Forum ŚlubnePortal Ślubno Weselny www.WyjdzZaMnie.pl
Wesele - przejdź na portal || Forum ślubne | Suknie ślubne | Komis sukien ślubnych | Zapowiedzi Portal Ślubno Weselny www.WyjdzZaMnie.pl
FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj   
Go to
Forum Forum Ślubne Strona Główna -> Potrawy

Potrawy z pieczarek
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mami
Zaawansowany
mami jest offline 



Dołączył: 03 Cze 2008
Posty: 1258

Skąd: Kielce
Data ślubu: 25.04.2009
Wiek: 40

PostWysłany: Wto Lis 04, 2008 10:28 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
dlatego ja dodaje takie w zalewie musztardowej sodko kwasne:) i twedy nie czuc kwasnosci ogórkówSmile wszystko da sie przystosowac do smaku:D
_________________
[url=http://www.wyjdzzamnie.pl][img]http://www.wyjdzzamnie.pl/suwaczki/suwaczek-60077.png[/img][/url]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość



LuterAnka
Ekspert
LuterAnka jest offline 



Dołączył: 18 Gru 2007
Posty: 5996
Pomocy: 18
Skąd: Czerwionka-Leszczyny
Data ślubu: 28.04.2009 i 25.07.2009
Wiek: 40

PostWysłany: Czw Cze 18, 2009 12:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
KREMOWA ZUPA GRZYBOWA (3-4 porcje)

[u]Składniki:[/u]
250g pieczarek
250g kurek
2 szalotki
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
100ml białego wina
500ml wywaru z warzyw (może być z kostki)
150ml gęstej słodkiej śmietanki (30%) lub gotowego creme fraiche
1/2 pęczka natki pietruszki
sól
pieprz
sok z cytryny
świeżo starty chrzan

[u]Wykonanie:[/u]
1. Obierz szalotki, drobno posiekaj i zeszklij w głębokim rondlu na rozgrzanym maśle.
2. Grzyby wyczyść. Mniejsze przekrój na pół lub zostaw całe, większa na ćwiartki lub ósemki. Wrzuć je do cebulki. Przez chwilę duś.
3. Posyp mąką, wymieszaj. Wlej białe wino i wywar. Dokładnie zamieszaj i zostaw na ogniu jeszcze przez 10 minut.
4. Zdejmij rondel z ognia. Dodaj śmietankę lub creme fraiche. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny (wystarczy odrobina soku, żeby nie było za kwaśne).
5. Posiekaj natkę. Zupę-krem serwuj posypaną natką i płatkami startego chrzanu.

SMACZNEGO!!! Smile

Przepis pochodzi z miesięcznika "Olivia" (nie pamiętam z którego numeru). Wypróbowałam wczoraj na obiad. PYCHA!!! Smile
_________________
Kochamy Cię, Bogusiu!
[img]http://s2.suwaczek.com/201201111565.png[/img]
Kochamy Cię, Jadziu!
[img]http://s9.suwaczek.com/201408301765.png[/img]
http://bubinkowo.blogspot.com
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG
andżelina
Ultra fanatyk
andżelina jest offline 



Dołączył: 04 Lis 2008
Posty: 15415
Pomocy: 55
Skąd: śląskie
Data ślubu: 3.07.2010
Wiek: 35

PostWysłany: Czw Cze 18, 2009 3:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Pieczarki to ja uwielbiam pod różnymi postaciami.
Na urodziny moja mama czasem robi coś takiego:

Gotuje się ryż, wysypuje się go na talerz.
Smaży się pieczarki pokrojone na plasterki, do tego odrobinkę cebulki, przyprawy, śmietana do zagęszczenia. Wylewa się to na ryż, na środek, tak żeby na brzegach wystawało po ok. 2cm ryżu. Na sam koniec smaży się pierś z kurczaka, pokrojoną w kostkę z przyprawą do gyrosa i drobno pokrojoną papryką. Wykłada się to znowu na środek, tak żeby spod spodu wystawały pieczarki - brzeg tez ok. 2cm.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
jeanette
Uzależniony
jeanette jest offline 



Dołączył: 27 Cze 2008
Posty: 1549
Pomocy: 7
Skąd: Pomorze/Szkocja
Data ślubu: 08.08.2009
Wiek: 39

PostWysłany: Czw Cze 18, 2009 8:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
kocham pieczarki, surowe smazone gotowane itp, w kazdej postaci
inne grzybki tez
zapiekanki:
pieczarki (duuuuzo) trzmy na duzym okraglym oczku, dodajemy kostke rosolowa (warzywna), pieprzu i wieksza lyzke masla. wrzucamy do mikrofalowki na 6-7 min.
wylewamy nadmiar tluszczyki
kroimy drobniutko cwiartke cebuli i szyneczke (jakakolwiek) - tak zeby wyrownac mniej wiecej z pieczarkami
mieszamy, smakujemy, jak trzba to dosolic lub dopieprzyc
i mamy mase na zapiekanki, wrzucamy mase na bagietke (jak sie docisnie, to wilgoc z pieczarek sprawia ze wszystko sie trzyma), sypiemy serkiem i do nagrzanego piekarnika na 10 min albo az sie roztopi serek
pyyycha!
_________________
[img]http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/20090808580113.png[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
migrena
Uzależniony
migrena jest offline 



Dołączył: 13 Cze 2009
Posty: 1402
Pomocy: 4

Data ślubu: 15.05.2010
Wiek: 34

PostWysłany: Czw Cze 18, 2009 8:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Ja czasem robię paszteciki z pieczarkami, są pyszne do barszczu i lżejsze niż krokiety
potrzeba:
opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
300-500 g pieczarek (zależy, czy ktoś lubi dużo, czy mało nadzienia dawać do środka)
1 cebula
1 jajko
1-2 łyżeczki ziół prowansalskich
sezam do posypania
sól, pieprz
ewentualnie1-2 ząbki czosnku
Cebule pokroić, lekko zrumienić na patelni (na niewielkiej ilości oleju lub oliwy). Dodać drobno pokrojone pieczarki i smażyć( na małym gazie) kilka minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem, ziołami i ew. czosnkiem. Wystudzić
Ciasto francuskie rozmrozić, każdy płat ciasta przekroić na 3 równe prostokąty. Na środek każdego wyłożyć masę pieczarkową, przykryć drugim prostokątem ciasta, dokładnie zlepić brzegi.
Jajko rozmącić z wodą, posmarować nim z wierzchu paszteciki (będą miały ładny, złoty kolor) i posypać sezamem
Paszteciki ułożyć na blasze na papierze do pieczenia, piec ok. 25 min, aż się zrumienią w temp. 200 stopni
Można podawać na ciepło (mi bardziej smakują) lub na zimno
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
madziik862
Zakorzeniony fanatyk
madziik862 jest offline 



Dołączył: 08 Wrz 2009
Posty: 12299
Pomocy: 37

Data ślubu: 16.07.2011
Wiek: 37

PostWysłany: Wto Paź 27, 2009 5:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Sos pieczarkowy - po prostu pyyyyyychotka mniam np do kurczaka lub pulpecików aż mi ślinka cieknie na samą myśl
pieczarki - jedyne grzyby które lubię Wink
_________________
[url=http://daisypath.com][img]http://davf.daisypath.com/be2Up2.png[/img][/url]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
aghni
Hobbysta forumowy
aghni jest offline 



Dołączył: 05 Maj 2009
Posty: 21825
Pomocy: 20
Skąd: Radzymin/Warszawa
Data ślubu: 30.05.2009
Wiek: 42

PostWysłany: Wto Paź 27, 2009 8:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
a mój tatuś zawsze powtarza że pieczarki to nie grzyby Laughing Rolling Eyes

uwielbiam pieczarki w zalewie octowej ze słoika
oraz pieczarki smażone na patelni , bez żadnej bułki tartej czy coś, po prostu same pieczary posypane później solą Smile
_________________
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/iv09vcqgebh0fe1v.png[/img]

[url=http://www.rodzice.pl][img]http://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/21583.png[/img][/url]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Katka
Mocno uzależniony
Katka jest offline 



Dołączył: 17 Gru 2008
Posty: 2908
Pomocy: 7
Skąd: Mikołów

Wiek: 41

PostWysłany: Wto Paź 27, 2009 8:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Mój tata też twierdzi, że pieczarki to nie grzyby bo nie rosną w lesie Smile

Ja zrobiłam niedawno w sumie dlatego, że nie miałam co zrobić z pieczarkami:
Kilka jajek na twardo przekroić na pół
Żółtka zmieszać z pieczarkami usmażonymi i zmielonymi i odrobiną majonezu. Ewentualnie do smaku trochę przypraw. Potem spowrotem do białek i mamy pyszne nadziewane jajeczka Very Happy
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
AskaH11

AskaH11 jest offline 



Dołączył: 29 Paź 2010
Posty: 1





PostWysłany: Pią Paź 29, 2010 11:24 am    Temat postu: Piersi z kurczaka z pieczarkami Odpowiedz z cytatem
SKŁADNIKI:
30 dag żółtego sera (obojętnie jakiego)
1/2 kg piersi z kurczaka
1/2 kg cebuli
1/2 kg pieczarek
1 śmietana 30% (duża)
1 łyżka majonezu
po szczypcie oregano i papryki ostrej
WYKONANIE:
Piersi z kurczaka skroić w kostkę i można albo odgotować , albo obsmażyć na patelni według uznania. Pokrojoną cebulę usmażyć, pieczarki również. Wykładamy wszystko do żaroodpornego naczynia, przyprawiamy oregano i papryką po czym mieszamy wszystko dokładnie, aby się składniki połączyły. A wierzch posypujemy startym żółtym serem. Wkładamy to do piekarnika na 20 min. i pieczemy w temperaturze 180oC. Po 20 minutach wlewamy śmietanę wymieszaną z majonezem i ponownie zapiekamy około 10-15 minut w temperaturze 180oC.
Taką zapiekankę podajemy według uznania z ryżem, makaronem. Smacznego!

Jeśli ktos marzy o własnej hodowli pieczarek proponuje [color=red]( link był, ale się zmył. Sylwiczka )[/color] Maja gotowe zagrzybione podłoże. Ja kupiłam 2 opakowania także zawsze mam świeże pieczarki. Naprawde polecam sama sprawdziłam:)
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
karolaj
Zakorzeniony fanatyk
karolaj jest offline 



Dołączył: 22 Sty 2010
Posty: 12811
Pomocy: 14
Skąd: podkarpacie
Data ślubu: 10.07.2010
Wiek: 36

PostWysłany: Pią Paź 29, 2010 11:39 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
AskaH11 czyżbyś była z Podkarpacia? Cool bo gadar ma siedzibę całkiem niedaleko mnie Very Happy
_________________
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/qdkki09ks9tspfm5.png[/img][img]http://s2.pierwszezabki.pl/047/047250990.png[/img]
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/mjvyp07w0264oz1x.png[/img][url=http://www.suwaczki.com/zabki][img]http://www.suwaczki.com/zabki/images/37a7e5f30f456f5a.png[/img][/url]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
marta85
Zaangażowany
marta85 jest offline 



Dołączył: 13 Mar 2011
Posty: 341


Data ślubu: 18.06.2011
Wiek: 38

PostWysłany: Wto Mar 29, 2011 8:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
ja mam ostatnio fazę na boczniaki Smile
a smaże je jak schabowe. ale nie za często, bo tak nasiąkają tluszczem, ze tylko usiąść i plakać.... oczywiście po jedzeniu Smile

ale od czasu do czasu każdy może sobie pofolgować Smile
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Stefcia
Hobbysta forumowy
Stefcia jest offline 



Dołączył: 28 Kwi 2010
Posty: 20419
Pomocy: 10
Skąd: Aleksandrów Kujawski/Toruń
Data ślubu: 11.06.2011
Wiek: 38

PostWysłany: Sro Mar 30, 2011 10:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
bardzo lubię pieczarki w śmietanie , robie niekiedy pieczarki albo grzyby, zależy co jest Smile
_________________
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/mhsvanli36t2a954.png[/img]

[img]http://www.suwaczki.com/tickers/l22nio4ptx5e5whg.png[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
marta85
Zaangażowany
marta85 jest offline 



Dołączył: 13 Mar 2011
Posty: 341


Data ślubu: 18.06.2011
Wiek: 38

PostWysłany: Nie Kwi 03, 2011 1:07 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
[quote="Stefcia"]bardzo lubię pieczarki w śmietanie , robie niekiedy pieczarki albo grzyby, zależy co jest Smile[/quote]

mniam! uwielbiam pieczarki w śmietanie, ale coraz częściej zastępuję śmietanę jogurtem naturalnym.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
duraverita
Ekspert
duraverita jest offline 



Dołączył: 21 Paź 2010
Posty: 5832
Pomocy: 11
Skąd: Toruń
Data ślubu: 01.10.2011
Wiek: 33

PostWysłany: Nie Kwi 03, 2011 3:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Ja jadłam wczoraj coś bardzo prostego w swej naturze, ale cudownego!

Bierzemy duże pieczarki, wyjmujemy ogonki i obieramy. Wkładamy do środka mięsko mielone przygotowane jak na kotlety (z bułką, doprawione, jak kto lubi) i dopełniamy z kopczykiem. Całość panierujemy jak schabowe - w jajku, bułce i na patelnię. Pycha!
_________________
[url=http://www.maluchy.pl][img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-60286.png[/img][/url]

[url=http://daisypath.com][img]http://davf.daisypath.com/8O95p1.png[/img][/url]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
marta85
Zaangażowany
marta85 jest offline 



Dołączył: 13 Mar 2011
Posty: 341


Data ślubu: 18.06.2011
Wiek: 38

PostWysłany: Wto Kwi 05, 2011 6:55 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
[quote="duraverita"]Ja jadłam wczoraj coś bardzo prostego w swej naturze, ale cudownego!

Bierzemy duże pieczarki, wyjmujemy ogonki i obieramy. Wkładamy do środka mięsko mielone przygotowane jak na kotlety (z bułką, doprawione, jak kto lubi) i dopełniamy z kopczykiem. Całość panierujemy jak schabowe - w jajku, bułce i na patelnię. Pycha![/quote]

brzmi pysznie, ale ile to może mieć kalorii??
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Ślubne Strona Główna -> Potrawy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Strona 2 z 3

 
Skocz do:  
Możesz czytać tematy
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group

Wesele Tworzenie stron internetowych
Baner