Wysłany: Wto Sie 18, 2009 9:42 am Temat postu: Pierwsza rocznica ślubu Mychy :)
No to ja zakładam swój temacik:)
Rocznica zbliża się wielkimi krokami i postanowiliśmy ją uczcić w charakterze gardenparty
W ogóle chcemy pierwszą rocznicę połączyć z parapetówką i będzie to w formie grillowania
Czyli tutaj pytanie do Was, jakie dania szybkie, tanie i dobre można przyrządzić na grillu?
Miał być świniak, ale zrezygnowaliśmy, był u znajomych i strasznie suchy był
Na pewno zrobię:
- karkóweczkę,
- mini szaszłyki drobiowe i wieprzowe,
- plastry boczku, prawdopodobnie owinięte na patyku tym do szaszłyka
-żeberka
-skrzydełka
No właśnie i pomysły się kończą, bo przecież potrzebne jeszcze jakieś sałatki i warzywa na grilla.
A co do picia z alkoholu, chcemy piwko, ale czy wódka musi być też?
Acha i pytanko, gdzie mogę znaleźć zaproszenia na rocznicę? bo na allegro jedynie są na ślub, urodziny dzieci, a jak na rocznicę to np na 50.
No i w miarę tanie żeby były te zaproszonka
Dołączył: 11 Gru 2008 Posty: 8763 Pomocy: 47 Skąd: Śląsk Data ślubu: 3 lipca 2010 Wiek: 35
Wysłany: Wto Sie 18, 2009 10:05 am Temat postu:
Co do sałatek to ja często na grilla robię taką z surowego kalafiora - kroję bardzo drobno, tak że on się sypie tak... I do tego kalafiora dodaję sos z majonezu, śmietany i czosnku (doprawiony solą i pieprzem)... I to się robi jedna masa półpłynna, bardzo ciekawe na grilla... super jako np dodatek do mięs
Poza tym fajnym pomysłem są faszerowane pomidorki
Lubię też ziemniaki w folii - gotujesz ziemniaki na półtwardo (obrane) przez 10 minut... potem kroisz w grube plastry np 4 na małego ziemniaka... między plastry wkładasz serek żółty i np czosnek... posypujesz przyprawą do pieczonych ziemniaczków, owijasz folią i na grilla
Co do szaszłyków z kurczaka są super jeśli każdy kawałek kurczaka na szaszłyku owinięty jest boczkiem, wtedy kurczak nie wysycha... jest taki bardziej soczysty polecam
Czasem robię też filety z kurczaka z grilla... super są w marynacie z limonki, albo np z piwa... Fajnie też smakują jeśli przyrządzisz je klasycznie a potem podasz do nich masełko czosnkowe
Moim hitem jest właśnie masło czosnkowe... Do kostki masła dodajesz starty lub przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiasz ziołami prowansalskimi, bazylią i oregano Możesz podać go jako dodatek np do kurczaka albo kupić bagietkę pokroić, każdy kawałek tym masełkiem i na grilla - pycha
No i jeszcze a'propos sałatek - czasem robię taką... piętrową, wygląda ciekawie...
W okrągłym przeźroczystym naczyniu Na spód kalafior gotowany (w różyczki), na to ogórek zielony (gruba kostka), pomidor (gruba kostka), brokuły gotowane (w różyczki), jajko (gruba kostka), groszek - nie mieszać... Na wierzch polewam obficie sosikiem czosnkowym (czosnek, majonez i śmietana), sosik doprawiony a w środku tylko troszkę soli na pomidory i ogórki, nie za dużo, żeby wody nie puściły Bardzo smaczna i ciekawie wygląda bo piętrowa Pasuje do grilla _________________ [url=http://daisypath.com][img]http://davm.daisypath.com/p72zp1.png[/img] [img]http://lpmm.lilypie.com/uXGfp1.png[/img][/url] [url=http://lilypie.com][img]http://lpmm.lilypie.com/ePxGp1.png[/img][/url]
Ale szczerze mówiąc mnie nic się za bardzo nie widzi z tego _________________ [url=http://daisypath.com][img]http://davm.daisypath.com/p72zp1.png[/img] [img]http://lpmm.lilypie.com/uXGfp1.png[/img][/url] [url=http://lilypie.com][img]http://lpmm.lilypie.com/ePxGp1.png[/img][/url]
sos tza-tziki swietny do dan z grila(uwielbiamy go)
Składniki.1 świeży ogórek.
2 duże ząbki czosnku.
łyżka koperku.
łyżka natki pietruszki.
sól.
świeży zmielony pieprz.
serek bieluch jak wiecej sie robi to 2.
przyprawa tzatziki( do kupienia w sklepnie bez problemu)
....Opis przygotowania
.Ogórka obrać i utrzeć na tarce o grubych oczkach, a nastepnie posolić i odstawić na 10 minut. Po tym czasie lekko odcisnąć sok.
Czosnek przeciesnąć przez praskę, dodać do masy ogórkowej. Koperek i natkę posiekać i równiez dołączyć do warzyw, Całość przyprawić solą i pieprzem.
Ogórka razem z ziołami i czosnkiem połączyć z serkiem, a następnie odstawić sos tzatziki do lodówki na godzinę, aby nabrał smaku.
Sos tzatziki smakuje rewelacyjnie jako dodatek do wszelkiego rodzaju mięs oraz warzyw z grilla.
my zazwyczj robimy szaszlyki, kielbaski, rozne rodzaje miesa, ale rowniez warzywka super jest cebulka, pomidorki, cukinia, baklarzan, z salatek to jakies warzywne, lekkie i rozne inne sosy, paprykowy, moze byc chrzan. _________________ [img]http://s3.suwaczek.com/20080705040114.png[/img]
[url=http://www.maluchy.pl][img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-58000.png[/img][/url]
Dołączył: 14 Sie 2008 Posty: 12479 Pomocy: 19 Skąd: Zduńska Wola Data ślubu: Chcę o niej zapomnieć Wiek: 38
Wysłany: Wto Sie 18, 2009 10:34 am Temat postu:
Na grilla z potraw warzywnych to przychodzą mi do głowy tylko szaszłyki warzywne
Ale mam pomysł na 2 super sałatki
[b]1.[/b]Składniki: makaron ryżowy, kapusta pekińska, pomidory, kukurydza, ogórek kiszony lub małosolny, czerwona papryka, majonez, sól, pieprz, sos sałatkowy Knorra (rodzaj wg uznania)
Wszystko pokroić, wymieszać ze sobą. Dodać szczyptę przypraw, a sos sałatkowy przygotować wg przepisu na opakowaniu i dodać na chwilę przed podaniem
[b]2.[/b] Składniki: 2 puszki tuńczyka rozdrobnionego w oleju, 6 jajek, seler konserwowy, kukurydza, ogórek (też kiszony lub małosolny), majonez
Pokroić i wymieszać
Pycha 2 ogromne misy tych sałatek na imprezę to mało, tak szybko znika _________________ [img]http://img822.imageshack.us/img822/755/98022762.jpg[/img] [img]http://www.suwaczek.pl/cache/25fb985604.png[/img]
[img]http://www.suwaczek.pl/cache/ee5849e49b.png[/img] Moje trzecie dziecko www.logomama.pl
Ostatnio zmieniony przez m_madzia dnia Wto Sie 18, 2009 12:19 pm, w całości zmieniany 1 raz
a u mnie najszybciej salatka z kurczaka znika, ale ta z tunczykiem smakowicie mi wyglada _________________ [img]http://s3.suwaczek.com/20080705040114.png[/img]
[url=http://www.maluchy.pl][img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-58000.png[/img][/url]
Dołączył: 14 Sie 2008 Posty: 12479 Pomocy: 19 Skąd: Zduńska Wola Data ślubu: Chcę o niej zapomnieć Wiek: 38
Wysłany: Wto Sie 18, 2009 12:21 pm Temat postu:
Kasiu, a mogłabyś zapodać przepis na ta sałatkę z kurą? Bo tak poszukuję jakichś ciekawych przepisów _________________ [img]http://img822.imageshack.us/img822/755/98022762.jpg[/img] [img]http://www.suwaczek.pl/cache/25fb985604.png[/img]
[img]http://www.suwaczek.pl/cache/ee5849e49b.png[/img] Moje trzecie dziecko www.logomama.pl
Dołączył: 15 Paź 2008 Posty: 4222 Pomocy: 19 Skąd: Warszawa Data ślubu: 16.10.2010 Wiek: 37
Wysłany: Wto Sie 18, 2009 7:47 pm Temat postu:
ja zawsze na grilla robię takie sałatki:
1. grecka -> każdy chyba zna
składniki: sałata lodowa (lub pekińska) ja ją daje na spód naczynia i robię dwa małe półmiski bo w jednym polewam od razu sałatę sosem tza-tziki (jogurt naturalny, śmietana + przyprawa gotowa) a drugi sosem vinegret
a potem układam warstwami na obydwa półmiski:
ogórek zielony pokrojony w grubą kostkę, paprykę kolorową w paseczkach, pomidor w ćwiartki, oliwki (ja je przekrawam na ćwiartki) talarki czerwonej cebuli, kukurydza i ser feta w kostkach
2. tzw. chińska
składniki:
sałata pekińska drobno posiekana
zielony ogórek nie obrany pokrojony w drobne paseczki (najpierw plastry potem paski)
marchewka surowa również w drobne paski
makaron chiński (takie białe nitki -> ucinasz większą garść i zalewasz wrzątkiem gdy zrobi się biały to odcedzasz kroisz na mniejsze kawałki i dodajesz do sałatki)
2 ząbki czosnku drobno posiekane
cukier i ocet
wszystkie składniki mieszasz na koniec dodajesz dużo cukru ok 1-1,5 łyżki i polewasz octem
mieszasz
sałatka ma być słodko-kwaśna i troszkę ostra zpowodu czosnku
jest to przepis z restauracji chińskiej w której pracowałam to była sałatka hit
3. sałatka z kalarepy
kalarepę główkę - surowa (na jeden półmisek około 2 główek) ścierasz na tarce o gróbych oczkach
dodajesz drobno posiekaną połówkę małej cebuli
drobno posiekaną paprykę 1 czerwoną lub 1/2 czerwonej i 1/2 żółtej
ja dodaje jeszcze troszkę dymki posiekanej (dla koloru)
małą puszkę kukurydzy
do tego 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
1-2 łyżki majonezu
sól, pieprz do smaku
mieszasz
jeśli ktoś lubi czosnek to ząbek przeciśniętego czosnku
4. ziemniaków i ogórków
młode małe ziemniaki ugotowane w mundurkach, lub normalnie ugotowane ziemniaki tylko że pokrojone w grubą kostkę
zielony ogórek w grubą kostkę
koperek posiekany
majonez i jogurt naturalny
sól pieprz
plus czosnek dla lubiących czosnek
robię również na grilla dipy
czosnkowy tzw. tza-tziki (przepis w sałatce greckiej można dodać odciśnięty starty zielony ogórek)
paprykowo-pomidorowy - majonez, przecier pomidorowy, keczup, papryka w proszku, sól, pieprz, łyżka musztardy delikatesowej, curry
no i robię zawsze szaszłyki warzywne bo uwielbiam
cukinia, papryka, cebula, pieczarki
i często też oddzielnie w domu piekę ziemniaki lub frytki w piekarniku (bo to uwielbiają dzieci)
z mięs:
żeberka w ostrej zalewie (dzień wcześnie przyprawiam na ostro i do lodówki)
piersi z kurczaka w musztardowej zalewie (też dzień wcześniej)
karczek na ostro
skrzydełka
ryby: mintaj (filety mrożone) oraz dorsz dzwonki (bo był tańszy od łososia)
no i jeszcze swojskie krupnioki robione przez wujka mojego M. (czyli wasza kaszanka chyba)
właśnie takiego grilla będę robić w tą sobotę z okazji urodzin mojej mamy _________________ www.klara-power.pl
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/qdkki09k1lkfb0wp.png[/img]
[img]http://s5.suwaczek.com/20101016580517.png[/img]
"Kiedy kochasz, to dusza nie śpi; Kiedy kochasz, to wiesz, że żyjesz"
u nas ostatnio hitem są skrzydełka na ostro z grilla
Skrzydełka dzień wcześniej marynuje się w oliwie i ostrych przyprawach (papryka czerwona ostra, czosnek granulowany, pieprz cayenne - nie za dużo, bo jest bardzo ostry, curry, zioła prowansalskie, świeży czosnek), odkłada do lodówki lub w chłodne miejsce i następnego dnia grilluje. W podobny sposób można przyrządzić udka. Można kupić też już gotowe, zamarynowane (tak robimy częściej).
Jako dodatek do mięs my zazwyczaj podajemy pomidory pokrojone w ćwiartki, posypane drobniutko posiekaną cebulą, ogórki kiszone lub konserwowe pokrojone w paseczki, grzybki marynowane - z racji tego, że u nas często grille są spontaniczne i nie ma czasu na szykowanie sałatek. a jak grill planowany, to albo kupujemy gotowe surówki albo robi się coś ze świeżych warzyw - sałata lodowa, pomidor, ogórek, feta, papryka, cebula, kukurydza i jakiś sos (czosnkowy, vinegret)
Chcę sama wykonać zaproszenia, ma być tam informacja o pierwszej rocznicy i oblewaniu domu.
No i tu problem, jak napisać to, "parapetówa"? czy jest jakieś inne słownictwo?
Dołączył: 18 Lut 2008 Posty: 6598 Pomocy: 16 Skąd: Radom Warszawa Data ślubu: 13 czerwca 2009r Wiek: 39
Wysłany: Wto Wrz 08, 2009 12:25 pm Temat postu:
super pomysł Mycha rocznica i parapetówka w 1
a przepisów tu pysznych sporo, na szczęście zaraz jem obiad więc bardziej nie zgłodnieje _________________ ......................................................................
[url=http://www.maluchy.pl][img]http://suwaczki.maluchy.pl/sl-33509.png[/img][/url]
....................................................... .............
[URL=hhttp://www.suwaczek.pl/][img]http://www.suwaczek.pl/cache/3dcc000de1.png[/img][/URL]
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa) Idź do strony 1, 2Następny
Strona 1 z 2
Możesz czytać tematy Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach