Forum ŚlubnePortal Ślubno Weselny www.WyjdzZaMnie.pl
Wesele - przejdź na portal || Forum ślubne | Suknie ślubne | Komis sukien ślubnych | Zapowiedzi Portal Ślubno Weselny www.WyjdzZaMnie.pl
FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj   
Go to
Forum Forum Ślubne Strona Główna -> Potrawy

Pierniczki świąteczne - special dla Mangi ^^
Idź do strony : Poprzedni  1, 2, 3 ... 27, 28, 29, 30  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
marii
Zakorzeniony fanatyk
marii jest offline 



Dołączył: 31 Sie 2010
Posty: 13859
Pomocy: 8
Skąd: Poznań
Data ślubu: 19-08-2011
Wiek: 40

PostWysłany: Pią Lis 29, 2013 5:12 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
A macie jakis sprawdzony sposob zeby ladnie pierniki ozdobic? Zeby to bylo takie ladne rowne i w jakies wzorki?
_________________
[url=http://lilypie.com][img]http://lb3f.lilypie.com/XKUJp1.png[/img][/url]

[url=http://lilypie.com][img]http://lb2f.lilypie.com/bKxRp1.png[/img][/url]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość



czekoladka1987
Hobbysta forumowy
czekoladka1987 jest offline 



Dołączył: 04 Sty 2010
Posty: 25029
Pomocy: 18


Wiek: 36

PostWysłany: Wto Gru 17, 2013 3:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
[quote="andżelina"]Jeśli chodzi o te szybkie, co nie musza mięknąć, to tu podawałam przepis:

[quote="andżelina"]Upiekłam pierwszą partię "szybkich" pierniczków i wyszły bardzo smaczne i miękkie Smile

Mogę zatem polecić przepis wszystkim zapominalskim, którzy nie zdążyli upiec pierniczków odpowiednio wcześnie, żeby zdążyły zmięknąć Smile

http://www.mojewypieki.com/przepis/szybkie-pierniczki

Nie liczyłam ile sztuk mi wyszło, zapełniłam pierniczkami 2 i pół blachy.

Moje uwagi:

- w przepisie jest mąka żytnia pełnoziarnista - jest to kluczowy składnik, nie można jej zastąpić w razie braku zwykłą pszenną, bo wyjdą twarde i będą musiały rozmiękać jak zwykłe pierniczki. Nie miałam w domu żytniej, ale w komentarzach wyczytałam, ze można dać orkiszową, która akurat miałam.

- w przepisie podano, że ciasto może wyjść klejące, ale nie dodawać mąki. Ja jednak zaryzykowałam, dodałam 2 łyżki, bo lepiło się tak mocno, że rąk nie umiałam z niego wyjąć. Myślę, że to dlatego, że mój miód skrystalizował i musiałam go podgrzać, w efekcie był lekko ciepłyZ

- za radą z komentarzy włożyłam ciasto do lodówki, czekało tam może koło godzinki, jak się schłodziło znacznie łatwiej wałkowało się i wycinało. Myślę, ze to kwestia tego, że masło i miód się schłodziły.

- Polecam wałkować grubsze niż 4mm, te 4mm to naprawdę minimum.

- Podany czas pieczenia to 8-10 minut w 180st. Ja piekłam krócej, nie wiem co jest przyczyną, ale mój piekarnik zawsze szybciej piecze niż podają w przepisach. Większe pierniczki piekłam 7 minut, mniejsze 6 minut. Po wyjęciu z piekarnika wydawały mi się za miękkie, niedopieczone, ale nieco stwardniały jeszcze.

- Po upieczeniu od razu przekładać na kratkę, te pierniki, które chwilkę leżały na blaszce, bo nie miałam miejsca stwardniały dużo bardziej, niż te co od razu przełożyłam na kratkę. Myślę, że te kilka dni do świat jak poleżą z jabłkiem to wrócą do miękkości.

- Za radą z komentarzy dałam więcej przypraw - 2 łyżki przyprawy do piernika i 1/2 łyżeczki cynamonu. Nie wyszły za ostre, dla mnie mogło być nawet jeszcze ciut więcej przyprawy do piernika.[/quote]

I te właśnie będę robić w tym roku Smile[/quote]

jako że na mąkach wogóle się nie znam to chciałam zapytać czy można by zastąpić tą mąkę żytnią pełnoziarnistą na żytnią razową?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Liziii
Hobbysta forumowy
Liziii jest offline 



Dołączył: 12 Wrz 2009
Posty: 35889
Pomocy: 50
Skąd: Radom
Data ślubu: 29.05.2010
Wiek: 37

PostWysłany: Wto Gru 17, 2013 3:15 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
a to nie to samo? Smile
razowa jest raz mielona, pelnoziarnista tez ma wsio z ziarna czyli oslonke, lupinki, srodek...
_________________
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/wnidej282zkrxyam.png[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Emma88
Zakorzeniony fanatyk
Emma88 jest offline 



Dołączył: 29 Maj 2010
Posty: 13150
Pomocy: 12


Wiek: 35

PostWysłany: Wto Gru 17, 2013 4:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Ja przed chwilą właśnie zrobiłam te z tego przepisu Very Happy bałam się czy dostanę mąkę żytnią razową, ale na szczęście w polomarkecie była Very Happy
_________________
[url=http://lilypie.com][img]http://lb4f.lilypie.com/jNcBp2.png[/img][/url]

[url=http://lilypie.com][img]http://lb2f.lilypie.com/1ECDp2.png[/img][/url]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
czekoladka1987
Hobbysta forumowy
czekoladka1987 jest offline 



Dołączył: 04 Sty 2010
Posty: 25029
Pomocy: 18


Wiek: 36

PostWysłany: Wto Gru 17, 2013 4:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Toc mowie Lizii ze ja sie nie znam, nawet nie wiem czy to to samo czy nie.
Ale zrobilam, troche je za dlugo trzymalam i spod maja za twardawy ale ogolnie sa spoko, jutro mama mi kupi czekolade to je poleje czekolada Wink
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Emma88
Zakorzeniony fanatyk
Emma88 jest offline 



Dołączył: 29 Maj 2010
Posty: 13150
Pomocy: 12


Wiek: 35

PostWysłany: Wto Gru 17, 2013 4:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Ja swoje w tym roku po prostu zwykłym lukrem pomsaruje, a na cześć wysypię kolorową posypkę, już mi się nie chce bawić w dekoracje, w kolorowe lukry i inne misterne robótki, rok temu robiłam i następnym razem za rok, już w Wojtkiem Wink
_________________
[url=http://lilypie.com][img]http://lb4f.lilypie.com/jNcBp2.png[/img][/url]

[url=http://lilypie.com][img]http://lb2f.lilypie.com/1ECDp2.png[/img][/url]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
joanna1988
Hobbysta forumowy
joanna1988 jest offline 



Dołączył: 03 Sie 2009
Posty: 19365
Pomocy: 15

Data ślubu: 10.09.2011r.
Wiek: 36

PostWysłany: Wto Gru 17, 2013 4:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
a ja nigdzie tej glupiej mąki nie mogłam dostać, ani w tesco (hipermarkecie) anie w biedronie, ani lidlu dopiero właśnie w polo znalazłam Razz Laughing
_________________
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/tb73hdgektdaeg1b.png[/img]
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/ex2bhdgei8zu7oww.png[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
muszka
Megamaniakalny forumowicz
muszka jest offline 



Dołączył: 05 Gru 2010
Posty: 8431
Pomocy: 6
Skąd: Kraków
Data ślubu: 20.08.2011
Wiek: 34

PostWysłany: Wto Gru 17, 2013 4:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
ja właśnie skończyłam piec z podwojnej porcji, wyszły mi 3 puszki op hippie + to co zjadł w trakcie Olaf Laughing ale to już było moje drugie podejście, tydzień temu też piekłam i poleciały do teściów Wink
_________________
[url=http://lilypie.com][img]http://lbyf.lilypie.com/O2stp2.png[/img][/url]]
[url=http://daisypath.com][img]http://davf.daisypath.com/OLthp2.png[/img][/url]


[url=http://olafowyswiat.blogspot.com/]mój blog[/url]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
aghni
Hobbysta forumowy
aghni jest offline 



Dołączył: 05 Maj 2009
Posty: 21825
Pomocy: 20
Skąd: Radzymin/Warszawa
Data ślubu: 30.05.2009
Wiek: 42

PostWysłany: Wto Gru 17, 2013 7:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
[quote="czekoladka1987"][quote="andżelina"]Jeśli chodzi o te szybkie, co nie musza mięknąć, to tu podawałam przepis:

[quote="andżelina"]Upiekłam pierwszą partię "szybkich" pierniczków i wyszły bardzo smaczne i miękkie Smile

Mogę zatem polecić przepis wszystkim zapominalskim, którzy nie zdążyli upiec pierniczków odpowiednio wcześnie, żeby zdążyły zmięknąć Smile

http://www.mojewypieki.com/przepis/szybkie-pierniczki

Nie liczyłam ile sztuk mi wyszło, zapełniłam pierniczkami 2 i pół blachy.

Moje uwagi:

- w przepisie jest mąka żytnia pełnoziarnista - jest to kluczowy składnik, nie można jej zastąpić w razie braku zwykłą pszenną, bo wyjdą twarde i będą musiały rozmiękać jak zwykłe pierniczki. Nie miałam w domu żytniej, ale w komentarzach wyczytałam, ze można dać orkiszową, która akurat miałam.

- w przepisie podano, że ciasto może wyjść klejące, ale nie dodawać mąki. Ja jednak zaryzykowałam, dodałam 2 łyżki, bo lepiło się tak mocno, że rąk nie umiałam z niego wyjąć. Myślę, że to dlatego, że mój miód skrystalizował i musiałam go podgrzać, w efekcie był lekko ciepłyZ

- za radą z komentarzy włożyłam ciasto do lodówki, czekało tam może koło godzinki, jak się schłodziło znacznie łatwiej wałkowało się i wycinało. Myślę, ze to kwestia tego, że masło i miód się schłodziły.

- Polecam wałkować grubsze niż 4mm, te 4mm to naprawdę minimum.

- Podany czas pieczenia to 8-10 minut w 180st. Ja piekłam krócej, nie wiem co jest przyczyną, ale mój piekarnik zawsze szybciej piecze niż podają w przepisach. Większe pierniczki piekłam 7 minut, mniejsze 6 minut. Po wyjęciu z piekarnika wydawały mi się za miękkie, niedopieczone, ale nieco stwardniały jeszcze.

- Po upieczeniu od razu przekładać na kratkę, te pierniki, które chwilkę leżały na blaszce, bo nie miałam miejsca stwardniały dużo bardziej, niż te co od razu przełożyłam na kratkę. Myślę, że te kilka dni do świat jak poleżą z jabłkiem to wrócą do miękkości.

- Za radą z komentarzy dałam więcej przypraw - 2 łyżki przyprawy do piernika i 1/2 łyżeczki cynamonu. Nie wyszły za ostre, dla mnie mogło być nawet jeszcze ciut więcej przyprawy do piernika.[/quote]

I te właśnie będę robić w tym roku Smile[/quote]

jako że na mąkach wogóle się nie znam to chciałam zapytać czy można by zastąpić tą mąkę żytnią pełnoziarnistą na żytnią razową?[/quote]

ja nie wiem czy to jest to samo, ale w zeszłym roku piekłam na żytniej razowej, bo nie dostałam pełnoziarnistej, i wyszły na tej razowej Wink
_________________
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/iv09vcqgebh0fe1v.png[/img]

[url=http://www.rodzice.pl][img]http://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/21583.png[/img][/url]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
czekoladka1987
Hobbysta forumowy
czekoladka1987 jest offline 



Dołączył: 04 Sty 2010
Posty: 25029
Pomocy: 18


Wiek: 36

PostWysłany: Wto Gru 17, 2013 7:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Aghni a zmiękły Ci?
Bo moje jak wystygły są twarde jak skur**** Laughing
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
andżelina
Ultra fanatyk
andżelina jest offline 



Dołączył: 04 Lis 2008
Posty: 15415
Pomocy: 55
Skąd: śląskie
Data ślubu: 3.07.2010
Wiek: 35

PostWysłany: Wto Gru 17, 2013 8:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Może za długo piekłaś, moje były mięciutkie Smile
Jak Ci się spiekły to do puszki z kawałkami jabłka, do świąt powinny być ok.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Alka
Hobbysta forumowy
Alka jest offline 



Dołączył: 29 Mar 2008
Posty: 18826
Pomocy: 16


Wiek: 39

PostWysłany: Wto Gru 17, 2013 9:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
ja dziś zrobiłam ciasto na pierniczki z przepisu Sandry z zeszłego roku Smile
jutro albo w piątek pieczemy Very Happy
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
aghni
Hobbysta forumowy
aghni jest offline 



Dołączył: 05 Maj 2009
Posty: 21825
Pomocy: 20
Skąd: Radzymin/Warszawa
Data ślubu: 30.05.2009
Wiek: 42

PostWysłany: Wto Gru 17, 2013 10:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
[quote="czekoladka1987"]Aghni a zmiękły Ci?
Bo moje jak wystygły są twarde jak skur**** Laughing[/quote]

od razu były miękkie, i po jakiś 2-3 dniach tak samo , może już nie tak bardzo mięciutkie jak po wyjęciu z piekarnika, ale miękkie
_________________
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/iv09vcqgebh0fe1v.png[/img]

[url=http://www.rodzice.pl][img]http://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/21583.png[/img][/url]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
czekoladka1987
Hobbysta forumowy
czekoladka1987 jest offline 



Dołączył: 04 Sty 2010
Posty: 25029
Pomocy: 18


Wiek: 36

PostWysłany: Wto Gru 17, 2013 10:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
no to możliwe że za długo piekłam
Spróbuję jutro z tym jabłkiem
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
andżelina
Ultra fanatyk
andżelina jest offline 



Dołączył: 04 Lis 2008
Posty: 15415
Pomocy: 55
Skąd: śląskie
Data ślubu: 3.07.2010
Wiek: 35

PostWysłany: Pon Gru 23, 2013 3:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Ciasto na pierniczki chłodzi się w lodówce /lepiej się wycina/ - w tym roku późno się za to wzięłam, ale dziś mam pierwszy dzień w miarę luźny, kiedy mogę posiedzieć w kuchni Smile
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Ślubne Strona Główna -> Potrawy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony : Poprzedni  1, 2, 3 ... 27, 28, 29, 30  Następny
Strona 28 z 30

 
Skocz do:  
Możesz czytać tematy
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group

Wesele Tworzenie stron internetowych
Baner