Forum ŚlubnePortal Ślubno Weselny www.WyjdzZaMnie.pl
Wesele - przejdź na portal || Forum ślubne | Suknie ślubne | Komis sukien ślubnych | Zapowiedzi Portal Ślubno Weselny www.WyjdzZaMnie.pl
FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj   
Go to
Forum Forum Ślubne Strona Główna -> Potrawy

Ciasta
Idź do strony : Poprzedni  1, 2, 3, ... 152, 153, 154  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kasia1302
Uzależniony
Kasia1302 jest offline 



Dołączył: 29 Maj 2007
Posty: 1813

Skąd: chorzow
Data ślubu: 16.08.2008
Wiek: 39

PostWysłany: Pią Cze 08, 2007 11:39 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
W koncu sie nauczylam robic ciasta.Bo na poczatku to zabardzo nie umialam a teraz to juz idzie jak po masle Wink
_________________
[img]http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/20080816040214.png[/img]


[img]http://suwaczek.com/200408221138.png[/img]

Ostatnio zmieniony przez Kasia1302 dnia Pią Cze 08, 2007 11:44 am, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email



gosiula
Zaawansowany
gosiula jest offline 



Dołączył: 07 Maj 2007
Posty: 1148

Skąd: OKOLICE WARSZAWY
Data ślubu: 14.06.2008
Wiek: 41

PostWysłany: Pią Cze 08, 2007 11:41 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Też może kiedyś sie tak dobrze piec nauczę wszysko przedemną Laughing dla chcącego nic trudnego Laughing
_________________
[url=http://www.wyjdzzamnie.pl][img]http://www.wyjdzzamnie.pl/suwaczki/suwaczek-16027.png[/img][/url]

[URL=http://www.formacje.pl][img]http://www.formacje.pl/album_mod/banery/moje/userbar.gif[/img][/URL]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Kasia1302
Uzależniony
Kasia1302 jest offline 



Dołączył: 29 Maj 2007
Posty: 1813

Skąd: chorzow
Data ślubu: 16.08.2008
Wiek: 39

PostWysłany: Pią Cze 08, 2007 11:44 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Metrowiec:

Ciasto:
8 jaj
16 łyżek oleju
16 łyżek wody
2 szklanki cukru
3 szklanki mąki tortowej
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
zapach np. waniliowy (niekoniecznie)

Ciasto jasne:
Mikserem ucierać 4 żółtka (dodawać po kolei ciągle ucierając) + szklanka cukru + 8 łyżek oleju + 8 łyżek wody + 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej z rozmieszanym proszkiem do pieczenia (1 i 1/2 łyżeczki) + dodatkowo 2 łyżki mąki pszennej.
Na końcu dodać pianę ubitą z 4 białek. Delikatnie wymieszać, wlać do keksówki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką.

Ciasto ciemne:
Mikserem ucierać 4 żółtka (dodawać po kolei ciągle ucierając) + szklanka cukru + 8 łyżek oleju + 8 łyżek wody + 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej z rozmieszanym proszkiem do pieczenia (1 i 1/2 łyżeczki) + 2 łyżki kakao.
Na końcu dodać pianę ubitą z 4 białek. Delikatnie wymieszać, wlać do drugiej keksówki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką.

Oba ciasta piec równocześnie, w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 40-45 minut.
Ciemne najczęściej wychodzi mi troszkę niższe, ale to w niczym nie przeszkadza.


Krem:

Masa:
3 szklanki mleka
8 łyżek cukru
cukier wanilinowy
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
200 gram masła lub margaryny
1/2 szklanki śmietany 30%

Masa:
2 szklanki mleka zagotować z cukrem, cukrem wanilinowym.
W pozostałej szklance mleka rozmieszać mąką ziemniaczaną i pszenną.
Ugotować jak budyń (po zagotowaniu mleka garnek zdjąć z ognia, rozmieszać, ponownie zagotować i gotowac chwilę, żeby mąka nie była surowa). Wystudzić.
Rozmiksować 200 gram masła lub margaryny. Ciągle miksując dodawać po trochu ugotowanej masy bydyniowej, a na końcu śmietanę. Całość ewentualnie dosłodzić do smaku, wedle własnych upodobań.

mozna zrobic na gore polewe
_________________
[img]http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/20080816040214.png[/img]


[img]http://suwaczek.com/200408221138.png[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Batist
Mocno uzależniony
Batist jest offline 



Dołączył: 21 Kwi 2007
Posty: 2588
Pomocy: 2


Wiek: 41

PostWysłany: Pią Cze 08, 2007 11:54 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Ja tez lubie piec ciasta ale jakos nie mam na to czasu
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
myszka3daw
Uzależniony
myszka3daw jest offline 



Dołączył: 10 Maj 2007
Posty: 2087

Skąd: WROCŁAW



PostWysłany: Pią Cze 08, 2007 4:51 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
ja takze i umiem i lubie piec Smile

a szczegolnie lubie eksperymentowac SmileSmileSmile
_________________
[img]http://suwaczki.waszslub.pl/img-2007070700100130.png[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
gosiula
Zaawansowany
gosiula jest offline 



Dołączył: 07 Maj 2007
Posty: 1148

Skąd: OKOLICE WARSZAWY
Data ślubu: 14.06.2008
Wiek: 41

PostWysłany: Wto Cze 26, 2007 9:12 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Dziewczynki będę korzystać z waszych przepisów jestem swieżo upieczoną zonką wiec będe teraz eksperymentoiwać, bo wczesniej nie miałam na to czasu Very Happy
_________________
[url=http://www.wyjdzzamnie.pl][img]http://www.wyjdzzamnie.pl/suwaczki/suwaczek-16027.png[/img][/url]

[URL=http://www.formacje.pl][img]http://www.formacje.pl/album_mod/banery/moje/userbar.gif[/img][/URL]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Kasia1302
Uzależniony
Kasia1302 jest offline 



Dołączył: 29 Maj 2007
Posty: 1813

Skąd: chorzow
Data ślubu: 16.08.2008
Wiek: 39

PostWysłany: Wto Cze 26, 2007 11:19 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
To fajnie Smile Przepisy się na coś przydały Smile
_________________
[img]http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/20080816040214.png[/img]


[img]http://suwaczek.com/200408221138.png[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
myszka3daw
Uzależniony
myszka3daw jest offline 



Dołączył: 10 Maj 2007
Posty: 2087

Skąd: WROCŁAW



PostWysłany: Wto Cze 26, 2007 8:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
ja takze z pewnoscia skorzystam Smile
_________________
[img]http://suwaczki.waszslub.pl/img-2007070700100130.png[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Batist
Mocno uzależniony
Batist jest offline 



Dołączył: 21 Kwi 2007
Posty: 2588
Pomocy: 2


Wiek: 41

PostWysłany: Sro Cze 27, 2007 7:34 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Gosiula to pozniej zdaj relacje.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
asia_24
Uzależniony
asia_24 jest offline 



Dołączył: 27 Kwi 2007
Posty: 1751

Skąd: dolnośląskie



PostWysłany: Sro Cze 27, 2007 11:23 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
ja eksperymentować to tylko z przestudiowanymi przepisami Smile
ja na pewno tez skożystam chociaż poec umiem a moje kochanie wpierdziela i tak wafla mojej babci Smile muszę sie go nauczyć bo jest pycha
_________________
[url=http://www.wyjdzzamnie.pl][img]http://www.wyjdzzamnie.pl/suwaczki/suwaczek-3104.png[/img][/url]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Kasia1302
Uzależniony
Kasia1302 jest offline 



Dołączył: 29 Maj 2007
Posty: 1813

Skąd: chorzow
Data ślubu: 16.08.2008
Wiek: 39

PostWysłany: Sro Cze 27, 2007 3:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
A masz przepis na tego wafle??No właśnie przepisy najlepiej się robi te sprawdzone już Smile
_________________
[img]http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/20080816040214.png[/img]


[img]http://suwaczek.com/200408221138.png[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
asia_24
Uzależniony
asia_24 jest offline 



Dołączył: 27 Kwi 2007
Posty: 1751

Skąd: dolnośląskie



PostWysłany: Czw Cze 28, 2007 3:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
jutro wrzucę ale to nic trudne tylko mlego z cukrem trzeba gotować do uzyskania takiej brązowej masy i przekładasz raz tym raz powidłami śliwkowymi, jutro powiem dokładniej, jak trochę postoi to robi sie mięciutki i rozpływa w ustach
_________________
[url=http://www.wyjdzzamnie.pl][img]http://www.wyjdzzamnie.pl/suwaczki/suwaczek-3104.png[/img][/url]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Kasia1302
Uzależniony
Kasia1302 jest offline 



Dołączył: 29 Maj 2007
Posty: 1813

Skąd: chorzow
Data ślubu: 16.08.2008
Wiek: 39

PostWysłany: Pią Cze 29, 2007 12:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Już wiem o co chodzi Smile Moja mama na zawsze takie wafelki robiła Smile Czasem robiła to mleko w trzech garnuszkach i wsypywała do tego kolorowy kokos a jak ostygło to tym wafle przekładała.Masz rację to jest bardzo dobre Smile
_________________
[img]http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/20080816040214.png[/img]


[img]http://suwaczek.com/200408221138.png[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Kasia1302
Uzależniony
Kasia1302 jest offline 



Dołączył: 29 Maj 2007
Posty: 1813

Skąd: chorzow
Data ślubu: 16.08.2008
Wiek: 39

PostWysłany: Czw Lip 05, 2007 2:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
CHAŁKA:

40g drożdży
550g mąki pszennej
pół szklanki mleka
duże jajo
2 łyżki masła
4 łyżki wody (lub trochę więcej)
2-3 łyżki cukru
żółtko
mak lub sezam

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem i rozmieszać z trzema łyżkami mąki. Zostawić aż rozczyn urośnie.
Do miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek, wlać wyrośnięty rozczyn z drożdży, rozkłócone z pozostałą ilością cukru jajo, rozpuszczone ciepłe masło, wodę i zagnieść miękkie ciasto aż zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza. Zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swą objętość.
Ponownie zagnieść ciasto i podzielić na trzy części. Za każdej uformować wałki równej długości i zapleść z nich warkocz, końce połączyć i podwinąć pod spód. Przełożyć chałkę na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną sreberkiem do pieczenia
blachę i zostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Posmarować wierzch żółtkiem i posypać makiem, sezamem albo kruszonką. Piec około 25-30 minut w 200 stopniach.
Chałka jest doskonała na ciepło albo na zimno z dżemem z masełkiem.


Można dodać trochę soli do smaku wtedy chałka jest lepsza.
_________________
[img]http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/20080816040214.png[/img]


[img]http://suwaczek.com/200408221138.png[/img]

Ostatnio zmieniony przez Kasia1302 dnia Pon Lip 09, 2007 1:35 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Kasia1302
Uzależniony
Kasia1302 jest offline 



Dołączył: 29 Maj 2007
Posty: 1813

Skąd: chorzow
Data ślubu: 16.08.2008
Wiek: 39

PostWysłany: Czw Lip 05, 2007 3:12 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Sernik na zimno:

1 kostka masła
2 jajka
1 szkl.cukru
3 serki waniliowe
kakao
żelatyna
galaretki
owoce


Masło,jajka i cukier ucierając na puch.Do tej masy dodawać powoli serki homogenizowane dalej to ucierając mikserem.Jak już nam powstanie z tych składników jednolita masa dzielimy to na pół.Do jednej połowy dodajemy kakao.3-4 łyżeczki żelatyny zalewamy połową szklanki gorącej wody.Mieszamy to aż żelatyna się całkowicie rozpuści i wlewamy to do ciemniej masy.Szybko mieszamy i wylewamy do tortownicy-wsadzamy do lodówki.Ja już się zastygnie i będzie twarde to wylewamy na to galaretkę.Do tej białej masy dodajemy tyle samo żelatyny co do tej ciemniej.


1 warstwa-Masa ciemna
2 warstwa-galaretka
3-warstwa masa jasna
4-warstwa owoce
5 warstwa-galaretka

To jest dobre ciasto ale niestety praco chłonne bo musimy czekać aż się te warstwy po kolei zastygną i będą twarde.Ja raz coś za wcześnie wlałam i mi się wszystko razem zmieszało i nie wyglądało to za ciekawie.Galaretki to najlepiej 2 czerwony i 2 żółte albo coś takiego,byle nie były tych samych kolorów Smile
_________________
[img]http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/20080816040214.png[/img]


[img]http://suwaczek.com/200408221138.png[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Ślubne Strona Główna -> Potrawy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony : Poprzedni  1, 2, 3, ... 152, 153, 154  Następny
Strona 2 z 154

 
Skocz do:  
Możesz czytać tematy
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group

Wesele Tworzenie stron internetowych
Baner