Forum ŚlubnePortal Ślubno Weselny www.WyjdzZaMnie.pl
Wesele - przejdź na portal || Forum ślubne | Suknie ślubne | Komis sukien ślubnych | Zapowiedzi Portal Ślubno Weselny www.WyjdzZaMnie.pl
FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj   
Go to
Forum Forum Ślubne Strona Główna -> Potrawy

Potrawy wielkanocne
Idź do strony : Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Wiola Os
Nałóg
Wiola Os jest offline 



Dołączył: 01 Maj 2010
Posty: 4777

Skąd: Mysłowice
Data ślubu: 09.10.2010
Wiek: 36

PostWysłany: Wto Kwi 03, 2012 4:26 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
a ja mam problem, bo w wielkanoc przypadają mi teraz urodziny i nie mam jeszcze skomponowanego menu... nie wiem czy traktować ten dzień jako normalne urodziny, czy jednak podawać coś związanego ze świętami?????????????
_________________
[url=http://www.weselinka.pl/][img]http://www.weselinka.pl/suwaczek/9/2010-10-09.png[/img][/url]
[url=http://daisypath.com][img]http://dhbf.daisypath.com/TikiPic.php/GTSTeeG.jpg[/img][img]http://dhbf.daisypath.com/GTSTp1.png[/img][/url]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość



Liziii
Hobbysta forumowy
Liziii jest offline 



Dołączył: 12 Wrz 2009
Posty: 35889
Pomocy: 50
Skąd: Radom
Data ślubu: 29.05.2010
Wiek: 37

PostWysłany: Wto Kwi 03, 2012 9:23 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
moze czesc menu swiatecznego, co bys nie robila podwojnych ilosci potraw, a jakis lekki obiad albo salatka czy ciepla kolacja? Smile no i mozesz dorzuci tort do zestawu, bedzie typowo urodzinowo Smile

Ja ugotuje zurek z jajkiem, mama obiecala upiec mi mięsko chyba ze jutro uda mi sie kupic jakies ladne to sama upieke. i jakies ciasto chce zrobic Smile
_________________
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/wnidej282zkrxyam.png[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Violeta
Hobbysta forumowy
Violeta jest offline 



Dołączył: 26 Lis 2008
Posty: 26675
Pomocy: 28
Skąd: Lubuskie
Data ślubu: 19.06.2010
Wiek: 39

PostWysłany: Wto Kwi 03, 2012 3:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Lizii ja właśnie będę robić mięso, ale nie pieczone, nie kupuję wędlin poza białą kiełbasą i taką wędzoną jałowcową do koszyczka.
Będę robić schab i szynkę swojską bez pieczenia - przepis hit! Zero chemii, można nawet dzieciom ją podawać. Kupiłam już schab bez kości bo w Tesco teraz promocja za 11,99/ kg. W czwartek kupię jeszcze szynkę i razem będę w garnku robić. A oto słynny przepis, mama za mną już chodzi żebym jej przepis napisała bo odrzuca ją od kupnych szynek z toną soli peklowanej Wink

Cała receptura podana jest na 2 kg kawałek mięsa w całości (szynka, schab, karczek, łopatka, filet z indyka)

Oto przepis:

2 kg mięsa - ja będę robić schab (kawałek ok, 1,5 kg) i szynkę ok. 1 kg

2 litry wody

1/3- 1/2 szklanki soli (według kawałka mięsa; jeśli kawałek jest płaski, jak w przypadku schabu, można dać mniej; jeśli jest to bryłka mięsa, np.
łopatka- można dać więcej)

1 łyżka cukru

1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu czarnego

1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu ziołowego

5 ząbków czosnku (dużych)

2 łyżki majonezu

Inne przyprawy: Liść laurowy, ziele angielskie, kolendra, lub inne według swojego uznania


WIECZOREM w dużym garnku wymieszać wodę ze wszystkimi przyprawami i majonezem. Majonez rozbić trzepaczką na małe kuleczki, natomiast

czosnek pokroc w kawałki. Całość zagotować i ostudzić.

Do całkowicie zimnej zalewy dodać kawał mięsa.

Doprowadzić do wrzenia i pogotować..... 5 minut. Przykryty pokrywką garnek z mięsem pozostawić na całą noc.

RANO znów doprowadzić do wrzenia i gotować mięso następne i ostatnie 5 minut.

Przykrywamy pokrywką garnek. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie, wyjmujemy mięso i ...... gotowe.

Można w czasie " leżakowania " w zalewie mięso obracać, ale nie jest to konieczne, bo i tak wychodzi super!!!


SMACZNEGO!!!

A tu forum skąd mam przepis gdzie są fotki przygotowanych mięs i zachwycone opinie tych, którzy go wypróbowali Very Happy

http://www.smaczny.pl/forum/topic/4128-mieso-bez-pieczenia/
_________________
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/3i49krhmui9cx1jo.png[/img] [url=http://www.suwaczki.com/zabki][img]http://www.suwaczki.com/zabki/images/8e0b34ef938c8667.png[/img][/url]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Anisek
Nałóg
Anisek jest offline 



Dołączył: 08 Paź 2009
Posty: 5488
Pomocy: 1
Skąd: Prestwick
Data ślubu: 02.10.2010
Wiek: 36

PostWysłany: Wto Kwi 03, 2012 5:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
My w tym roku za duzo nie bedziemy robili.
Zrobie z 2-3 sałatki, żurek,biała kiełbasa, jajka. Upieke 2 ciasta i wystarczy.
_________________
[img]http://s8.suwaczek.com/20101002310216.png[/img]
[img]http://s1.suwaczek.com/200710022436.png[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
marii
Zakorzeniony fanatyk
marii jest offline 



Dołączył: 31 Sie 2010
Posty: 13859
Pomocy: 8
Skąd: Poznań
Data ślubu: 19-08-2011
Wiek: 40

PostWysłany: Wto Kwi 03, 2012 5:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Violeta wielkie dzieki za ten przepis! wyglada to super, musze wyprobowac!! Smile
_________________
[url=http://lilypie.com][img]http://lb3f.lilypie.com/XKUJp1.png[/img][/url]

[url=http://lilypie.com][img]http://lb2f.lilypie.com/bKxRp1.png[/img][/url]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Violeta
Hobbysta forumowy
Violeta jest offline 



Dołączył: 26 Lis 2008
Posty: 26675
Pomocy: 28
Skąd: Lubuskie
Data ślubu: 19.06.2010
Wiek: 39

PostWysłany: Wto Kwi 03, 2012 6:02 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Ja będę robić w czwartek wieczorem Smile Na wieczór zalewę zrobię, wystygnie to na noc wrzucę mięso do gara, zagotuję 5 min to poleżakuje i wystygnie do rana, a rano znów 5 min i do wieczora wystygnie w piątek i będzie gotowe akurat na święta bo w sobotę do święconki szynka już będzie Smile
_________________
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/3i49krhmui9cx1jo.png[/img] [url=http://www.suwaczki.com/zabki][img]http://www.suwaczki.com/zabki/images/8e0b34ef938c8667.png[/img][/url]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
andżelina
Ultra fanatyk
andżelina jest offline 



Dołączył: 04 Lis 2008
Posty: 15415
Pomocy: 55
Skąd: śląskie
Data ślubu: 3.07.2010
Wiek: 35

PostWysłany: Wto Kwi 03, 2012 10:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Mama w piątek zawsze piecze święcelniki a mnie aż skręca, bo tak ładnie pachnie a zjeść nie można. Dla mnie najlepszy moment świąt - jak już można skosztować tak długo wyczekiwanego świecelnika mmmm
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Liziii
Hobbysta forumowy
Liziii jest offline 



Dołączył: 12 Wrz 2009
Posty: 35889
Pomocy: 50
Skąd: Radom
Data ślubu: 29.05.2010
Wiek: 37

PostWysłany: Sro Kwi 04, 2012 8:36 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
a mnie ten przepis troche wystraszyl - kto to slyszal zeby wieprzowine tylko 10 minut gotowac? Rolling Eyes
_________________
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/wnidej282zkrxyam.png[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Katka
Mocno uzależniony
Katka jest offline 



Dołączył: 17 Gru 2008
Posty: 2908
Pomocy: 7
Skąd: Mikołów

Wiek: 41

PostWysłany: Sro Kwi 04, 2012 9:01 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Lizii ale zostawiasz to w tej wodzie do wystygniecia wiec moze dojdzie
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Violeta
Hobbysta forumowy
Violeta jest offline 



Dołączył: 26 Lis 2008
Posty: 26675
Pomocy: 28
Skąd: Lubuskie
Data ślubu: 19.06.2010
Wiek: 39

PostWysłany: Sro Kwi 04, 2012 9:21 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Dokładnie Smile To jest peklowanie domowym sposobem Smile
_________________
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/3i49krhmui9cx1jo.png[/img] [url=http://www.suwaczki.com/zabki][img]http://www.suwaczki.com/zabki/images/8e0b34ef938c8667.png[/img][/url]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Liziii
Hobbysta forumowy
Liziii jest offline 



Dołączył: 12 Wrz 2009
Posty: 35889
Pomocy: 50
Skąd: Radom
Data ślubu: 29.05.2010
Wiek: 37

PostWysłany: Sro Kwi 04, 2012 9:26 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
niby tak, ale nadal mnie to nie przekonuje Wink
inna sprawa ze nie przepadam za peklowanym miesem Cool

ja chyba zrobie mini serniczki w foremkach do babeczek bo takie sobie kupilam kilka dni temu.
_________________
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/wnidej282zkrxyam.png[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
czekoladka1987
Hobbysta forumowy
czekoladka1987 jest offline 



Dołączył: 04 Sty 2010
Posty: 25029
Pomocy: 18


Wiek: 36

PostWysłany: Sro Kwi 04, 2012 9:29 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
u nas to nawet szczerze mowiac nie wiem co bedzie na swieta, wiem ze babcia pasztet robila wczoraj.
Ja bede miala osobny stol - Wielkanocno-Dukanowski Laughing
Najgorsze ze na 2 dzien bede musiala zabrac do dziadkow swoj prowiant Wink
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
andżelina
Ultra fanatyk
andżelina jest offline 



Dołączył: 04 Lis 2008
Posty: 15415
Pomocy: 55
Skąd: śląskie
Data ślubu: 3.07.2010
Wiek: 35

PostWysłany: Sro Kwi 04, 2012 1:57 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Dobrze zapeklowane mięso rozpływa się w ustach, jest mięciutkie, niemal gryźć nie trzeba Smile
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Liziii
Hobbysta forumowy
Liziii jest offline 



Dołączył: 12 Wrz 2009
Posty: 35889
Pomocy: 50
Skąd: Radom
Data ślubu: 29.05.2010
Wiek: 37

PostWysłany: Sro Kwi 04, 2012 2:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
to nei chodzi o to czy jest twarde czy nie, ale w wieprzowinie znajdują się rozne pasozyty, np włosień czy cos o podobnej nazwie,, wiem ze ginie w wysokiej temp ale czy od solanki tez? Wink

Juz postanowilam - zrobie mini szarlotki i serniczki oraz placek ananasowy. Jesli uda mi sie dzis kupic jakis ladny kawałek mięsa to je upiekę. Wędzoną kiełbase przyniesie mi tata w piątek (jego kolega robi i wędzi), jajka mam od babci, przydalby sie jeszcze "swojski" chlebek od meza mamy Cool
_________________
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/wnidej282zkrxyam.png[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
aghni
Hobbysta forumowy
aghni jest offline 



Dołączył: 05 Maj 2009
Posty: 21825
Pomocy: 20
Skąd: Radzymin/Warszawa
Data ślubu: 30.05.2009
Wiek: 42

PostWysłany: Sro Kwi 04, 2012 2:39 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
a ja mam za zadanie ... kupić ciasta na targu, a jak nie będzie to piekę marchewkowe i piłkę nożną (coś w stylu kopca kreta)
_________________
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/iv09vcqgebh0fe1v.png[/img]

[url=http://www.rodzice.pl][img]http://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/21583.png[/img][/url]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Ślubne Strona Główna -> Potrawy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony : Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następny
Strona 3 z 10

 
Skocz do:  
Możesz czytać tematy
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group

Wesele Tworzenie stron internetowych
Baner