Dołączył: 18 Gru 2007 Posty: 5996 Pomocy: 18 Skąd: Czerwionka-Leszczyny Data ślubu: 28.04.2009 i 25.07.2009 Wiek: 41
Wysłany: Pon Sie 11, 2008 10:19 am Temat postu: Grillujemy!
Tu podawajcie przepisy na jedzonko z grilla, dipy, sałatki i inne zakąski, które pasują na spotkanie przy grillu _________________ Kochamy Cię, Bogusiu!
[img]http://s2.suwaczek.com/201201111565.png[/img]
Kochamy Cię, Jadziu!
[img]http://s9.suwaczek.com/201408301765.png[/img]
http://bubinkowo.blogspot.com
Dołączył: 18 Gru 2007 Posty: 5996 Pomocy: 18 Skąd: Czerwionka-Leszczyny Data ślubu: 28.04.2009 i 25.07.2009 Wiek: 41
Wysłany: Wto Sie 12, 2008 1:44 pm Temat postu:
Żadnych propozycji? To ja wrzucę. Tzn. już wrzuciłam w temacie Potrawy z ziemniaków, ale można to na grillu zrobić (a właściwie najlepiej na grillu), więc wrzucam i tu:
ZIEMNIAKI POD BEKONEM
(przepis na 4 porcje)
Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- 125 g mozarelli
- świeża bazylia
- bekon w plastrach
Wykonanie:
Ziemniaki w mundurkach gotuj przez 25 minut, następnie ostudź i przekrój na pół wzdłuż.
Mozarellę osącz z zalewy, pokrój w grube plastry.
Między połówki ziemniaka włóż plaster mozarelli i listek bazylii.
Następnie owiń każdy ziemniak 2 plastrami boczku.
Ziemniaki grilluj z każdej strony przez 3 minuty.
Podawaj posypane świeżymi listkami bazylii.
Dołączył: 12 Lis 2007 Posty: 7521 Pomocy: 9 Skąd: :) Data ślubu: 7 czerwiec 2008 rok :-) Wiek: 40
Wysłany: Czw Sie 21, 2008 5:59 pm Temat postu:
Jadłyscie kiedyś pieczarki z grila? Najlepiej jak jest to taki gril muraowany i mamy do neiego kamienna płytę ale wiem że z tym trudno Jak chcemy na normalnym grilu to bierzemy tackę (z dzurami) i kładziemu umute pieczarki z ucietymi ogonkami...W srodek wsypujemy vegetę albo sól (jedni lubią z vegeta inni ze solą) i maja sie dusić az staną sie miekkie Pyszne jako dodatek do mięs z grila _________________ [img]http://www.suwaczek.pl/cache/60bb514a3c.png[/img]
Dołączył: 07 Sie 2007 Posty: 15356 Pomocy: 16 Skąd: Żory Data ślubu: 2 maja 2009 Wiek: 37
Wysłany: Pią Wrz 12, 2008 3:52 pm Temat postu:
a ja uwielbiam parówki z serem i szynką takie na grila normalnie pychotka
a sałatki.. to najcześciej sałata, pomidor, ogórek, papryka.. takie wiosenne warzywa i do tego ser Feta łyżka majonezu do wszystkiego lub łyżla smietany.. pychotka najczęściej jadamy bez fety.. ale z fetą też jest pyszne _________________ [img]http://s7.suwaczek.com/20090502290214.png[/img]
[img]http://s6.suwaczek.com/201005155162.png[/img]
[b]Tylko Ciebie mogę kochać tak.. Tak do końca, jak kocha się tylko raz [/b]
Potrawa ta ma 2 nazwy, w zależności od tego, w czym ją przygotowujemy. Jeśli mamy żeliwny garnek, taki do powieszenia nad ogniskiem to wtedy możemy przygotować kociołek
Środek garnka smarujemy oliwą, wykładamy całymi liśćmi kapusty (mogą byc te wierzchnie, które zazwyczaj wyrzucamy); kroimy cebulę, boczek, kiełbaskę, wędzonkę, ziemniaki w kostkę, szatkujemy kapustę; wrzucamy to wszystko do garnka, przyprawiamy do smaku i zawieszamy nad ogniskiem; jeśli składniki nie puściły soków, można podlać wodą lub bulionem, ale nie za dużo, zeby się zupka nie zrobiła. dusimy to tak długo, aż wszystkie składniki zmiękną; naturalne jest, że ziemniaczki się lekko rozgotują - o to chodzi można jeść z chlebkiem, kiełbaską lub czym się chce Pycha!!!
Paciołki przygotowujemy z tych samych składników, ale nie wkładamy ich do garnka tylko nakładamy na kawałki folii aluminiowej, zawijamy i układamy na grillu; można dodatkowo podłożyć pod spód jeszcze aluminiową tackę; najszybciej dochodzą na grilu, który jest osłonięty, bo wtedy jest pewność, że ciepło zawsze najpierw przejdzie przez paciołki, zanim zabierze je wiatr
U nas często porócz kiełbaski na grillu pojawiają się inne smakołyki:
- kaszanka - zawinięta w aluminiową folię - pycha!
- żeberka, łopatka czy karkówka - marynowane wcześniej w różnych przyprawach - palce lizać!
- wszelkiego rodzaju szaszłyki
- kurczaczek
polecam grillowanie nie tylko kiełbasek ale i innych mięs - tak jak u nas
Skąd: kresy wschodnie Data ślubu: 27 czerwiec 2009 Wiek: 38
Wysłany: Pon Sty 19, 2009 5:17 pm Temat postu:
mhmm az mi ślinka cieknie ja uwielbiam łososia z grilla, a może któs zna dobry przepis na dipa do takiego łososia ??? _________________ [img]http://suwaczki.waszslub.pl/img-2009062700300330.png[/img]
hmm nie jadłam jeszcze łososia z grilla, a za rybami raczej nie przepadam nie mam pojęcia co do takiej rybki mogłoby pasować... moja siostra ostatnio robiła łososia na parze i do tego właśnie jakiś dip. zapytam ją z czego to było i jak smakowało
Skąd: Krzeszowice Data ślubu: 21 sierpień 2010 rok Wiek: 38
Wysłany: Sob Lut 07, 2009 4:21 pm Temat postu:
[quote="asim"]KOCIOŁEK lub PACIOŁKI
Potrawa ta ma 2 nazwy, w zależności od tego, w czym ją przygotowujemy. Jeśli mamy żeliwny garnek, taki do powieszenia nad ogniskiem to wtedy możemy przygotować kociołek
Środek garnka smarujemy oliwą, wykładamy całymi liśćmi kapusty (mogą byc te wierzchnie, które zazwyczaj wyrzucamy); kroimy cebulę, boczek, kiełbaskę, wędzonkę, ziemniaki w kostkę, szatkujemy kapustę; wrzucamy to wszystko do garnka, przyprawiamy do smaku i zawieszamy nad ogniskiem; jeśli składniki nie puściły soków, można podlać wodą lub bulionem, ale nie za dużo, zeby się zupka nie zrobiła. dusimy to tak długo, aż wszystkie składniki zmiękną; naturalne jest, że ziemniaczki się lekko rozgotują - o to chodzi można jeść z chlebkiem, kiełbaską lub czym się chce Pycha!!!
Paciołki przygotowujemy z tych samych składników, ale nie wkładamy ich do garnka tylko nakładamy na kawałki folii aluminiowej, zawijamy i układamy na grillu; można dodatkowo podłożyć pod spód jeszcze aluminiową tackę; najszybciej dochodzą na grilu, który jest osłonięty, bo wtedy jest pewność, że ciepło zawsze najpierw przejdzie przez paciołki, zanim zabierze je wiatr
Polecam obie potrawy, są pyszne![/quote]
jak dla mnie, ten przepis wyglada jak normalne ziemniaki pieczone _________________ [img]http://www.suwaczek.pl/cache/3c25f079b5.png[/img]
[img]http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/200712220725.png[/img]
podstawą potrawy jest kapusta, ziemniaków dodaje się tylko trochę i to pokrojonych w drobną kostkę. nie wiem w czym zatem przypomina pieczone ziemniaki
ziemniaki pieczone u nas przyrządza się tak:
obierasz ziemniaki, natłuszczasz olejem, obsypujesz przyprawami, zawijasz w folię i pieczesz do miękkości w piekarniku lub na grillu.
chyba, ze masz na myśli jakiś inny przepis...
[quote="dobrawa"]mhmm az mi ślinka cieknie ja uwielbiam łososia z grilla, a może któs zna dobry przepis na dipa do takiego łososia ???[/quote]
moja siostra często przyrządza łososia na parze. do tego robi bardzo prosty sos: jogurt naturalny, do tego opakowanie sosu czosnkowego do sałatek (może być jakiś inny, ważne żeby nie był kwaśny - na bazie octu, bo z jogurtem nie jest za dobry), oprócz tego trochę świeżo rozgniecionego czosnku, trochę ziół prowansalskich, pieprz i jeśli konieczne - sól.
u nas goscie zajadali sie ostatnio chlebem pieczonym na grilu z maslem czosnkowym,nawet mieso nie mialo takiego popytu jak zawsze czasem pieczemy dzika,ale zazwyczaj konczy sie na karkowce,szaszlykach,boczku i filecie z kurczaka
a moze ktoras z Was zna jakis prosty przepis na sos do takich standardowych mies z grila? zazwyczaj robie sos czosnkowy,ale powoli nam sie przejada
No właśnie - masełko czosnkowe+chlebek z grilla mniammm
Poza tym - do dużych pieczarek można nałożyć sera żółtego o intensywnym smaku, zapakować w folię aluminiową i na grilla - ja to lubię średnio, ale niektórzy w mojej rodzinie uwielbiają.
Można zrobić zwykłe ziemniaczki w mundurkach, owinąć każdy folią i do węgla - będą jak z ogniska.
Poza tym, wszelkie mięsa na grilla (kurczak, żeberka, karkówka) wcześniej powinno się marynować, najlepiej przez całą noc. W wersji szybkiej może to być marynata z oliwy, ziół; A dla wymagających są marynaty z miodem, piwem i innymi cudami.
A co do ryb, to mój wujek robił tak, że w wypatroszoną i umytą rybkę wkładał dużo natki pietruszki, trochę masła, owijał w folię alum i tak się to w tej folii pichciło na grilu. Potem podawało się do tego jeszcze plasterki cytryny.
Dołączył: 04 Sty 2009 Posty: 34039 Pomocy: 109 Skąd: BYDGOSZCZ/ZIELONA GORA Data ślubu: 9.03.2010 /25.09.2010 Wiek: 39
Wysłany: Pią Lip 03, 2009 10:50 pm Temat postu:
dorzuce coś jutro, takiego konkretnego
a z drobiazgów to uwielbiam grilowanego ananasa i serek pleśniowy - trzeba go owinąć folią aluminiową i tak grilowac, pyszka _________________ [img]http://www.swadba.pl/suwaczki/000131010a31323835333635363030.jpg[/img][URL=http://www.fotosik.pl][img]http://images41.fotosik.pl/256/360e58c04f29ee95.jpg[/img][/URL]
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa) Idź do strony : 1, 2, 3, 4, 5, 6Następny
Strona 1 z 6
Możesz czytać tematy Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach