Forum ŚlubnePortal Ślubno Weselny www.WyjdzZaMnie.pl
Wesele - przejdź na portal || Forum ślubne | Suknie ślubne | Komis sukien ślubnych | Zapowiedzi Portal Ślubno Weselny www.WyjdzZaMnie.pl
FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj   
Go to
Forum Forum Ślubne Strona Główna -> Potrawy

Pierniczki świąteczne - special dla Mangi ^^
Idź do strony : 1, 2, 3 ... 28, 29, 30  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Yzma
Ekstra nawiedzony
Yzma jest offline 



Dołączył: 12 Sty 2009
Posty: 11431
Pomocy: 14
Skąd: Śląsk
Data ślubu: 03.09.2011
Wiek: 36

PostWysłany: Sro Lis 24, 2010 8:03 pm    Temat postu: Pierniczki świąteczne - special dla Mangi ^^ Odpowiedz z cytatem
[b]Zarówno przepis jak i historia jego kopiuję z innego forum - żeby potem nie było że plagiat Smile[/b]

Przepis na ten piernik ma b. długa historię wirtualną i jeszcze dłuższą realną. Wstęp jest konieczny. Opracowała ten przepis babcia niejakiej Silije ze starego eDziecka (jeszcze przed czasami Agory). O jego genialności swiadczą następujące fakty:
- podbił całe eDziecko
- podbił resztę sieci
- a w zeszłym roku chamsko ukradła go "Kuchnia" i zamieściła na swoich łamach
Prawdziwe jednak autorstwo należy do babci Silije, co nalezy stanowczo podkreslić. I jako "piernik babci Silije" zostanie on Wam podany.
Piernik ten- oprócz wielkiej rzeszy fanów, a zapewniam, że zjada się go do ostatniego okruszka, a ilość fascynatów rośnie z roku na rok- posiada jeszcze tę tajemniczą właściwośc, że robi się go przynajmniej 3 tygodnie przed spozyciem, a samo ciasto może stać nawet rok. Rekordzistka trzymała ciasto w lodówce 18 miesięcy. Piernik wyszedł przedni. Zresztą ja sama nie dalej jak miesiąc temu odkryłam zapas już upieczonych pierników z zeszłych Świąt- były pyszne i miękkie.
Do rzeczy i do dzieła.
Potrzebujecie:

1/2 LITRA MIODU
3 JAJKA
1/2 SZKLANKI MLEKA
3 PŁASKIE ŁYŻKI SODY OCZYSZCZONEJ
2 SZKLANKI CUKRU
1 KOSTKĘ SMALCU
1 KG MĄKI
SZCZYPTĘ SOLI
1 PACZKĘ PRZYPRAWY DO PIERNIKÓW
ale to nie wystarczy, wiec dodatkowo: CYNAMON, GAŁKA, KARDAMON, GOŹDZIKI ETC. Wszystkich przypraw ma wyjść 1/2 szklanki

Miód, cukier i smalec rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu. Sodę rozpuszczamy w mleku. Do dużej miski wsypujemy mąkę, przyprawy i sól. Kiedy smalec, miód i cukier nieco przestygną wlewamy je do mąki, dodajemy mleko i jajka i wyrabiamy rękami na miękką masę. Następnie miske przykrywamy luźno folią lub ręcznikiem i odkładamy na dwór, na balkon lub do lodówki. Niech sobie ciasto dojrzeje.
Po kilku tygodniach ciasto wyjmujemy, wałkujemy (niezbyt cienko) i wycinamy z niego przeróżne cudeńka (kto ma dzieci niech je zaprzęgnie do pracy- będą zachwycone). Pieczemy ok. 15 minut w temp. 180'C.
Po upieczeniu i udekorowaniu (lukier, pisaki, posypka itd- tu pomoc dzieci tez jest niezbędna) pierniki wkładamy do pudełka i leciusieńko skrapiamy wodą. Po trzech dniach są idealnie miękkie i pyszne. Twarde też są zresztą pyszne

[size=18][b]i jeszcze PS.[/b][/size]
1. Nie należy się absolutnie przejmowac konsystencją ciasta. Ono ma być półpłynne, lejące i w ogóle może występować pełna rożnorodność stanów skupienia. Tak ma byc. Przez te kilka tygodni mąka spęcznieje, a jak uznacie, że mimo to jest za rzadkie to przy wałkowaniu po prostu dodacie trochę mąki i już. Ja tak zrobiłam w zeszłym roku. Im dłużej ciasto stoi tym lepiej się z niego wykrawa różne takie cudeńka typu aniołki i inne.

2. Może być balkon, sień i lodówka. Ważne jest tylko, aby miska była przykryta niezbyt szczelnie.

3. Grubo to znaczy około centymetra. Jesli zrobicie cały piernik (w sensie ciasto) to prawdopodobnie od razu będzie miękki i do jedzenia (bez leżakowania). Grubsze pierniki (takie dwucentymetrowe) tez są miękkie od razu po upieczeniu. A mówilam Wam już, że te pierniki świetnie sie wiesza na choince?

4. Ile wychodzi? Z podwójnej porcji wyszedł mi piernik i dwa pudła pierniczków (pudełka po butach)


[size=18][b]i teraz już info ode mnie:[/b][/size]
Ja ciasto robiłam jakoś w połowie października o ile dobrze pamiętam (albo na początku?), stoi sobie w kamiennym garnku przykryte ścierkami dwoma w piwnicy. Zaglądałam do niego dzisiaj jak tam się ma i czy nie przeszło smrodkiem piwnicy i powiem Wam że jest idealne! Zapach, kolor, konsystencja - już się nie mogę doczekać pieczenia Smile

[size=18][b]edit 2011:[/b][/size]
1. Pierniki nie muszą być skrapiane wodą - jeśli upieczemy je w okolicach Mikołajkowych to na tydzień przed świętami będą jak znalazł!
2. Ciasto wałkujemy CIENIUTKO! ok 3-5mm to jest maks - inaczej kształty się rozbleblują
3. Pieczemy w 180st przez 15 minut chyba że mamy ustawioną opcję z wiatrakiem - wtedy pieczemy krócej albo zmniejszamy temperaturę
4. Przepis alternatywny z zapasów Mangi:

[quote="manga26"]uwaga uwaga, podaję godną alternatywę pierniczków - kruche ciasteczka Very Happy
przez w-end przepracowałam 3 przepisy i te są idealne, czyli

1, kruche, ale nie twarde
2. delikatne
3. trzymają idealnie kształt podczas pieczenia
4. pyyyyyyyyyyszne Very Happy Very Happy Very Happy

300g mąki pszennej (tortowej lub tortowek pół na pół z krupczatką, ja niestety miałam tylko tortową)
100g mąki ziemniaczanej
150g cukru pudru
2 żółtka
150g masła lub margaryny
kopiasta łyżka śmietany kwaśnej

Mąki i cukier siekamy z masłem, dodajemy reszte i szybko zagniatamy. Wkładamy do lodówy na przynajmniej godzinę. wałkujemy na ok 5 mm , wycinamy co tam chcemy i voila Smile Można też zmienić proporcje na 150g kartoflanki i 250 pszennej, wtedy ciasteczka będą bardziej sypkie, kruche Smile Ciasteczka właściwie nie rosną, więc spokojnie można wycinać najbardziej kosmiczne kształty Smile

wypróbowałam też przepis Nigelli, ciasteczka wyszły pyszne, chrupiące, ale dość twarde, ponoć mają skruszeć, ale myślę, że powyższy przepis jest lepszy , a na pewno bardziej uniwersalny Very Happy

przepis Nigelli

http://www.kuradomowa.com/kuchnia/przepis_na_kruche_ciasteczka_nigella.shtml[/quote]

Ostatnio zmieniony przez Yzma dnia Sob Gru 17, 2011 9:41 pm, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Numer GG



lala874
Ultra fanatyk
lala874 jest offline 



Dołączył: 23 Paź 2009
Posty: 14729
Pomocy: 2


Wiek: 39

PostWysłany: Czw Lis 25, 2010 11:10 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
ostatnio robiłam z takiego przepisu pierniczki i powiem jedno- bajka Mr. Yellow
_________________
[img]http://s1.suwaczek.com/200806273337.png[/img]
[img]http://s3.suwaczek.com/20100501050119.png[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Liziii
Hobbysta forumowy
Liziii jest offline 



Dołączył: 12 Wrz 2009
Posty: 35889
Pomocy: 50
Skąd: Radom
Data ślubu: 29.05.2010
Wiek: 37

PostWysłany: Czw Lis 25, 2010 2:02 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Rolling Eyes
kostka smalcu?
_________________
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/wnidej282zkrxyam.png[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Yzma
Ekstra nawiedzony
Yzma jest offline 



Dołączył: 12 Sty 2009
Posty: 11431
Pomocy: 14
Skąd: Śląsk
Data ślubu: 03.09.2011
Wiek: 36

PostWysłany: Czw Lis 25, 2010 2:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
zamiast masła Smile
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Liziii
Hobbysta forumowy
Liziii jest offline 



Dołączył: 12 Wrz 2009
Posty: 35889
Pomocy: 50
Skąd: Radom
Data ślubu: 29.05.2010
Wiek: 37

PostWysłany: Czw Lis 25, 2010 4:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
a mozna masła? Bo ja smalcu niet..
_________________
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/wnidej282zkrxyam.png[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Yzma
Ekstra nawiedzony
Yzma jest offline 



Dołączył: 12 Sty 2009
Posty: 11431
Pomocy: 14
Skąd: Śląsk
Data ślubu: 03.09.2011
Wiek: 36

PostWysłany: Pią Lis 26, 2010 12:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
kurcze nie wiem jak wyjdą bo masło ma jednak trochę inną konsystencję....
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
manga26
Hobbysta forumowy
manga26 jest offline 



Dołączył: 04 Sty 2009
Posty: 34039
Pomocy: 109
Skąd: BYDGOSZCZ/ZIELONA GORA
Data ślubu: 9.03.2010 /25.09.2010
Wiek: 39

PostWysłany: Pią Lis 26, 2010 1:10 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
jutro robie, nie ma bata Smile
_________________
[img]http://www.swadba.pl/suwaczki/000131010a31323835333635363030.jpg[/img][URL=http://www.fotosik.pl][img]http://images41.fotosik.pl/256/360e58c04f29ee95.jpg[/img][/URL]

[img]http://www.suwaczki.com/tickers/ex2bjw4zwf5aqjss.png[/img] [img]http://s2.pierwszezabki.pl/043/043131960.png[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Alka
Hobbysta forumowy
Alka jest offline 



Dołączył: 29 Mar 2008
Posty: 18826
Pomocy: 16


Wiek: 39

PostWysłany: Czw Gru 23, 2010 9:10 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
dziewczyny wrzuccie jakis sprawdzony przepis na makowca...
PLIIIISSSS Very Happy
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
manga26
Hobbysta forumowy
manga26 jest offline 



Dołączył: 04 Sty 2009
Posty: 34039
Pomocy: 109
Skąd: BYDGOSZCZ/ZIELONA GORA
Data ślubu: 9.03.2010 /25.09.2010
Wiek: 39

PostWysłany: Czw Gru 23, 2010 9:12 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
a chce Ci się kręcić mak?
_________________
[img]http://www.swadba.pl/suwaczki/000131010a31323835333635363030.jpg[/img][URL=http://www.fotosik.pl][img]http://images41.fotosik.pl/256/360e58c04f29ee95.jpg[/img][/URL]

[img]http://www.suwaczki.com/tickers/ex2bjw4zwf5aqjss.png[/img] [img]http://s2.pierwszezabki.pl/043/043131960.png[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Yzma
Ekstra nawiedzony
Yzma jest offline 



Dołączył: 12 Sty 2009
Posty: 11431
Pomocy: 14
Skąd: Śląsk
Data ślubu: 03.09.2011
Wiek: 36

PostWysłany: Czw Gru 23, 2010 11:13 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
manga jak pierniczki?

moje są mięciutkie i pyszne
1/3 ozdobiona reszta leży i czeka Razz
część jeszcze dzisiaj bd ozdabiać bo dostałam barwniki spożywcze Smile

a niektóre są tak miękkie że aż się rozpadają Razz
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
manga26
Hobbysta forumowy
manga26 jest offline 



Dołączył: 04 Sty 2009
Posty: 34039
Pomocy: 109
Skąd: BYDGOSZCZ/ZIELONA GORA
Data ślubu: 9.03.2010 /25.09.2010
Wiek: 39

PostWysłany: Czw Gru 23, 2010 11:14 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
bede piekla za rok, w tym roku dałam sobie siana, zwlaszcza, ze dostalam od tesciowej ( niedobre i nie chcą mieknąć)
_________________
[img]http://www.swadba.pl/suwaczki/000131010a31323835333635363030.jpg[/img][URL=http://www.fotosik.pl][img]http://images41.fotosik.pl/256/360e58c04f29ee95.jpg[/img][/URL]

[img]http://www.suwaczki.com/tickers/ex2bjw4zwf5aqjss.png[/img] [img]http://s2.pierwszezabki.pl/043/043131960.png[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Yzma
Ekstra nawiedzony
Yzma jest offline 



Dołączył: 12 Sty 2009
Posty: 11431
Pomocy: 14
Skąd: Śląsk
Data ślubu: 03.09.2011
Wiek: 36

PostWysłany: Czw Gru 23, 2010 11:18 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
no smoko Smile

ja w tym roku pierwszy raz piekłam z tego przepisu i to dość nieśmiało bo moje zeszłoroczne były takie jak te Twojej teściowej w tym roku Lol

ale przepis sprawdzony, można go używać i podawać dalej Very Happy
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
czekoladka1987
Hobbysta forumowy
czekoladka1987 jest offline 



Dołączył: 04 Sty 2010
Posty: 25029
Pomocy: 18


Wiek: 36

PostWysłany: Czw Gru 23, 2010 11:19 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
[quote="manga26"]bede piekla za rok, w tym roku dałam sobie siana, zwlaszcza, ze dostalam od tesciowej ( niedobre i nie chcą mieknąć)[/quote]

ahhh te tesciowe... jak cos dadza to az strach probowac.

Ja na przyszly rok tez zrobie pierniki z tego przepisu, w tym roku za pozno sie obudzilam Laughing
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Yzma
Ekstra nawiedzony
Yzma jest offline 



Dołączył: 12 Sty 2009
Posty: 11431
Pomocy: 14
Skąd: Śląsk
Data ślubu: 03.09.2011
Wiek: 36

PostWysłany: Czw Gru 23, 2010 11:22 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
czekoladka - spokojna głowa, ja w przyszłym roku będę pilnować żebyście się w środku grudnia bez ciasta nie obudziły Twisted Evil
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
manga26
Hobbysta forumowy
manga26 jest offline 



Dołączył: 04 Sty 2009
Posty: 34039
Pomocy: 109
Skąd: BYDGOSZCZ/ZIELONA GORA
Data ślubu: 9.03.2010 /25.09.2010
Wiek: 39

PostWysłany: Czw Gru 23, 2010 11:36 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
po prostu moja tesciowa a przykra właściwośc ulepszania wszystkiego bez pomyslunku. Rok temu piekla te pierniki z przepisu ciotki i byly bardzo dobre, w tym roku jak zwykle byla mądrzejsza i czegos tam dodała, czegos odjeła i wyszły kamloty, które sa ciągle twarde ...
Ona tak ma - kiedys podała nam kapustke po staropolsku, wiecie - cebulka, skwareczki i do tego wiórki kokosowe i rodzynki i tak robi ze wszystkim
_________________
[img]http://www.swadba.pl/suwaczki/000131010a31323835333635363030.jpg[/img][URL=http://www.fotosik.pl][img]http://images41.fotosik.pl/256/360e58c04f29ee95.jpg[/img][/URL]

[img]http://www.suwaczki.com/tickers/ex2bjw4zwf5aqjss.png[/img] [img]http://s2.pierwszezabki.pl/043/043131960.png[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Ślubne Strona Główna -> Potrawy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony : 1, 2, 3 ... 28, 29, 30  Następny
Strona 1 z 30

 
Skocz do:  
Możesz czytać tematy
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group

Wesele Tworzenie stron internetowych
Baner