Dołączył: 18 Gru 2007 Posty: 5996 Pomocy: 18 Skąd: Czerwionka-Leszczyny Data ślubu: 28.04.2009 i 25.07.2009 Wiek: 40
Wysłany: Nie Lut 22, 2009 1:23 pm Temat postu:
U nas też się mówi kuzynka, kuzyn właśnie na dzieci rodzeństwa rodziców. Na takich dalszych kuzynów to się mówi po prostu...dalsi kuzyni a siostra cioteczna czy brat cioteczny to w ogóle nie jest używane. Tak samo jak stryj, stryjenka. U nas się mówi wujek i ciocia niezależnie czy są ze strony mamy czy taty... no dobra, ale off top Już milczę. _________________ Kochamy Cię, Bogusiu!
[img]http://s2.suwaczek.com/201201111565.png[/img]
Kochamy Cię, Jadziu!
[img]http://s9.suwaczek.com/201408301765.png[/img]
http://bubinkowo.blogspot.com
dziewczyny polecam Wam makaron ze szpinakiem pycha!!
szpinak (najlepiej siekany)
makaron penne
suszone pomidory (ja daje w oleju ze sloika bo olej jest aromatyczny;))
czosnek
brokuly
cebula
szpinak przysmazyc na patelni z czonskiem, cebule zeszklic, brokuly ugotowac w kostce rosolowej,wszystko razem wrzucic na patelnie, dodac ugotowany al dente makaron i suszone pomidory razem z olejem ze sloika i razem wszystko podsmazyc..mozna posypac pod koniec tartym serem
pychaaaa
mozna jezeli ktos lubi dodac jeszcze kapary albo oliwki naprawde polecam _________________ [img]http://www.suwaczek.pl/cache/f12cf600ac.png[/img]
[url=http://lilypie.com][img]http://lb1f.lilypie.com/wW26p1.png[/img][/url] [img]http://s2.pierwszezabki.pl/036/0360689c0.png[/img]
Bo mam cukinie i papryki i nie wiem jak zrobic _________________ [img]http://www.abcslubu.pl/suwaczki/2009_08_29_100_1.png[/img]
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/9ltfegz2qbkp0jxf.png[/img]
Podsmażasz cebulkę, dorzucasz paprykę (fajnie jak jest czerwona i zółta)i cukinię, jak chcesz z kiełbasą to ja zawsze osobno na patelni smażę kiełbaskę pokrojoną, żeby tłuszczyk się stracił i wrzucam do lecza. Do tego pomidory świeże krojone, albo osobiście wolę z puszki. Przyprawić papryką, ziołami, ja lubię na ostro to ostrą paprykę też, dużo pieprzu, magi czy co tam kto lubi. Dusić chwilę i gotowe. Szybkie danie z tego jest A jakie dobreeeeeee _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/zrz6k6nlio9trhnt.png[/img]
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/km5sjw4zxvmlfbz3.png[/img]
Dołączył: 12 Wrz 2009 Posty: 35889 Pomocy: 50 Skąd: Radom Data ślubu: 29.05.2010 Wiek: 37
Wysłany: Pon Lip 30, 2012 3:28 pm Temat postu:
[quote="Maddllen"]Podsmażasz cebulkę, dorzucasz paprykę (fajnie jak jest czerwona i zółta)i cukinię, jak chcesz z kiełbasą to ja zawsze osobno na patelni smażę kiełbaskę pokrojoną, żeby tłuszczyk się stracił i wrzucam do lecza. Do tego pomidory świeże krojone, albo osobiście wolę z puszki. Przyprawić papryką, ziołami, ja lubię na ostro to ostrą paprykę też, dużo pieprzu, magi czy co tam kto lubi. Dusić chwilę i gotowe. Szybkie danie z tego jest A jakie dobreeeeeee [/quote]
ja robie podobnie, tzn skladniki te same ale ja najpierw zesmazam kiełbaske, potem dorzucam cebulkę i pomidory zeby sie troche rozpadły, a potem papryke i cukinie i dusze do miekkosci. Ja cukinie uwielbiam, kocham, szaleje za tym warzywem! Wczoraj ze 30 sztuk przywiozlam od babci takze juz wielki gar leczo mam gotowy _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/wnidej282zkrxyam.png[/img]
no my też skonsumowaliśmy własnie leczo:) smakowało mi) _________________ [img]http://www.abcslubu.pl/suwaczki/2009_08_29_100_1.png[/img]
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/9ltfegz2qbkp0jxf.png[/img]
Lizzii a ile tej cukinii do lecza dajesz?? I ile kiełbasy i reszty, bo ja też wolę większy gar zrobić ale nie wiem ile tego wszystkiego dawać. _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/zrz6k6nlio9trhnt.png[/img]
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/km5sjw4zxvmlfbz3.png[/img]
Dołączył: 12 Wrz 2009 Posty: 35889 Pomocy: 50 Skąd: Radom Data ślubu: 29.05.2010 Wiek: 37
Wysłany: Pon Lip 30, 2012 5:44 pm Temat postu:
ja daje mało kiełbasy, jak są takie długie kawałki toruńskiej to biore pół, do tego ze 2-3 spore cebule, malutkich cukinii około 4-5 albo jedną wielką (ale bez skóry i srodka z nasionkami). Do tego jedną dużą paprykę i 4 przecietnej wielkosci pomidory bez skóry.
doprawiam solą, pieprzem i słodką papryką w proszku. _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/wnidej282zkrxyam.png[/img]
Ja zrobiłam tak podsmażyłam na patelni pętelkę kiełbasy Toruńskiej a w garnku cebulke (ok 2 szt)
następnie wrzuciłam go garnka kiełbaskę i pomidory z puszki
póżniej paprykę ( czerwone 2 szt średnie 1 zielona i jedna biała) doprawiłam ziołami papryką chilli i papryką słodką.
Dorzuciłam cukinię 1 dużą bez skóry i nasion i na koniec dołożyłam FIX a leczo... ale chyba nie było to konieczne. Generalnie wyszło nieźle _________________ [img]http://www.abcslubu.pl/suwaczki/2009_08_29_100_1.png[/img]
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/9ltfegz2qbkp0jxf.png[/img]
Teraz to mam takiego smaka na leczo, że chyba do sklepu polecę _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/zrz6k6nlio9trhnt.png[/img]
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/km5sjw4zxvmlfbz3.png[/img]
W niedzielę przychodzą znajomi i będzie pijaństwo.
Konkretnego obiadu nie chcę robić będą nuggetsy z frytkami i jakiś sos do nich na ciepło do tego sałatka z gyrosem, kanapeczki różne i kiszonki.
Chcę też zrobić jakąś przekąskę z ciasta francuskiego. Macie jakieś pomysły?? Myślałam o tarcie ze szpinakiem, ale to też na ciepło i trzeba piec. _________________ [url=https://lilypie.com][img]https://lb4f.lilypie.com/6pVap1.png[/img][/url]
Dołączył: 23 Sie 2009 Posty: 10512 Pomocy: 5 Skąd: śląskie Data ślubu: 07.07.2012 Wiek: 35
Wysłany: Pon Gru 02, 2013 7:51 pm Temat postu:
Ja robiłam wczoraj paluszki serowe i zniknęły szybciutko z talerza _________________ [url=http://www.maluchy.pl][img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-57182.png[/img][/url]
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa) Idź do strony Poprzedni1, 2, 3, 4Następny
Strona 2 z 4
Możesz czytać tematy Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach