Kupię dzisiaj płatki owsiane i zrobię może pojutrze ten chleb. Dzisiaj jestem właśnie w trakcie robienia- kupiłam mieszankę w auchan na chleb wiejski- dodać sól, olej, wodę, cukier i wychodzi gotowy chlebek
Dołączył: 05 Gru 2010 Posty: 8431 Pomocy: 6 Skąd: Kraków Data ślubu: 20.08.2011 Wiek: 34
Wysłany: Pon Lut 20, 2012 9:25 am Temat postu:
ja następnym razem chyba jeszcze z 10 min dłużej w piekarniku go zostawię bo w środku taki mokrzejszy wychodzi, ale to muszę jeszcze obczaić _________________ [url=http://lilypie.com][img]http://lbyf.lilypie.com/O2stp2.png[/img][/url]]
[url=http://daisypath.com][img]http://davf.daisypath.com/OLthp2.png[/img][/url]
muszka jeszcze raz dzięki za przepis i rady w tym tygodniu spróbujemy go upiec , jak będzie zrobiony to dam znać jak wyszedł
mam tylko jeszcze jedno pytanie. Jakiej mąki używasz do chleba ?? Żytniej, razowej czy zwykłej ? _________________ [img]http://suwaczki.waszslub.pl/img-2009090501601630.png[/img]
Dołączył: 11 Gru 2008 Posty: 8763 Pomocy: 47 Skąd: Śląsk Data ślubu: 3 lipca 2010 Wiek: 35
Wysłany: Pon Cze 25, 2012 12:27 pm Temat postu:
A ja dziś znów bawiłam się pieczeniem bułek
Jakoś tak wolę podawać Annie pieczywo własnego wyrobu. Niestety nigdzie nie dostałam mąki graham (1850), za to kupiłam razową pszenną i żytnią (2000)...
W komentarzach sporo osób pisało, że proporcje są do bani, ale wyszło idealnie (nawet nie podsypywałam mąką przy wyrabianiu (w ogóle odkąd mam cudowną silikonową matę do wyrabiania nic nie muszę podsypywać )
Według autorki mąka żytnia się nie nadaje, ale ja zrobiłam pszenno-żytnie (pół na pół) i wyszły
Z przepisu wychodzi 8 naprawdę małych bułeczek, więc następnym razem zrobię z podwójnych proporcji.
No i polecem mimo wszystko użycie żywych drożdży - dla mnie są one o wiele lepsze. Zaczyn na 12 g żywych drożdży robię dodając do nich leciutko podgrzane mleko - 50 ml (nie więcej niż 40 stopni, bo za ciepłe mleko coś tam w drożdżach zabija), łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru - czekam pół godziny na wyrośnięcie. Potem do wyrobienia ciasta daję oczywiście o te 50 ml mleka mniej
No i jeszcze co do przepisu ja dałam znacznie mniej soli.
A to poprzedni wyrób - bułeczki czosnkowe z pietruszką
Dołączył: 24 Mar 2009 Posty: 35061 Pomocy: 39 Skąd: Knurów Data ślubu: 11.06.2011 Wiek: 35
Wysłany: Wto Lip 17, 2012 8:44 am Temat postu:
ja mamie kupiłam w ikei
Lizii my na tym rozwałkujemy ciasta i nic się nie przykleja nie trzeba mąką podsypywać _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/dqpr9vvjfv9cdh83.png[/img]
Dołączył: 11 Gru 2008 Posty: 8763 Pomocy: 47 Skąd: Śląsk Data ślubu: 3 lipca 2010 Wiek: 35
Wysłany: Wto Lip 17, 2012 9:53 am Temat postu:
Tak tylko, że zamiast brytfanki nie bardzo - no chyba, że np. ciasteczka, ale ciasto to musi mieć boki
Ja daję czasem zamiast papieru do pieczenia _________________ [url=http://daisypath.com][img]http://davm.daisypath.com/p72zp1.png[/img] [img]http://lpmm.lilypie.com/uXGfp1.png[/img][/url] [url=http://lilypie.com][img]http://lpmm.lilypie.com/ePxGp1.png[/img][/url]
Dołączył: 11 Gru 2008 Posty: 8763 Pomocy: 47 Skąd: Śląsk Data ślubu: 3 lipca 2010 Wiek: 35
Wysłany: Wto Lip 17, 2012 10:10 am Temat postu:
Ano to ja własnie na niej wypiekam _________________ [url=http://daisypath.com][img]http://davm.daisypath.com/p72zp1.png[/img] [img]http://lpmm.lilypie.com/uXGfp1.png[/img][/url] [url=http://lilypie.com][img]http://lpmm.lilypie.com/ePxGp1.png[/img][/url]
Dołączył: 14 Kwi 2008 Posty: 28077 Pomocy: 93 Skąd: Radom Data ślubu: 10.10.2009 Wiek: 41
Wysłany: Wto Lip 17, 2012 10:21 am Temat postu:
ja taką w prymusie kupiłam w zeszłym roku _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/43kt9vvj8429zypw.png[/img][img]http://www.suwaczki.com/zabki/images/89111956767829e2.png[/img]
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/km5s8ribrdr23q42.png[/img]
[img]http://images40.fotosik.pl/124/db23c73d271316da.gif[/img]
Dołączył: 12 Wrz 2009 Posty: 35889 Pomocy: 50 Skąd: Radom Data ślubu: 29.05.2010 Wiek: 37
Wysłany: Wto Lip 17, 2012 12:47 pm Temat postu:
własnie anulka pod tym kątem myslalam - M ostatnio pytał co chcialabym dostac tak bez okazji, bo szykował sie na kwiatka doniczkowego (ale mam mszyce ktorych nie moge sie pozbyc i nie chce nowej roslinki nimi zarazic). taka mata bylaby niezla.. i ma pod ręką sklep w ktorym moglby kupic
co do wypiekow, to dzis w tlc w jakims programie robili focaccie, oblukalam w necie przepisy i chce upiec dziewczynkom. Tylko nie chce z rozmarynem, bo swiezego nie mam - mam estragon, szalwie, bazylie w 3 odmianach... i widzialam sporo propozycji z oliwkami - moge dac mlodym oliwki juz? _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/wnidej282zkrxyam.png[/img]
Możesz czytać tematy Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach