Skąd: OKOLICE WARSZAWY Data ślubu: 14.06.2008 Wiek: 41
Wysłany: Pią Sie 03, 2007 4:40 pm Temat postu: DANIA ROZNE
Wymysliłam cos takiego, abysmy mogły podawac przepisy na rozne dania na obiad.Ja moze zaczne.
Biała kiełbasa po celestyńsku
Składniki:
50 dag białej kiełbasy,
20 dag pieczarek,
2 dag mąki,
200 ml gęstej kwaśnej śmietany,
10 dag groszku konserwowego, natka pietruszki,
tłuszcz,
sól, pieprz i przyprawa maggi do smaku.
Kiełbasę umyć, włożyć do naczynia, zalać wrzącą wodą i pogrzewać przez 10 min. na małym ogniu pod przykryciem w temperaturze ok. 90 stopni C. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w paseczki, usmażyć, oprószyć mąką, wlać śmietanę, zagotować. Dodać groszek i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą maggi. Kiełbasę wyjąć, pokroić na porcje, polać przygotowanym sosem, dusić kilka minut. Podawać z ziemniakami z wody _________________ [url=http://www.wyjdzzamnie.pl][img]http://www.wyjdzzamnie.pl/suwaczki/suwaczek-16027.png[/img][/url]
Skąd: OKOLICE WARSZAWY Data ślubu: 14.06.2008 Wiek: 41
Wysłany: Pią Sie 03, 2007 4:44 pm Temat postu:
ŻEBERKA PO WĘGIERSKU
Składniki:
1 kg żeberek wieprzowych,
2 średnie cebule,
3 łyżki smalcu,
3 dojrzałe pomidory,
80 dag niedużych ziemniaków,
400 ml rosołu (może być z kostki)
2 ząbki czosnku,
1 świeża papryka,
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
sól, pieprz i szczypta kminku.
Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na porcje. Natrzeć solą i pieprzem. W dużym rondlu rozgrzać smalec. Obsmażyć na nim żeberka z obu stron na złoto-brązowy kolor. Mięso wyjąć i przełożyć w ciepłe miejsce.
Na pozostałym po smażeniu tłuszczu, zrumienić obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić sproszkowaną papryką i kminkiem. (ilość podana w składnikach). Dołożyć wcześniej podsmażone żeberka. Podlać rosołem. Dusić na wolnym ogniu ok. 20 min.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Miąższ pokroić w cząstki. Paprykę pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w paseczki. Ziemniaki obrać i każdego przekroić na cztery części. Tak przygotowane warzywa dodać do duszących się żeberek. Dusić dalej do miękkości mięsa i ziemniaków. _________________ [url=http://www.wyjdzzamnie.pl][img]http://www.wyjdzzamnie.pl/suwaczki/suwaczek-16027.png[/img][/url]
Dołączył: 12 Lis 2007 Posty: 7521 Pomocy: 9 Skąd: :) Data ślubu: 7 czerwiec 2008 rok :-) Wiek: 40
Wysłany: Czw Gru 27, 2007 10:44 pm Temat postu:
Kurczak zapiekany z pieczarkami – pychota
Składniki:
70 dag filetu z kurczaka
sól
pieprz
3 łyżki masła
30 dag pieczarek
1-2 cebule
1 papryka
3 łyżki oleju
majonez
Wykonanie:
Filet z kurczaka pokroić w paski. Posypać solą i pieprzem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Piec aż mięso zrobi się białe.
Pieczarki pokroić w plasterki. Cebulę w półksiężyce, a paprykę w kostkę i razem podsmażyć na oleju.
Gorącą formę wyjąć z piekarnia. Mięso delikatnie posmarować majonezem, a na nim rozłożyć podsmażone pieczarki z cebulą i papryką. Całość włożyć do piekarnika i piec jeszcze około 20 minut.
Smacznego _________________ [img]http://www.suwaczek.pl/cache/60bb514a3c.png[/img]
No to ja mogę podać przepis na własnej inwencji potrawkę z kurczaka . Potrawka ta była przeze mnie produkowana w ilościach masowych na studiach i cieszyła się niesłabnącą popularnością
Składniki:
Pierś kurczaka
Cebula
Ryż
Sos biały lub beszamelowy (najlepiej ten drugi)
Przyprawy
Piers kurczaka obgotowujemy i jak już jest w miarę miękka rwiemy na kawałeczki. Wrzucamy na patelnię i delikatnie podsmażamy (żeby się leciutko zarumieniła). Na drugiej patelni podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę. Podrumienionego kurczaka i cebulkę (wraz z olejem na którym smażyliśmy) przerzucamy do garnka i stawiamy na małym ogniu dolewając troszkę wody (żeby nam się nie przypaliło). W tym czasie rozrabiamy sos i wlewamy go do kurczaka mieszając. W garnku gotujemy ryż. Po jakichś 5 minutach (kiedy kurczak troszkę chwyci smak sosu) wrzucamy ryż. Doprawiamy pieprzem, solą i czym kto lubi (ja daję jeszcze bazylię, majeranek, tymianek itp) i troszkę gotujemy (trzeba zdać się na swoje wyczucie ). Jeśli wychodzi nam za rzadkie (daliśmy za dużo wody) można troszkę zagęścić mąką (byle nie przesadzić ). Wygląd potrawki jest może mało atrakcyjny, ale jak pisałam w smaku nie ustępuje ładniejszym daniom
[color=red]Ruda Paskuda [/color] _________________ [b][url]www.lesnychochlik.pl[/url][/b]
[img]http://suwaczek.com/20080426290214.png[/img]
"Nie wierzę w astrologię, bo jestem spod znaku Ryb, a Ryby nie wierzą w astrologię." (Albert Einstein)
Dołączył: 31 Maj 2007 Posty: 24320 Pomocy: 24 Skąd: Chorzów Data ślubu: 23 czerwca 2007 Wiek: 45
Wysłany: Czw Mar 13, 2008 2:17 pm Temat postu:
wpisz, moze się nam przydają na jakąs kolacyjkę _________________ [img]http://s7.suwaczek.com/20070623040114.png[/img]
[img]http://lb3f.lilypie.com/TikiPic.php/8Itwi8q.jpg[/img][img]http://lb3f.lilypie.com/8Itwp2.png[/img] [img]http://s2.pierwszezabki.pl/018/018135990.png[/img]
Skąd: Zamość/Wrocław Data ślubu: 22.08.2009 Wiek: 39
Wysłany: Sro Maj 21, 2008 3:32 pm Temat postu: hefulcowe przepisy :D
Są to różniaste przepisy, które robie, robiłam i które mi smakują Uwielbiam gotować i eksperymentować w pichceniu ( nie lubie piec ale ostatnio zrobiłam dobry torcik -> przepis niżej )
No to zaczynamy:
[b]I. SAŁATKI[/b]
1)
kapusta pekińska (połowa a nawet 1/4 wystarczy na sporą porcję )
tuńczyk (taki w oleju) => otworzyć (jak jest w kawałkach to rozdrobnić)
puszka kukurydzy =>otworzyć => (dodać w zależności od upodobań)
pomidorki => pokroić
ogórek => obrać ze skórki i pokroić
sos winegret => wg przepisu na opakowaniu (lub własna kompozycja )
wymieszać i wszamać... pycha
2)
jakaś wędlina (najlepiej szynka gotowana) =>pokroić w drobną kostkę
ogórek => pokroić w drobną kostkę
por => dosyć drobno pokroić
makaron (gwiazdki - takie malutkie) => ugotować
majonez, śmietana, musztarda
wymieszać...
3)Sałatka GYROS
pierś z kurczaka -> mi jedna podwójna starcza na taką sporą porcję
cebula -> dosyć sporo
pekińska
ryż
ogórki korniszony
keczup, majonez
kukurydza
pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę posypać przyprawą gyros i odstawić dolodówki na 12 godz. Następnie podsmażyć ją na oleju, na tym samym oleju podsmażyć drobno pokrojoną cebulę (w kostkę) i układać warstwami w głebokim naczyniu: ryz,kurczak,cebula,keczup, ogorek korniszon,kukurydza,majonez,pekinska
4) Sałatka mało skomplikowana ale dobra :
ananas - pokroić
pekińska - poszatkować
kukurydza
majonez
do tego pokroić pierś z kurczaka w paseczki opanierować (tak jak kotlety) i podmażyć na patelni... razem z tym sosem to niebo w gębie
Albo sosikiem polać kotlety schabowe... mmmm....
Białka ubić dodać cukier i dalej ubijać, dodać żółtka wymieszane z wodą, dodać mąki +kawę i wymieszać.
Podzielić na 2 części. Piec około 20 min. Każdy placek przekroić. Porcja na tortownicę.
Nasączyć kawą capucino.Placki ułożyć na folii. Nasączać nie wcześniej niż po zrobieniu masy bo będą się rozpadały.
MASA
0,5 l śmietany
1 śnieżka
2 łyżki kawy capucino waniliowej albo naturalnej
1 galaretka cytrynowa
2 łyżki cukru pudru
Śmietanę ubić ze śnieżką dodać cukier i kawę oraz tężejącą galaretkę.
Posmarować placki i wierzch tortu masą.
Smacznego
2) BLOK
- 1 margaryna
- ½ szkl. wody
- 2 szkl. cukru
- 5 – 6 lyżek kakao
- 50 dkg mleka w proszku( 1 opakowanie)
- bakalie (rodzynki, orzechy, śliwki itp.) - niekoniecznie ,
można dodać np. wiórki kokosowe
- 2 wafle
- 2 paczki herbatników
Wykonanie: margarynę + cukier + wodę + kakao zagotować w dużym garnku.
Do przestudzonej masy dodać mleko w proszku i dokadnie wymieszać.
Bakalie pokroić. Herbatniki i wafle pokruszyć. Wszystko razem wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej papierem. Odstawić do lodówki. Poczekać aż zastygnie. Smacznego.
[b]IV. OBIADY[/b]
Co do obiadów to uwielbiam mięso, które się "moczyło" w sosiku z: miodu, musztardy, soku z cytryny, oliwy, czosnku i przypraw... później na patelnie albo na grill...
Później kroję cebulkę w piórka i podsmażam i wlewam sosik z mięskai chwilkę gotuje... polewam mięsko sosikiem na talerzach do tego jakiś ryż lub ziemniaczki i surówka.... pycha _________________ [url=http://slub-wesele.pl][img]http://suwaczek.com/200502232338.png[/img][/url]
[url=http://www.slub-wesele.pl][img]http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/20090822290719.png[/img][/url]
a ja nie wiedzialm gdzie sie pochwalic ale wlasnie pieke chleb ) kiedys na tvn style byl program o chlebie i podawali tam przepis... wlasnie sie piecze...ciekawe czy bedzie dobry _________________ [url=http://daisypath.com][img]http://daisypath.com/pic/2009/11/05/FOnz.jpg[/img][img]http://davf.daisypath.com/9of6p1.png[/img][/url]
[url=http://lilypie.com][img]http://lb2f.lilypie.com/Jokwp2.png[/img][/url] • •[img]http://s2.pierwszezabki.pl/036/0360649a0.png[/img]
a ja sei Katrinko dopiero teraz o tym przekonalam _________________ [url=http://daisypath.com][img]http://daisypath.com/pic/2009/11/05/FOnz.jpg[/img][img]http://davf.daisypath.com/9of6p1.png[/img][/url]
[url=http://lilypie.com][img]http://lb2f.lilypie.com/Jokwp2.png[/img][/url] • •[img]http://s2.pierwszezabki.pl/036/0360649a0.png[/img]
a ja sei Katrinko dopiero teraz o tym przekonalam [/quote]
wow !!!! sama chleb upieklas? a jaki? taki zwykly czy razowy? ciekawe ile dni bedzie swiezy ... ja bym chetnie przepis poprosila jak ci sie udal ... u nas w Lidlu sprzedaja takie gotowe mieszanki tylko wode musisz dolac chyba ... i tez dobry wychodzi ale taki troszke za twardy _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/atdcj44jacq9vaob.png[/img]
Dołączył: 18 Gru 2007 Posty: 5996 Pomocy: 18 Skąd: Czerwionka-Leszczyny Data ślubu: 28.04.2009 i 25.07.2009 Wiek: 40
Wysłany: Pią Lut 13, 2009 10:41 pm Temat postu:
olka24 (dla niewtajemniczonych, moja siostra) dostała pod choinkę od narzeczonego maszynkę do pieczenia chleba (taką: http://www.moulinex.pl/products/electrical-cooking/breadmakers/Home%20Bread%20Baguette.htm) i piecze teraz prawie codziennie, różne rodzaje. Zawsze w mieszkaniu pięknie świeżym chlebem pachnie A smakuje wybornie, szczególnie chleb na słodko z czekoladą. _________________ Kochamy Cię, Bogusiu!
[img]http://s2.suwaczek.com/201201111565.png[/img]
Kochamy Cię, Jadziu!
[img]http://s9.suwaczek.com/201408301765.png[/img]
http://bubinkowo.blogspot.com
Dołączył: 18 Gru 2007 Posty: 5996 Pomocy: 18 Skąd: Czerwionka-Leszczyny Data ślubu: 28.04.2009 i 25.07.2009 Wiek: 40
Wysłany: Sob Lut 14, 2009 12:09 pm Temat postu:
[quote="/\/\ilenciaa"]wow ale fajnie
siostra rodzona czy cioteczna?[/quote]
rodzona
a w ogóle, to zawsze mnie interesowało, jaka jest różnica między siostrą cioteczną a kuzynką? _________________ Kochamy Cię, Bogusiu!
[img]http://s2.suwaczek.com/201201111565.png[/img]
Kochamy Cię, Jadziu!
[img]http://s9.suwaczek.com/201408301765.png[/img]
http://bubinkowo.blogspot.com
Dołączył: 10 Maj 2008 Posty: 7775 Pomocy: 8 Skąd: Szkocja Data ślubu: 20.09.2008 Wiek: 40
Wysłany: Sob Lut 14, 2009 3:27 pm Temat postu:
wg mnie to to samo, w moim regionie uzywa sie tylko kuzynka. slyszalam tez ze mozna mowic siostra cioteczna na blizsza kuzynke, np. corke siostry mamy _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/dqpr2n0atsbvefuf.png[/img]
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/k0kdtv73i8megikg.png[/img][img]http://s2.pierwszezabki.pl/042/0423869c0.png[/img]
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa) Idź do strony 1, 2, 3, 4Następny
Strona 1 z 4
Możesz czytać tematy Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach