podziwiam, ja nie przełknę kaczki _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/tb73hdgektdaeg1b.png[/img]
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/ex2bhdgei8zu7oww.png[/img]
wszystko kwestia gustu, ja nie przełknę ryby. Kaczka się marynuje, pachnie bardzo ładnie, farsz gotowy, smakuje naprawdę dobrze, powinno chyba wyjść fajnie Następnym razem wezmę może nieco słoninki, by soczystości dać, dziś mam boczek wędzony _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/mhsvanli36t2a954.png[/img]
strasznie ciekawa jestem gęsiny, nigdy nie jadłam _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/qdkki09ks9tspfm5.png[/img][img]http://s2.pierwszezabki.pl/047/047250990.png[/img]
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/mjvyp07w0264oz1x.png[/img][url=http://www.suwaczki.com/zabki][img]http://www.suwaczki.com/zabki/images/37a7e5f30f456f5a.png[/img][/url]
Podaję, choć mam problem z podawaniem przepisów, gdyż nie odmierzam, ile czego biorę, najczęściej, tak zwane na oko czy do smaku
Składniki:
kaczka - tak ok 2 kg, moja była nieco mniejsza
farsz-
10-15 dag wędzonego boczku
ok 6 ziemniaków
białe wino
sól, pieprz
No i przyprawy - ja wzięłam sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany i trochę papryki słodkiej,
Co do przygotowania - kaczkę kilka godzin wcześniej natarłam solą i przygotowałam marynatę. Wzięłam przyprawy, dodałam nieco oliwy z oliwek i białego wina, tak, aby była bardzo gęsta pasta,nadająca się do wtarcia w kaczkę. Zostawiłam na kilka godzin. Można to oczywiście zrobić też dzień wcześniej.
Potem pokroiłam boczek i ziemniaki. Podsmażyłam boczek, potem wrzuciłam ziemniaki pokrojone w kostkę (surowe). Podlałam białym winem, pozwoliłam, by odparowało. Potem kaczce dupkę zaszyłam i wsadziłam nadzienie, potem zaszyłam i drugą stronę. Wsadziłam do foliowego rękawa i piekłąm tak ok 2 godziny, może nieco więcej _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/mhsvanli36t2a954.png[/img]
ja raz jadłam pyszną kaczkę, szkoda tylko, że uda nie były trybowane, ale mięsko super odchodziło od kości. Nio ale robiona przez najlepszych kucharzy trójmiasta ;p _________________ [url=http://www.maluchy.pl][img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-53141.png[/img][/url]
Dziewczyny kupiłam wczoraj ładny kawałek szynki wp. Macie jakieś pomysły na jej przyrządzanie? tylko nie sos bo juz mam dość... i żeby nie było to trudne _________________ [img]http://www.abcslubu.pl/suwaczki/2009_08_29_100_1.png[/img]
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/9ltfegz2qbkp0jxf.png[/img]
Mam słoik dżemu borówkowego. Macie jakieś przepisy na mięso z tym dodatkiem? Czy po prostu upiec szynkę i polać z wierzchu sosikiem jak żurawiną? _________________ [url=https://lilypie.com][img]https://lb4f.lilypie.com/6pVap1.png[/img][/url]
Możecie podrzucić pomysł na jakieś mięsko wieprzowe tak na obiad urodzinowy? Często po prostu piekę w marynarcie mialabym ochotę na coś innego _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/mhsvanli36t2a954.png[/img]
Możesz czytać tematy Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach