Forum ŚlubnePortal Ślubno Weselny www.WyjdzZaMnie.pl
Wesele - przejdź na portal || Forum ślubne | Suknie ślubne | Komis sukien ślubnych | Zapowiedzi Portal Ślubno Weselny www.WyjdzZaMnie.pl
FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj   
Go to
Forum Forum Ślubne Strona Główna -> Potrawy

Ciasta
Idź do strony : Poprzedni  1, 2, 3, 4 ... 152, 153, 154  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kasia1302
Uzależniony
Kasia1302 jest offline 



Dołączył: 29 Maj 2007
Posty: 1813

Skąd: chorzow
Data ślubu: 16.08.2008
Wiek: 39

PostWysłany: Czw Lip 05, 2007 3:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Zebra:

2,5 szkl.mąki
5 jajek
2 szkl.cukru
1 szkl.oranżady
0,5 szkl.oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
olejek zapachowy


Ubić pianę z białek,a gdy będzie bardzo sztywna dodać cukier i żółtka.Dalej to ucierać następnie dodać mąkę ,proszek do pieczenia,olej,oranżadę,olejek i wymieszać.Podzielić to na dwie części do jednej dodać 2 łyżki kakao,a do drugiej 2 łyżki mąki pszennej-wymieszać.Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułka tartą.Obie masy wlewać na przemian.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 170 stopniach około godziny.


Ja zawsze wlewam to chochelkami na przemian do tej tortownicy bo nigy mi się z łyżkami bawić nie chce bo to by za długo trwało.
_________________
[img]http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/20080816040214.png[/img]


[img]http://suwaczek.com/200408221138.png[/img]

Ostatnio zmieniony przez Kasia1302 dnia Pon Lip 30, 2007 1:59 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email



Kasia1302
Uzależniony
Kasia1302 jest offline 



Dołączył: 29 Maj 2007
Posty: 1813

Skąd: chorzow
Data ślubu: 16.08.2008
Wiek: 39

PostWysłany: Czw Lip 05, 2007 3:28 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Sernik kapłański:

Ciasto:

50 dag.mąki krupczatki
30 dag.masła
30 dag.cukru
2 łyżki kakao
3 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:
pół kostki masła
7 jajek
3 białka
1 szkl.cukru
1,5 kg.sera
budyń śmietankowy
cukier waniliowy

Dobrze utrzeć przeznaczone na ciasto masło,cukier,żółtka.Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko starannie połączyć.Ciasto podzielić na 2 części do jednej dodać kakao.Oba kawałki uformować w kule i włożyć do zamrażalnika na 30 minut.Przygotować masę serową.Tłuszcz,jajka i białko utrzeć z cukrem.Następnie cały czas ucierając -dodawać ser,a potem budyń no koniec cukier waniliowy.Na spód tortownicy wysmarowanej i wysypanej bułką tartą wyłożyć jasne ciasto starte na dużych oczkach na nie masę serową i przykryć ją startym ciemny ciastem.

Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w 10 stopniach około godziny.
_________________
[img]http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/20080816040214.png[/img]


[img]http://suwaczek.com/200408221138.png[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
myszka3daw
Uzależniony
myszka3daw jest offline 



Dołączył: 10 Maj 2007
Posty: 2087

Skąd: WROCŁAW



PostWysłany: Sob Lip 07, 2007 9:31 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
moze za tydzien cos zrobie Smile
_________________
[img]http://suwaczki.waszslub.pl/img-2007070700100130.png[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Kasia1302
Uzależniony
Kasia1302 jest offline 



Dołączył: 29 Maj 2007
Posty: 1813

Skąd: chorzow
Data ślubu: 16.08.2008
Wiek: 39

PostWysłany: Sob Lip 07, 2007 9:57 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Cieszę się Smile Potem możesz nam powiedzieć czy przepis który wybrałaś był dobry Smile
_________________
[img]http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/20080816040214.png[/img]


[img]http://suwaczek.com/200408221138.png[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
gosiula
Zaawansowany
gosiula jest offline 



Dołączył: 07 Maj 2007
Posty: 1148

Skąd: OKOLICE WARSZAWY
Data ślubu: 14.06.2008
Wiek: 41

PostWysłany: Nie Lip 08, 2007 6:41 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
kasia nie masz czasem sprawdzonego przepisu na ciasto z jagodami? Very Happy
_________________
[url=http://www.wyjdzzamnie.pl][img]http://www.wyjdzzamnie.pl/suwaczki/suwaczek-16027.png[/img][/url]

[URL=http://www.formacje.pl][img]http://www.formacje.pl/album_mod/banery/moje/userbar.gif[/img][/URL]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Kasia1302
Uzależniony
Kasia1302 jest offline 



Dołączył: 29 Maj 2007
Posty: 1813

Skąd: chorzow
Data ślubu: 16.08.2008
Wiek: 39

PostWysłany: Pon Lip 09, 2007 1:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Ciasto j jagodami:

Biszkopt z 5 jaj

Krem:

2 kremy adwokatowe

1/2 L mleka

kostka masła lub margaryny

jagody

Dodatkowo na wierzch:

2 galaretki jagodowe lub np. truskawkowe

jagody


Przygotowanie:


Najpierw trzeba upiec biszkopt i odstawić do wystygnięcia.
Krem:
Do garnka wlać 0,5 litra mleka(może być nawet trochę mniej tego mleka) wsypać dwa kremy i ubijać mikserem około 8 minut.Następnie masło utrzeć na puch.Jak już mamy masło gotowe to dalej je miksujemy i wrzucamy do środka po jednej łyżce kremu.Musi nam z kremu i masła powstać ładna jednolita masa.

Na biszkopt wyłożyć cienką warstwę masy.

Poukładać jagody i przykryć je resztą masy.
Na wierzch na masę poukładać drugą warstwę jagód i zalać to galaretką.


Ciasto można też zrobić z masą budyniową
_________________
[img]http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/20080816040214.png[/img]


[img]http://suwaczek.com/200408221138.png[/img]

Ostatnio zmieniony przez Kasia1302 dnia Wto Lip 10, 2007 12:05 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Kasia1302
Uzależniony
Kasia1302 jest offline 



Dołączył: 29 Maj 2007
Posty: 1813

Skąd: chorzow
Data ślubu: 16.08.2008
Wiek: 39

PostWysłany: Wto Lip 10, 2007 7:21 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Ja jak robię ciasta z owocami to zawsze daję krem i galaretkę Smile Bo tak bez kremu ani galaretki nie lubię ciast z owocami Smile
_________________
[img]http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/20080816040214.png[/img]


[img]http://suwaczek.com/200408221138.png[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Kasia1302
Uzależniony
Kasia1302 jest offline 



Dołączył: 29 Maj 2007
Posty: 1813

Skąd: chorzow
Data ślubu: 16.08.2008
Wiek: 39

PostWysłany: Wto Lip 10, 2007 11:18 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Jagodowa tarta:

ciasto:

150 g maki
50 g mielonych migdalow
szczypta soli
100 g masla

300 g jagod (swiezych lub mrozonych)

polewa:

400 ml mleka
50 g maki
100 g cukru
50 g mielonych migdalow
2 jajka
1 lyzeczka aromatu waniliowego

platki migdalowe do posypania



1. Ciasto zagniesc z podanych skladnikow. Wylepic nim forme, tworzac 2 cm bok. Odstawic do lodowki na 30 minut. W miedzyczasie nagrzac piekarnik do 180 °C.

2. Jagody ulozyc na ciescie i podpiec przez ok. 10-12 minut.

3. W tym czasie wymieszac make ze 100 ml mleka i cukrem. Reszte mleka zagotowac i dodac do niego mieszanke maki i ciagle mieszajac ugotowac budyn. Zdjac z kuchenki i wymieszac z jajakmi i aromatem waniliowym.

4. Mase wylac na podpieczone ciasto, rowno rozsmarowac, posypac platkami migdalow i zapiekac jeszcze przez 20-25 minut.
_________________
[img]http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/20080816040214.png[/img]


[img]http://suwaczek.com/200408221138.png[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Kasia1302
Uzależniony
Kasia1302 jest offline 



Dołączył: 29 Maj 2007
Posty: 1813

Skąd: chorzow
Data ślubu: 16.08.2008
Wiek: 39

PostWysłany: Wto Lip 10, 2007 11:20 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Torcik jagodowy:

Biszkopt:

3 jaja

6 łyżek cukru

6 łyżek oleju

6 łyżek mąki

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa jagodowa:

250 g śmietany 30%

1 szklanka jogurtu naturalnego

3 łyżki cukru pudru

250g jagód

galaretka wiśniowa (najlepiej 90g)

Przygotowanie:


Biszkopt: Białaka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier.

Nadal ubijając dodawać po 1 żółtku.

Do ubitych jajek dodać olej oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.

Piec w 170 stopniach przez ok. 30 minut. Tortownic 26 cm.


Masa jagodowa: śmietanę kremówkę ubić. Dodać cukier puder.

Następnie delikatnie dodać jogurt naturalny i na końcu jagody.

Galaretkę rozpuścić w szklance wody.

Tężejącą wlać do masy.

Na wystudzony biszkopt wyłożyć masę jagodową. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Dowolnie udekorować.
_________________
[img]http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/20080816040214.png[/img]


[img]http://suwaczek.com/200408221138.png[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Kasia1302
Uzależniony
Kasia1302 jest offline 



Dołączył: 29 Maj 2007
Posty: 1813

Skąd: chorzow
Data ślubu: 16.08.2008
Wiek: 39

PostWysłany: Wto Lip 10, 2007 11:20 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
jeszcze znalazłam w zeszycie takie przepisy Smile
_________________
[img]http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/20080816040214.png[/img]


[img]http://suwaczek.com/200408221138.png[/img]

Ostatnio zmieniony przez Kasia1302 dnia Wto Lip 10, 2007 2:15 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Kasia1302
Uzależniony
Kasia1302 jest offline 



Dołączył: 29 Maj 2007
Posty: 1813

Skąd: chorzow
Data ślubu: 16.08.2008
Wiek: 39

PostWysłany: Wto Lip 10, 2007 11:53 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Ciasto jagodowa fantazja:

SKŁADNIKI BISZKOPTU:

* 6 jajek
* 1.5 szklanki cukru
* 1.5 szklanki mąki
* 0.5 szklanki oleju
* 0.5 szklanki wody
* 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

SKŁADNIKI MASY:

* 2 opakowania galaretki jagodowej
* 1 litr świeżych jagód
* 0.5 litra śmietany 36%
* 1 biała czekolada
* 2 fixy do śmietany
* 2 opakowania delicji jagodowych
* 1 opakowanie polewy czekoladowej


PRZYGOTOWANIE BISZKOPTU:

* żółtka oddzielić od białek, białka ubić ze szczyptą soli
* do ubitych białek dodać cukier i ubić na gęstą puszysta masę do której należy dodać pozostałe składniki
* wymieszać , wylać na blaszkę i upiec biszkopt
* przekroić na połowę

UWAGA BISZKOPT MOŻNA WYKONAĆ WG WŁASNEGO PRZEPISU!

PRZYGOTOWANIE MASY:

* galaretkę rozpuścić w mniejszej ilości wody, wystudzić, dodać ok 0.5l jagód, jak zacznie tężeć wylać na przekrojony placek,
* 0.5l śmietany ubić dodać fixy podzielić na połowę, do jednej dodać roztopioną czekoladę i tą część wyłożyć na galaretkę jagodową, następnie przykryć drugą połową placka,
* do drugiej części dodać pozostałe jagody i wyłożyć na górę ciasta.
* na masę śmietanową układamy delicje białą częścią do góry i polewamy esy floresy z podgrzanej polewy czekoladowej

Galaretkę jagodową zawsze kupuję i firmy DELECTA ale jak jej nie mam to zawsze daję truskawkową.Nie ten kolor no ale też może być
_________________
[img]http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/20080816040214.png[/img]


[img]http://suwaczek.com/200408221138.png[/img]

Ostatnio zmieniony przez Kasia1302 dnia Wto Lip 10, 2007 12:31 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Kasia1302
Uzależniony
Kasia1302 jest offline 



Dołączył: 29 Maj 2007
Posty: 1813

Skąd: chorzow
Data ślubu: 16.08.2008
Wiek: 39

PostWysłany: Wto Lip 10, 2007 11:54 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Ciasto z jagodami:

Ciasto:
3 jajka
4 łyzki mąki
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
1/2 l śmietany kremówki
25 g żelatyny
4 łyżki cukru
esencja waniliowa

III warstwa:
50 dkg jagód (mogą być mrożone)
2 galaretki o smaku kiwi lub pomarańczy

bułka tarta
masło do formy



Z podanych składników przygotować ciasto biszkoptpwe:
jajka dokładnie ubić z cukrem, delikatnie wymieszać z mąką połączoną z proszkiem do pieczenia.
Do tortownicy lub prostokątnej blaszki posmarowanej masłem i posypanej tartą bułką wlać ciasto. Piec biszkopt w temperaturze 180o C przez ok 45 minut. Odstawić do ostygnięcia.

W niewielkiej ilości ciepłej wody rozpuścić żelatynę, ostudzić. Ubić śmietanę z cukrem i esencją waniliową dodaną do smaku. Do ubitej śmietany ostrożnie dodać ostudzoną żelatynę. Kiedy masa zacznie tężeć, wylać ją na upieczony biszkopt.

Na trzecią warstwę ciasta:
Rozpuścić 2 galaretki i, gdy zaczną tężeć, wylać je na rozłożone na masie śmietanowej jagody.

Ciasto włożyć do lodówki do stężenia.

Ciasto składa się z następujących warstw:
1. biszkopt
2. masa śmietanowa
3. jagody + galaretka
_________________
[img]http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/20080816040214.png[/img]


[img]http://suwaczek.com/200408221138.png[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Kasia1302
Uzależniony
Kasia1302 jest offline 



Dołączył: 29 Maj 2007
Posty: 1813

Skąd: chorzow
Data ślubu: 16.08.2008
Wiek: 39

PostWysłany: Wto Lip 10, 2007 11:56 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Ciasto jagodowe ze śmietaną:

Ciasto:

300 g mąki,
20 g drożdży,
50 g cukru,
1/2 szkl.letniego mleka,
80 g masla,
1 jajko

Na wierzch:

1 kg czarnych jagód,
500 g białego sera trzykrotnie mielonego,
1/2 szkl.śmietany kremówki,
1 jajko,
2 łyzki mąki ziemniaczanej,
3 łyżki cukru,
1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny,
sok z 1/2 cytryny

Polewa:

500 g kwaśnej śmietany,
2 jajka,
100 g cukru



Przygotowanie:

Ciasto:Mąkę przesiać do miski,w środku zrobić zagłębienie.Pokruszone drożdze z cukrem rozbełtać w mleku i wlać do zagłebienia.Dodać trochę mąki z brzegu i przyrządzić papkowatyzaczyn.Przykryć i odstawić na 15 min.w ciepłe miejsc.Wiórki masła i jajko rozprowadzić na brzegu mąki.Zaczynając od środka,wyrobić gładkie ciasto.Przykryć i odstawić na 45 min.Ciasto energicznie zagnieść,rozwałkować na stolnicy posypanej mąką i rozłożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem.Podciągnąć do góry brzegi i ponakłuwać ciasto widelcem.
Na wierzch:Jagody opłukać i odsączyć.Ser utrzeć z kremówką,jajkami,mąką ziemniaczaną,cukrem,skórką cytrynową i sokiem z cytryny.Posmarować ciasto masą serową,Na wierzch ułożyć warstwę jagód.
Polewa:Kwaśną śmietanę wymieszać z jajkiem i cukrem,polać jagody.
Piec ok 35 min.w 180 stopniach.Po wyjęciu zostawić,ŻEBY OSTYGŁO.

Jagody można zastyąpić jabłkami pokrojonymi na kawałeczki,agrestem,wiśniami lub rabarberem.
_________________
[img]http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/20080816040214.png[/img]


[img]http://suwaczek.com/200408221138.png[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Kasia1302
Uzależniony
Kasia1302 jest offline 



Dołączył: 29 Maj 2007
Posty: 1813

Skąd: chorzow
Data ślubu: 16.08.2008
Wiek: 39

PostWysłany: Wto Lip 10, 2007 12:10 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
I to wszystkie moje przepisy z zeszytu na ciasto z jagodami Smile
_________________
[img]http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/20080816040214.png[/img]


[img]http://suwaczek.com/200408221138.png[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Kasia1302
Uzależniony
Kasia1302 jest offline 



Dołączył: 29 Maj 2007
Posty: 1813

Skąd: chorzow
Data ślubu: 16.08.2008
Wiek: 39

PostWysłany: Wto Lip 10, 2007 12:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Biszkopt z truskawkami i pianką:

Biszkopt:
6 jajek
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka octu

Pianka:
1 l śmietany kremowej 30%
2 galaretki truskawkowe
1 śmietanfix

truskawki 1-1,5 kg



Biszkopt:
oddzielić białka od żółtek
żółtka wymieszać dokładnie z proszkiem do pieczenia i octem
białka ubić na sztywno ze szczyptą soli
dodać cukier, ubić
dodać mąkę, ubić
wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą (ewentualnie wyłożoną papierem), piec w temperaturze 175* ok. 20 min.
najlepiej sprawdzać, jeżeli biszkopt jest ładnie przyrumieniony, jest gotowy

"Ugotować" galaretki w 2 szklankach wody, ostudzić
Na biszkopt wyłożyć truskawki
Pianka:
schłodzoną śmietanę ubić, dodać śmietanfix, ubić, dodać lekko tężejące galaretki ubić, wyłożyć na truskawki, wstawić do lodówki aby stężało

tak dziś wyglądało ciasto, truskawki ułożyłam dość ciasno i pianka nie miała szans "dostać się" do biszkoptu; następnym razem ułożę truskawki trochę luźniej a jeszcze lepiej przekroję na połówki bądź ćwiartki i wymieszam szybko i delikatnie z pianka a dopiero potem wyłożę na biszkopt
ciasto jest bardzo smaczne, robiłam je wiele razy, także z jagodami (wrzuconymi do gotowej pianki przed wyłożeniem na ciasto)

Smacznego!
_________________
[img]http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/20080816040214.png[/img]


[img]http://suwaczek.com/200408221138.png[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Ślubne Strona Główna -> Potrawy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony : Poprzedni  1, 2, 3, 4 ... 152, 153, 154  Następny
Strona 3 z 154

 
Skocz do:  
Możesz czytać tematy
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group

Wesele Tworzenie stron internetowych
Baner