ja robię tak:
polędwiczki kroję w plastry grubości około 1,5 cm i rozbijam nieco palcami. Ważne by ich nie solić przed smażeniem bo będą twarde. Smaży się krótko, bez dodatku oleju, na dobrze rozgrzanej patelni.
Sos:
grzyby podsmażam (kurki, borowiki, co tam chcesz), dodaje podsmażoną cebulkę. Jak wszystko miękkie zalewam śmietaną 30% słodką i doprawiam solą i pieprzem. I na małym ogniu odparowuję śmietankę. W pracy jak robię to na dużą ilość więc śmietankę oddzielnie odparowuję w dużym garnku a potem dodaję podsmażone borowiki i cebulkę. Sos można mrozić- sprawdzone. _________________ [url=http://www.maluchy.pl][img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-53141.png[/img][/url]
można 18% wtedy będzie mniej tłuste, ale dłużej będzie odparowywać _________________ [url=http://www.maluchy.pl][img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-53141.png[/img][/url]
myślę, że firma nie ma tu znaczenia a ilość wody ;p
nie pamiętam nazwy jakiej używamy w pracy,ale jest z linii horeca _________________ [url=http://www.maluchy.pl][img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-53141.png[/img][/url]
Asia, ja smaruję kaczkę przyprawami - wg gustu, sól, pieprz, majeranek, zostawiam na jeden dzień w lodowce, do środka pakuję jabłka, żurawinę, śliwki, też zależy co mam i na 3 godz do piekarnika, podlewam trochę wodą i potem co jakiś czas obracam kaczkę i polewam tym sosem który się wytwarza. _________________ [url=http://www.maluchy.pl][img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-60286.png[/img][/url]
Nie polecam udźca wołowego na steki - wzięliśmy z narzeczonym, bo ładnie wyglądał, a antrykot był strasznie tłusty, no i się zawiedliślmy - mięso żylaste i smakuje jak wątróbka...
Tak chodziła za mną ta kaczka, ale jeszcze nie zrobiłam. Zdecydowałam się zrobić ją jutro, bo mam 2 i zagracają strasznie dużo miejsca w zamrażarce. Tylko prawie wszystkie przepisy to albo jabłka, ewentualnie żurawina, a choć to klasyczne połączenie, to mój małż nie przetrawi połączenia z owocami. Znalazłam więc przepis, gdzie jest jako farsz wędzony boczek i ziemniaki. Zamierzam spróbować coś takiego, dorzucę może wina do marynaty. Mam mały problem, w czym piec, bo piszą, żeby w rondlu takim do pieczenia, a ja nie mam, inaczej będzie sucha. Spróbuję zrobić w rękawie.
Nie robiłam jeszcze nigdy kaczki, mam nadzieję, ze dobrze wyjdzie _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/mhsvanli36t2a954.png[/img]
Możesz czytać tematy Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach