a ja mam problem, bo w wielkanoc przypadają mi teraz urodziny i nie mam jeszcze skomponowanego menu... nie wiem czy traktować ten dzień jako normalne urodziny, czy jednak podawać coś związanego ze świętami????????????? _________________ [url=http://www.weselinka.pl/][img]http://www.weselinka.pl/suwaczek/9/2010-10-09.png[/img][/url]
[url=http://daisypath.com][img]http://dhbf.daisypath.com/TikiPic.php/GTSTeeG.jpg[/img][img]http://dhbf.daisypath.com/GTSTp1.png[/img][/url]
Dołączył: 12 Wrz 2009 Posty: 35889 Pomocy: 50 Skąd: Radom Data ślubu: 29.05.2010 Wiek: 37
Wysłany: Wto Kwi 03, 2012 9:23 am Temat postu:
moze czesc menu swiatecznego, co bys nie robila podwojnych ilosci potraw, a jakis lekki obiad albo salatka czy ciepla kolacja? no i mozesz dorzuci tort do zestawu, bedzie typowo urodzinowo
Ja ugotuje zurek z jajkiem, mama obiecala upiec mi mięsko chyba ze jutro uda mi sie kupic jakies ladne to sama upieke. i jakies ciasto chce zrobic _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/wnidej282zkrxyam.png[/img]
Lizii ja właśnie będę robić mięso, ale nie pieczone, nie kupuję wędlin poza białą kiełbasą i taką wędzoną jałowcową do koszyczka.
Będę robić schab i szynkę swojską bez pieczenia - przepis hit! Zero chemii, można nawet dzieciom ją podawać. Kupiłam już schab bez kości bo w Tesco teraz promocja za 11,99/ kg. W czwartek kupię jeszcze szynkę i razem będę w garnku robić. A oto słynny przepis, mama za mną już chodzi żebym jej przepis napisała bo odrzuca ją od kupnych szynek z toną soli peklowanej
Cała receptura podana jest na 2 kg kawałek mięsa w całości (szynka, schab, karczek, łopatka, filet z indyka)
Oto przepis:
2 kg mięsa - ja będę robić schab (kawałek ok, 1,5 kg) i szynkę ok. 1 kg
2 litry wody
1/3- 1/2 szklanki soli (według kawałka mięsa; jeśli kawałek jest płaski, jak w przypadku schabu, można dać mniej; jeśli jest to bryłka mięsa, np.
łopatka- można dać więcej)
1 łyżka cukru
1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu czarnego
1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu ziołowego
5 ząbków czosnku (dużych)
2 łyżki majonezu
Inne przyprawy: Liść laurowy, ziele angielskie, kolendra, lub inne według swojego uznania
WIECZOREM w dużym garnku wymieszać wodę ze wszystkimi przyprawami i majonezem. Majonez rozbić trzepaczką na małe kuleczki, natomiast
czosnek pokroc w kawałki. Całość zagotować i ostudzić.
Do całkowicie zimnej zalewy dodać kawał mięsa.
Doprowadzić do wrzenia i pogotować..... 5 minut. Przykryty pokrywką garnek z mięsem pozostawić na całą noc.
RANO znów doprowadzić do wrzenia i gotować mięso następne i ostatnie 5 minut.
Przykrywamy pokrywką garnek. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie, wyjmujemy mięso i ...... gotowe.
Można w czasie " leżakowania " w zalewie mięso obracać, ale nie jest to konieczne, bo i tak wychodzi super!!!
SMACZNEGO!!!
A tu forum skąd mam przepis gdzie są fotki przygotowanych mięs i zachwycone opinie tych, którzy go wypróbowali
My w tym roku za duzo nie bedziemy robili.
Zrobie z 2-3 sałatki, żurek,biała kiełbasa, jajka. Upieke 2 ciasta i wystarczy. _________________ [img]http://s8.suwaczek.com/20101002310216.png[/img]
[img]http://s1.suwaczek.com/200710022436.png[/img]
Dołączył: 31 Sie 2010 Posty: 13859 Pomocy: 8 Skąd: Poznań Data ślubu: 19-08-2011 Wiek: 40
Wysłany: Wto Kwi 03, 2012 5:47 pm Temat postu:
Violeta wielkie dzieki za ten przepis! wyglada to super, musze wyprobowac!! _________________ [url=http://lilypie.com][img]http://lb3f.lilypie.com/XKUJp1.png[/img][/url]
Ja będę robić w czwartek wieczorem Na wieczór zalewę zrobię, wystygnie to na noc wrzucę mięso do gara, zagotuję 5 min to poleżakuje i wystygnie do rana, a rano znów 5 min i do wieczora wystygnie w piątek i będzie gotowe akurat na święta bo w sobotę do święconki szynka już będzie _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/3i49krhmui9cx1jo.png[/img] [url=http://www.suwaczki.com/zabki][img]http://www.suwaczki.com/zabki/images/8e0b34ef938c8667.png[/img][/url]
Mama w piątek zawsze piecze święcelniki a mnie aż skręca, bo tak ładnie pachnie a zjeść nie można. Dla mnie najlepszy moment świąt - jak już można skosztować tak długo wyczekiwanego świecelnika mmmm
Dołączył: 12 Wrz 2009 Posty: 35889 Pomocy: 50 Skąd: Radom Data ślubu: 29.05.2010 Wiek: 37
Wysłany: Sro Kwi 04, 2012 8:36 am Temat postu:
a mnie ten przepis troche wystraszyl - kto to slyszal zeby wieprzowine tylko 10 minut gotowac? _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/wnidej282zkrxyam.png[/img]
Dokładnie To jest peklowanie domowym sposobem _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/3i49krhmui9cx1jo.png[/img] [url=http://www.suwaczki.com/zabki][img]http://www.suwaczki.com/zabki/images/8e0b34ef938c8667.png[/img][/url]
Dołączył: 12 Wrz 2009 Posty: 35889 Pomocy: 50 Skąd: Radom Data ślubu: 29.05.2010 Wiek: 37
Wysłany: Sro Kwi 04, 2012 9:26 am Temat postu:
niby tak, ale nadal mnie to nie przekonuje
inna sprawa ze nie przepadam za peklowanym miesem
ja chyba zrobie mini serniczki w foremkach do babeczek bo takie sobie kupilam kilka dni temu. _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/wnidej282zkrxyam.png[/img]
u nas to nawet szczerze mowiac nie wiem co bedzie na swieta, wiem ze babcia pasztet robila wczoraj.
Ja bede miala osobny stol - Wielkanocno-Dukanowski
Najgorsze ze na 2 dzien bede musiala zabrac do dziadkow swoj prowiant
Dołączył: 12 Wrz 2009 Posty: 35889 Pomocy: 50 Skąd: Radom Data ślubu: 29.05.2010 Wiek: 37
Wysłany: Sro Kwi 04, 2012 2:11 pm Temat postu:
to nei chodzi o to czy jest twarde czy nie, ale w wieprzowinie znajdują się rozne pasozyty, np włosień czy cos o podobnej nazwie,, wiem ze ginie w wysokiej temp ale czy od solanki tez?
Juz postanowilam - zrobie mini szarlotki i serniczki oraz placek ananasowy. Jesli uda mi sie dzis kupic jakis ladny kawałek mięsa to je upiekę. Wędzoną kiełbase przyniesie mi tata w piątek (jego kolega robi i wędzi), jajka mam od babci, przydalby sie jeszcze "swojski" chlebek od meza mamy _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/wnidej282zkrxyam.png[/img]
Dołączył: 05 Maj 2009 Posty: 21825 Pomocy: 20 Skąd: Radzymin/Warszawa Data ślubu: 30.05.2009 Wiek: 42
Wysłany: Sro Kwi 04, 2012 2:39 pm Temat postu:
a ja mam za zadanie ... kupić ciasta na targu, a jak nie będzie to piekę marchewkowe i piłkę nożną (coś w stylu kopca kreta) _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/iv09vcqgebh0fe1v.png[/img]
Możesz czytać tematy Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach