Wysłany: Czw Cze 19, 2008 10:55 am Temat postu: Kuchnia Miedzynarodowa
Nie bede zakladac tematu tylko z hiszpanska ... bo by sie nudno zrobilo a tak to wszystkie ktore mieszkamy za granica lub gotujemy cos z innej kuchni bedziemy mogly wklejac potrawy smacznego ... _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/atdcj44jacq9vaob.png[/img]
[b]Caldero[/b] (typowa potrawa z Regionu Murcji)
[URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/144b176a143b64ae.html][img]http://images34.fotosik.pl/291/144b176a143b64aem.jpg[/img][/URL] [URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/23a25fdd76b41d81.html][img]http://images31.fotosik.pl/291/23a25fdd76b41d81m.jpg[/img][/URL]
skladniki:
- ryba + jakies glowy, ogony i osci z ryby
- wloszczyzna na wywar ( ja dodaje to co mam w domu + kostka warzywna lub vegeta, nie musi byc koniecznie cala gama warzyw, moze byc np tylko marchewka i por, itp)
- ryz
- pomidory swieze
- sol, czosnek, papryka slodka/ostra w proszku
- na majonez - jajko, olej slonecznikowy, czosnek, sol i cytryna (moze byc tez majonez czosnkowy z sloiczka)
przygotowanie : gotujemy wywar z osci i warzyw, jak to sie juz ugotuje, w takiej wiekszej patelni podsmazamy pomidory (bez skorki i moga byc pokrojone w kostke lub starte na tarce) + czosnek + slodka papryka, wrzucamy ryz i zalewamy wywarem, dodajemy rybe (zeby tam sobie plywala w ryzu lub gotujemy razem w wywarze i pozniej podajemy obok) i czekamy az woda wyparuje. Jedni robia caldero bardziej wodniste, jedni bardziej kleiste, a inni suche, ja robie to posrednie. doprawic oczywiscie wedlug uznania sola (zadnych innych przypraw) no i jesc z majonezem czosnkowym _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/atdcj44jacq9vaob.png[/img]
skladniki:
- ziemniaki (duzo)
- 7 jajek
- cebulka (jak kto lubi)
- olej sloneczniowy
- sol
przygotowanie : smazysz ziemniaczki pokrojone na plasterki lub kostke lub jak ci wyjdzie na glebokim oleju posypujac sola (zeby szybciej zmiekly) i uwazasz na to zeby sie nie przypiekly tylko byly jasniutkie i miekkie. ja np doprawiam zamiast sola to vegeta (takie moje spolszczenie, ale mi tak lepiej smakuje). jak dodajesz cebulke to ta cebulke tez kroisz i po jakism czasie wrzucasz do ziemniaczkow smazacych sie. trzepiesz wszystkie jaja + sol, wrzucasz do tego ziemniaki (bez tluszczu, tzn troche tam moze byc tego tluszczu) i pozniej mieszasz to wszystko i wrzucasz na patelnie z odrobina tluszczu i smazysz jak omleta, tzn po jednej i po drugiej stronie i gotowe.
mozna sobie kabinowac i np do ziemniakow dodac groszek mrozony, albo jakas szynke albo i groszek i szynke wtedy nazywa sie to tortilla campera, albo brokule i ziemniaczki, albo sam szpinak ... co tam sie chce smacznego
podaje sie z majonezem zwyklym lub czosnkowym duzo lepsze jest wtedy albo z pomidorami swiezymi albo i z tym i z tym _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/atdcj44jacq9vaob.png[/img]
[b]Paella[/b] (robi sie na 3 sposoby - z samym miesem, mieszana, z samymi owocami morza)
[URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/84194f9db475f062.html][img]http://images34.fotosik.pl/291/84194f9db475f062m.jpg[/img][/URL] [URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/54d16df7b345cc8b.html][img]http://images23.fotosik.pl/232/54d16df7b345cc8bm.jpg[/img][/URL]
skladniki
- mieso (ja robie z kurczaka - udka i ze swinki) / owoce morza
- papryka czerwona swieza
- pomidory swieze
- marchewka swieza
- groszek mrozony, fasolka mrozona
- czosnek, slodka papryka, sol, szafran (albo szafrano podobne barwniki ... nawet chyba kurkuma by sie nadawala)
- ryz
- biale wino
- woda
- olej z oliwek (najlepszy, ale chyba mozna i z normalnego oleju tez skorzystac )
przygotowanie:
1. tak jak mowie mozna zrobic 3 warianty, albo z samego miesa, albo dac i mieso i owoce morza, albo z samych owocow morza.
2. na olej wrzucamy cale zabki czosnki ( z 10, jak sa duze to 7 jak male to wiecej niz 10 ... jak kto lubi) czekamy az to sie zarumieni i olej nabierze smaku czosnkowego. wyciagamy
3. kroimy papryke na duze czesci (1 papryka na 8 kawalkow mniej wiecej) i smazymy troszke, wyciagamy, to samo z marchewka, ale marchewka moze byc pocieta w slupki male zeby nie byla twarda. tak samo mieso, troche podsmazamy i wyciagamy. mieso najlepiej aby bylo w nie duzych kawalkach takze udka cale tasakiem na kilka czesci albo po prostu dac paleczki i skrzydelka i ju
4. trzemy na tarce swieze pomidory, wrzucamy na ten sam olej co czosnek byl marchewka, miesko i papryka, troche to podsmazamy i dodajemy wszystkie wczesniej przesmazone rzeczy + jak kto lubi groszek, fasolke i co tam chcecie za warzywa (z tymi warzywami to jest tak ze np mama alberta robi tylko z papryka, pomidorami i groszkiem, a ja pakuje wiecej warzyw bo lubie duzo warzyw, takze jak ktos chce)
5. mieszamy ta cala packe, dodajemy ryz ( 100 gr na osobe powinno wystarczyc) i wode. Ja robie na szklanki, np na naszej 2ki robie 1 szklanke ryzu (200 mil) + 3 szklanki wody.
6. dodajemy przyprawy, czyli sol, szafran, papryke slodka, i to sie gotuje, mieszamy od czasu do czasu, jak woda wyparuje a wszystko jeszcze nie miekkie to dolewamy wody, aha no i wino wlewamy, moze byc razem z woda na poczatku, moze byc w trakcie albo 10 min przed koncem i gotowe
podaje sie z polowkami cytryny ktora skrapia sie porzdnie caly ryz z dodatkami !!!
jezeli chodzi o wersje mieszana lub z owocami morza to robimy tak samo, tylko np zamiast wody dodajemy wywar z ryby, do miesnej paelli tez mozemy zamiast wody dodac wywar z miesa lub kostke rosolowa smacznego _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/atdcj44jacq9vaob.png[/img]
twiggie ... ja wlasnie ide sie babrac w glowach ... bleeee a jak to smierdzi ... kazda ryba smierdzi hehehe ....
jak bede miala jeszcze czas to napisze jeszcze kilka przepisow Katja jak ty lubisz takie wydziwadla to sproboj paelle, to tak wyglada bardzo pracochlonnie (i troche jest) ale sie szybko robi a pozniej to jest pychotka ...
[b]zapomnialam dodac ze paelle podaje sie z cytryna, tzn skrapia sie caly ryz juz na talerzu sokiem z cytryny [/b] _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/atdcj44jacq9vaob.png[/img]
Dołączył: 31 Maj 2007 Posty: 24320 Pomocy: 24 Skąd: Chorzów Data ślubu: 23 czerwca 2007 Wiek: 45
Wysłany: Czw Cze 19, 2008 12:46 pm Temat postu:
[quote="twiggie"]Milencia- nie zazdroszczę....blee...one będą sie na Ciebie gapić tymi okami [/quote]
Jak byłam mała to zawsze asystowałam babci jak ryby ze sklepu przyniosła czy to wędzone czy karpie na swięta (oczywiscie już zabite ) i zawsze brałam się za głowę i oczy im wyciągałam _________________ [img]http://s7.suwaczek.com/20070623040114.png[/img]
[img]http://lb3f.lilypie.com/TikiPic.php/8Itwi8q.jpg[/img][img]http://lb3f.lilypie.com/8Itwp2.png[/img] [img]http://s2.pierwszezabki.pl/018/018135990.png[/img]
Dołączył: 31 Maj 2007 Posty: 24320 Pomocy: 24 Skąd: Chorzów Data ślubu: 23 czerwca 2007 Wiek: 45
Wysłany: Czw Cze 19, 2008 12:58 pm Temat postu:
Nadal jestem
Ale one niezywe już były, a niektore to nawet uwędzone _________________ [img]http://s7.suwaczek.com/20070623040114.png[/img]
[img]http://lb3f.lilypie.com/TikiPic.php/8Itwi8q.jpg[/img][img]http://lb3f.lilypie.com/8Itwp2.png[/img] [img]http://s2.pierwszezabki.pl/018/018135990.png[/img]
Dołączył: 31 Maj 2007 Posty: 24320 Pomocy: 24 Skąd: Chorzów Data ślubu: 23 czerwca 2007 Wiek: 45
Wysłany: Czw Cze 19, 2008 1:02 pm Temat postu:
nie idźcie... mogę was też nauczyć _________________ [img]http://s7.suwaczek.com/20070623040114.png[/img]
[img]http://lb3f.lilypie.com/TikiPic.php/8Itwi8q.jpg[/img][img]http://lb3f.lilypie.com/8Itwp2.png[/img] [img]http://s2.pierwszezabki.pl/018/018135990.png[/img]
nawet nie bylo tak zle z tymi rybami lyzeczka ladnie je wylowilam na talerzyk i sobie czekaly az kochanie przyjdzie i je oskubie ... a kochanie przyszlo troche poskubalo i stwierdzilo ze mu sie nie chce skubac i zeby do kosza wiec sobie teraz leza juz w koszu a Caldero prawdopodobnie wyszlo wysmienite lepsze niz za pierwszym razem powiedzialo kochanie a jaki dobry majonezik _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/atdcj44jacq9vaob.png[/img]
to ja wam jeszcze napisze swietny przepis na Klopsiki, tym razem kuchnia MAROKANSKA, sprobujcie, sa wysmienite !!!!
[b]Klopsiki po Marokansku[/b]
[URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/96a738cb0f13b269.html][img]http://images29.fotosik.pl/233/96a738cb0f13b269m.jpg[/img][/URL] [URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d1da41a6c42423fd.html][img]http://images28.fotosik.pl/233/d1da41a6c42423fdm.jpg[/img][/URL]
skladniki:
- mieso mielone wolowe (w maroku nie je sie swinki dlatego tez przepis jest z wolowym, ale ja robilam z samym wolowym, z mieszanym i tylko ze swinki i wszystkie warianty sa dobre)
- duzo swiezej posiekanej pietruszki
- duzo czerwonej papryki slodkiej/ostres, czosnku - moze byc swiezy lub w proszku, sol, pieprz
- pomidory takie obrane i gotowane w puszcze
- jajka ... tyle ile osob
- bagietka/chleb
przygotowanie :
w misce mieszamy mieso + wszystkie przyprawy (papryka, czosnek, pietruszke posiekana, sol, pieprz (zadnych jajek ani namoczonego chleba!!!). Robimy male kuleczki. W miedzyczasie ugniatamy/beldamy/ miksujemy pomidory z puszki, wrzucamy na duza gleboko patelnie (bez tluszczu), dodajemy do sosu te same przyprawy co do miesa, czyli duzo pietruchy, papryki, czosnku, sol i pieprz, i jak to sie troche ugrzeje wrzucamy surowe (nie podsmazane ani obtaczane w mace) klopsiki, zakrywamy pokrywka i dusimy az klopsiki beda gotowe (trzeba sprobowac po prostu). Jak wszystko bedzie juz gotowe, na sam koniec ... 3 minutki przed podaniem do tego wszystkiego (sosu z klopsikami) wbijamy cale swieze jajka (tyle ile kto lubi/ ile bedzie osob do jedzenia), jajko sie scina (wedlug gustu, bardziej sciete/mniej sciete) i gotowe do podania. ( jajko mozna tez wymieszac w tym wszystkim, ale tak typowo to sie wbija po prostu i robi sie tak jakby sadzone ale na tym sosie i klopsikach )
Je sie to z chlebkiem lub bagietka i najlepiej palcami w maroku je sie duzo potraw rekoma, w tym celu klopsiki powinny byc dosc malutkie zeby mozna bylo nabrac je chlebkiem i na raz skonsumowac, sos je sie w ten sam sposob, czyli macza chlebek i je smacznego _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/atdcj44jacq9vaob.png[/img]
przygotowanie:
podpiekasz bagietke w opiekaczu/piekarniku/tosterze, w miedzyczasie scierasz na tarce swieze pomidory dodajesz sol, czosnek (jak chcesz to i pieprz).
Opieczona bagietke polewasz oliwa z oliwek, troche ja solisz, kladziesz na to wczesniej przygotowane pomidory ... gotowe. Ja to uwielbiam ... do kawki mniam , aha i nie bojcie sie tej oliwy z oliwek mozecie polac pozadnie ... niektorzy w hiszpanii pomidory robia bez czosnku ... ale ja robie z czosnek bo czosnek to moja pasja _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/atdcj44jacq9vaob.png[/img]
Mniam, to musi byc pyszne, tylko nie rozumie z tymi jajakami , do tego sosu i klopsikow wbija sie cale jajko Ja to musze wyprobowac, ostatanio jemy tylko kurczka.
Ostatnio zmieniony przez migotka81 dnia Pią Cze 20, 2008 12:11 pm, w całości zmieniany 1 raz
[quote="twiggie"]a te jajka? wpić całe, surowe tak??
i nie za krótko one tam będa ? tylko 3 minuty?[/quote]
surowe w calosci i 3 min to nie za krotko, bo to bedzie i tak bardzo gorace wiec bialko musi sie sciac a zoltko plywajace chyba ze ktos lubi bardziej sciete to niech sobie dluzej potrzyma, mozna tez zamieszac wtedy bedzie wszystko wymieszane ... sprobujcie bo naprawde warto. Superowa potrawa ... jedyna ktora pokazal mi moj ex Marokanczyk ... _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/atdcj44jacq9vaob.png[/img]
[quote="migotka81"]Mniam, to musi byc pyszne, tylko nie rozumie z tymi jajakami , do tego sosu i klopsikow wbija sie cale jajko Ja to musze wyprobowac, ostatanio jemy tylko kurczka.[/quote]
migotka dobrze rozumiesz, do sosu z klopsikami wbijasz cale jajka, tyle jajek ile osob. _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/atdcj44jacq9vaob.png[/img]
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa) Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5Następny
Strona 1 z 5
Możesz czytać tematy Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach