A Ty jaką masz gofrownice? Polecasz? Bo myślę, czy na imieniny sobie nie zażyczyć _________________ [url=http://lilypie.com][img]http://lb4f.lilypie.com/jNcBp2.png[/img][/url]
ja puszystych goferków nie lubię, uwielbiam jak są chrupiące _________________ [url=http://fajnamama.pl][img]http://fajnamama.pl/suwaczki/sbqelmt.png[/img][/url]
My mamy zwykłą MPM z Neonetu, więc nie żadne cacko bo raz na ruski rok robimy gofry, częsciej naleśniki jemy. 80 zł daliśmy, ale ma 800W i całkiem fajnie piecze
Anetuniunia ale one są puszyste w środku, rosną wysokie, a są właśnie po bokach i z wierzchu chrupiące _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/3i49krhmui9cx1jo.png[/img] [url=http://www.suwaczki.com/zabki][img]http://www.suwaczki.com/zabki/images/8e0b34ef938c8667.png[/img][/url]
Dołączył: 23 Sie 2009 Posty: 10512 Pomocy: 5 Skąd: śląskie Data ślubu: 07.07.2012 Wiek: 35
Wysłany: Sob Lis 28, 2015 11:03 pm Temat postu:
Dziewczyny, to ciasto z tortu tęczowego wejdzie mi do jednej standardowej blachy? _________________ [url=http://www.maluchy.pl][img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-57182.png[/img][/url]
Dziewczyny potrzebuję sprawdzony przepis na krem do dekoracji muffinek.
Taki jakiś lekki w miarę, ale żeby dało się z niego zrobić ładne dekoracje, taki stożek na muffince, wiecie...
Przychodzi mi do głowy mascaprone, ricotta, bita śmietana... Jak to połączyć?
I żeby dało się do tego wmieszać mrozone owoce, które nadadzą smak - mam maliny, truskawki, borówki i jagody. _________________ [url=http://www.maluchy.pl][img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-72170.png[/img][/url]
Dołączył: 14 Kwi 2008 Posty: 28077 Pomocy: 93 Skąd: Radom Data ślubu: 10.10.2009 Wiek: 41
Wysłany: Nie Gru 20, 2015 8:27 pm Temat postu:
ubijasz bitą śmietanę, dodajesz cukier puder do smaku a na koniec mascaprone albo ricotta stopniowo na najniższych obrotach
ja kiedyś robiłam jeszcze bitą śmietanę i galaretkę cytrynową (rozrobioną z minimalną ilością wody) - fajny lekki i smaczny _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/43kt9vvj8429zypw.png[/img][img]http://www.suwaczki.com/zabki/images/89111956767829e2.png[/img]
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/km5s8ribrdr23q42.png[/img]
[img]http://images40.fotosik.pl/124/db23c73d271316da.gif[/img]
anulka a jakieś proporcje? tak chociaż mniej-więcej, bo ciasta to kompletnie nie moja bajka _________________ [url=http://www.maluchy.pl][img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-72170.png[/img][/url]
Dołączył: 14 Kwi 2008 Posty: 28077 Pomocy: 93 Skąd: Radom Data ślubu: 10.10.2009 Wiek: 41
Wysłany: Pon Gru 21, 2015 9:10 am Temat postu:
ja robię 400ml kremówki na 250g mascaprone/ricotty
cukier puder do smaku
jak chcesz dodać galaretkę to jedno opakowanie ale jak najmniej wody (ok pół szklanki) _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/43kt9vvj8429zypw.png[/img][img]http://www.suwaczki.com/zabki/images/89111956767829e2.png[/img]
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/km5s8ribrdr23q42.png[/img]
[img]http://images40.fotosik.pl/124/db23c73d271316da.gif[/img]
Podaję sprawdzony przepis na sernik z rosą (na klasyczną standardową blachę ciasta):
Ciasto:
- 200 g mąki
- 2 żółtka + 1 całe jajko
- 100 g margaryny (polecam Kasię bo sprawdzona)
- 2 łyżki proszku do pieczenia
Wszystko razem zagnieść i wyłożyć tym ciastem blaszkę.
Masa:
- 1 kg sera mielonego we wiaderkach
- 2 szklanki mleka
- 0,5 szklanki oleju
- 1 szklanka cukru
- 4 żółtka + 2 całe jajka
- 1 paczka budyniu waniliowego lub śmietankowego (dodaję z Winiary)
- 1 paczka cukru waniliowego
- opcjonalnie można dodać jeszcze parę kropel aromatu waniliowego czy cytrynowego jeśli komuś zależy na konkretnym smaku, ja dałam waniliowy
Całość miksować chwilę do uzyskania jednolitej masy, po wymieszaniu wylewamy na ciasto. Piec około 50 minut na termoobiegu w temp. 160-180 stopni.
Pod koniec pieczenia zaczynamy ubijać pianę z białek, które nam pozostały po oddzieleniu żółtek. Jak białko zacznie się zagęszczać dodajemy do niego 3/4 szklanki cukru i ubijamy dalej do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Wyciągamy blaszkę z piekarnika, wykładamy na wierzch ubite białko i wkładamy do piekarnika jeszcze raz na 15 minut w tej samej temperaturze
Ostatnio robiłam na serze Piątnica - jest w Biedronce, ale robiłam też na wiaderku President lub Natur Zott - wychodzi tak samo dobry:
ja sobie zapisałam
Viola, a sernik wychodzi ,,mokry''? _________________ [url=http://fajnamama.pl][img]http://fajnamama.pl/suwaczki/sbqelmt.png[/img][/url]
Dokładnie tak, ma bardzo lekką, niemal piankową konsystencję co sprawia, że rozpływa się w ustach a nie zapychającą jak te tradycyjne serniki. Naprawdę jest sprężysty, rewelacyjny! _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/3i49krhmui9cx1jo.png[/img] [url=http://www.suwaczki.com/zabki][img]http://www.suwaczki.com/zabki/images/8e0b34ef938c8667.png[/img][/url]
Piękne z bardzo podobnego przepisu i uwielbiam ten sernik zawsze się udaje i wszystkim smakuje _________________ [url=http://fajnamama.pl][img]http://fajnamama.pl/suwaczki/7qporcj.png[/img][img]http://dzidziusiowo.pl/zabki/img5-110_qwertyuiopasdfghf_6_x_Ada%B6+ma+16+z%EAb%F3w.jpg[/img][/url]
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/klz9kw7ixstqt7bi.png[/img]
chyba 2 łyżeczki proszku do pieczenia a nie łyżki? _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/zrz6k6nlio9trhnt.png[/img]
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/km5sjw4zxvmlfbz3.png[/img]
Nie, 2 łyżki. Jest dobrze podane. Sprawdzałam 2 razy zanim klinknęłam, żeby dobrze wszystko podać lub niczego ze składników nie pominąć i nie wprowadzić nikogo w błąd _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/3i49krhmui9cx1jo.png[/img] [url=http://www.suwaczki.com/zabki][img]http://www.suwaczki.com/zabki/images/8e0b34ef938c8667.png[/img][/url]
Możesz czytać tematy Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach