Dołączył: 05 Maj 2009 Posty: 21825 Pomocy: 20 Skąd: Radzymin/Warszawa Data ślubu: 30.05.2009 Wiek: 42
Wysłany: Pon Lis 24, 2014 7:54 pm Temat postu:
ja sobie nie wyobrażam wigilii bez pierogów
u moich rodziców to zawsze pierogi z kapustą i grzybami, sałatki jarzynowa i krabowa, kapusta z grzybami , barszcz z uszkami , no i rybki oczywiście po kaszubsku , oraz jakieś inne
a u teściów też pierogi, z tym że teściowa robi inaczej bo z ciasta drożdzowego, robi z 2 farszami jedne z kapustą i pieczarkami, a drugie z samymi pieczarkami
też barszcz z uszkami, sałatka jarzynowa, ryba po grecku ,no i szuba oraz groch _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/iv09vcqgebh0fe1v.png[/img]
A ja nie wiem co u mnie będzie bo jadę pierwszy raz do mojego. Niestety nie mogę wspomóc niczym bo dwa poprzedzające wigilię dni pracuje. Chyba ze wcześniej cos zrobię z tych rzeczy co mogą dłużej poleżeć. Może właśnie ryba po grecku mojej mamy przepisu.
U mnie w domu zawsze były dwie zupy - barszcz i fasolowa. Potem mintaj, ryba po grecku i w zalewie octowej, kapusta z grochem i makówki. Żadnego karpia, bo mój tata ma uraz i karpia nie lubi straszliwie. U Adama w domu z kolei był barszcz, pierogi ruskie i karp, kompot z suszu i galaretka na słodko.
W tym roku pierwszy raz w życiu będziemy na całe Święta tylko w trójkę. Wszyscy inni się rozjeżdżają więc całą wigilię będę robić sama. Planuję barszcz zakisić na początku grudnia. Do barszczu robię od kilku lat kibiny z kapustą i grzybami. Na karpia się nie odważę więc będzie mintaj i ryba po grecku i koniecznie pierogi ruskie dla Adama, bo nie odpuści. Kapustę może zrobię, ale raczej nie będzie mi się chciało w to bawić. Może teściową namówię, żeby zrobiła i trochę nam dała. A ze słodkości na pewno niebiański sernik orzechowy i kruche ciasteczka z przepisu mangi, które poleję czekoladą. _________________ [url=http://lilypie.com][img]http://lb5f.lilypie.com/P2pUp2.png[/img][/url]
[url=http://lilypie.com][img]http://lb1f.lilypie.com/VjbLp2.png[/img][/url]
Jak się robi tą kapustę z grochem?? _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/zrz6k6nlio9trhnt.png[/img]
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/km5sjw4zxvmlfbz3.png[/img]
u nas 2 zupy barszcz i owocowa dla tych co nie lubią barszczu. Albo wisniowa albo śliwkowa. Moje ulubione! _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/tb73hdgektdaeg1b.png[/img]
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/ex2bhdgei8zu7oww.png[/img]
[quote="manga26"]Ryba po grecku u mnie na zimno, koniecznie zrobiona dzien wcześniej zeby sie przegryzły smaki[/quote]
kocham i uwielbiam, ale podgrzewam, bo wolę na ciepło
Ja tak jak Manga jadam na zimno i ryby zawsze robimy wieczorem dzień przed Wigilią żeby właśnie przeszły tymi smakami, warzywami wtedy są najlepsze. Mamy po grecku i po japońsku w zalewie octowej. Tylko filety i karpia smażymy na świeżo do kolacji.
