Forum ŚlubnePortal Ślubno Weselny www.WyjdzZaMnie.pl
Wesele - przejdź na portal || Forum ślubne | Suknie ślubne | Komis sukien ślubnych | Zapowiedzi Portal Ślubno Weselny www.WyjdzZaMnie.pl
FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj   
Go to
Forum Forum Ślubne Strona Główna -> Potrawy

Ciasta
Idź do strony : Poprzedni  1, 2, 3 ... 146, 147, 148 ... 152, 153, 154  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Emma88
Zakorzeniony fanatyk
Emma88 jest offline 



Dołączył: 29 Maj 2010
Posty: 13150
Pomocy: 12


Wiek: 35

PostWysłany: Sro Lis 04, 2015 8:19 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
A Ty jaką masz gofrownice? Polecasz? Bo myślę, czy na imieniny sobie nie zażyczyć Wink
_________________
[url=http://lilypie.com][img]http://lb4f.lilypie.com/jNcBp2.png[/img][/url]

[url=http://lilypie.com][img]http://lb2f.lilypie.com/1ECDp2.png[/img][/url]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość



anetuniunia
Hobbysta forumowy
anetuniunia jest offline 



Dołączył: 11 Lis 2008
Posty: 30582
Pomocy: 13




PostWysłany: Sro Lis 04, 2015 9:40 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
ja puszystych goferków nie lubię, uwielbiam jak są chrupiące Smile
_________________
[url=http://fajnamama.pl][img]http://fajnamama.pl/suwaczki/sbqelmt.png[/img][/url]

[img]https://www.suwaczki.com/tickers/m3sxdqk38eib0wvq.png[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Violeta
Hobbysta forumowy
Violeta jest offline 



Dołączył: 26 Lis 2008
Posty: 26675
Pomocy: 28
Skąd: Lubuskie
Data ślubu: 19.06.2010
Wiek: 39

PostWysłany: Sro Lis 04, 2015 9:41 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
My mamy zwykłą MPM z Neonetu, więc nie żadne cacko bo raz na ruski rok robimy gofry, częsciej naleśniki jemy. 80 zł daliśmy, ale ma 800W i całkiem fajnie piecze Smile

Anetuniunia ale one są puszyste w środku, rosną wysokie, a są właśnie po bokach i z wierzchu chrupiące Smile
_________________
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/3i49krhmui9cx1jo.png[/img] [url=http://www.suwaczki.com/zabki][img]http://www.suwaczki.com/zabki/images/8e0b34ef938c8667.png[/img][/url]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
cwaniak_
Ekstra nawiedzony
cwaniak_ jest offline 



Dołączył: 23 Sie 2009
Posty: 10512
Pomocy: 5
Skąd: śląskie
Data ślubu: 07.07.2012
Wiek: 35

PostWysłany: Sob Lis 28, 2015 11:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Dziewczyny, to ciasto z tortu tęczowego wejdzie mi do jednej standardowej blachy?
_________________
[url=http://www.maluchy.pl][img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-57182.png[/img][/url]

[img]http://www.suwaczki.com/tickers/ug37df9hvdo0hb45.png[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
katrinm
Uzależniony
katrinm jest offline 



Dołączył: 08 Lut 2009
Posty: 2082
Pomocy: 11
Skąd: Lublin
Data ślubu: 14. 08. 2010
Wiek: 39

PostWysłany: Nie Gru 20, 2015 5:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Dziewczyny potrzebuję sprawdzony przepis na krem do dekoracji muffinek.
Taki jakiś lekki w miarę, ale żeby dało się z niego zrobić ładne dekoracje, taki stożek na muffince, wiecie...

Przychodzi mi do głowy mascaprone, ricotta, bita śmietana... Jak to połączyć?
I żeby dało się do tego wmieszać mrozone owoce, które nadadzą smak - mam maliny, truskawki, borówki i jagody.
_________________
[url=http://www.maluchy.pl][img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-72170.png[/img][/url]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
anulka7
Hobbysta forumowy
anulka7 jest offline 



Dołączył: 14 Kwi 2008
Posty: 28077
Pomocy: 93
Skąd: Radom
Data ślubu: 10.10.2009
Wiek: 41

PostWysłany: Nie Gru 20, 2015 8:27 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
ubijasz bitą śmietanę, dodajesz cukier puder do smaku a na koniec mascaprone albo ricotta stopniowo na najniższych obrotach
ja kiedyś robiłam jeszcze bitą śmietanę i galaretkę cytrynową (rozrobioną z minimalną ilością wody) - fajny lekki i smaczny
_________________
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/43kt9vvj8429zypw.png[/img][img]http://www.suwaczki.com/zabki/images/89111956767829e2.png[/img]
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/km5s8ribrdr23q42.png[/img]
[img]http://images40.fotosik.pl/124/db23c73d271316da.gif[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
katrinm
Uzależniony
katrinm jest offline 



Dołączył: 08 Lut 2009
Posty: 2082
Pomocy: 11
Skąd: Lublin
Data ślubu: 14. 08. 2010
Wiek: 39

PostWysłany: Nie Gru 20, 2015 10:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
anulka a jakieś proporcje? tak chociaż mniej-więcej, bo ciasta to kompletnie nie moja bajka
_________________
[url=http://www.maluchy.pl][img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-72170.png[/img][/url]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
anulka7
Hobbysta forumowy
anulka7 jest offline 



Dołączył: 14 Kwi 2008
Posty: 28077
Pomocy: 93
Skąd: Radom
Data ślubu: 10.10.2009
Wiek: 41

PostWysłany: Pon Gru 21, 2015 9:10 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
ja robię 400ml kremówki na 250g mascaprone/ricotty
cukier puder do smaku
jak chcesz dodać galaretkę to jedno opakowanie ale jak najmniej wody (ok pół szklanki)
_________________
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/43kt9vvj8429zypw.png[/img][img]http://www.suwaczki.com/zabki/images/89111956767829e2.png[/img]
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/km5s8ribrdr23q42.png[/img]
[img]http://images40.fotosik.pl/124/db23c73d271316da.gif[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
katrinm
Uzależniony
katrinm jest offline 



Dołączył: 08 Lut 2009
Posty: 2082
Pomocy: 11
Skąd: Lublin
Data ślubu: 14. 08. 2010
Wiek: 39

PostWysłany: Pon Gru 21, 2015 9:12 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Chciałabym dodać do tego owoce.
Myślałam o jagodach


Dzięki Ania Smile
_________________
[url=http://www.maluchy.pl][img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-72170.png[/img][/url]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Violeta
Hobbysta forumowy
Violeta jest offline 



Dołączył: 26 Lis 2008
Posty: 26675
Pomocy: 28
Skąd: Lubuskie
Data ślubu: 19.06.2010
Wiek: 39

PostWysłany: Sob Sty 02, 2016 11:27 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Podaję sprawdzony przepis na sernik z rosą (na klasyczną standardową blachę ciasta):

Ciasto:

- 200 g mąki
- 2 żółtka + 1 całe jajko
- 100 g margaryny (polecam Kasię bo sprawdzona)
- 2 łyżki proszku do pieczenia

Wszystko razem zagnieść i wyłożyć tym ciastem blaszkę.

Masa:

- 1 kg sera mielonego we wiaderkach
- 2 szklanki mleka
- 0,5 szklanki oleju
- 1 szklanka cukru
- 4 żółtka + 2 całe jajka
- 1 paczka budyniu waniliowego lub śmietankowego (dodaję z Winiary)
- 1 paczka cukru waniliowego
- opcjonalnie można dodać jeszcze parę kropel aromatu waniliowego czy cytrynowego jeśli komuś zależy na konkretnym smaku, ja dałam waniliowy

Całość miksować chwilę do uzyskania jednolitej masy, po wymieszaniu wylewamy na ciasto. Piec około 50 minut na termoobiegu w temp. 160-180 stopni.

Pod koniec pieczenia zaczynamy ubijać pianę z białek, które nam pozostały po oddzieleniu żółtek. Jak białko zacznie się zagęszczać dodajemy do niego 3/4 szklanki cukru i ubijamy dalej do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Wyciągamy blaszkę z piekarnika, wykładamy na wierzch ubite białko i wkładamy do piekarnika jeszcze raz na 15 minut w tej samej temperaturze Smile

Ostatnio robiłam na serze Piątnica - jest w Biedronce, ale robiłam też na wiaderku President lub Natur Zott - wychodzi tak samo dobry:

http://www.opinie.senior.pl/OSM-Piatnica-Twarog-sernikowy-mielony,8105.html
_________________
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/3i49krhmui9cx1jo.png[/img] [url=http://www.suwaczki.com/zabki][img]http://www.suwaczki.com/zabki/images/8e0b34ef938c8667.png[/img][/url]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
anetuniunia
Hobbysta forumowy
anetuniunia jest offline 



Dołączył: 11 Lis 2008
Posty: 30582
Pomocy: 13




PostWysłany: Sob Sty 02, 2016 11:36 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
ja sobie zapisałam Smile
Viola, a sernik wychodzi ,,mokry''?
_________________
[url=http://fajnamama.pl][img]http://fajnamama.pl/suwaczki/sbqelmt.png[/img][/url]

[img]https://www.suwaczki.com/tickers/m3sxdqk38eib0wvq.png[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Violeta
Hobbysta forumowy
Violeta jest offline 



Dołączył: 26 Lis 2008
Posty: 26675
Pomocy: 28
Skąd: Lubuskie
Data ślubu: 19.06.2010
Wiek: 39

PostWysłany: Sob Sty 02, 2016 11:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Dokładnie tak, ma bardzo lekką, niemal piankową konsystencję co sprawia, że rozpływa się w ustach a nie zapychającą jak te tradycyjne serniki. Naprawdę jest sprężysty, rewelacyjny! Very Happy
_________________
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/3i49krhmui9cx1jo.png[/img] [url=http://www.suwaczki.com/zabki][img]http://www.suwaczki.com/zabki/images/8e0b34ef938c8667.png[/img][/url]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Liath
Nałóg
Liath jest offline 



Dołączył: 18 Kwi 2009
Posty: 3946

Skąd: małopolska
Data ślubu: 24.10.2009
Wiek: 38

PostWysłany: Nie Sty 03, 2016 8:50 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Piękne z bardzo podobnego przepisu i uwielbiam ten sernik Very Happy zawsze się udaje i wszystkim smakuje
_________________
[url=http://fajnamama.pl][img]http://fajnamama.pl/suwaczki/7qporcj.png[/img][img]http://dzidziusiowo.pl/zabki/img5-110_qwertyuiopasdfghf_6_x_Ada%B6+ma+16+z%EAb%F3w.jpg[/img][/url]
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/klz9kw7ixstqt7bi.png[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Maddllen
Zakorzeniony fanatyk
Maddllen jest offline 



Dołączył: 10 Lut 2009
Posty: 12365
Pomocy: 8
Skąd: Żory
Data ślubu: 19.06.2010r.
Wiek: 40

PostWysłany: Nie Sty 03, 2016 2:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
chyba 2 łyżeczki proszku do pieczenia a nie łyżki?
_________________
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/zrz6k6nlio9trhnt.png[/img]
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/km5sjw4zxvmlfbz3.png[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Violeta
Hobbysta forumowy
Violeta jest offline 



Dołączył: 26 Lis 2008
Posty: 26675
Pomocy: 28
Skąd: Lubuskie
Data ślubu: 19.06.2010
Wiek: 39

PostWysłany: Nie Sty 03, 2016 4:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Nie, 2 łyżki. Jest dobrze podane. Sprawdzałam 2 razy zanim klinknęłam, żeby dobrze wszystko podać lub niczego ze składników nie pominąć i nie wprowadzić nikogo w błąd Smile
_________________
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/3i49krhmui9cx1jo.png[/img] [url=http://www.suwaczki.com/zabki][img]http://www.suwaczki.com/zabki/images/8e0b34ef938c8667.png[/img][/url]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Ślubne Strona Główna -> Potrawy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony : Poprzedni  1, 2, 3 ... 146, 147, 148 ... 152, 153, 154  Następny
Strona 147 z 154

 
Skocz do:  
Możesz czytać tematy
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group

Wesele Tworzenie stron internetowych
Baner