Dołączył: 05 Gru 2010 Posty: 8431 Pomocy: 6 Skąd: Kraków Data ślubu: 20.08.2011 Wiek: 34
Wysłany: Pią Sty 20, 2012 7:43 pm Temat postu: chleb z domowego wypieku
czy któraś z was piecze w domu chleb? albo piekła kiedyś? ja próbowałam 3 razy w maszynie pożyczonej od teściów ale ta niestety nie dopiekała i wychodził surowy lub zakalcowaty, teraz mam zamiar wypróbować w piekarniku - ah ta zbliżająca się sesja - i szukam jakiegoś prostego przepisu na początek, w internecie jest mnóstwo ale wiadomo co sprawdzone to sprawdzone _________________ [url=http://lilypie.com][img]http://lbyf.lilypie.com/O2stp2.png[/img][/url]]
[url=http://daisypath.com][img]http://davf.daisypath.com/OLthp2.png[/img][/url]
ja piekę, ale musze przepisu poszukać, bo odkąd w ciąży jestem to nie robiłam chleba. Ale ja mam przepis, gdzie trzeba kwas mieć
a z maszyny to chleb jest tak samo sztuczny jak ze sklepu _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/tb73hdgektdaeg1b.png[/img]
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/ex2bhdgei8zu7oww.png[/img]
Dołączył: 24 Mar 2009 Posty: 35061 Pomocy: 39 Skąd: Knurów Data ślubu: 11.06.2011 Wiek: 35
Wysłany: Pią Sty 20, 2012 8:03 pm Temat postu:
moja mama też robi na zakwasie i nawet nasz znajomy piekarz sobie pożyczył zakwas ale i tak mojej mamy lepszy bo więcej ziaren ma _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/dqpr9vvjfv9cdh83.png[/img]
ja z mamą też piekę, ale przepisu ni huhu nie pamiętam musiałabym podpytać _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/ijpb2n0azujz1ku7.png[/img]
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/ijpb2n0a5x8p0ly3.png[/img]
Mama Waldka robi z zakwasem. Miesza mąkę żytnią chyba pół na pół z pszenną. No i ten chleb się robi cały dzień, tzn ona go nastawia w takiej ogromnej misce i jak wyrośnie to miesza i czeka aż znowu wyrośnie i tak w kółko... I piecze w piekarniku, ale wychodzi cudowny. I świeżość zachowuje przez jakiś tydzień. _________________ [url=http://www.maluchy.pl][img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-60286.png[/img][/url]
Dołączył: 02 Sie 2010 Posty: 2777 Pomocy: 5 Skąd: Bory Tucholskie Data ślubu: 25.12.2010 Wiek: 35
Wysłany: Pią Sty 20, 2012 9:09 pm Temat postu:
moja mama ma taką maszynke do pieczenia chleba, jutro ją zapytam o przepis... ale jej też różnie wychodził- raz był przepyszny, a raz w ogóle nie urósł, ale to ponoć wina drożdży. Mój brat gdy był jeszcze w UK to przywoził i wtedy chleb wychodził rewelacyjny, a teraz kupuje w polo, i wychodzi różnie.
Uwielbiam ten chleb, jest dużo lepszy niż kupny a jeszcze jak jest gorący.....rewelka:) _________________ [img]http://s9.suwaczek.com/20101225580119.png[/img]
Dołączył: 12 Wrz 2009 Posty: 35889 Pomocy: 50 Skąd: Radom Data ślubu: 29.05.2010 Wiek: 37
Wysłany: Pią Sty 20, 2012 9:17 pm Temat postu:
[quote="joanna1988"]
a z maszyny to chleb jest tak samo sztuczny jak ze sklepu [/quote]
nie zgodze sie chleb ze sklepu sklada sie nawet ze 150 skladnikow (az strach sie zastanawiac co tam sypią!), maz mojej mamy od kilku lat piecze chleb z 4, max 5 skladnikow _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/wnidej282zkrxyam.png[/img]
Dołączył: 05 Gru 2010 Posty: 8431 Pomocy: 6 Skąd: Kraków Data ślubu: 20.08.2011 Wiek: 34
Wysłany: Pią Sty 20, 2012 9:51 pm Temat postu:
to zarzućcie jakimiś przepisami! chętnie popróbuję bo jak raz maszynowy się upiekł to i tak był pyszny a co dopiero taki własnoręczny, mogą być na zakwasie mam dużo wolnego czasu ;P _________________ [url=http://lilypie.com][img]http://lbyf.lilypie.com/O2stp2.png[/img][/url]]
[url=http://daisypath.com][img]http://davf.daisypath.com/OLthp2.png[/img][/url]
Dołączył: 05 Maj 2009 Posty: 21825 Pomocy: 20 Skąd: Radzymin/Warszawa Data ślubu: 30.05.2009 Wiek: 42
Wysłany: Pią Sty 20, 2012 11:24 pm Temat postu:
ja nie piekę bo mam tatę piekarza i mi dostarcza świerze chlebki i to na zakwasie a że pracuje w jednej z najlepszych piekarni w Wawce więc wiecie
ale teściowa czasem piecze, kupuje gotowe mieszanki w kauflandzie i z tego piecze w blaszce do ciasta i powiem że te chlebki są całkiem niezłe _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/iv09vcqgebh0fe1v.png[/img]
[quote="aghni"]ja nie piekę bo mam tatę piekarza i mi dostarcza świerze chlebki i to na zakwasie a że pracuje w jednej z najlepszych piekarni w Wawce więc wiecie
ale teściowa czasem piecze, kupuje gotowe mieszanki w kauflandzie i z tego piecze w blaszce do ciasta i powiem że te chlebki są całkiem niezłe[/quote]
Aghni, której piekarni? Bo ja jestem wychowana na chlebie ze świętokrzyskiego i tutaj mam wrażenie, że pieczywo to tylko nadmuchane da się kupić...
Poza tym dzisiaj jedziemy do kauflanda to poszukam gotowych mieszanek _________________ [img]http://s1.suwaczek.com/200806273337.png[/img]
[img]http://s3.suwaczek.com/20100501050119.png[/img]
Dołączył: 05 Maj 2009 Posty: 21825 Pomocy: 20 Skąd: Radzymin/Warszawa Data ślubu: 30.05.2009 Wiek: 42
Wysłany: Sob Sty 21, 2012 10:37 am Temat postu:
[quote="lala874"][quote="aghni"]ja nie piekę bo mam tatę piekarza i mi dostarcza świerze chlebki i to na zakwasie a że pracuje w jednej z najlepszych piekarni w Wawce więc wiecie
ale teściowa czasem piecze, kupuje gotowe mieszanki w kauflandzie i z tego piecze w blaszce do ciasta i powiem że te chlebki są całkiem niezłe[/quote]
Aghni, której piekarni? Bo ja jestem wychowana na chlebie ze świętokrzyskiego i tutaj mam wrażenie, że pieczywo to tylko nadmuchane da się kupić...
Poza tym dzisiaj jedziemy do kauflanda to poszukam gotowych mieszanek [/quote]
Grzybki , oni są na Pradze i na Marysinie, ale mają sporo punktów, nawet u nas w Radzku jest jeden punkt
nie lubię ich kajzerek i pieczywa białego, ale pieczywo na zakwasie mają super, bagietki także, no ale cena pieczywa jest adekwatna do jakości, cenią się
http://www.piekarniagrzybki.pl/
mają nawet jakiś sklep firmowy z piasecznie _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/iv09vcqgebh0fe1v.png[/img]
Dołączył: 12 Wrz 2009 Posty: 35889 Pomocy: 50 Skąd: Radom Data ślubu: 29.05.2010 Wiek: 37
Wysłany: Sob Sty 21, 2012 11:06 am Temat postu:
muszka, ja wiem ze maz mamy uzywa mąki zytniej, a ostatnio orkiszowej, wody, drozdzy, oleju i czasem soli. Jak robimy chleb cebulowy to pol cebuli pokrojonej w piorka dodaje zapytam go o proporcje next time. _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/wnidej282zkrxyam.png[/img]
[quote="aghni"][quote="lala874"][quote="aghni"]
mają nawet jakiś sklep firmowy z piasecznie[/quote]
to pewnie w następny weekend wyślę męża po pieczywo na próbę Ja bardzo lubię pieczywo, które kupujemy w Jankach w Parku Handlowym i to z Włoszczowy. Wolałabym jednak coś bardziej na miejscu
A sama pieczywo też piekę, ale moje zwykle wychodzą bardziej jak ciasto niż chleb _________________ [img]http://s1.suwaczek.com/200806273337.png[/img]
[img]http://s3.suwaczek.com/20100501050119.png[/img]
Dołączył: 05 Maj 2009 Posty: 21825 Pomocy: 20 Skąd: Radzymin/Warszawa Data ślubu: 30.05.2009 Wiek: 42
Wysłany: Sob Sty 21, 2012 9:28 pm Temat postu:
[quote="lala874"][quote="aghni"][quote="lala874"][quote="aghni"]
mają nawet jakiś sklep firmowy z piasecznie[/quote]
to pewnie w następny weekend wyślę męża po pieczywo na próbę Ja bardzo lubię pieczywo, które kupujemy w Jankach w Parku Handlowym i to z Włoszczowy. Wolałabym jednak coś bardziej na miejscu
A sama pieczywo też piekę, ale moje zwykle wychodzą bardziej jak ciasto niż chleb [/quote]
z tego co wiem, to jednym z najbardziej popularnych chlebów z grzybków jest tzw. chleb chłopski, jak pracowałam kiedyś w takim małym sklepiku i sprzedawałam tam m.in. pieczywo z piekarni taty, to chłopski właśnie najbardziej schodził, u nas w sklepie zawsze jak przychodzę to już go nie ma tata mówił że właśnie ten najwięcej pieką, mi on smakuje , no ale jadłam od nich lepsze chleby polecam też bułeczki z oliwkami, jak lubisz oliwki, pyszne są, teraz robią też bagietki z oliwkami, ale jeszcze nie jadłam _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/iv09vcqgebh0fe1v.png[/img]
Dołączył: 14 Kwi 2008 Posty: 28077 Pomocy: 93 Skąd: Radom Data ślubu: 10.10.2009 Wiek: 41
Wysłany: Nie Sty 22, 2012 11:19 am Temat postu:
My kupiliśmy ostastnio w tesco mieszankę do domowego wypieku chleba, taką konkretnie
http://www.tabele-kalorii.pl/kalorie,Chleb-orkiszowy-pe%C5%82noziarnisty-mieszanka-do-domowego-wypieku-chleba-Gda%C5%84skie-M%C5%82yny.html
wczoraj zrobiliśmy, wystarczy dodać tylko drożdże i wodę, Wyszły 2 foremki. (Piekliśmy w piekarniku)
Pychotka _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/43kt9vvj8429zypw.png[/img][img]http://www.suwaczki.com/zabki/images/89111956767829e2.png[/img]
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/km5s8ribrdr23q42.png[/img]
[img]http://images40.fotosik.pl/124/db23c73d271316da.gif[/img]
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa) Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5Następny
Strona 1 z 5
Możesz czytać tematy Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach