Ale niestety na razie nie spróbuję, bo P. nie może pić (ale jednak ostatnio piwo sobie wypił ) bo na dodatek jeszcze ma kamien w woreczku zółciowym...
Co do parowara... i co, wrzuca się po prostu mięso i warzywa do urządzenia i tyle?[/quote]
ale gotowane wino to nie alkohol
mi na cholesterol kazali zmienic maslo na margaryne roslinna (tylko oby nie miala tluszczu z palmy lub kokosa lub innych trujacych)
co do przepisow niskotluszczowych to ja tylko takie spozywam ... przede wszystkim duzo salatek, leczo, jakies jednogarnkowe dania, jak chcesz moge pomyslec i napisac kilka przepisow tylko powiedz z jakiej dziedziny _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/atdcj44jacq9vaob.png[/img]
[quote="malumosa"]Co do parowara... i co, wrzuca się po prostu mięso i warzywa do urządzenia i tyle?[/quote]
I rybki Nawet w przepisach do naszego parowaru widziałam jak zrobić zupę na parowarze, ale to już wyższa szkoła jazdy. Ja narazie próbuję co nam smakuje parowane ale z porównując mięso z pary i z patelni to jest ogromna różnica. Bo mięsko jest soczyste a nie smakuje jak podeszwa (przynajmniej w moim wykonaniu ). I sosik sam się robi. A warzywka po prostu bajka _________________ [img]http://s1.suwaczek.com/200806273337.png[/img]
[img]http://s3.suwaczek.com/20100501050119.png[/img]
Dołączył: 24 Sie 2009 Posty: 2049 Pomocy: 6 Skąd: Warszawa Data ślubu: 25/06/2016 Wiek: 39
Wysłany: Czw Gru 02, 2010 1:55 pm Temat postu:
[quote="/\/\ilenciaa"]
ale gotowane wino to nie alkohol
mi na cholesterol kazali zmienic maslo na margaryne roslinna (tylko oby nie miala tluszczu z palmy lub kokosa lub innych trujacych)
co do przepisow niskotluszczowych to ja tylko takie spozywam ... przede wszystkim duzo salatek, leczo, jakies jednogarnkowe dania, jak chcesz moge pomyslec i napisac kilka przepisow tylko powiedz z jakiej dziedziny[/quote]
Problem jest taki że ja ledwo umiem gotować
Właśnie ostatnio zaczęłam próbować, zaczęło mi się nawet podobać, a teraz większość z tego co umiem i mi dobrze wychodzi jest zakazane Użytkownik otrzymał punkt pomocy za ten post.
[quote="malumosa"]
Problem jest taki że ja ledwo umiem gotować
Właśnie ostatnio zaczęłam próbować, zaczęło mi się nawet podobać, a teraz większość z tego co umiem i mi dobrze wychodzi jest zakazane [/quote]
hehehe nie musisz umiec gotowac nauczysz sie ... jak troche sie ogarne to popisze wam kilka przepisikow. ja raczej gotuje szybko, bo w niedziele musze ugotowac wyzerke na caly tydzien czyli 6 obiadow, takze musi byc szybko i nie nudno cos znajdziesz i dla siebie.
np.
[b]Nalesniki ze szpinakiem[/b]
Nalesniki:
miarka na nalesniki to szklanka. skladniki:
- maka
- 1 jajko (do kazdej ilosci zawsze tylko jedno)
- woda
- mleko 2%
- szczypta soli
i teraz tak, jak 2 szklanki maki to 1 wody i 1 mleka, jak 3 szklanki maki to 1.5 wody, 1.5 mleka
farsz:
- mrozony szpinak
- duuuuuzo czosnku
- galka muszkatulowa
- sol
- serek philadelfia
smazysz szpinak, zeby odparowal od wody, dodajesz duzo wycisnietego lub drobno pokrojonego czosnku, troche galki i zaprawiasz serkiem do smaku. nadziewasz nalesniki. ukladasz w naczyniu zaroodpornym. ja daje na gore troszke serka philadelfia i zoltego wtedy sie tak fajnie zapieka, ale tylko troszke dla smaku.
farsz dwa (jak na pierogi ruskie)
- gotowanie ziemniaki
-chudy bialy ser
-cebulka podsmazana na ciut oleju albo na patelni bez tluszczu podlewajac ciut wody co jakis czas _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/atdcj44jacq9vaob.png[/img]
skladniki
- miesko na gulasz (ja zawsze robie ze swini)
- ziemniaczki
- pomidory naturalne gotowane w puszce - ja kupuje puszki 800g i pomidory sa juz zblenderowane, jak macie w calosci to trzeba podziabac
- fasolka szparagowa
- moze byc papryka swieza ale nie musi
- slodka papryka do przyprawienia (ja nie lubie na ostro wiec u mnie wszystko na slono )
- sol pieprz i jakies przyprawy
ze wzgledu na to ze nie uzywam tluszczu do gotowania to najpierw podsmazam bez tluszczu (na teflonowej patelni) troszke miesko, podlewam woda, troszke dusze, dodaje papryke (jak dodaje), pozniej ziemniaki w kostke i fasolke, podlewam troszke woda i zalewam puszka pomidorow, doprawiam, gotuje sie to do miekkosci wszystkiego, i koniec _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/atdcj44jacq9vaob.png[/img]
ja zastanawiam się czy mamie pod choinkę nie kupić takiego garnka do gotowania na parze? Możecie jakieś polecić? _________________ [img]https://www.suwaczki.com/tickers/piu3flw1k3o6vuhd.png[/img]
my mamy ten
http://www.youtube.com/watch?v=9o4bM0MU-Jc&NR=1
ale można znaleźć pewnie tańsze a jakościowo podobne _________________ [img]http://s1.suwaczek.com/200806273337.png[/img]
[img]http://s3.suwaczek.com/20100501050119.png[/img]
Malumosa, pochwal się sprzętem zaczniesz w nim gotować to od razu to polubisz _________________ [img]http://s1.suwaczek.com/200806273337.png[/img]
[img]http://s3.suwaczek.com/20100501050119.png[/img]
w takim razie życzymy smacznego już dzisiaj _________________ [img]http://s1.suwaczek.com/200806273337.png[/img]
[img]http://s3.suwaczek.com/20100501050119.png[/img]
Dołączył: 25 Lut 2009 Posty: 5383 Pomocy: 6 Skąd: Włocławek Data ślubu: Za 5 lat Wiek: 40
Wysłany: Wto Gru 07, 2010 8:52 am Temat postu:
Ja wczoraj do zdrowego gotowania do swojego parowara dokupiłam grilla elektrycznego.
Narazie zrobiłam piersi kuraka. Zjadłam wszystko co zrobiłam a zwykle po połowie miałam już dość.
Polecam grilla do przyrządzania potraw bez tłuszczu. _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/16ud3e3kg5gpc8w6.png[/img]
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa) Idź do strony Poprzedni1, 2, 3, 4Następny
Strona 2 z 4
Możesz czytać tematy Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach