Forum ŚlubnePortal Ślubno Weselny www.WyjdzZaMnie.pl
Wesele - przejdź na portal || Forum ślubne | Suknie ślubne | Komis sukien ślubnych | Zapowiedzi Portal Ślubno Weselny www.WyjdzZaMnie.pl
FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj   
Go to
Forum Forum Ślubne Strona Główna -> Potrawy

Dania "mało tłuste"
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
malumosa
Uzależniony
malumosa jest offline 



Dołączył: 24 Sie 2009
Posty: 2049
Pomocy: 6
Skąd: Warszawa
Data ślubu: 25/06/2016
Wiek: 39

PostWysłany: Wto Lis 30, 2010 1:34 am    Temat postu: Dania "mało tłuste" Odpowiedz z cytatem
Witam,

Po ostatnich badań okazało się że Mężuś ma podwyższony cholesterol Confused . Jest dużo zakazanych potraw, i obawiam się że kurczak gotowany w wodzie (lub ryba) z gotowanymi warzywami (lub z ryżem) mu się szybko znudzi. I skończy się tak że powoli wróci do "niedozwolonych" potraw.

Czy macie jakie przepisy "anti cholesterol"?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość



Butterfly
Uzależniony
Butterfly jest offline 



Dołączył: 04 Sie 2009
Posty: 2026
Pomocy: 3


Wiek: 34

PostWysłany: Wto Lis 30, 2010 8:24 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
wyeliminuj maslo i margaryne, uzywaj
[img]http://www.gotujmy.pl/ai/1022_margaryna-benecol_0_2.jpg[/img]
Tata tez mial(ma?) podwyzszony cholestelor i tylko tym smaruje chleb
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
joasia
Megamaniakalny forumowicz
joasia jest offline 



Dołączył: 16 Mar 2008
Posty: 9230
Pomocy: 11

Data ślubu: 04.10.2008
Wiek: 39

PostWysłany: Wto Lis 30, 2010 2:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
moj Maz ma chra watrobe i tez kombinuje co gotowac... mieso gotowane odpada bo sie brzydzi... dawajcie jakies przepisy...
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
lala874
Ultra fanatyk
lala874 jest offline 



Dołączył: 23 Paź 2009
Posty: 14729
Pomocy: 2


Wiek: 39

PostWysłany: Wto Lis 30, 2010 2:27 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
my gotujemy na parze i wtedy nie używamy tłuszczu Smile
_________________
[img]http://s1.suwaczek.com/200806273337.png[/img]
[img]http://s3.suwaczek.com/20100501050119.png[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Liziii
Hobbysta forumowy
Liziii jest offline 



Dołączył: 12 Wrz 2009
Posty: 35889
Pomocy: 50
Skąd: Radom
Data ślubu: 29.05.2010
Wiek: 37

PostWysłany: Wto Lis 30, 2010 2:41 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
no to pieczone! rybka pieczona w folii, z koperkiem na przykład
albo kurczak pieczony z rozmarynem czy czosnkiem, do tego jakas lekka surówka z sokiem z cytryny i kropelką oliwy z oliwek
_________________
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/wnidej282zkrxyam.png[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
malumosa
Uzależniony
malumosa jest offline 



Dołączył: 24 Sie 2009
Posty: 2049
Pomocy: 6
Skąd: Warszawa
Data ślubu: 25/06/2016
Wiek: 39

PostWysłany: Wto Lis 30, 2010 5:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
[quote="Liziii"]no to pieczone! rybka pieczona w folii, z koperkiem na przykład[/quote]

To już było. Smaczne Smile

Z tego co czytałam, może też być mięso wieprzowe i wołowe (nie za tłuste kawałki). Macie jakieś pomysły co robić z tymi mięsami?

Co do smarowania, P. kupił sobie "Flora" która jest (prawdopodobnie) lepsza.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Liziii
Hobbysta forumowy
Liziii jest offline 



Dołączył: 12 Wrz 2009
Posty: 35889
Pomocy: 50
Skąd: Radom
Data ślubu: 29.05.2010
Wiek: 37

PostWysłany: Sro Gru 01, 2010 3:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
wołowina lepsza - wieprzowina jest ogolnie bardziej tłusta. Ale ja wołowiny akurat nie potrafie robic.. Rolling Eyes
Jedno danie jakie znam z wołowiną w roli głownej to wołowina po burgundzku (moge rzucic przepis)
_________________
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/wnidej282zkrxyam.png[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
lala874
Ultra fanatyk
lala874 jest offline 



Dołączył: 23 Paź 2009
Posty: 14729
Pomocy: 2


Wiek: 39

PostWysłany: Sro Gru 01, 2010 3:12 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
to czekamy na przepis Mr. Yellow
_________________
[img]http://s1.suwaczek.com/200806273337.png[/img]
[img]http://s3.suwaczek.com/20100501050119.png[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Liziii
Hobbysta forumowy
Liziii jest offline 



Dołączył: 12 Wrz 2009
Posty: 35889
Pomocy: 50
Skąd: Radom
Data ślubu: 29.05.2010
Wiek: 37

PostWysłany: Sro Gru 01, 2010 4:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
to bedzie moj minimalistyczny przepis, doskonalony od wielu miesiecy (choc zwykle z lenistwa robie z wieprzowiną bo zajmuje mniej czasu)

0,5kg - 0,7kg wołowiny chudej (nie znam nazw czesci krowiego ciala niestety)
10 małych cebul
4 marchewki duze lub taka mrozona mała marcheweczka 1 opakowanie
pietruszka, por, seler
pół butelki wytrawnego czerwonego wina
4 łyzki oleju
sol, pieprz, słodka sproszkowana papryka
20 ziemniaczków małych

wołowine pokroic w kostke okolo 1,5x1,5cm. Obsmazyc na oleju z kazdej strony by byla ladnie zrumieniona.
Ulozyc na dnie naczynia zaroodpornego, wlać tłuszcz z patelni. Na mieso ułożyc obrane małe cebulki, w całosci (jak są duze to pokroic na połowki czy cwiartki), marchew przekrojoną wzdłuż na 4 i na pół szerokosci lub wysypac małe marcheweczki, pietruszke, kawałek selera i pora (mozna te 3 rzeczy zwiazac sznurkiem bo to sie potem wyjmuje). posypac solą, pieprzem i obficie papryką. Na wierzch ulozyc ziemniaki (jak duze to tez na pol). posolic je z wierzchu. Podlac wszystko winem (okolo szklanki).
Piec w 180 stopniach, pod przykryciem, w piekarniku rzecz jasna okolo 2h. Podlewac winem od czasu do czasu (mozna tez bulionem warzywnym lub wołowym).
Podawac ze swiezą sałatą (choc ja lubie z ciepłymi tartymi buraczkami Embarassed ).

Wersja z wieprzowiną jest taka sama tyle ze:
1. schodzi mniej czasu, bo wieprzowina potrzebuje okolo 1h w piekarniku
2. schodzi mniej wina
3. cebula musi byc pokrojona w cwiartki zeby sie ladnie udusila i rozplywala na talerzu, ziemniaki tez musza byc w cwiartkach czy osemkach.
_________________
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/wnidej282zkrxyam.png[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wiola Os
Nałóg
Wiola Os jest offline 



Dołączył: 01 Maj 2010
Posty: 4777

Skąd: Mysłowice
Data ślubu: 09.10.2010
Wiek: 35

PostWysłany: Sro Gru 01, 2010 5:45 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
najlepszy sposób na pyszne dania praktycznie beztłuszczowe, to zakup parowara... można przygotowac różne pyszne potrawy zdrowo i naprawdę nie tracąc niczego na smaku...
_________________
[url=http://www.weselinka.pl/][img]http://www.weselinka.pl/suwaczek/9/2010-10-09.png[/img][/url]
[url=http://daisypath.com][img]http://dhbf.daisypath.com/TikiPic.php/GTSTeeG.jpg[/img][img]http://dhbf.daisypath.com/GTSTp1.png[/img][/url]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
lala874
Ultra fanatyk
lala874 jest offline 



Dołączył: 23 Paź 2009
Posty: 14729
Pomocy: 2


Wiek: 39

PostWysłany: Sro Gru 01, 2010 5:51 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
[quote="Wiola Os"]najlepszy sposób na pyszne dania praktycznie beztłuszczowe, to zakup parowara... można przygotowac różne pyszne potrawy zdrowo i naprawdę [b]nie tracąc niczego na smaku[/b]...[/quote]

ja bym powiedziała, że potrawy nabierają smaku Wink no i dzięki parowaniu mniej solę, a to też duży plus Mr. Yellow
_________________
[img]http://s1.suwaczek.com/200806273337.png[/img]
[img]http://s3.suwaczek.com/20100501050119.png[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Wiola Os
Nałóg
Wiola Os jest offline 



Dołączył: 01 Maj 2010
Posty: 4777

Skąd: Mysłowice
Data ślubu: 09.10.2010
Wiek: 35

PostWysłany: Sro Gru 01, 2010 5:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
ja wogóle nie używam soli, tylko tyle ile jest w mieszankach przypraw...
_________________
[url=http://www.weselinka.pl/][img]http://www.weselinka.pl/suwaczek/9/2010-10-09.png[/img][/url]
[url=http://daisypath.com][img]http://dhbf.daisypath.com/TikiPic.php/GTSTeeG.jpg[/img][img]http://dhbf.daisypath.com/GTSTp1.png[/img][/url]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
lala874
Ultra fanatyk
lala874 jest offline 



Dołączył: 23 Paź 2009
Posty: 14729
Pomocy: 2


Wiek: 39

PostWysłany: Sro Gru 01, 2010 5:55 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
[quote="Wiola Os"]ja wogóle nie używam soli, tylko tyle ile jest w mieszankach przypraw...[/quote]

u nas ten nr by już nie przeszedł, choć nie wykluczam, że z biegiem czasu może uda się zrezygnować z soli, bo mój mąż jakby mógł to nie używałby soli wcale...
_________________
[img]http://s1.suwaczek.com/200806273337.png[/img]
[img]http://s3.suwaczek.com/20100501050119.png[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Wiola Os
Nałóg
Wiola Os jest offline 



Dołączył: 01 Maj 2010
Posty: 4777

Skąd: Mysłowice
Data ślubu: 09.10.2010
Wiek: 35

PostWysłany: Sro Gru 01, 2010 6:00 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
warto się przełamac... bo sól naprawdę szkodzi...
_________________
[url=http://www.weselinka.pl/][img]http://www.weselinka.pl/suwaczek/9/2010-10-09.png[/img][/url]
[url=http://daisypath.com][img]http://dhbf.daisypath.com/TikiPic.php/GTSTeeG.jpg[/img][img]http://dhbf.daisypath.com/GTSTp1.png[/img][/url]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
lala874
Ultra fanatyk
lala874 jest offline 



Dołączył: 23 Paź 2009
Posty: 14729
Pomocy: 2


Wiek: 39

PostWysłany: Sro Gru 01, 2010 6:02 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
jak wszystko, ale mam nadzieję, że niebawem sól nie będzie nam potrzebna...
_________________
[img]http://s1.suwaczek.com/200806273337.png[/img]
[img]http://s3.suwaczek.com/20100501050119.png[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Ślubne Strona Główna -> Potrawy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
Strona 1 z 4

 
Skocz do:  
Możesz czytać tematy
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group

Wesele Tworzenie stron internetowych
Baner