Wiem,że jest temat o ciastach,ale chodzi mi o takie ciasta na zimno,ktorych sie nie piecze np.robione z serkow homogenizowanych,galaretek itd.Takie desery ciastkowe _________________ [img]http://www.suwaczek.pl/cache/60bb514a3c.png[/img]
Pascha - u nas zawsze na Wielkanoc mniam... _________________ [url=http://www.wyjdzzamnie.pl][img]http://www.wyjdzzamnie.pl/suwaczki/suwaczek-20028.png[/img][/url]
Wykonanie:
Każdą galaretkę wsypać do osobnej miseczki, zalać ok. 400 ml przegotowanej, gorącej wody. Wymieszać, aż galaretki się rozpuszczą, ostudzić. Schłodzone mleko skondensowane ubić mikserem na piankę, podzielić na cztery równe części. Każdą z nich wymieszać z 1/2 szklanki galaretki w innym kolorze. Do tortownicy wyłożonej folią wylewać na przemian warstwy pianek i galaretek w tym samym kolorze. Po wylaniu każdej warstwy tortownicę wstawiać do lodówki na 15 minut. Ostatnią warstwą powinna być pianka (galaretkę odkładamy). Winogrona oderwać z gałązek, każde grono przekroić na pół, usunąć pestki. Brzoskwinie osączyć z syropu. Na zastygniętej piance (na wierzchu piankowca) ułożyć cząstki brzoskwiń oraz połówki winogron, zalać odłożoną galaretką. Ciasto wstawić do lodówki jeszcze na godzinę. _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/43kt9vvj8429zypw.png[/img][img]http://www.suwaczki.com/zabki/images/89111956767829e2.png[/img]
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/km5s8ribrdr23q42.png[/img]
[img]http://images40.fotosik.pl/124/db23c73d271316da.gif[/img]
LuterAnka to ty siedzisz w domu i możesz wkleić przepis, ja na pamięć tego nie znam _________________ [url=http://www.wyjdzzamnie.pl][img]http://www.wyjdzzamnie.pl/suwaczki/suwaczek-20028.png[/img][/url]
SKŁADNIKI: 1 kg twarogu tłustego (lub półtłustego), 20 dag masła, 30 dag cukru pudru, 5 żółtek, ½ laski wanilii (lub 1 cukier waniliowy), ¼ l śmietany, 10 dag migdałów (lub orzechów, najlepiej laskowych), 10 dag rodzynek (sparzonych wrzątkiem), 10 dag migdałów (pociętych wzdłuż, do dekoracji „na jeżyka”).
WYKONAIE: 1) Dzień przed Wielkanocą: Ser przemielić przez maszynkę (2-3, razy) lub przetrzeć przez sito. Utrzeć masło z cukrem pudrem, mieszając dodawać żółtka i śmietanę. Dalej ucierać na gładką masę, następnie dodać środek wanilii, dalej ucierając dodać rodzynki i pokrojone migdały lub orzechy. Gdy masa jest gotowa przełożyć ją na durszlak wyłożony dużą gazą, oparty na garnku i obciążyć (np. deską, na którą położyć jakiś ciężarek , albo garnek z wodą) i tak pozostawić do dnia następnego.
2) W Wielkanoc: zdjąć ciężarek, odsłonić gazę, przyłożyć duży talerz i odwrócić durszlak z masą serową, by masę umieścić na talerzu. Zdjąć durszlak, zdjąć gazę, a masę serową – Paschę udekorować migdałami ”na jeżyka”.
Dołączył: 25 Lut 2009 Posty: 5383 Pomocy: 6 Skąd: Włocławek Data ślubu: Za 5 lat Wiek: 40
Wysłany: Czw Lip 15, 2010 10:05 am Temat postu:
To się nei doczekaliście od Marion
ja ostatnio jadłam 'Psią budkę" Pyszniasta była hyhy _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/16ud3e3kg5gpc8w6.png[/img]
Dołączył: 24 Mar 2009 Posty: 35061 Pomocy: 39 Skąd: Knurów Data ślubu: 11.06.2011 Wiek: 35
Wysłany: Czw Lip 15, 2010 10:36 am Temat postu:
moja mama zawsze robi sernik na zimno na biszkoptach na to owoce i galaretka _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/dqpr9vvjfv9cdh83.png[/img]
Sernikiczek
skład:
biszkopty ( ilośc zalezna od wielkości blaszki/tortownicy) - ja mam średnią tortownice i niecałe opakowanie idzie
2 galaretki - smak dowolny
2, 3 - 4 serki homogenizowane waniliowe ( w zalezności od upodobania)
owoce- dowolne no prócz kiwi i świeżego ananasa bo galaretka nie zastygnie
Rozpuszczamy 1 galaretkę w szklance wrzącej wody (najlepiej wlać do garnuszka albo miseczki). Gdy ostygnie i nieco stężeje miksujemy z serkami homo. Wstawiamy do lodówki by troszkę stężało. Rozpuszczamy drugą galaretkę w szklance wrzącej wody i odstawiamy by stężała na tyle by można było ją wylać ale by się za mocno nie rozpływała. Na blaszce/ tortownicy układamy biszkopciki, wylewamy masę z serkami homo, układamy owoce. Jeśli galaretka jeszcze nie stężała dostatecznie to wstawiamy od lodówki i zalewamy jak już będzie dobra do polania \
Dołączył: 04 Sty 2009 Posty: 34039 Pomocy: 109 Skąd: BYDGOSZCZ/ZIELONA GORA Data ślubu: 9.03.2010 /25.09.2010 Wiek: 39
Wysłany: Pią Lip 16, 2010 12:24 am Temat postu:
Sernik - nie pieczony, wiec tu pisze, ale gotowany
Spód - herbatniki ale lepiej spód tarty ( 1,5 szklanki maki posiekane z pół kostki masla na drobinki i zagniecione z 5 łyżkami lodowatej wody - najlepiej z rozpuszczonych wlasnie kostek lodu, do zamrażalnika na przynajmniej 1/2 h, wylepiamy nasmarowana tortownice lub blaszke , smarowac białkiem , ponakluwać i piec 20 min w 200stopniach)
Masa serowa - [b]20dkg masła +1kg bialego sera [/b]( najlepiej jak same zmielimy 3 razy półtlusty twaróg, śmietankowy jest zbyt mazisty) + [b]1,5 szklanki cukru [/b]rozpuszczamy na małym ogniu. jak się rozpuści dodajemy[b] 4 żóltka[/b], zagotowujemy, dodajemy [b]4 jasne budynie ( wanilia, śmietanka)[/b] rozprowadzone w [b]1/2 szklanki mleka ([/b] wyjdzie gesta masa mączna, nie przejmujemy sie tym) caly czas energicznie mieszając. Musi byc bardzo geste.Dodajemy sparzone [b]rodzynki[/b]. Rozkladamy na herbatnikach ( ew. kruchym spodzie),wyrównujemy najlepiej łapą studziny. Wstawiamy do lodowki. Wierzch pokrywamy masą zrobioną z [b]2 tabliczek gorzkiej czekolady [/b]rozpuszczonej na parze z [b]10dkg margaryny[/b]. najlepsze jak cała noc postoi w lodówie
P.S. Jak się wszystko rozpusci to masa bedzie bardzo rzadka do momentu dodania budyniu. TAK MA BYC _________________ [img]http://www.swadba.pl/suwaczki/000131010a31323835333635363030.jpg[/img][URL=http://www.fotosik.pl][img]http://images41.fotosik.pl/256/360e58c04f29ee95.jpg[/img][/URL]
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa) Idź do strony 1, 2Następny
Strona 1 z 2
Możesz czytać tematy Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach