W koncu sie nauczylam robic ciasta.Bo na poczatku to zabardzo nie umialam a teraz to juz idzie jak po masle _________________ [img]http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/20080816040214.png[/img]
[img]http://suwaczek.com/200408221138.png[/img]
Ostatnio zmieniony przez Kasia1302 dnia Pią Cze 08, 2007 11:44 am, w całości zmieniany 1 raz
Skąd: OKOLICE WARSZAWY Data ślubu: 14.06.2008 Wiek: 41
Wysłany: Pią Cze 08, 2007 11:41 am Temat postu:
Też może kiedyś sie tak dobrze piec nauczę wszysko przedemną dla chcącego nic trudnego _________________ [url=http://www.wyjdzzamnie.pl][img]http://www.wyjdzzamnie.pl/suwaczki/suwaczek-16027.png[/img][/url]
Ciasto:
8 jaj
16 łyżek oleju
16 łyżek wody
2 szklanki cukru
3 szklanki mąki tortowej
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
zapach np. waniliowy (niekoniecznie)
Ciasto jasne:
Mikserem ucierać 4 żółtka (dodawać po kolei ciągle ucierając) + szklanka cukru + 8 łyżek oleju + 8 łyżek wody + 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej z rozmieszanym proszkiem do pieczenia (1 i 1/2 łyżeczki) + dodatkowo 2 łyżki mąki pszennej.
Na końcu dodać pianę ubitą z 4 białek. Delikatnie wymieszać, wlać do keksówki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką.
Ciasto ciemne:
Mikserem ucierać 4 żółtka (dodawać po kolei ciągle ucierając) + szklanka cukru + 8 łyżek oleju + 8 łyżek wody + 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej z rozmieszanym proszkiem do pieczenia (1 i 1/2 łyżeczki) + 2 łyżki kakao.
Na końcu dodać pianę ubitą z 4 białek. Delikatnie wymieszać, wlać do drugiej keksówki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką.
Oba ciasta piec równocześnie, w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 40-45 minut.
Ciemne najczęściej wychodzi mi troszkę niższe, ale to w niczym nie przeszkadza.
Masa:
2 szklanki mleka zagotować z cukrem, cukrem wanilinowym.
W pozostałej szklance mleka rozmieszać mąką ziemniaczaną i pszenną.
Ugotować jak budyń (po zagotowaniu mleka garnek zdjąć z ognia, rozmieszać, ponownie zagotować i gotowac chwilę, żeby mąka nie była surowa). Wystudzić.
Rozmiksować 200 gram masła lub margaryny. Ciągle miksując dodawać po trochu ugotowanej masy bydyniowej, a na końcu śmietanę. Całość ewentualnie dosłodzić do smaku, wedle własnych upodobań.
mozna zrobic na gore polewe _________________ [img]http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/20080816040214.png[/img]
Skąd: OKOLICE WARSZAWY Data ślubu: 14.06.2008 Wiek: 41
Wysłany: Wto Cze 26, 2007 9:12 am Temat postu:
Dziewczynki będę korzystać z waszych przepisów jestem swieżo upieczoną zonką wiec będe teraz eksperymentoiwać, bo wczesniej nie miałam na to czasu _________________ [url=http://www.wyjdzzamnie.pl][img]http://www.wyjdzzamnie.pl/suwaczki/suwaczek-16027.png[/img][/url]
ja eksperymentować to tylko z przestudiowanymi przepisami
ja na pewno tez skożystam chociaż poec umiem a moje kochanie wpierdziela i tak wafla mojej babci muszę sie go nauczyć bo jest pycha _________________ [url=http://www.wyjdzzamnie.pl][img]http://www.wyjdzzamnie.pl/suwaczki/suwaczek-3104.png[/img][/url]
A masz przepis na tego wafle??No właśnie przepisy najlepiej się robi te sprawdzone już _________________ [img]http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/20080816040214.png[/img]
jutro wrzucę ale to nic trudne tylko mlego z cukrem trzeba gotować do uzyskania takiej brązowej masy i przekładasz raz tym raz powidłami śliwkowymi, jutro powiem dokładniej, jak trochę postoi to robi sie mięciutki i rozpływa w ustach _________________ [url=http://www.wyjdzzamnie.pl][img]http://www.wyjdzzamnie.pl/suwaczki/suwaczek-3104.png[/img][/url]
Już wiem o co chodzi Moja mama na zawsze takie wafelki robiła Czasem robiła to mleko w trzech garnuszkach i wsypywała do tego kolorowy kokos a jak ostygło to tym wafle przekładała.Masz rację to jest bardzo dobre _________________ [img]http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/20080816040214.png[/img]
40g drożdży
550g mąki pszennej
pół szklanki mleka
duże jajo
2 łyżki masła
4 łyżki wody (lub trochę więcej)
2-3 łyżki cukru
żółtko
mak lub sezam
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem i rozmieszać z trzema łyżkami mąki. Zostawić aż rozczyn urośnie.
Do miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek, wlać wyrośnięty rozczyn z drożdży, rozkłócone z pozostałą ilością cukru jajo, rozpuszczone ciepłe masło, wodę i zagnieść miękkie ciasto aż zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza. Zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swą objętość.
Ponownie zagnieść ciasto i podzielić na trzy części. Za każdej uformować wałki równej długości i zapleść z nich warkocz, końce połączyć i podwinąć pod spód. Przełożyć chałkę na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną sreberkiem do pieczenia
blachę i zostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Posmarować wierzch żółtkiem i posypać makiem, sezamem albo kruszonką. Piec około 25-30 minut w 200 stopniach.
Chałka jest doskonała na ciepło albo na zimno z dżemem z masełkiem.
Można dodać trochę soli do smaku wtedy chałka jest lepsza. _________________ [img]http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/20080816040214.png[/img]
[img]http://suwaczek.com/200408221138.png[/img]
Ostatnio zmieniony przez Kasia1302 dnia Pon Lip 09, 2007 1:35 pm, w całości zmieniany 1 raz
Masło,jajka i cukier ucierając na puch.Do tej masy dodawać powoli serki homogenizowane dalej to ucierając mikserem.Jak już nam powstanie z tych składników jednolita masa dzielimy to na pół.Do jednej połowy dodajemy kakao.3-4 łyżeczki żelatyny zalewamy połową szklanki gorącej wody.Mieszamy to aż żelatyna się całkowicie rozpuści i wlewamy to do ciemniej masy.Szybko mieszamy i wylewamy do tortownicy-wsadzamy do lodówki.Ja już się zastygnie i będzie twarde to wylewamy na to galaretkę.Do tej białej masy dodajemy tyle samo żelatyny co do tej ciemniej.
To jest dobre ciasto ale niestety praco chłonne bo musimy czekać aż się te warstwy po kolei zastygną i będą twarde.Ja raz coś za wcześnie wlałam i mi się wszystko razem zmieszało i nie wyglądało to za ciekawie.Galaretki to najlepiej 2 czerwony i 2 żółte albo coś takiego,byle nie były tych samych kolorów _________________ [img]http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/20080816040214.png[/img]
Możesz czytać tematy Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach