składniki w zależności od wielkości serwowanej potrawy.
1/2 kg mięsa mielonego ( minimum )
średnia cebula
czerwnoa papryka ( nie koniecznie )
2 ząbki czosnku
koncentrat pomidorowy ( sos pomidorowy w kartoniku)
żółty ser ( potarty )
makaron na lasagne
zioła prowansalskie
sól ( soli dość sporo , w smaku musi być lekko przesolone , ponieważ makaron którego używamy do lasagni jest bez smaku i soli)
pieprz
bazylia
sos :
1/2l mleka
łyżka masła
łyżka mąki ( najlepiej wymieszać w mniejszej ilości i dodać do reszty mleka)
gałka muszkatołowa - 1 łyżeczka
lekko podgrzać ( nie zagotowywać , bo sos zgęstnieje )
oregano
Wszystko układać warstwowo w żaroodpornym naczyniu.
makaron+farsz+ potarty ser + mleko ( zalać tak żeby makaron pływał) i kolejna warstwa
piec w piekarniku ok 45 min w temp. 220 C ( na 30min można przykryć naczynie folią aluminiową, a ostatnie 15 min piec odkryte
filet z kurczaka najpierw w zalewie z oleju z przyprawami roznymi marynujesz
przez 15-45 min
potem troche oleju na patelnie, rozgrzac i podsmazyc kurczaka (tez z 5-9 min)
beszamel - pol kostki masla rozpuscic w garnku
jak roztopione to dodac make (pszenna) (tak na oko 5-6 lyzek, zeby dosc geste bylo)
pomysl ile chcesz sera to dwa razy taki jak objetosc sera
jak juz maka i maslo wymieszane (na malym ogniu, mieszaj caly czas, zeby sie nie przypalilo)
to dolewasz mleka (moze byc cieple ale nikoniecznie) tak ok 1,5-2 szklanek
z tego taki 'budyn' sie zrobi, trzeba mieszac do momentu az nie bedzie za duzo grudek z maki
troche grudek moze byc ale bez przesady, jakby za duzo bylo to po prostu dolewasz mleka troche
potem tylko przyprawic (czosnek, galka muszkatolowa, pieprz) i wrzucic sera zoltego
ilosc wedle uznania
proponuje najpierw zrobic kurczaka (w sensie pokroic, wrzucic do oleju i do lodowki wstawic) potem beszamel
nastepnie szpinak- ja uzywam szpinaku frosty z sosem smietanowym
na rozgrzane maslo (ok 1-2 lyzke) szpinak wrzucasz do momentu az sie rozpusci, wtedy doprawiasz - pieprz czarny, galka muszkatolowa
i jak chcesz to dajesz ser zolty jak nie to nie jak ser sie troche rozpusci to wylaczasz
teraz platy lasagne
najlepiej troche je podgotowac - w dosc duzym garnku wstawiasz wode osolona
jak wrze to wrzucasz 2 platy lasagne
trzeba co kilkanascie sek. przemieszac, zeby sie do dna plat nie przylepil
jak sie tronke podgotuja (po ok 1,5-2 min w wodzie) wyciagasz
zaleznie od wielkosci naczynia zaroodpornego potrzeba od 6 do 9 -10 platow
jak platy podgotowane, kurczak podsmazony i reszta tez czeka to dno naczynia zaroodp. smarujesz maslem, na to platy, potem beszamel, na beszamel kure, posypac serem, potem platy, ser, beszamel, szpinak, ser, platy, beszamel
piekarnik nagrzac do 180-200 stopni i na ok 30 min wrzucic Użytkownik otrzymał punkt pomocy za ten post.
Madzialena - pychota
na pakietku pisze wszystko, co jest potrzebne (ja zawsze kupuje wiecej mieska )
Szybkie wykonanie i smak wyborny chyba sobie znowu zrobimy teraz na walentynki
Dołączył: 25 Lut 2009 Posty: 5383 Pomocy: 6 Skąd: Włocławek Data ślubu: Za 5 lat Wiek: 40
Wysłany: Pią Lip 16, 2010 8:45 am Temat postu:
Ja już od dwóch lat próbuje zrobić to cudo Zawsze za pracochłonne mi się wydawało
Co do gotowania makaronu, czytałam, żeby nie gotować, bo beszamel wystarczająco go rozmiękczy.
Ale smaka sobie narobiłam tą lasanią
Macie jakiś sposób, żeby po przekrojeniu potrawa się nie rozlatywała? I miąsko nie wypływało? _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/16ud3e3kg5gpc8w6.png[/img]
Największa trudność jest chyba w wyczuciu proporcji między sosem, a resztą składników. Jak robiłam pierwszy raz było ok, za każdym innym razem sosu miałam za dużo i wychodziło ciapowate.
Co do gotowania makaronu - nie polecam, ostatnio tylko zanużyłam w zimnej wodzie, żeby go zwilżyć i w pierarniku rozciapał się. Z doświadczenia wiem, z enie trzeba gotować, al etrzeba mieć tyle sosu, żeby nim przykryć wszystkie makarony.
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa) Idź do strony 1, 2Następny
Strona 1 z 2
Możesz czytać tematy Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach