Dołączył: 14 Kwi 2008 Posty: 28077 Pomocy: 93 Skąd: Radom Data ślubu: 10.10.2009 Wiek: 41
Wysłany: Pon Paź 15, 2012 10:40 am Temat postu:
zdaje się że z tego przepisu piekliśmy
http://www.wielkiezarcie.com/recipe26180.html _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/43kt9vvj8429zypw.png[/img][img]http://www.suwaczki.com/zabki/images/89111956767829e2.png[/img]
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/km5s8ribrdr23q42.png[/img]
[img]http://images40.fotosik.pl/124/db23c73d271316da.gif[/img]
dziękuję bardzo. Może nawet mnie się uda z pieczeniem nie mam problemu, ale chleba jeszcze nie piekłam i wciąż boję się drożdży _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/mhsvanli36t2a954.png[/img]
Ja w dużym tesco kupuję mąki pełnoziarniste z gdańskich młynów
Piekę na nich chleb 2, 3 razy w tygodniu. Drożdżowy, bo zakwasu nie chce mi się robić
Polecam orkiszową - chlebek pyszny i zdrowy _________________ [url=http://lilypie.com][img]http://lb5f.lilypie.com/P2pUp2.png[/img][/url]
[url=http://lilypie.com][img]http://lb1f.lilypie.com/VjbLp2.png[/img][/url]
przepis zarzucisz? nie byłam dziś w tesco, bo szłam w inną stronę już, dlatego nie wiem, czy u mnie jest, ale mam nadzieję, że tak _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/mhsvanli36t2a954.png[/img]
Ja robię z przepisu koleżanki
Jest na dwa małe bochenki z keksówek 11x21.
Robię rozczyn z drożdży - 20g drożdży świeżych rozkruszam i rozcieram z połową łyżeczki cukru i kopiastą łyżeczką mąki (zwykłej pszennej) i łączę z ciepłym mlekiem - mleka daję tyle, żeby się wszystko ładnie rozmieszało i konsystencja nie była za rzadka. Przykrywam ściereczką, odstawiam na 15 minut pod kaloryfer (w ciepłe miejsce).
Jak rozczyn wyrośnie, w dużej misce mieszam 800g mąki (daję orkiszową, albo np. 400g orkiszowej i 400 żytniej), łyżkę miodu, łyżeczkę soli, 2 łyżki oliwy z oliwek, albo roztopionego masła, rozczyn i 600ml ciepłej wody. Często daję dużo ziarenek - siemię lniane, dynie, słonecznik, sezam. Po 2/3 łyżki każdego. Mieszam i wyrabiam. To ciasto się mocno klei ale tak ma być. Wyrabiam ok 10 minut. Podobno jest dobrze wyrobione gdy przestaje kleić się do miski. Keksówki smarujesz masłem i obsypujesz otrębami. Wsadzasz równe części ciasta, przykrywasz ściereczką i znowu pod kaloryfer - na co najmniej godzinę. Piekarnik na 220 stopni. Po wyrośnięciu smarujesz wierzch mlekiem, można posypać ziarenkami. Pieczesz 40 minut i studzisz na kratce
Jest mięciutki nawet po kilku dniach _________________ [url=http://lilypie.com][img]http://lb5f.lilypie.com/P2pUp2.png[/img][/url]
[url=http://lilypie.com][img]http://lb1f.lilypie.com/VjbLp2.png[/img][/url] Użytkownik otrzymał punkt pomocy za ten post.
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa) Idź do strony Poprzedni1, 2, 3, 4, 5
Strona 5 z 5
Możesz czytać tematy Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach