Muszę tylko ususzyć kawałek ciemnego chleba i będę miała wszystko.
Straszną mam ochotę na dobry żur, wieki już nie robiłam _________________ [url=http://www.maluchy.pl][img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-72170.png[/img][/url]
Sylwiaaaaaa, a Twój brat podzieliłby się tym wspaniałym przepisem na żurek czy to jakaś rodzinna tajna receptura ? _________________ [url=http://www.maluchy.pl][img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-72170.png[/img][/url]
[quote="katrinm"]Sylwiaaaaaa, a Twój brat podzieliłby się tym wspaniałym przepisem na żurek czy to jakaś rodzinna tajna receptura ?[/quote]
Jak go nazwiesz Żur Marka albo Marek Żur to na pewno będzie dumny z tego, że zrobił się sławny _________________ [b]"Bardziej lubię siebie, kiedy mam Cię obok." Sylwia&Petter-26.12.2014[/b]
[quote="Sylwiczka"][quote="katrinm"]Sylwiaaaaaa, a Twój brat podzieliłby się tym wspaniałym przepisem na żurek czy to jakaś rodzinna tajna receptura ?[/quote]
Jak go nazwiesz Żur Marka albo Marek Żur to na pewno będzie dumny z tego, że zrobił się sławny [/quote]
Nie ma sprawy _________________ [url=http://www.maluchy.pl][img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-72170.png[/img][/url]
szukam przepisów do szynkowara, chyba katrinm podawała... tylko gdzie _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/qdkki09ks9tspfm5.png[/img][img]http://s2.pierwszezabki.pl/047/047250990.png[/img]
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/mjvyp07w0264oz1x.png[/img][url=http://www.suwaczki.com/zabki][img]http://www.suwaczki.com/zabki/images/37a7e5f30f456f5a.png[/img][/url]
Wędlina z szynkowara
• 800g szynki wieprzowej lub łopatki
• 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
• 2 łyżeczki peklosoli
• pieprz świeżo mielony wg.uznania
• 1 płaska łyżeczka żelatyny
• 1 płaska łyżeczka cukru
• 100ml wody zimnej przegotowanej
Umyte,osuszone mięso kroimy na małe kawałki (ja część też mielę). Wkładamy do misy dodajemy peklosól,żelatynę,cukier,wodę,czosnek i pieprz.Wszystko dokładnie masujemy za pomocą dłoni. Następnie całość przekładamy do woreczka i ugniatamy w nim porcje mięsa. Koniec zawijamy i pakunek wkładamy do szynkowara dociskając pokrywą ze sprężyną. Wypełniony szynkowar wkładamy do lodówki na 1 dobę (można nawet na dłużej) Po tym czasie do wysokiego garnka wkładamy szynkowar,wlewamy wodę około 3cm ponad stan mięsa wewnątrz i parzymy około 2h w 80-85*C.Po tym czasie wyjmujemy i chłodzimy go w zimnej wodzie do całkowitego wystygnięcia. Całkowicie zimny wkładamy do lodówki na noc i rano mamy pyszną,pachnącą szyneczkę
Ja bazuję na tym przepisie. Czasami zmieniam rodzaj mięsa, mieszam różne, zmieniam przyprawy, ale to jest moja podstawa.
Jak będę miała chwilę to wkleję na wędliny w "całości"`` _________________ [url=http://www.maluchy.pl][img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-72170.png[/img][/url]
A dziś parzyłam polędwiczkę z ziarnami jałowca, jutro okaże się co z tego wyszło _________________ [url=http://www.maluchy.pl][img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-72170.png[/img][/url]
katrinm jakiej soli peklowej uzywasz? jakiej firmy mam na mysli, w skladzie jest glutaminian sodu??? _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/atdcj44jacq9vaob.png[/img]
[quote="katrinm"]Ja używam z Prymatu.
Skład - sól i azotyn sodu (max 0,6%)
[/quote]
ok, a jeszcze pytanie, robisz z woreczkami czy bez woreczkow? woreczki plastiki wiec znowu niezdrowo, czy lepiej troche tego gowna z plastiku niz innych "chemicznych" gowien ktore sa w gotowej wedlinie?? _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/atdcj44jacq9vaob.png[/img]
Ja robię w woreczkach, bo wygodniej, ale tylko w tych, które są przeznaczone do żywności i do wysokich temperatur. Zasadniczo nic nie powinno przechodzić do mięsa...
[quote="katrinm"]Ja robię w woreczkach, bo wygodniej, ale tylko w tych, które są przeznaczone do żywności i do wysokich temperatur. Zasadniczo nic nie powinno przechodzić do mięsa...[/quote]
kupie te co sa do szynkowara w zestawie, ale ty myslisz ze mimo ze mowia ze nie przechodza do miesa to rzeczywiscie nie przechodza??? _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/atdcj44jacq9vaob.png[/img]
[quote="/\/\ilenciaa"][quote="katrinm"]Ja robię w woreczkach, bo wygodniej, ale tylko w tych, które są przeznaczone do żywności i do wysokich temperatur. Zasadniczo nic nie powinno przechodzić do mięsa...[/quote]
kupie te co sa do szynkowara w zestawie, ale ty myslisz ze mimo ze mowia ze nie przechodza do miesa to rzeczywiscie nie przechodza???[/quote]
Wiesz co... staram się nie dać zwariować... Mam nadzieję, że tak jest
Czasami "przedobrzanie" powoduje, że niechcący pogarszamy sprawę. Mam na myśli np. naczynia plastikowe dla dzieci bez BPA. Oczywiście jestem jak najbardziej za, ale już kilka razy widziałam u "eko" mam takie miseczki, butelki czy sztućce moczące się w wodze z płynem do mycia naczyń albo wstawiane do zmywarki i wtedy jest jeszcze większa lipa, bo BPA konserwuje a bez niego samo tworzywa podlega zmianom chemicznym i mogą się wydzielać substancje jeszcze bardziej syfiaste niż samo BPA.
To samo z kosmetykami bez parabenów - są super pod warunkiem, że przestrzegasz terminów ważności i przechowywania (a nie każdy zwraca na to uwagę....)
Dlatego obawiam się, że jak nie będę używać woreczków, to przy wyjmowaniu tak porysuję powłokę szynkowaru, że w kontakcie z żywnością będzie jeszcze gorzej.
ja np zmienilam sie na butelki szklane, plastikow nie uzywam, wywalilam wszystkie, tak samo sztucce, szklanki talerzyki tylko przez chwile byly plastiki, teraz wszystko zwykle nasze _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/atdcj44jacq9vaob.png[/img]
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa) Idź do strony Poprzedni1, 2, 3Następny
Strona 2 z 3
Możesz czytać tematy Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach