Forum ŚlubnePortal Ślubno Weselny www.WyjdzZaMnie.pl
Wesele - przejdź na portal || Forum ślubne | Suknie ślubne | Komis sukien ślubnych | Zapowiedzi Portal Ślubno Weselny www.WyjdzZaMnie.pl
FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj   
Go to
Forum Forum Ślubne Strona Główna -> Potrawy

Zamrażanie 2 raz?
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mikołaj1988
Mocno uzależniony
Mikołaj1988 jest offline 



Dołączył: 16 Cze 2012
Posty: 2886





PostWysłany: Wto Cze 17, 2014 1:05 pm    Temat postu: Zamrażanie 2 raz? Odpowiedz z cytatem
Miałem taką sytuację że kiełbaskę na grilla zamroziłem bo planowałem owego grilla ale trzeba było się zgadać kiedy. W końcu się umówiliśmy na dany dzień ale innym "coś wypadło" i kiełbasę po 1 dniu od rozmrożenia w lodówce zamroziłem powtórnie. Nie raz zamrażałem powtórnie i nigdy nic mi nie było.

Ale wiem że chodzi pogląd że nie powinno się zamrażać 2 raz. W necie nikt nie potrafi za argumentować dlaczego podając konkretne dowody. Większość pisze że nie można i już.

Co wy o tym myślicie?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość



andżelina
Ultra fanatyk
andżelina jest offline 



Dołączył: 04 Lis 2008
Posty: 15415
Pomocy: 55
Skąd: śląskie
Data ślubu: 3.07.2010
Wiek: 35

PostWysłany: Wto Cze 17, 2014 1:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Ogólnie panuje pogląd, że nie powinno się po rozmrożeniu zamrażać drugi raz, jednak spotkałam się kiedyś z opinią, że warunkowo można to zrobić w przypadku niektórych produktów, jeśli były rozmrażane w lodówce, nie w temp .pokojowej oraz po rozmrożeniu nie pozostawały w niej zbyt długo. Sama jednak nie musiałam nigdy tego sprawdzać, bo nie zdarzyło mi się, bym musiała coś drugi raz zamrozić.


Natomiast odpowiedź na Twoje pytanie odnośnie powodu, dlaczego nie powinno się drugi raz czegoś zamrażać z łatwością można wygooglować, cytat z pierwszej lepszej strony:
[quote]Ponowne zamrażanie żywności – czy można zamrażać drugi raz?
Powszechnie wiadomo, że rozmrożonej żywności (nie ważne czy jest to mięso, ciasto czy warzywa) nie wolno zamrażać ponownie. Dlaczego? Na zamrażanym przez nas jedzeniu znajdują się bakterie, które mrozimy razem z nim. W międzyczasie, pod wpływem niskiej temperatury, struktura danego produktu ulega mikrouszkodzeniom (woda zawarta w tym, co mrozimy, zwiększa swoją objętość pod wpływem niskiej temperatury) i po rozmrożeniu bakterie mogą z powodzeniem się namnażać – co też czynią i to szybciej, niż w tym samym produkcie przed zamrożeniem. Jeśli zamrażamy powtórnie, wówczas mrozimy te bakterie raz jeszcze i zanim zdążymy dany produkt ponownie rozmrozić i przygotować, może on być już de facto popsuty. Dotyczy to zwłaszcza mięsa.
Są ponadto bakterie, które mogą się rozwijać mimo niskich temperatur: np. bakterie obecne w produktach odzwierzęcych (np. yersina, która może znajdować się w drobiu, wieprzowinie, mleku, czy serach). Dlatego ważne jest, by przestrzegać zasad higieny i przechowywania żywności (poniżej). Zamrożenie nie zabija bakterii (a przynajmniej nie dzieje się to z dnia na dzień), ale je „usypia” lub „spowalnia”.
Co ciekawe jednak, ponowne zamrożenie żywności jest możliwe, ale tylko w przypadku, gdy już raz rozmnożone jedzenie poddamy obróbce cieplnej tzn. ugotujemy, usmażymy lub upieczemy je. Wysoka temperatura pozbawi jedzenie wszystkich lub większości bakterii, dlatego mrożąc taką żywność, uniemożliwimy jej zepsucie w zamrażalniku.[/quote]

http://lifeislife.pl/zamrazanie-zywnosci-co-i-jak-mrozimy-oraz-dlaczego-nie-mozemy-ponownie-zamrazac/
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Emma88
Zakorzeniony fanatyk
Emma88 jest offline 



Dołączył: 29 Maj 2010
Posty: 13150
Pomocy: 12


Wiek: 35

PostWysłany: Wto Cze 17, 2014 4:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Ja nigdy nic nie mrożę 2 raz, bo wydzielają się bakterie niebezpieczne. A już na pewno nie mięso!!
_________________
[url=http://lilypie.com][img]http://lb4f.lilypie.com/jNcBp2.png[/img][/url]

[url=http://lilypie.com][img]http://lb2f.lilypie.com/1ECDp2.png[/img][/url]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Stefcia
Hobbysta forumowy
Stefcia jest offline 



Dołączył: 28 Kwi 2010
Posty: 20419
Pomocy: 10
Skąd: Aleksandrów Kujawski/Toruń
Data ślubu: 11.06.2011
Wiek: 38

PostWysłany: Wto Cze 17, 2014 6:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
też nie, ale jeśli zdarzyła mi się podobna sytuacja, np rozmroziłam mięso i potem go nie zużyliśmy z jakiegoś powodu to podsmażyłam czy ugotowałam i już można zamrozić. A warzywa można zblanszować i zamrozić
_________________
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/mhsvanli36t2a954.png[/img]

[img]http://www.suwaczki.com/tickers/l22nio4ptx5e5whg.png[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Mikołaj1988
Mocno uzależniony
Mikołaj1988 jest offline 



Dołączył: 16 Cze 2012
Posty: 2886





PostWysłany: Wto Cze 17, 2014 7:43 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Ja pytałem się swojej cioci to mówiła że nie raz mroziła 2 razy mięso czy co inne i nigdy nikt się nie potruł. Też mówiła że słyszała że nie można 2 razy mrozić ale nie wiedziała dlaczego.

Więc nigdy się nad tym nie zastanawiałem mroziłem 2 raz i tyle.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Liziii
Hobbysta forumowy
Liziii jest offline 



Dołączył: 12 Wrz 2009
Posty: 35889
Pomocy: 50
Skąd: Radom
Data ślubu: 29.05.2010
Wiek: 37

PostWysłany: Wto Cze 17, 2014 8:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
wydaje mi sie ze jad kiełbasiany moze sie wytwarzac. Wiesz, 90 osobom nic nie bedzie ale 10 trafi z zatruciem do szpitala.
Nie chcialabym chyba zeby grill ktory organizuje skonczył się masowymi torsjami Wink
_________________
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/wnidej282zkrxyam.png[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Sylwiczka
Hobbysta forumowy
Sylwiczka jest offline 



Dołączył: 21 Lut 2008
Posty: 16734
Pomocy: 15
Skąd: Bergen
Data ślubu: 30 wrzesnia 2016
Wiek: 38

PostWysłany: Wto Cze 17, 2014 8:27 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Ciocia mądrzejsza od specjalistów, słuchaj się cioci! Laughing
_________________
[b]"Bardziej lubię siebie, kiedy mam Cię obok." Sylwia&Petter-26.12.2014[/b]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Mikołaj1988
Mocno uzależniony
Mikołaj1988 jest offline 



Dołączył: 16 Cze 2012
Posty: 2886





PostWysłany: Wto Cze 17, 2014 8:39 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
[quote]wydaje mi sie ze jad kiełbasiany moze sie wytwarzac.[/quote]
A jak zamrozisz 2 raz schabowe to wytworzy się jad schaboszczakowy, a jak karkówkę to jad kartkówkowy. A jak udko z kurczaka to jad udowy Question

[quote]Ciocia mądrzejsza od specjalistów, słuchaj się cioci![/quote]
No właśnie tylko wypowiedzi od specjalistów nie słyszałem. A to co piszą w necie to trzeba z przymrużeniem oka patrzeć.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Sylwiczka
Hobbysta forumowy
Sylwiczka jest offline 



Dołączył: 21 Lut 2008
Posty: 16734
Pomocy: 15
Skąd: Bergen
Data ślubu: 30 wrzesnia 2016
Wiek: 38

PostWysłany: Wto Cze 17, 2014 8:45 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Mikołaj, ja nie wiem czy ty jaja sobie robisz czy serio w głowie masz tylko sznurek podtrzymujący uszy...
_________________
[b]"Bardziej lubię siebie, kiedy mam Cię obok." Sylwia&Petter-26.12.2014[/b]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Mikołaj1988
Mocno uzależniony
Mikołaj1988 jest offline 



Dołączył: 16 Cze 2012
Posty: 2886





PostWysłany: Wto Cze 17, 2014 8:55 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Pewnie że żartuje. Bo ten jad kiełbasiany tak mnie rozśmieszył. Laughing

Artykuł który podała [b]andżelina[/b] może mieć coś z prawdy ale równie dobrze może być totalną bzdurą. Ale to tylko artykuł w necie. Jak wiele takich artykułów które piszą że to czy tamto nie wolno robić bo nie zdrowe.

Mi by było szkoda np. wyrzucać 2 kilo schabowego tylko dlatego bo się rozmroził. Bym zamroził drugi raz i tyle.

Oczywiście wiadomo że jeśli można uniknąć powtórnego mrożenia to lepiej tego unikać. Ale jak już się zdarzy nam zamrozić 2 raz to nie ma co z tego tragedii robić.

Moim zdaniem przynajmniej.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Sylwiczka
Hobbysta forumowy
Sylwiczka jest offline 



Dołączył: 21 Lut 2008
Posty: 16734
Pomocy: 15
Skąd: Bergen
Data ślubu: 30 wrzesnia 2016
Wiek: 38

PostWysłany: Wto Cze 17, 2014 9:07 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Nikt nie mówi, że masz wyrzucać, możesz go np. zamarynowac i zrobić następnego dnia...
_________________
[b]"Bardziej lubię siebie, kiedy mam Cię obok." Sylwia&Petter-26.12.2014[/b]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
KaSienko
Hobbysta forumowy
KaSienko jest offline 



Dołączył: 04 Lut 2009
Posty: 19654
Pomocy: 14
Skąd: gdańsk
Data ślubu: 25 kwiecień 2009
Wiek: 37

PostWysłany: Wto Cze 17, 2014 9:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Rozwój bakterii, gorsza struktura, kolejny ubytek wartości odżywczych. Sam proces zamrażania i rozmnażania nie pozostaje bez wpływu na produkt czy surowiec. Duże znaczenie ma sposób w jaki coś zostało zamrożone i rozmrozone- nie dla wszystkich produktow dobry jest taki sam sposób.
_________________
[url=http://www.maluchy.pl][img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-53141.png[/img][/url]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
KaSienko
Hobbysta forumowy
KaSienko jest offline 



Dołączył: 04 Lut 2009
Posty: 19654
Pomocy: 14
Skąd: gdańsk
Data ślubu: 25 kwiecień 2009
Wiek: 37

PostWysłany: Wto Cze 17, 2014 9:15 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
[quote="Sylwiczka"]Nikt nie mówi, że masz wyrzucać, możesz go np. zamarynowac i zrobić następnego dnia...[/quote]

Dokładnie Smile albo upiec od razu i mieć na kanapki czy jako obiad
_________________
[url=http://www.maluchy.pl][img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-53141.png[/img][/url]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Violeta
Hobbysta forumowy
Violeta jest offline 



Dołączył: 26 Lis 2008
Posty: 26675
Pomocy: 28
Skąd: Lubuskie
Data ślubu: 19.06.2010
Wiek: 39

PostWysłany: Wto Cze 17, 2014 9:32 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
[quote="Sylwiczka"]Mikołaj, ja nie wiem czy ty jaja sobie robisz czy serio w głowie masz tylko sznurek podtrzymujący uszy...[/quote]

Padłam Laughing
_________________
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/3i49krhmui9cx1jo.png[/img] [url=http://www.suwaczki.com/zabki][img]http://www.suwaczki.com/zabki/images/8e0b34ef938c8667.png[/img][/url]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Liziii
Hobbysta forumowy
Liziii jest offline 



Dołączył: 12 Wrz 2009
Posty: 35889
Pomocy: 50
Skąd: Radom
Data ślubu: 29.05.2010
Wiek: 37

PostWysłany: Wto Cze 17, 2014 9:35 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
służe cytatem:

[quote]Do mrożenia nadają się produkty świeże, nieuszkodzone, a z przetworzonych wyłącznie takie, które nie były uprzednio zamrażane - to zasada numer jeden: nie zamrażamy produktów wielokrotnie! Większość aktywnych mikroorganizmów obecnych w jedzeniu, podczas zamrażania nie ginie, a hibernuje i uaktywnia się po rozmrożeniu. Ponownie zamrażany produkt ma więc w sobie dużo więcej bakteryjnych "sublokatorów". Zamrażając i rozmrażając wielokrotnie nawet produkt początkowo świeży i zdrowy, narażamy się na zatrucie np. salmonellą lub jadem kiełbasianym.[/quote]

wiesz, czasem masz Mikołaju poglądy jakbys wierzył w każdą bzdure wyczytaną w sieci, jakbys celowo tylko te bzdury własnie przyswajał, zas sprawdzone rzetelne informacje traktujesz z przymruzeniem oka lub wręcz naiwną ignorancją.
Napisałam "chyba" - bo nie mialam pewnosci, ale jak widac dobrze kojarzyłam Wink

Co do wyrzucania 2kg schabu - rzecz jasna kazdej z nas byłoby szkoda, ale jesli mialabym potruc tym rodzine i sprowadzic na nas tygodniową sraczke, bole brzucha, wymioty i istną sodome i gomore jelitową, to pal szesc ten schab, wole jesc brokuła i zagryzac marchwią.
Skoro musisz rozmrozic, to juz przerób - upiecz, ugotuj, nasmaz w cholere kotletów schabowych i te mozesz powtornie zamrozic bo temp smazenia doskonale sobie poradzi z bakteriami, przynajmniej znaczną ich iloscią.
Ale, za przeprszeniem, nie pier*ol, ze jak ciocia rozmraza po 3 razy i zyje to całą teorie diabli biorą... Wink
_________________
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/wnidej282zkrxyam.png[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Ślubne Strona Główna -> Potrawy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
Strona 1 z 4

 
Skocz do:  
Możesz czytać tematy
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group

Wesele Tworzenie stron internetowych
Baner