Forum ŚlubnePortal Ślubno Weselny www.WyjdzZaMnie.pl
Wesele - przejdź na portal || Forum ślubne | Suknie ślubne | Komis sukien ślubnych | Zapowiedzi Portal Ślubno Weselny www.WyjdzZaMnie.pl
FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj   
Go to
Forum Forum Ślubne Strona Główna -> Dzień ślubu

Przysięga małżeńska, a kwestia wiary
Idź do strony 1, 2, 3  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
cyryl

cyryl jest offline 

Data ślubu: nie ma jeszcze

PostWysłany: Nie Paź 19, 2008 9:12 pm    Temat postu: Przysięga małżeńska, a kwestia wiary Odpowiedz z cytatem
Witam wszystkich zainteresowanych niniejszym postem. Very Happy
Potrzebuję konkretnych informacji, porady i wszelkich uwag dotyczących przysięgi małżeńskiej z pominięciem kwestii wiary. Słyszałem że jest dopuszczalne gdy ślub bierze osoba wierząca z osobą nie wierzącą aby ta druga podczas przysięgi pominęła kwestie dotyczące wiary tzn. nie wypowiadała słów "Tak mi dopomóż Panie Boże Wszechmogący w Trójcy Jedyny i Wszyscy Święci" oraz "...w imię Ojca i Syna i Ducha Świętego".
Może ktoś z was brał lub uczestniczył w takim ślubie? Może jeszcze więcej jest jakiś ograniczeń. Wszelkie info będzie bardzo pomocne w ustaleniu jaki rodzaj ślubu wybierzemy. Rolling Eyes

Ostatnio zmieniony przez cyryl dnia Pon Paź 20, 2008 8:13 am, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość

Katrin
Hobbysta forumowy
Katrin jest offline 

Pomocy: 23
Data ślubu: 23 czerwca 2007

PostWysłany: Nie Paź 19, 2008 9:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Raczej na odwrót. To osoba niewierzaca nie wypowiada tych slow, a osoba wierzaca je wypowiada.

Powrót do góry
cyryl

cyryl jest offline 

Data ślubu: nie ma jeszcze

PostWysłany: Pon Paź 20, 2008 8:12 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
fakt, pomyliłem się w tekście. Naniosłem poprawkę.
Powrót do góry
eppl
Megamaniakalny forumowicz
eppl jest offline 

Pomocy: 9
Data ślubu: 7 czerwiec 2008 rok :-)

PostWysłany: Pon Paź 20, 2008 3:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Tak jak słyszalam o takim slubie...panna Mloda normalnie mowila słowa przysiegi,a Pan Mlody nie,poniewaz była "ateistą"...Takze na pewno jest to mozliwe...

Wiara czyni cuda...
Powrót do góry
Katrin
Hobbysta forumowy
Katrin jest offline 

Pomocy: 23
Data ślubu: 23 czerwca 2007

PostWysłany: Pon Paź 20, 2008 5:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Prawo kanoniczne jak najbardziej przewiduje taka formę. Wtedy dla strony wierzącej to malzenstwo jest sakramentem, a dla strony niewierzacej nim nie jest (dla strony niewierzacej nie moze byc to sakrament, bo ona sakramentow nie uznaje).

Powrót do góry
LuterAnka
Ekspert
LuterAnka jest offline 

Pomocy: 18
Data ślubu: 28.04.2009 i 25.07.2009

PostWysłany: Pon Paź 20, 2008 6:32 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
No niby tak, ale zastanawia mnie jedna rzecz... Jeśli sakrament jest jakąś tajemnicą Bożą. Przez sakrament działa Bóg, to wiara ludzka nie jest w stanie tego zmienić... Tak jak chrzest dziecka jest ważny mimo iż dziecko nie wierzy, nie jest na tyle świadome. Tak jak komunia przyjęta nawet w sposób świętokradzki nadal jest Ciałem i Krwią Chrystusa. To skoro w Kościele Katolickim małżeństwo jest sakramentem to jest ono nim również dla osoby niewierzącej... I tu powstaje paradoks, bo przecież osoba taka nie może przyjmować sakramentów...
Tak sobie głośno myślę i nie wiem, czy dojdę do konkretnych wniosków Wink
I chyba to moje filozofowanie powinnam przenieść do odpowiedniego tematu Wink Ale jedno mnie interesuje - jaka jest definicja sakramentu w Kościele Katolickim?
Madzialena
Ultra fanatyk
Madzialena jest offline 

Pomocy: 43

PostWysłany: Pon Paź 20, 2008 7:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
http://pl.wikipedia.org/wiki/Sakrament

Nigdy nie wierz tym, którzy mówią, że osiągnąłeś już wszystko, że nie warto iść dalej.
Granice są tam, gdzie sam je sobie wyznaczysz.

IMPOSSIBLE IS NOTHING!!
Powrót do góry
LuterAnka
Ekspert
LuterAnka jest offline 

PostWysłany: Pon Paź 20, 2008 7:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Dzięki Madzialena... Stara dobra wikipedia Very Happy
Ale jest jedna nieścisłość w akapicie o protestanckim rozumieniu sakramentu.Chodzi właśnie o ostatnie zdanie.
"W Kościele ewangelickim, odmiennie niż w katolicyzmie, wyznaje się, że działanie sakramentu opiera się na wierze przyjmującego, gdyż sakramenty nie działają ex opere operato (same w sobie)."
Dla konkretnego wyjaśnienia: O ile dobrze wiem, sakramenty są ważne same w sobie, bo to jest Boże działanie, którego ludzka wiara nie ogranicza. Chrzest jest ważny i bez wiary, ale zbawienny jedynie w połączeniu z wiarą. Czyli, że sam chrzest nie daje dostępu do nieba, ale jest ważny. Tak samo komunia. Przyjęcie jej bez wiary (świętokradzko) nie ma wpływu na ważność. To nadal jest prawdziwe Ciało i Krew Chrystusa. Ma to swoje konsekwencje. Przyjmując Ciało i Krew Chrystusa w wiarą posilamy się duchowym pokarmem. Natomiast przyjmując komunię bez wiary jesteśmy winni Ciała i Krwi Chrystusa (Biblia o tym wyraźnie mówi w 1. Liście do Koryntian). Więc z tym nie ma żartów. Czyli generalnie wiara jest potrzebna do skuteczności sakramentu ale nie do jego ważności.
Mówię o Kościele Ewangelickim. Domyslam się, że w Kościołach Ewangelikalnych (np. baptyści, zielonoświątkowcy) jest inaczej. Już samo to, że chrzest dzieci uznają za nieważny, bo udzielany bez wiary. Ale ta nauka kłóci się z biblijną.
Madzialena
Ultra fanatyk
Madzialena jest offline 

Pomocy: 43

PostWysłany: Wto Paź 21, 2008 12:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
LuterAnka napisał:
Dzięki Madzialena... Stara dobra wikipedia Very Happy

zawsze się sprawdza Smile

Nigdy nie wierz tym, którzy mówią, że osiągnąłeś już wszystko, że nie warto iść dalej.
Granice są tam, gdzie sam je sobie wyznaczysz.

IMPOSSIBLE IS NOTHING!!
Powrót do góry
eppl
eppl jest offline 

PostWysłany: Wto Paź 21, 2008 3:15 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Chrzest jako sakrament rządzi sie innymi "prawami"...I ma też być "początkiem" innych Sakramentów,dlatego w Kosciele katolickim przyjmowany jest najczesciej w wieku dzieciecym...A co do innych Sakramentów...
"Warunki do ważnego i godnego przyjęcia Sakramentów św.
Żeby Sakrament ważnie i godnie przyjąć, konieczna jest przede wszystkim szczera chęć, zamiar przyjęcia danego Sakramentu, gdyż Kościół nie narzuca nikomu swych dobrodziejstw i ten tylko może być zbawiony, który ma wolę ku temu i w rzeczywistości pragnie uczynić wszystko, co do zbawienia jest koniecznie potrzebne.
Tylko dzieci i umysłowo chorzy lub nierozwinięci, a więc niezdolni do wzbudzenia w sobie odpowiednich uczuć i postanowień, mogą bez tej wyraźnej chęci czy zamiaru przystąpić do Sakramentów św. Chrzest, który daje prawo do korzystania ze skarbnicy łask, warunkiem jest niezbędnym do ważnego przyjęcia wszystkich innych Sakramentów.'
Takze jesli ktoś jest niewierzący i nie pragnie złożyć przysiegi małżenskiej jako "elementu" Sakramentu Małżeńtwa to wiadomo,że nie przyjmuje tego Sakramentu,bo nie ma szczerych chęci przyjecia Go...To jest raczej zrozumiałe...prawda? Wink

Wiara czyni cuda...
Powrót do góry
LuterAnka
Ekspert
LuterAnka jest offline 

PostWysłany: Wto Paź 21, 2008 3:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
No i to właśnie jest różnica w rozumieniu sakramentu zależnie od Kościoła.
eppl
eppl jest offline 

PostWysłany: Wto Paź 21, 2008 3:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Tak,ale jesli chodzi o Kościół katolicki to jest to dla mnie logiczne Wink

Wiara czyni cuda...
Powrót do góry
LuterAnka
Ekspert
LuterAnka jest offline 

PostWysłany: Wto Paź 21, 2008 3:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
a dla mnie trochę zbyt zawiłe: dobrodziejstw, wzbudzenia w sobie, korzystania ze Skarbnicy Łask, "elementu" Sakramentu Małżeństwa... jakby to nie szło jakimś prostym językiem a nie takim... poetyckim.
eppl
eppl jest offline 

PostWysłany: Wto Paź 21, 2008 3:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Wiesz LuterAnka...ja teologiem nie jestem...to co zacytowałam to zacytowałam jako myśli ludzi Kościoła o problemie który poruszyliśmy....Reszta to jest to,co ja nauczyłam się o swojej wierze,o Bogu,własnie o Sakramentach itd....Prościej nie potrafie Wink A po drugie jakby nie patrzył Społeczna Nauka Koscioła dość blisko zakorzeniona jest w filozofii...

Wiara czyni cuda...
Powrót do góry
LuterAnka
Ekspert
LuterAnka jest offline 

PostWysłany: Wto Paź 21, 2008 3:35 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
zgadza się i ja filozofię bardzo lubię, ale nie wszyscy wierni mają zacięcie filozoficzne i nie rzadko zdarza się, że nie rozumieją nauki Kościoła, bo przedstawiona im jest w skomplikowanych słowach Ekhm...
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Ślubne Strona Główna -> Dzień ślubu Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

Skocz do:  
Możesz czytać tematy