg.pl/
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
ANJA
Nałóg
ANJA jest offline 



Dołączył: 15 Paź 2008
Posty: 4222
Pomocy: 19
Skąd: Warszawa
Data ślubu: 16.10.2010
Wiek: 37

PostWysłany: Wto Wrz 01, 2009 5:40 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
mi to obojętnie jak się podaje czy na talerzu czy w półmiskach

jednak u mnie będzie na półmiskach bo w menu jest 13 rodzai mięs (liczone będzie po 3 sztuki mięsa na osobę - później proporcjonalnie podzielone na rodzaje mięsa) więc będzie w czym wybierać

a po za tym w moim regionie wesela zaczynają się w ok. 12

i na kolacje mam podane mięso które pozostało z obiadu (czyli te które zostało na półmiskach nie tknięte) + kolejne 4 rodzaje innego mięsa

i tak jest to u nas praktykowane

po prostu w naszym regionie jest duża rozmaitość potraw i żeby każdy zdążył spróbować wszystkiego czego chce podaje się mięsa 2 razy


[u]ale nie zgodzę się z tym że podajemy resztki[/u]! bo to nie prawda
jest to mięso które nie zostało ruszone (zawsze zrobione jest więcej) i nie wszystko jest podane na stoły bo po prostu stoły nie pomieszczą takiej ilości mięsa na raz!



po za tym pracowałam dość długo w restauracji
i nigdy tam nie było gotowanego wszystkiego od początku (znaczy się od stanu surowego)
wiele rzeczy jest wcześniej przygotowane jako pół produkty (np. mięsa wcześniej podsmażone, warzywa wcześniej podsmażone, podgotowane) i się to odgrzewa
inaczej na niektóre danie trzeba by było czekać ponad godzinę
a nie 15-20 minut Smile
w mojej byłej restauracji (Chińskiej) pracowałam jako kelnerka i u nas najtańsze dania (tzw. zestawy obiadowe) podawało się talerzowo
resztę podawało się odzienie talerze a każdą potrawę na oddzielnym talerzu
by każdy mógł spróbować co tylko chciał


co do podawania talerzowo to u nas jest praktykowane najczęściej na stypach, lub urodzinach w lokalach (choć nie zawsze zależy od lokalu)
każdy z nas wybiera taką formę jaka dla niego i jego gości jest najbardziej odpowiednia
i trzeba pamiętać o tym że co region jest inny obyczaj
i trzeba się liczyć z tym że to co u nas jest normalne u innych jest nie do pomyślenia
_________________
www.klara-power.pl
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/qdkki09k1lkfb0wp.png[/img]
[img]http://s5.suwaczek.com/20101016580517.png[/img]
"Kiedy kochasz, to dusza nie śpi; Kiedy kochasz, to wiesz, że żyjesz"
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
wistar
Mocno uzależniony
wistar jest offline 



Dołączył: 22 Wrz 2008
Posty: 3398
Pomocy: 8
Skąd: Małopolska
Data ślubu: 12.09.2009
Wiek: 39

PostWysłany: Wto Wrz 01, 2009 7:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Tak mi przyszło teraz na myśl, że nawet w najbardziej ekskluzywnej restauracji nikt nie ma gwarancji, że coś co zostało niewykorzystanie w jednym daniu nie zostanie wtrącone do innego dania. I teraz sobie przypominam, ze byłam na weselu, gdzie do obiadu był podany półmisek z mięsami, a potem po północy były podane tace z płonącymi mięsami. Prawdopodobne, że część mięsa była od obiadu, ale ja jako gość tego nie zauważyłam i nie mam co do tego pewności. Zresztą nikt kto o tym nie wie, nie może mieć pewności.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
amariss
Megamaniakalny forumowicz
amariss jest offline 



Dołączył: 28 Sty 2009
Posty: 9996
Pomocy: 16
Skąd: śląsk
Data ślubu: 25 sierpień 2012
Wiek: 37

PostWysłany: Wto Wrz 01, 2009 7:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
wistar na pewno tak jest, bo lokale mają dzięki temu większy zysk
_________________
[color=darkred]impossible is nothing...
razem możemy wszystko[/color]
[img]http://s2.suwaczek.com/200406254438.png[/img]
[img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-68873.png[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
PiPaPo
Mocno uzależniony
PiPaPo jest offline 



Dołączył: 25 Lut 2009
Posty: 2572
Pomocy: 12
Skąd: Köln
Data ślubu: 07.08.2010
Wiek: 37

PostWysłany: Wto Wrz 01, 2009 7:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
W podawaniu drugi raz dań, które były nieruszone na półmisku, nie widzę nic złego. Sama jako gość sobie to często cenię, bo np. na obiad są do wyboru różne mięsa i obu chciałabym spróbować, ale wiadomo, że tyle nie zjem na raz. A tak jest okazja. Przecież przy porcjowaniu dań i tak musi być wszystko wcześniej przygotowane, bo nie idzie np. usmażyć 100 jakiś zawijańców na raz by je podać jednocześnie. Tak samo jest zapewne z rosołem czy inną zupą - też jest przygotowana wcześniej. Zaryzykowałabym nawet, że np część kotletów przygotowują restauracje dzień wcześniej, do lodówki i np. następnego dnia pieką czy smażą. Cały myk polega na odpowiednim przechowywaniu i takim ponownym podgrzaniu, by wszystko było jak przed chwilą wykonana - skorupka chrupiąca, mięsa soczyste itd.
Natomiast absolutnie niedopuszczalną rzeczą dla mnie jest ściąganie z talerzy niedojedzonych resztek i robienia potem z tego bigosów, płonących talerzy mięs itd. - a podobno tak też się zdarza i to nawet w bardzo renomowanych lokalach.
_________________
Wniosek to punkt, w którym nie masz już siły dalej myśleć.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
xareczka
Zaangażowany
xareczka jest offline 



Dołączył: 23 Sty 2009
Posty: 247
Pomocy: 1
Skąd: Warszawa
Data ślubu: 4 lipca 2009
Wiek: 44

PostWysłany: Wto Wrz 22, 2009 8:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Lepiej podać dwa razy to samo niż żeby goście głodni z wesela wyszli. Myślę, ze każdy powinien robić tak jak mu pasuje i choćby na weselu podawał same kurczaki, ryby czy warzywa to jego prywatna sprawa, ważne by gościom się podobało i by mile wspominali nasze wesele.
_________________
[url=http://biznesfoto.pl] [img]http://slubna.com.pl/suwaczki/2009-07-04/02.jpg[/img][/url]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Ślubne Strona Główna -> Przygotowania do ślubu -> Menu weselne Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony : Poprzedni  1, 2, 3 ... 9, 10, 11, 12, 13  Następny
Strona 10 z 13

 
Skocz do:  
Możesz czytać tematy
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group

Wesele Tworzenie stron internetowych
Baner