U nas menu w Wigilię jest najbardziej zbliżone chyba do muszki choć też trochę się różni, ale na pewno też zawsze musi być 12 potraw: zaczynamy od kawałka chleba z ząbkiem czosnku, zupa grzybowa, groch na gęsto, fasola na gęsto, groch z kapustą, barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami (kurde nie wiedziałam, że ktoś ruskie też je w Wigilię zawsze wydawało mi się to takie oczywiste, że jak pierogi to właśnie z grzybami ), kluski z makiem, karp i filet z jakiejś ryby smażony pewnie dorsz znów bo ja karpia nie jadam, ryba po grecku, ryba po japońsku, kompot z suszu. U nas nigdy nie ma ziemniaków ani żadnych sałatek, takie rzeczy jemy dopiero w pierwszy i drugi dzień świąt na obiad i po obiedzie: sałatki do mięs, ryb, bigos, ciasta. W Wigilię poza tym co wyżej to nikt nie ma sił więcej nic jeść ... wiecie 12 potraw zabija, nawet jak się je tylko po łyżce każdej potrawy, a jeszcze czasem obskakujemy dwie lub trzy Wigilie: u nas, u taty i/lub Michała rodziców więc wtedy to już w ogóle zgon _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/3i49krhmui9cx1jo.png[/img] [url=http://www.suwaczki.com/zabki][img]http://www.suwaczki.com/zabki/images/8e0b34ef938c8667.png[/img][/url]
dajcie przepis na rybe po grecku _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/qdkki09ks9tspfm5.png[/img][img]http://s2.pierwszezabki.pl/047/047250990.png[/img]
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/mjvyp07w0264oz1x.png[/img][url=http://www.suwaczki.com/zabki][img]http://www.suwaczki.com/zabki/images/37a7e5f30f456f5a.png[/img][/url]
Dołączył: 04 Sty 2009 Posty: 34039 Pomocy: 109 Skąd: BYDGOSZCZ/ZIELONA GORA Data ślubu: 9.03.2010 /25.09.2010 Wiek: 39
Wysłany: Wto Lis 25, 2014 8:58 pm Temat postu:
ja robie na oko smażę filety najlepsze moim zdaniem są z morszczuka, które obtaczam tylko w mące
marchew, pietruszkę i seler trę na grubej tarce, proporcje mniej więcej 3:2:1
cebulę drobno siekam, szklę na oleju, na to wrzucam warzywa z liściem laurowym, zielem ang, solę, pieprzę, przykrywam, chwilę duszę, dodaję wodę i przecier pomidorowy i duszę do miekkości. Doprawiam
Tą potrawe gotuję od dziecka, zawsze na oko.
Lubię jak w sosie jest sporo wilgoci
Rybę obkładam gorącym sosem i chlodzę
Groch z kapustą:
kapustę kiszoną gotuję lekko odsączam, kroję, szklę cebulę na oleju, na to wrzucam kapustę, liść laurowy i ziele ang, duszę, osobno gotuję na miękko groch, łączę razem i znów trochę duszę. Najlepszy nastepnego dnia _________________ [img]http://www.swadba.pl/suwaczki/000131010a31323835333635363030.jpg[/img][URL=http://www.fotosik.pl][img]http://images41.fotosik.pl/256/360e58c04f29ee95.jpg[/img][/URL]
U nas (u rodziców) tych 12 potraw nigdy nie było. Bo to dosyć sporo i nie miał by kto tego zjeść. Więc zawsze było po 5-6. No chyba że sznytki z margaryną traktujemy jako potrawę itp to już by było więcej.
Dołączył: 05 Gru 2010 Posty: 8431 Pomocy: 6 Skąd: Kraków Data ślubu: 20.08.2011 Wiek: 34
Wysłany: Sro Lis 26, 2014 8:48 pm Temat postu:
u nas jeszcze obowiązkowo jest chałka, wiadomo że na raz się tego nie zje ale u nas przez święta się nie gotuje tylko je dnia z Wigilii plus jakaś pieczeń _________________ [url=http://lilypie.com][img]http://lbyf.lilypie.com/O2stp2.png[/img][/url]]
[url=http://daisypath.com][img]http://davf.daisypath.com/OLthp2.png[/img][/url]
A u has kazdy ma w tym roku przydzielone co robi.
Ja robie rybe po grecku, pavlova, 2-3salatki ale jeszcze nie wiem jakie.,uszka, pierogi do barszczu. I cos jeszcze ale zapomnialam co
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa) Idź do strony : Poprzedni1, 2, 3, 4, 5, 6Następny
Strona 3 z 6
Możesz czytać tematy Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach