Dołączył: 14 Kwi 2008 Posty: 28077 Pomocy: 93 Skąd: Radom Data ślubu: 10.10.2009 Wiek: 41
Wysłany: Pon Gru 23, 2013 8:32 pm Temat postu:
a ja dzisiaj zeszłam na dół do sklepu po mleko a tam sprzedają na wagę mąkę żytnią i orkiszową
Wzięłam sobie 100gr do pierniczków _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/43kt9vvj8429zypw.png[/img][img]http://www.suwaczki.com/zabki/images/89111956767829e2.png[/img]
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/km5s8ribrdr23q42.png[/img]
[img]http://images40.fotosik.pl/124/db23c73d271316da.gif[/img]
Dołączył: 05 Gru 2010 Posty: 8431 Pomocy: 6 Skąd: Kraków Data ślubu: 20.08.2011 Wiek: 34
Wysłany: Pon Gru 01, 2014 11:44 am Temat postu:
podnoszę wątek zakupiliśmy z Olafem w biedronce zestaw do pieczenia ciasteczek (foremki +blacha) i w przyszłym tygodniu będziemy piec fajne te foremki bo m.in. renifer i duży dzwonek _________________ [url=http://lilypie.com][img]http://lbyf.lilypie.com/O2stp2.png[/img][/url]]
[url=http://daisypath.com][img]http://davf.daisypath.com/OLthp2.png[/img][/url]
[quote="andżelina"]Ja mam renifera z ikei, ale mam z nim problem - przechowywanym w pudełku pierniczkom łamią się nogi.[/quote]
mam ten sam problem z tym ikeowym reniferem _________________ [url=http://lilypie.com][img]http://lb4f.lilypie.com/jNcBp2.png[/img][/url]
[quote="KaSienko"]gdzie jest przepis Mangi na kruche ciasteczka?[/quote]
nie chciało mi się szukać po forum więc kopiuje ci z kompa
KRUCHE CIASTECZKA MANGI
300g mąki pszennej (tortowej lub tortowej pół na pół z krupczatką)
100g mąki ziemniaczanej
150g cukru pudru
2 żółtka
150g masła lub margaryny
kopiasta łyżka śmietany kwaśnej
Mąki i cukier siekamy z masłem, dodajemy reszte i szybko zagniatamy. Wkładamy do lodówy na przynajmniej godzinę. wałkujemy na ok 5 mm , wycinamy co tam chcemy i pieczemy. Można też zmienić proporcje na 150g kartoflanki i 250 pszennej, wtedy ciasteczka będą bardziej sypkie. Ciasteczka właściwie nie rosną, więc spokojnie można wycinać najbardziej kosmiczne kształty _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/qdkki09ks9tspfm5.png[/img][img]http://s2.pierwszezabki.pl/047/047250990.png[/img]
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/mjvyp07w0264oz1x.png[/img][url=http://www.suwaczki.com/zabki][img]http://www.suwaczki.com/zabki/images/37a7e5f30f456f5a.png[/img][/url]
[quote="karolaj"][quote="KaSienko"]gdzie jest przepis Mangi na kruche ciasteczka?[/quote]
nie chciało mi się szukać po forum więc kopiuje ci z kompa
KRUCHE CIASTECZKA MANGI
300g mąki pszennej (tortowej lub tortowej pół na pół z krupczatką)
100g mąki ziemniaczanej
150g cukru pudru
2 żółtka
150g masła lub margaryny
kopiasta łyżka śmietany kwaśnej
Mąki i cukier siekamy z masłem, dodajemy reszte i szybko zagniatamy. Wkładamy do lodówy na przynajmniej godzinę. wałkujemy na ok 5 mm , wycinamy co tam chcemy i pieczemy. Można też zmienić proporcje na 150g kartoflanki i 250 pszennej, wtedy ciasteczka będą bardziej sypkie. Ciasteczka właściwie nie rosną, więc spokojnie można wycinać najbardziej kosmiczne kształty[/quote]
Dołączył: 05 Gru 2010 Posty: 8431 Pomocy: 6 Skąd: Kraków Data ślubu: 20.08.2011 Wiek: 34
Wysłany: Nie Gru 14, 2014 3:57 pm Temat postu:
ja wczoraj pierwszy raz robiłam,dałam 1i1/4 szklanki cukru pudru i białka z 2 małych jajek (jakbym miała duże jajka to starczyłoby jedno).wyszedł spoko _________________ [url=http://lilypie.com][img]http://lbyf.lilypie.com/O2stp2.png[/img][/url]]
[url=http://daisypath.com][img]http://davf.daisypath.com/OLthp2.png[/img][/url]
ja tez z białka robiłam ten z wody jest bardziej przezroczysty, a z białka taki mocno biały _________________ [url=http://lilypie.com][img]http://lb4f.lilypie.com/jNcBp2.png[/img][/url]
Dołączył: 05 Maj 2009 Posty: 21825 Pomocy: 20 Skąd: Radzymin/Warszawa Data ślubu: 30.05.2009 Wiek: 42
Wysłany: Nie Gru 14, 2014 4:38 pm Temat postu:
ja robię zawsze z cukru pudru i wody, na szklankę cukru pudru 2 łyżki letniej wody.
jak chcę kolorowy dosypuję barwników _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/iv09vcqgebh0fe1v.png[/img]
Dołączył: 04 Sty 2009 Posty: 34039 Pomocy: 109 Skąd: BYDGOSZCZ/ZIELONA GORA Data ślubu: 9.03.2010 /25.09.2010 Wiek: 39
Wysłany: Nie Gru 14, 2014 4:39 pm Temat postu:
do smarowania robię z cukru pudru i wrzątku , a do wyciskania dekoracji białko i cukier puder _________________ [img]http://www.swadba.pl/suwaczki/000131010a31323835333635363030.jpg[/img][URL=http://www.fotosik.pl][img]http://images41.fotosik.pl/256/360e58c04f29ee95.jpg[/img][/URL]
Dołączył: 12 Wrz 2009 Posty: 35889 Pomocy: 50 Skąd: Radom Data ślubu: 29.05.2010 Wiek: 37
Wysłany: Nie Gru 14, 2014 4:43 pm Temat postu:
ten z białkiem to tzw lukier krolewski - jest gesty, ma biały piekny kolor, rewelacja. Nigdy co prawda nie robilam bo jakos mnie to białko przeraza... ale kolezanka robiła pierniczkowe domki i nim dekorowala - magia swiat po prostu
do babeczek czy ciasteczek uzywam cukru pudru + sok z cytryny, nie dodaje wody. Lubie, jak jest jednak kwaskowy posmak, kontrast a nie sam cukier. _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/wnidej282zkrxyam.png[/img]
Ja nie mam ręki do dekoracji, do tej pory tylko glazurowałam pierniczki rzadkim lukrem z wody, soku z cytryny i cukru pudru.
Coś w tym stylu:
[img]http://static.zmiksowani.pl/image/photo/2012/12/16/205195_580.jpg[/img]
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa) Idź do strony : Poprzedni1, 2, 3 ... , 28, 29, 30Następny
Strona 29 z 30
Możesz czytać tematy Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach