Wysłany: Wto Mar 02, 2010 1:19 pm Temat postu: Zupy
Wisujmy przepisy na jakieś fajne zupy. U mnie tradycyjni egotowało się pomidorową, krupnik, rosół, ogórkową i tak w kółko. Chciałabym jakoś przełamać tradycję i spróbować czegoś innego.
Skąd: woj. lubelskie Data ślubu: jeszcze nieznana ;) Wiek: 37
Wysłany: Wto Mar 02, 2010 7:56 pm Temat postu:
pierwsza zupa jaką ugotowałam była szczawiowa, ale ona jest dośc popularna jednak moja ulubiona
mogę podać przepis na fajną kremową zupkę z serków topionych jest z netu, ale wypróbowany i bardzo polecam
Składniki
125g słoniny (najlepiej mielonej)
500g mięsa mielonego (nie drobiowe!)
2 cebule
3 pory
1 l rosołu (może być z kostki)
1 puszka pomidorów
1 słoik pieczarek w zalewie naturalnej
1 puszka kukurydzy
400g serka topionego śmietankowego
1 słodka śmietana
sól, pieprz
Usmażyć słoninę do całkowitego rozpuszczenia, w niej podsmażyć mięso mielone (przyprawić do smaku). Do mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę i pory pokrojone w cieniutkie krążki (tylko ich białą część) i poddusić. Następnie całą zawartość z patelni przekładamy do gorącego rosołu i gotujemy. Do garnka dodajemy stopniowo: pomidory wraz z sokiem, kukurydzę razem z wodą z puszki oraz grzyby bez wody (odcedzamy je wcześniej na sicie). Jako ostatnie wkładamy serki, które aby nam się dokładnie rozpuściły zalecam wcześniej podzielić na mniejsze kostki. Na koniec dodajemy słodką śmietanę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i jeszcze chwilę gotujemy.
radzę więc często mieszać. _________________ [url=http://daisypath.com][img]http://davf.daisypath.com/oKOHp2.png[/img][/url]
Ja w tym tygodniu mam zamiar zrobić zupę koperkową. Jak będzie dobra,to podam przepis _________________ [img]http://s8.suwaczek.com/20101002310216.png[/img]
[img]http://s1.suwaczek.com/200710022436.png[/img]
Dołączył: 12 Lis 2007 Posty: 7521 Pomocy: 9 Skąd: :) Data ślubu: 7 czerwiec 2008 rok :-) Wiek: 40
Wysłany: Sro Mar 03, 2010 8:43 pm Temat postu:
Ja nie lubie zup i moj maz tez za nimi nie przepada-na szczescie,bo nie musze ich gotować a On nie narzekaż,że ich nie ma _________________ [img]http://www.suwaczek.pl/cache/60bb514a3c.png[/img]
Dołączył: 24 Mar 2009 Posty: 35061 Pomocy: 39 Skąd: Knurów Data ślubu: 11.06.2011 Wiek: 35
Wysłany: Sro Mar 03, 2010 9:13 pm Temat postu:
a mój ostatnio polubił Einlauf chociaż nigdy nie znosił ale przecież nie odmawia się siostrom zakonnym _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/dqpr9vvjfv9cdh83.png[/img]
Dołączył: 24 Mar 2009 Posty: 35061 Pomocy: 39 Skąd: Knurów Data ślubu: 11.06.2011 Wiek: 35
Wysłany: Sro Mar 03, 2010 9:36 pm Temat postu:
bo akurat robi remont w klasztorze i one mu codziennie obiadki gotują
A Einlauf to jest tak jakby rosół z rostrzepanym jajkiem wrzuconym do rosołu - pycha _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/dqpr9vvjfv9cdh83.png[/img]
Mmmm pyszne. To są chyba bardziej tzw "zacierki". Moja mama czasami robiła coś takiego. _________________ [img]http://s8.suwaczek.com/20101002310216.png[/img]
[img]http://s1.suwaczek.com/200710022436.png[/img]
[quote="Anisek"]Mmmm pyszne. To są chyba bardziej tzw "zacierki". Moja mama czasami robiła coś takiego.[/quote]
tak uwielbiam ale na rosole, na mleku nie tknę, bo w ogóle nie piję mleka w czystej postaci.
Ja też nie przepadam za mlekiem.
Rosół z ryżem też nie jest zły btw ;p _________________ [img]http://s8.suwaczek.com/20101002310216.png[/img]
[img]http://s1.suwaczek.com/200710022436.png[/img]
Dołączył: 24 Mar 2009 Posty: 35061 Pomocy: 39 Skąd: Knurów Data ślubu: 11.06.2011 Wiek: 35
Wysłany: Czw Mar 04, 2010 9:39 am Temat postu:
chciałam zobaczyć czy w google czy jest ten einlauf pokazany a po niemiecku to lewatywa a po polsku to nie wiem jak się ta zupa nazywa
moja mama często kupuje zupe z Hortexu- zimową gotuje te warzywka i dodaje do tego ryż i jest pycha _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/dqpr9vvjfv9cdh83.png[/img]
a ja gotuje bardzo bardzo duzo zup ... nie dlatego bo lubie tylko bo sa zdrowe i malokaloryczne (te co ja gotuje)
przykladowy przepis:
CUKINIOWA (a raczej krem z cukini)
- kostka (zalezy ile robisz to tyle kostek)
- marchewka cala
- cukinia
- opcjonalnie kurczak (piers lub udko bez skory) i ziemniaki (nieraz dodaje jednego)
Najpierw woda+kostki+marchewka w calosci obrana, pozniej ziemniaki (byle jak pokrojone), pozniej dorzucamy cukinie tez byle jak pokrojona. jak wszystko jest miekkie, wyjmujemy marchewke (i kuraka jak ktos dodal) i robimy z reeszty krem blenderem, marchewke kroimy na plasterki, wrzucamy zeby sobie plywala, tak samo kurak
BROKULOWA (tez krem)
- kostka
- brokula
- czosnek
- cebula
- cytryna
- mleko lub smietana lub jogurt lub philadelfia
- kurak (piers lub udko)
- jajko ugotowane (opcjonalnie)
- ciut maselka lub tluszczu
w garnku gotujemy wode+kostke, na patelni lekko podsmazamy drobno posiekana cebulke i czosnek, wrzucamy do garnka, do tego wrzucamy brokule, jak bedzie miekka to traktujemy blenderem, doprawiamy cytrynka do smaku, dolewamy mleko lub co tam wybralyscie, na koniec wrzucamy ugotowanego i pokrojonego kuraka i jajko ugotowane zeby sobie plywalo
gotujemy wode + kostke, na patelni lekko podsmazamy pora i pomidora (w przepisie jest obrany ze skorki i bez pestek a ja zawsze robie i z tym i z tym ), wrzucamy do wody, dodajemy obrana dynie, gotujemy do miekkosci. traktujemy blenderem
BARSZCZYK UKRAINSKI
- kostka
- kapusta biala
- groszek mrozony
- marchewka
- kurak (udko lub piers)
- ziemniakow nie daje ale mozna
- fasolka jas moze byc zamiast groszku
- majeranek
- buraki
- czosnek
- cukier, cytryna, sol
oczywiscie woda + kostka, szatkujemy kapuste, trzemy marchewke, wszystko do garnka + kurak, pozniej wrzucamy groszek i ziemniaki (jak ktos robi z ziemniakami), (u nas w hiszpanii nie ma surowych burakow tylko gotowane, takze u mnie buraki sa dodawane na koncu ... nie wiem jak to z swiezymi jest i kiedy je sie dodaje) + buraki + doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami gotujemy 5 min zeby wszystkie smaki sie polaczyly, ja podlewam mleczkiem i koniec
POROWA (ta jest troszke kaloryczniejsza ale pyszna)
- kostka
- por
- ziemniaki
- maslo
- mleko
gotujemy woda + kostka, pora kroimy na cienkie paseczki i smazymy na maselku, wrzucamy do gotujacej siw wody, ziemniaka trzemy na tarce i tez smazymy na maselku, wrzucamy do garnka, jak sie ugotuje dolewamy mleko i niebo w gebie ...
mam jeszcze wiecej przepisow ale nie mam czasu juz mam nadzieje ze komus sie to przyda _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/atdcj44jacq9vaob.png[/img]
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa) Idź do strony : 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7Następny
Strona 1 z 7
Możesz czytać tematy Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach