Forum ŚlubnePortal Ślubno Weselny www.WyjdzZaMnie.pl
Wesele - przejdź na portal || Forum ślubne | Suknie ślubne | Komis sukien ślubnych | Zapowiedzi Portal Ślubno Weselny www.WyjdzZaMnie.pl
FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj   
Go to
Forum Forum Ślubne Strona Główna -> Potrawy

Boczek, bekon, wędzonka
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
sandibel
Hobbysta forumowy
sandibel jest offline 



Dołączył: 24 Mar 2009
Posty: 35061
Pomocy: 39
Skąd: Knurów
Data ślubu: 11.06.2011
Wiek: 35

PostWysłany: Pią Lut 01, 2013 3:54 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Moja sosu tłustego tyle nawali że szok Rolling Eyes
_________________
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/dqpr9vvjfv9cdh83.png[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość



Violeta
Hobbysta forumowy
Violeta jest offline 



Dołączył: 26 Lis 2008
Posty: 26675
Pomocy: 28
Skąd: Lubuskie
Data ślubu: 19.06.2010
Wiek: 39

PostWysłany: Pią Lut 01, 2013 3:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Moja teściowa też tak gotuje. Dobrze, że moja mama raczej lubi zdrowo i mniej tłuszczu daje do wszystkiego Smile
_________________
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/3i49krhmui9cx1jo.png[/img] [url=http://www.suwaczki.com/zabki][img]http://www.suwaczki.com/zabki/images/8e0b34ef938c8667.png[/img][/url]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
andżelina
Ultra fanatyk
andżelina jest offline 



Dołączył: 04 Lis 2008
Posty: 15415
Pomocy: 55
Skąd: śląskie
Data ślubu: 3.07.2010
Wiek: 35

PostWysłany: Nie Lut 03, 2013 12:15 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Z niejednego źródła wiem, że najzdrowiej i najkorzystniej dla figury jest jeść posiłki w proporcji malejącej, czyli - najwięcej kalorii na śniadanie, średnio na obiad, najmniej na kolację.
Dlatego jeśli jajecznica na boczku, to tylko rano.
I powiem Wam, że od czasu jak nie jadam śniadań w ogóle, obiad jest moim pierwszym posiłkiem a kolacja drugim, to choć nie zjadam więcej niż 1000 kcal (a często nawet mniej) to tyję, bo organizm magazynuje każdą kalorię, żeby mieć na rano.
Dlatego wiem to po sobie, że dla dobrej figury porządne śniadanie jest bardzo ważne.
Staram się zmienić sposób mojego żywienia, przestawić się właśnie na śniadania zamiast kolacji, ale niestety rano nie za bardzo umiem jeść, a największy apetyt mam wieczorem.

Dla porównania mam kuzynkę, która je śniadanie, obiad, a kolacji nie, bo zwyczajnie nie umie, nawet bierze leki na apetyt, żeby te kolacje jeść, bo wpadła w niedowagę.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
joanna1988
Hobbysta forumowy
joanna1988 jest offline 



Dołączył: 03 Sie 2009
Posty: 19365
Pomocy: 15

Data ślubu: 10.09.2011r.
Wiek: 36

PostWysłany: Nie Lut 03, 2013 12:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
moim pierwszym posiłkiem też od zawsze jest obiad i nigdy nie tyłam z tego powodu, na kolację potrafię wsunąć konia z kopytami Razz
_________________
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/tb73hdgektdaeg1b.png[/img]
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/ex2bhdgei8zu7oww.png[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
andżelina
Ultra fanatyk
andżelina jest offline 



Dołączył: 04 Lis 2008
Posty: 15415
Pomocy: 55
Skąd: śląskie
Data ślubu: 3.07.2010
Wiek: 35

PostWysłany: Nie Lut 03, 2013 12:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
no właśnie, napisałaś "od zawsze", a u mnie tak nie jest od zawsze, Twój organizm widocznie się przyzwyczaił, mój na razie nadrabia. Do tego mało ruchu i kilogramy lecą.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
karolaj
Zakorzeniony fanatyk
karolaj jest offline 



Dołączył: 22 Sty 2010
Posty: 12811
Pomocy: 14
Skąd: podkarpacie
Data ślubu: 10.07.2010
Wiek: 36

PostWysłany: Nie Lut 03, 2013 12:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
[quote="joanna1988"]moim pierwszym posiłkiem też od zawsze jest obiad i nigdy nie tyłam z tego powodu, na kolację potrafię wsunąć konia z kopytami Razz[/quote]

Asia to się nazywa niesprawiedliwość losowa Laughing Laughing a poważnie: zazdroszę że masz taką przemianę materii a co za tym idzie sliczną figurę Very Happy
_________________
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/qdkki09ks9tspfm5.png[/img][img]http://s2.pierwszezabki.pl/047/047250990.png[/img]
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/mjvyp07w0264oz1x.png[/img][url=http://www.suwaczki.com/zabki][img]http://www.suwaczki.com/zabki/images/37a7e5f30f456f5a.png[/img][/url]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
sandibel
Hobbysta forumowy
sandibel jest offline 



Dołączył: 24 Mar 2009
Posty: 35061
Pomocy: 39
Skąd: Knurów
Data ślubu: 11.06.2011
Wiek: 35

PostWysłany: Nie Lut 03, 2013 12:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
ja też zazdroszcze
_________________
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/dqpr9vvjfv9cdh83.png[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
aniah22
Nałóg
aniah22 jest offline 



Dołączył: 05 Maj 2010
Posty: 5198
Pomocy: 6
Skąd: Wrocław
Data ślubu: 24.07.2010 r.
Wiek: 40

PostWysłany: Sro Lut 06, 2013 3:36 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
lizii, ja zwykle ten boczek używam do spaghetti carbonara, ale muszę zrobić w końcu takie roladki, jak pisała duraverita, małżu mi o nich smęci już dawno.
_________________
[url=http://www.weselinka.pl/][img]http://www.weselinka.pl/suwaczek/3/2010-07-24.png[/img][/url]
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/9f7jf71xxdqz9s6u.png[/img][img]http://s2.pierwszezabki.pl/053/0532469a0.png[/img]
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/atdcroequyay3nih.png[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Liziii
Hobbysta forumowy
Liziii jest offline 



Dołączył: 12 Wrz 2009
Posty: 35889
Pomocy: 50
Skąd: Radom
Data ślubu: 29.05.2010
Wiek: 37

PostWysłany: Sro Lut 06, 2013 4:12 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
nigdy nie robilam carbonary Embarassed
jak zrobic?
_________________
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/wnidej282zkrxyam.png[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
aniah22
Nałóg
aniah22 jest offline 



Dołączył: 05 Maj 2010
Posty: 5198
Pomocy: 6
Skąd: Wrocław
Data ślubu: 24.07.2010 r.
Wiek: 40

PostWysłany: Czw Lut 07, 2013 9:28 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
ja robię albo tak:
http://chochelka.blox.pl/2013/01/Spaghetti-carbonara.html

albo bez cebulki, czosnku i pietruchy
http://www.domowe-gotowanie.pl/przepisy-dania-glowne/dania-glowne-pozostale/176-przepis-na-spaghetti-carbonara

albo bez śmietany czasem (mniej kalorycznie na pewno, ale też smacznie), coś jak tu
http://www.kwestiasmaku.com/pasta/makaron_carbonara/przepis.html

ale ale! zpomniałam o tym , że częściej niż carbonarę, robię ekspresowy makaron z boczkiem nigelli - uwielbiam go Smile

wrzucić makaron do gotowania, a w tym czasie na oliwę czosnkową (albo na zwykłej najpierw podsmażam chwilę czosnek, zeby był aromat) rzucić boczek pokrojony w kostkę lub w paski. ugotowany makaron wrzucić do boczku - pieprz do smaku (soli zwykle nie daję, bo boczek jest słony), do tego bardzo dużo posiekanej pietruszki i wszystko razem wymieszać i gotowe. Obiad w 10 minut Mr. Yellow
_________________
[url=http://www.weselinka.pl/][img]http://www.weselinka.pl/suwaczek/3/2010-07-24.png[/img][/url]
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/9f7jf71xxdqz9s6u.png[/img][img]http://s2.pierwszezabki.pl/053/0532469a0.png[/img]
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/atdcroequyay3nih.png[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
andżelina
Ultra fanatyk
andżelina jest offline 



Dołączył: 04 Lis 2008
Posty: 15415
Pomocy: 55
Skąd: śląskie
Data ślubu: 3.07.2010
Wiek: 35

PostWysłany: Czw Lut 07, 2013 11:26 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
[quote="aniah22"]ja robię albo tak:
http://chochelka.blox.pl/2013/01/Spaghetti-carbonara.html
[/quote]

Ja robię tak, ale bez żółtek. No i nie robię za często, bo wolimy sos na bazie pomidorów - napoli, bolognese.
A z boczkiem robię jeszcze wersję, która widziałam kiedyś w programie kulinarnym, taka angielka robiła.
Wykonanie podobne do Carbonary, tyle, że dodaje sie grzyby leśne (z braku laku czasem daję pieczarki, a najbardziej smakowało mi z boczniakiem, ale drogi jest) i zamiast spaghetti daje się tagliatelle.


Gotujesz makaron w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy, na patelni na oliwie (niedużo, bo boczek jest tłusty) podsmażasz czosnek - dosyć sporą ilość, posiekany w kostkę, wrzucasz pokrojony w paski bekon, jak sie podsmaży dodajesz grzyby, jak grzyby dojdą zalewasz śmietaną, sól, pieprz do smaku, na koniec dużo posiekanej natki pietruszki. Pietruszka jest ważna, bo neutralizuje zapach czosnku i potem z ryjka tak nie śmierdzi Smile
Jak sos jest za gęsty dodajesz wody z gotującego się makaronu - jest słona, więc nie osłabi smaku.
Makaron odcedzasz, wrzucasz do sosu, mieszasz.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Liziii
Hobbysta forumowy
Liziii jest offline 



Dołączył: 12 Wrz 2009
Posty: 35889
Pomocy: 50
Skąd: Radom
Data ślubu: 29.05.2010
Wiek: 37

PostWysłany: Czw Lut 07, 2013 12:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
uwielbiam polaczenie grzybow i pietruszki Very Happy musze wyprobowac! tylko ja nie cierpie pieczarek... moze mrozone kurki moglyby byc?
_________________
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/wnidej282zkrxyam.png[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
andżelina
Ultra fanatyk
andżelina jest offline 



Dołączył: 04 Lis 2008
Posty: 15415
Pomocy: 55
Skąd: śląskie
Data ślubu: 3.07.2010
Wiek: 35

PostWysłany: Czw Lut 07, 2013 12:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Pieczarek używam tylko jak nie mam dostępu do innych grzybów, w oryginalnym przepisie są właśnie grzyby leśne Smile Zdaje mi się, że autorka używała m.in. właśnie kurek.


EDIT:
A ta angielka to Angela Hartnett, program Mistrzowie od kuchni, ale nie wiem który odcinek, sprawdziłam, bo mam nagrany Smile
Używa w nim takiej fajnej maszynki do wałkowania makaronu Smile

Tu jest podobny jej przepis, tyle, że bez bekonu:
http://www.guardian.co.uk/lifeandstyle/2012/oct/24/tagliatelle-with-girolle-mushrooms-recipe
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Liziii
Hobbysta forumowy
Liziii jest offline 



Dołączył: 12 Wrz 2009
Posty: 35889
Pomocy: 50
Skąd: Radom
Data ślubu: 29.05.2010
Wiek: 37

PostWysłany: Czw Lut 07, 2013 1:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
maszynki nie mam ale i tak ni bawilabym sie w robienie makaronu (choc smak jest niepowtarzalny!), kupilabym. i kurki w biedronce kupie jesli jeszcze będą Smile mniam!
_________________
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/wnidej282zkrxyam.png[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
muszka
Megamaniakalny forumowicz
muszka jest offline 



Dołączył: 05 Gru 2010
Posty: 8431
Pomocy: 6
Skąd: Kraków
Data ślubu: 20.08.2011
Wiek: 34

PostWysłany: Czw Lut 07, 2013 1:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
ile razy widzę ten temat to się robię głodna Evil or Very Mad Laughing
_________________
[url=http://lilypie.com][img]http://lbyf.lilypie.com/O2stp2.png[/img][/url]]
[url=http://daisypath.com][img]http://davf.daisypath.com/OLthp2.png[/img][/url]


[url=http://olafowyswiat.blogspot.com/]mój blog[/url]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Ślubne Strona Główna -> Potrawy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Strona 3 z 4

 
Skocz do:  
Możesz czytać tematy
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group

Wesele Tworzenie stron internetowych
Baner