Intercyzę można podpisać wcześniej, ale zaczyna ona obowiązywać z dniem zawarcia ślubu. W momencie gdy do ślubu by nie doszło albo byłby w innym terminie to jest ona nieważna. Można ją też podpisać w każdej chwili po ślubie _________________ Użytkownik otrzymał punkt pomocy za ten post.
Dołączył: 04 Sty 2009 Posty: 31696 Pomocy: 92 Skąd: BYDGOSZCZ/ZIELONA GORA Data ślubu: 9.03.2010 /25.09.2010 Wiek: 27
Wysłany: Nie Sie 01, 2010 7:59 am Temat postu:
My mamy intercyze, podpisalismy ja kilka tygodni przed slubem. Na razie mamy tez rozdzielność majatkowa, bo nam sie to opłaca. Potem z niej zrezygnujemy. _________________
Ale intercyze w sensie rozdzielności chcesz, tak? Pamiętam, ze był spór kiedyś co do tego, ale jest jak mówi katka, można wcześniej, a skutek po małżeństwie. pamietajcie tylko, ze musi być akt notarialny . _________________
Hmm, no mi się wydaje, że z brzmienia kro wynika, że jest to zastrzeżenie formy
Art. 47. § 1. Małżonkowie mogą przez umowę zawartą w formie aktu notarialnego wspólność ustawową rozszerzyć lub ograniczyć albo ustanowić rozdzielność majątkową lub rozdzielność majątkową z wyrównaniem dorobków (umowa majątkowa). Umowa taka może poprzedzać zawarcie małżeństwa. _________________
My tez bedziemy podpisywac intercyze. Inaczej moja mama by napewno na mnie wszystkiego nie przepisala. Zreszta ja wole byc przezorna. _________________
No zazwyczaj myślenie- musze być przezorna przychodzi przed ślubem. Ale różnie bywa, może teraz zaczyna dopiero działalność. Mój M może założy działalność, ale nie będę robić rozdzielności, ani ograniczać wspólności czy jej rozszerzać, niech będzie jak jest. _________________
Świeta racja... moj maz tez zaklada dzialalnosc ale czy on zalozy czy ja aj zaloze to zadnej intercyzy nie bedzie.... mezowi ufam a jesli trzeba by rozdzielac majatek to trudno pol na pol:) _________________
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa) Idź do strony 1, 2Następny
Strona 1 z 2
Możesz czytać tematy Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach