ja tez wlasnie mam kus kus i chcialabym zrobic cos i tez nie wiem co ... pewnie ciezko bedzie _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/atdcj44jacq9vaob.png[/img]
Dołączył: 10 Paź 2008 Posty: 3303 Pomocy: 3 Skąd: Tychy Data ślubu: 5, 6 czerwca 2010 Wiek: 36
Wysłany: Czw Lip 02, 2009 11:32 am Temat postu:
Sałatka z kuskusem
op. kuskus
10 dag szynki
10 dag żółtego sera
czerwona papryka
groszek
2 jajka na twardo
musztarda
majonez
Kuskus przygotować zgodnie z instrukcją. Szynkę, ser i parykę, oraz jajko pokroić w kostkę. Dodać groszek. Połączyć. Dodać 2 łyżki musztardy i 2 łyżki majonezu. Doprawić. _________________ [img]http://www.suwaczek.pl/cache/849f7c9468.png[/img]
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/km5supjyhijyhpma.png[/img]
ja uwielbiam kus kus ze świeżym pomidorkiem pokrojonym w kostkę i odrobinką soli _________________ [color=darkred]impossible is nothing...
razem możemy wszystko[/color]
[img]http://s2.suwaczek.com/200406254438.png[/img]
[img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-68873.png[/img]
smakowite te wasze przepisy, juz sobie zapisuje i jutro do pracy bedzie salatka z kus kusem dzieki _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/atdcj44jacq9vaob.png[/img]
kus kus zmieszac z podsmazonymi drobno pokrojonymi pieczarkami, papryka czerowna i pietruszka
podawac z szaszlykami
mmmm _________________ [img]http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/20090808580113.png[/img]
moja mama do kaszy kus-kus dodaje czerwoną fasolę z puszki, paprykę, ogórek konserwowy lub kiszony, czasem też groszek. Do tego majonez, sól, pieprz i sałatka gotowa
Dołączył: 04 Sty 2009 Posty: 34039 Pomocy: 109 Skąd: BYDGOSZCZ/ZIELONA GORA Data ślubu: 9.03.2010 /25.09.2010 Wiek: 39
Wysłany: Nie Mar 21, 2010 7:05 am Temat postu:
Ulubiony dodatek Szymona
On ja jada z warzywami z patelni i kurczakiem albo z kurką tak orientalnie doprawiona Ja uwielbiam kus kus w postaci tradycyjnej arabskiej salatki tabbuleh
15 dag (pełna szklanka) kuskusu
około 2 szklanek wody lub bulionu warzywnego (może być z kostki)
3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
3 łyżki posiekanych listków mięty
3-4 dymki ze szczypiorem
świeży ogórek
3 łyżki oliwy lub oleju
sok z jednej cytryny
pieprz
sól
Kuskus wsyp do rondla, zalej taką ilością wrzącej posolonej wody lub bulionu warzywnego, by poziom płynu sięgał około pół centymetra ponad powierzchnię kaszki. Gotuj 2 minuty, po czym zgaś ogień, przykryj garnek i odstaw na 5 minut, żeby kuskus spęczniał. Możesz zrezygnować z gotowania kuskusu, ale wtedy po zalaniu wrzątkiem trzymaj przykryty garnek na gorącej grubej płytce ochronnej przez 2 minuty. Następnie przesyp kaszkę do salaterki, rozdrobnij widelcem, by ziarenka nie były posklejane, i odstaw do wystygnięcia. W tym czasie cieniutko obierz ogórek i pokrój w drobną kosteczkę, wypłucz dymkę i drobno posiekaj wraz ze szczypiorkiem. Zimny kuskus wymieszaj z warzywami, posiekaną zieleniną, oliwą i sokiem z cytryny. Przypraw do smaku solą i pieprzem, schłodź w lodówce. Zamiast lub oprócz ogórka do tabbuleh możesz dodać 3-4 drobno pokrojone pomidory średniej wielkości.
Ja robie wg. tego przepisu, zawsze z pomidorem ( ale bez pestek, sam miaższ) i jem mocno schlodzona, taki zimny, kwasno slodkawy tabbuleh moze byc nawet samodzielnym posilkiem na lato _________________ [img]http://www.swadba.pl/suwaczki/000131010a31323835333635363030.jpg[/img][URL=http://www.fotosik.pl][img]http://images41.fotosik.pl/256/360e58c04f29ee95.jpg[/img][/URL]
Możesz czytać tematy Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach