Skąd: Opolskie - Nysa/ Śląskie Data ślubu: 8.05.2010 Wiek: 28
Wysłany: Pią Maj 28, 2010 8:21 am Temat postu: Wymiana dokumentów po ślubie.
Młode mężatki jakie dokumnety trzeba wymienić po ślubie? Wiem, że dowód osobisty, prawo jazdy, dane do urzędu skarbowego, w banku dane zmienić czy jeszcze może coś? I najpierw trzeba dowód wymienić? A gdzie mam wymienić prawo jazdy jeśli prawko robiłam w innym województwie a teraz mieszkam w innym? _________________
Wysłany: Pią Maj 28, 2010 6:22 pm Temat postu:
ja prawo jazdy wymienaiłam w nowym miejscu zamieszkania ale nie pamietam czy nie potrzebowalam juz miec nowego dowodu - napewno musialam miec juz dowod zeby wyrobic dyskietke z NFZ.... a tak na marginesie dowod moglismy zacac zalatwiac dopeiro miesiac po slubie _________________
ja prawo jazdy wymienaiłam w nowym miejscu zamieszkania ale nie pamietam czy nie potrzebowalam juz miec nowego dowodu - napewno musialam miec juz dowod zeby wyrobic dyskietke z NFZ.... a tak na marginesie dowod moglismy zacac zalatwiac dopeiro miesiac po slubie
ja własnie sie wybieram od tygodnia, żeby załatwic nowa dyskietkę z NFZ... i jakos wybrac sie nie potrafie;p ale musze to jak najszybciej zalatwic _________________
a ja dzis odebralam nowe prawko
do skarbowki tez juz zglosilam, teraz jeszcze tylko paszport i na uczelni zglosic zmiane nazwiska a wlasnie jesli chodzi o uczelnie to mam im tylko przyniesc indeks zeby zmienili nazwisko ??
nooo i nowy dowod musi byc, zeby starac sie o nowe prawko, paszport... _________________
eeeee nieee i co mialabym chodzic za wpisami z 5 lat ?? u nas na uczelni robia tak, ze skreslaja w indeksie stare nazwisko i wpisuja nowe glupio byloby zmieniac tym bardziej, ze koncze szkole w kwietniu a legitki chyba tez nie musze skoro niedlugo koncze, co ??
a ja zapomnialam w banku zglosic zmiane nazwiska a bylam juz tam tysiac razy _________________
byłaby bez sensu zmiana całego indeksu. Teraz u nas i tak nie ma indeksów- przynajmniej dla nowych. A ja jak jestem na 5 roku to byłoby beznadziejnie zmieniać i wpisy raz jeszcze wyrabiać.
Jak czasem pomyśle, ile dokumentów trzeba wyrabiać od nowa, to aż się za głowę łapię. Faceci mają łatwiej _________________
byłaby bez sensu zmiana całego indeksu. Teraz u nas i tak nie ma indeksów- przynajmniej dla nowych. A ja jak jestem na 5 roku to byłoby beznadziejnie zmieniać i wpisy raz jeszcze wyrabiać.
Jak czasem pomyśle, ile dokumentów trzeba wyrabiać od nowa, to aż się za głowę łapię. Faceci mają łatwiej
ale w miarę można to szybko załatwic:P _________________
Jak czasem pomyśle, ile dokumentów trzeba wyrabiać od nowa, to aż się za głowę łapię. Faceci mają łatwiej
ale w miarę można to szybko załatwic:P
jasne
a ja przypominam jeszcze raz, ze wymiana paszportu w ciagu 60 dni po slubie kosztuje tylko 7 zl ( z ulga np, legitymacja studencka ) lub 14 zl bez ulg _________________
Ostatnio zmieniony przez anetuniunia dnia Sro Lis 17, 2010 7:34 pm, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: Sro Lis 17, 2010 9:20 pm Temat postu:
na dokumenty jest z tego co wiem miesiąc na wymianę, ale jak zrobicie to później, to tragedia się nie stanie, ja też musiałam wysyłać do urzędu skarbowego jakiś nip bo bym karę płaciła _________________
Dołączył: 05 Maj 2010 Posty: 2917 Pomocy: 3 Skąd: Wrocław Data ślubu: 24.07.2010 r. Wiek: 28
Wysłany: Czw Lis 18, 2010 8:26 am Temat postu:
anetuniunia napisał:
jasne
a ja przypominam jeszcze raz, ze wymiana paszportu w ciagu 60 dni po slubie kosztuje tylko 7 zl ( z ulga np, legitymacja studencka ) lub 14 zl bez ulg
hmmm to chyba mój urząd ma inne stawki ja składałam wniosek o wymianę paszportu dokładnie 34 dni po ślubie i zapłaciłam normalną kwotę, odliczyli mi tylko za trzy niewykorzystane lata ważności mojego starego paszportu, czyli zabuliłam 100 zł a nie 142 _________________
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa) Idź do strony : 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9Następny
Strona 1 z 9
Możesz czytać tematy Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach